Connect with us

Mindset

Există o legătură între depresie și alimentație?

Published

on

Photo: Pexels.com

Într-o epocă în care depresia este adesea redusă la simpla sa dimensiune chimică, înțelegerea complexității ei necesită o abordare multidimensională. Dincolo de viziunea tradițională asupra dezechilibrelor chimice, evidențele recente subliniază rolul crucial al inflamației în patologia depresiei. Acest nou paradigma ne invită să explorăm cât de profund alimentația poate influența starea noastră de bine mental.

Inflamația: Puntea Ascunsă între Dieta și Depresie

Descoperirile moderne iluminează rolul inflamației, nu doar ca factor contributiv la boli fizice, ci și ca element central în manifestarea depresiei. Markerii inflamației, prezenți în bolile cardiovasculare, sunt surprinzător de asemănători cu cei asociați depresiei. Această constatare redefinește depresia ca o condiție inflamatorie, punând bazele unei noi înțelegeri a tratamentului acesteia.

Citește și: Primul contact cu Omul – în copilărie. De la necropsie în spitalele românești, la suflet, minte și… MINDSET

Alimentația și Inflamația: Zahărul și Carbohidrații Rafinați în Prim-plan

Dietele bogate în zahăr și carbohidrați rafinați sunt cunoscute pentru efectul lor pro-inflamator. Studiile indică o legătură clară între consumul excesiv de zahăr și un risc crescut de depresie. Contrar, o dietă echilibrată, care limitează zahărul și promovează un aport variat de nutrienți, poate reduce inflamația și, implicit, riscul de depresie.

Microbiomul Intestinal: Legătura Neglijată cu Starea Noastră Emoțională

Interacțiunea dintre creier și intestin este un teritoriu fascinant al cercetării moderne. Microbiomul intestinal, influențat profund de dieta noastră, joacă un rol esențial în reglarea stării de spirit și a răspunsurilor emoționale. O dietă diversificată, bogată în fibre, prebiotice și probiotice, susține un microbiom sănătos și, prin extensie, o stare de bine mentală.

Citește și: Foamea, Frica și Anxietatea sunt… NORMALE

Serotonina: Mai Mult Decât un Neurotransmițător

Adesea etichetată drept „hormonul fericirii”, serotonina este un mediator chimic cu roluri variate în organism. Interesant este că majoritatea serotoninei este produsă în tractul gastrointestinal, sub influența directă a dietei. Astfel, alimentația devine un factor cheie în reglarea nivelurilor de serotonină și, implicit, în managementul stării de spirit.

Citește și: GLUTENUL: prieten sau dușman? Ce este mit și ce este realitate

Abordarea Nutrițională a Depresiei: Echilibru și Moderare

În lumina acestor descoperiri, devine evident că dieta joacă un rol pivotal în managementul depresiei. Nu promovăm eliminarea totală a anumitor alimente sau adoptarea unor diete restrictive, ci încurajăm o abordare echilibrată. Consumul moderat de alimente pro-inflamatoare, precum zahărul și carbohidrații rafinați, alături de o dietă bogată în alimente anti-inflamatorii și nutritive, poate avea un impact semnificativ asupra reducerii riscului și severității depresiei.

Concluzii pentru Practica Clinică

Pe măsură ce domeniul psihonutriției continuă să evolueze, este esențial ca noi, specialiștii în sănătate mentală și nutriție, să integrăm aceste cunoștințe în abordarea noastră terapeutică. Recunoașterea legăturii dintre dietă și starea de spirit permite o intervenție holistă, care adresează nu doar simptomele, ci și rădăcinile problemei.

Citește și: Mania vegană: este Veganismul cel mai sănătos stil de alimentație?

În concluzie, pe măsură ce explorăm și înțelegem mai profund conexiunile dintre alimentație și sănătatea mintală, devine evident că abordările noastre terapeutice trebuie să includă și o componentă nutrițională. Recunoașterea impactului dietetic asupra inflamației și, prin extensie, asupra depresiei, ne oferă oportunitatea de a oferi un tratament mai holistic și personalizat.

Prin echilibrarea aspectelor chimice și emoționale ale sănătății mintale cu influențele dietetice, putem deschide calea către strategii de vindecare mai cuprinzătoare și sustenabile. Această perspectivă nu doar că validează experiențele individuale, dar îmbrățișează și complexitatea umană în căutarea binelui.

Astfel, drumul către o minte sănătoasă poate începe în farfuria noastră, demonstrând încă o dată că ceea ce mâncăm nu doar că ne hrănește corpul, ci și sufletul.

Citește și: Ne cerem scuze, Grăsimi: acuzatii nefondate!

 

Despre Michelle N.

𝐄𝐗𝐏𝐄𝐑𝐓𝐈𝐙𝐀 𝐈𝐍𝐓𝐄𝐆𝐑𝐀𝐓𝐀 • 𝐒𝐚𝐧𝐚𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐌𝐢𝐧𝐭𝐚𝐥𝐚 & 𝐍𝐮𝐭𝐫𝐢𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚
•ᴘsɪʜᴏʟᴏɢ & ɴᴜᴛʀɪᴛɪᴏɴɪsᴛ•sᴘᴇᴄɪᴀʟɪᴢᴀᴛ ɪɴ ᴍɪᴄʀᴏɴᴜᴛʀɪᴛɪᴇ, ɴᴇᴜʀᴏɴᴜᴛʀɪᴛɪᴇ & ᴘsɪʜᴏɴᴜᴛʀɪᴛɪᴇ•ᴄᴇʀᴄᴇᴛᴀᴛᴏʀ ɪɴ ᴅᴏᴍᴇɴɪᴜʟ ᴏʙᴇᴢɪᴛᴀᴛɪɪ•ɴᴇᴜʀᴏғɪᴛ & ғɪᴛɴᴇss ᴄᴏᴀᴄʜ •ғᴏʀᴍᴀᴛᴏʀ

𝐒𝐓𝐑𝐀𝐓𝐄𝐆𝐈𝐈 𝐀𝐂𝐓𝐈𝐕𝐄 • 𝐄𝐯𝐨𝐥𝐮𝐭𝐢𝐞 𝐏𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚 & 𝐏𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚
• ɴᴇᴜʀᴏғɪᴛ & ғɪᴛɴᴇss ᴄᴏᴀᴄʜ • ʙᴜsɪɴᴇss sᴛʀᴀᴛᴇɢɪsᴛ • ғᴏʀᴍᴀᴛᴏʀ & ᴍᴇɴᴛᴏʀ • ᴄᴏɴsɪʟɪᴇʀ ᴅᴇ ɪᴍᴀɢɪɴᴇ ᴄᴏʀᴘᴏʀᴀʟᴀ

𝐋𝐄𝐀𝐃𝐄𝐑𝐒𝐇𝐈𝐏 𝐕𝐈𝐒𝐈𝐎𝐍𝐀𝐑
•ᴄʜɪᴇғ ᴠɪsɪᴏɴᴀʀʏ ᴏғғɪᴄᴇʀ (ᴄᴠᴏ)

Expertiză Integrată în Sănătate Mintală și Nutrițională - Psiholog, Nutriționist & Formator

Expertiză Integrată în Sănătate Mintală și Nutrițională – Psiholog, Nutriționist & Formator

Mindset

Anatomia emoției. Cum ne modelează emoțiile realitatea fizică

Published

on

Stările emoționale sunt, fără îndoială, fenomene fiziologice, strâns legate de structurile nervoase și senzoriale, neurotranmisătorii și creierul – în mod particular, nervul vag.
Photo: Arhivă personală

Stările emoționale sunt, fără îndoială, fenomene fiziologice, strâns legate de structurile nervoase și senzoriale, neurotranmisătorii și creierul – în mod particular, nervul vag. O analiză a emoțiilor de bază – bucuria, furia, frica, tristețea, dezgustul și surpriza – ne arată că ele sunt un limbaj universal, transmițându-ne starea de bine sau de alertă.

Citește și: GLUTENUL: prieten sau dușman? Ce este mit și ce este realitate

Stresul emoțional cronic poate perturba echilibrul celor două ramuri ale sistemului nervos autonom

Dincolo de acest cod emoțional împărtășit la nivelul speciei noastre, impactul fizic al emoțiilor se poate manifesta în maniere surprinzătoare și uneori dăunătoare. Emoțiile intense, frecvente sau prelungite pot contribui la dezechilibre fiziologice, evidențiind o corelație între stresul psihic și afecțiuni somatice. În particular, se pare că stresul emoțional cronic poate perturba echilibrul celor două ramuri ale sistemului nervos autonom, având implicații directe asupra funcției nervului vag.

Nutriția și emoțiile sunt două forțe puternice ce modelează existența noastră. Nu este doar vorba de alimentele pe care le consumăm, ci de cum acestea influențează profund spectrul nostru emoțional.

Citește și: Există o legătură între depresie și alimentație?

Fiecare alegere alimentară pe care o facem poate amplifica sau potoli furtuna emoțională din noi

Fiecare alegere alimentară pe care o facem poate amplifica sau potoli furtuna emoțională din noi.

Alimentele bogate în zahăr

Alimentele bogate în zahăr pot oferi o explozie temporară de bucurie, urmată rapid de o cădere care ne poate lăsa anxioși și iritabili.

Alimentele cu indice glicemic scăzut

Pe de altă parte, alimentele cu indice glicemic scăzut, cum ar fi cerealele integrale, susțin niveluri mai stabile ale zahărului din sânge, care, la rândul lor, pot contribui la o dispoziție mai echilibrată.

În acest context, psihonutriționistii subliniază rolul esențial al alimentației în gestionarea stresului și emoțiilor. O dietă echilibrată poate avea efecte benefice asupra stării noastre emoționale, oferind nu doar substratul energetic necesar, ci și nutrienții care susțin echilibrul hormonal și funcționarea optimă a neurotransmițătorilor.

Nevoia de a înțelege cum emoțiile ne modelează realitatea fizică ne împinge să adoptăm un stil de viață care să pună în armonie mintea, trupul și sufletul. O astfel de viziune integrată nu ne îmbogățește doar cunoștințele, ci ne poate transforma viața, oferindu-ne cheia pentru o existență plină de vitalitate și echilibru.

Citește și: Ne cerem scuze, Grăsimi: acuzatii nefondate!

Putem folosi nutriția ca un instrument de echilibrare a emoțiilor noastre

Pe măsură ce avansăm în această epocă a conștientizării sănătății, ne războim cu stresul și agitația, dar suntem înzestrați și cu cunoașterea că putem folosi nutriția ca un instrument de echilibrare a emoțiilor noastre. Prin alimente alese cu grijă și o înțelegere apropundată a propriului corp, ne putem hrăni nu doar corpul, ci și sufletul. Așadar, când următoarea val de emoții vă inundă conștiința, amintiți-vă că ele sunt mai mult decât simple stări de spirit; sunt esența dinamică și vibranta a vieții însăși.

Concluzia este că emoțiile nu sunt doar stări ale minții – ele au rădăcini și ramificații adânci în sănătatea noastră fizică, iar dieta este unul dintre cele mai puternice instrumente pe care le avem la dispoziție pentru a influența această interconectare. Prin alegerile noastre nutriționale, nu numai că ne putem construi un corp mai sănătos, dar ne putem și sculpta peisajul emoțional într-o manieră care ne susține sănătatea mintală și bunăstarea generală.

Citește și: Primul contact cu Omul – în copilărie. De la necropsie în spitalele românești, la suflet, minte și… MINDSET

Despre Michelle N.

𝐄𝐗𝐏𝐄𝐑𝐓𝐈𝐙𝐀 𝐈𝐍𝐓𝐄𝐆𝐑𝐀𝐓𝐀 • 𝐒𝐚𝐧𝐚𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐌𝐢𝐧𝐭𝐚𝐥𝐚 & 𝐍𝐮𝐭𝐫𝐢𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚
•ᴘsɪʜᴏʟᴏɢ & ɴᴜᴛʀɪᴛɪᴏɴɪsᴛ•sᴘᴇᴄɪᴀʟɪᴢᴀᴛ ɪɴ ᴍɪᴄʀᴏɴᴜᴛʀɪᴛɪᴇ, ɴᴇᴜʀᴏɴᴜᴛʀɪᴛɪᴇ & ᴘsɪʜᴏɴᴜᴛʀɪᴛɪᴇ•ᴄᴇʀᴄᴇᴛᴀᴛᴏʀ ɪɴ ᴅᴏᴍᴇɴɪᴜʟ ᴏʙᴇᴢɪᴛᴀᴛɪɪ•ɴᴇᴜʀᴏғɪᴛ & ғɪᴛɴᴇss ᴄᴏᴀᴄʜ •ғᴏʀᴍᴀᴛᴏʀ

𝐒𝐓𝐑𝐀𝐓𝐄𝐆𝐈𝐈 𝐀𝐂𝐓𝐈𝐕𝐄 • 𝐄𝐯𝐨𝐥𝐮𝐭𝐢𝐞 𝐏𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚 & 𝐏𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚
• ɴᴇᴜʀᴏғɪᴛ & ғɪᴛɴᴇss ᴄᴏᴀᴄʜ • ʙᴜsɪɴᴇss sᴛʀᴀᴛᴇɢɪsᴛ • ғᴏʀᴍᴀᴛᴏʀ & ᴍᴇɴᴛᴏʀ • ᴄᴏɴsɪʟɪᴇʀ ᴅᴇ ɪᴍᴀɢɪɴᴇ ᴄᴏʀᴘᴏʀᴀʟᴀ

𝐋𝐄𝐀𝐃𝐄𝐑𝐒𝐇𝐈𝐏 𝐕𝐈𝐒𝐈𝐎𝐍𝐀𝐑
•ᴄʜɪᴇғ ᴠɪsɪᴏɴᴀʀʏ ᴏғғɪᴄᴇʀ (ᴄᴠᴏ)

Expertiză Integrată în Sănătate Mintală și Nutrițională - Psiholog, Nutriționist & Formator

Expertiză Integrată în Sănătate Mintală și Nutrițională – Psiholog, Nutriționist & Formator

Continue Reading

Mindset

Ne cerem scuze, Grăsimi: acuzatii nefondate!

Published

on

În lumea nutriției, grăsimile au fost adesea etichetate ca dușmanul public numărul unu, asociate cu un spectru larg de probleme de sănătate, de la obezitate până la boli cardiovasculare. Această perspectivă a dominat discursul public și recomandările dietetice pentru decenii. Însă, cercetările recente ne îndeamnă să reevaluăm această abordare unilaterală și să acordăm grăsimilor locul care li se cuvine într-o dietă echilibrată și sănătoasă.

Demistificarea Grăsimilor: O Privire Obiectivă

Grăsimile au fost demonizate pe nedrept, fără a se face distincția între tipurile de grăsimi și efectele lor diferite asupra sănătății. În realitate, grăsimile sunt vitale pentru o serie de funcții esențiale ale corpului, de la absorbția vitaminelor solubile în grăsimi până la menținerea sănătății celulare.

Grăsimile Saturate: Nu Atât de Malefice Pe Cât Credeam

Grăsimile saturate, mult timp învinovățite pentru creșterea riscului de boli cardiovasculare, sunt acum privite într-o lumină nouă. Studii recente sugerează că legătura dintre grăsimile saturate și bolile de inimă este mult mai complexă și mai puțin directă decât se credea anterior. În locul evitării totale a acestora, accentul se mută acum pe un consum moderat și pe echilibrul între diferite tipuri de grăsimi în dietă.

O Paradă a Grăsimilor Sănătoase

Grăsimile mononesaturate și polinesaturate, găsite în alimente precum nuci, semințe, pește gras și uleiuri vegetale, sunt recunoscute pentru beneficiile lor asupra inimii. Aceste grăsimi „bune” joacă un rol crucial în menținerea unui profil lipidic sănătos și în reducerea inflamației, doi factori cheie în prevenirea bolilor cronice.

 

Echilibrul este Cheia

În loc să diabolizăm un întreg grup de nutrienți, abordarea cea mai sănătoasă este să căutăm echilibrul. O dietă diversificată, care include grăsimi sănătoase alături de carbohidrați complecși, proteine de calitate și o abundență de fructe și legume, este esențială pentru sănătatea generală și pentru prevenirea bolilor.

Concluzii pentru o Dietă Modernă

Povestea grăsimilor în nutriție este un exemplu clasic al modului în care știința evoluează și cum înțelegerea noastră despre alimentație și sănătate se schimbă odată cu acumularea de noi dovezi. În această eră a informației, este vital să ne bazăm pe cele mai recente cercetări și să adoptăm o viziune mai nuanțată asupra rolului grăsimilor în dietă.

Prin îmbrățișarea complexității și diversității în alimentație, putem depăși miturile învechite și ne putem bucura de beneficiile unei diete echilibrate, care să ne susțină sănătatea și bunăstarea pe termen lung.

Despre Michelle N.

𝐄𝐗𝐏𝐄𝐑𝐓𝐈𝐙𝐀 𝐈𝐍𝐓𝐄𝐆𝐑𝐀𝐓𝐀 • 𝐒𝐚𝐧𝐚𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐌𝐢𝐧𝐭𝐚𝐥𝐚 & 𝐍𝐮𝐭𝐫𝐢𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚
•ᴘsɪʜᴏʟᴏɢ & ɴᴜᴛʀɪᴛɪᴏɴɪsᴛ•sᴘᴇᴄɪᴀʟɪᴢᴀᴛ ɪɴ ᴍɪᴄʀᴏɴᴜᴛʀɪᴛɪᴇ, ɴᴇᴜʀᴏɴᴜᴛʀɪᴛɪᴇ & ᴘsɪʜᴏɴᴜᴛʀɪᴛɪᴇ•ᴄᴇʀᴄᴇᴛᴀᴛᴏʀ ɪɴ ᴅᴏᴍᴇɴɪᴜʟ ᴏʙᴇᴢɪᴛᴀᴛɪɪ•ɴᴇᴜʀᴏғɪᴛ & ғɪᴛɴᴇss ᴄᴏᴀᴄʜ •ғᴏʀᴍᴀᴛᴏʀ

𝐒𝐓𝐑𝐀𝐓𝐄𝐆𝐈𝐈 𝐀𝐂𝐓𝐈𝐕𝐄 • 𝐄𝐯𝐨𝐥𝐮𝐭𝐢𝐞 𝐏𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚 & 𝐏𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚
• ɴᴇᴜʀᴏғɪᴛ & ғɪᴛɴᴇss ᴄᴏᴀᴄʜ • ʙᴜsɪɴᴇss sᴛʀᴀᴛᴇɢɪsᴛ • ғᴏʀᴍᴀᴛᴏʀ & ᴍᴇɴᴛᴏʀ • ᴄᴏɴsɪʟɪᴇʀ ᴅᴇ ɪᴍᴀɢɪɴᴇ ᴄᴏʀᴘᴏʀᴀʟᴀ

𝐋𝐄𝐀𝐃𝐄𝐑𝐒𝐇𝐈𝐏 𝐕𝐈𝐒𝐈𝐎𝐍𝐀𝐑
•ᴄʜɪᴇғ ᴠɪsɪᴏɴᴀʀʏ ᴏғғɪᴄᴇʀ (ᴄᴠᴏ)

Expertiză Integrată în Sănătate Mintală și Nutrițională - Psiholog, Nutriționist & Formator

Expertiză Integrată în Sănătate Mintală și Nutrițională – Psiholog, Nutriționist & Formator

Continue Reading

Mindset

Mania vegană: este Veganismul cel mai sănătos stil de alimentație?

Published

on

Photo: Pexels.com

În ultimii ani, veganismul a depășit granițele unei simple opțiuni alimentare, transformându-se într-un fenomen cultural și social ce captează imaginația și preferințele culinare ale unei generații în schimbare. De la tofu și legume la inovații culinare ce imită cu măiestrie textura și gustul cărnii, opțiunile vegane au evoluat spectaculos, ajungând să domine meniurile restaurantelor și rafturile supermarketurilor. Dar, dincolo de tendința de moment și argumentele etice, cât de benefic este, de fapt, veganismul pentru sănătatea noastră?

Mitul Suprematiei Veganismului

Este veganismul panaceul promis pentru o viață mai lungă și sănătoasă? În ciuda creșterii popularității sale, răspunsul nu este unul categoric. Multe persoane adoptă acest stil de viață motivând beneficii remarcabile asupra sănătății, însă realitatea este mai nuanțată și depinde în mare măsură de alegerea și combinația alimentelor consumate.

Alimentația Vegană și Sănătatea

Studiile pe tema veganismului și efectele sale asupra sănătății oferă rezultate variate. Pe de o parte, există dovezi care sugerează că o dietă bazată pe plante poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și a unor tipuri de cancer, datorită aportului crescut de fibre, vitamine și antioxidanți. Pe de altă parte, adoptarea exclusivă a unei diete vegane, fără o planificare atentă, poate duce la deficiențe nutriționale, precum lipsa vitaminei B12, fierului și a altor nutrienți esențiali, care sunt mai ușor accesibili în alimentele de origine animală.

Impactul Psihologic și Social

Mai mult decât o simplă alegere alimentară, veganismul este o expresie a conștiinței sociale și ecologice. Mulți tineri, în special, sunt atrași de promisiunea unui stil de viață care nu doar că oferă o alimentație sănătoasă, dar contribuie și la protecția mediului și la bunăstarea animalelor. Această conștiință colectivă poate avea un impact pozitiv asupra sănătății psihologice, oferind un sentiment de apartenență și scop.

 

Riscuri și Considerații

Deși veganismul poate aduce beneficii semnificative pentru sănătate și mediu, este esențial să recunoaștem și posibilele sale dezavantaje. Excluderea completă a produselor de origine animală necesită o atenție sporită la echilibrarea dietei pentru a preveni deficiențele nutriționale. În plus, este important să ne amintim că nu toate produsele vegane sunt sănătoase; multe dintre alternativele procesate pot conține aditivi, zahăr și grăsimi nesănătoase.

Concluzii

În final, decizia de a adopta un stil de viață vegan este una profund personală și ar trebui să se bazeze pe o înțelegere clară a propriilor nevoi nutriționale, precum și a posibilelor implicații sociale și ecologice. Într-o lume ideală, echilibrul și moderația în toate aspectele vieții noastre – inclusiv dieta – par să fie cheia unei vieți sănătoase și împlinite.

Ce putem face?

Încurajarea unui dialog deschis despre avantajele și provocările veganismului, împreună cu promovarea unei educații nutriționale solide, poate ajuta la navigarea acestui peisaj complex. În România, unde tradițiile culinare sunt adânc înrădăcinate, adoptarea unui stil de viață vegan sau chiar flexitarian poate reprezenta o provocare, dar și o oportunitate de a reinventa și diversifica moștenirea gastronomică.

Despre Michelle N.

𝐄𝐗𝐏𝐄𝐑𝐓𝐈𝐙𝐀 𝐈𝐍𝐓𝐄𝐆𝐑𝐀𝐓𝐀 • 𝐒𝐚𝐧𝐚𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐌𝐢𝐧𝐭𝐚𝐥𝐚 & 𝐍𝐮𝐭𝐫𝐢𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚
•ᴘsɪʜᴏʟᴏɢ & ɴᴜᴛʀɪᴛɪᴏɴɪsᴛ•sᴘᴇᴄɪᴀʟɪᴢᴀᴛ ɪɴ ᴍɪᴄʀᴏɴᴜᴛʀɪᴛɪᴇ, ɴᴇᴜʀᴏɴᴜᴛʀɪᴛɪᴇ & ᴘsɪʜᴏɴᴜᴛʀɪᴛɪᴇ•ᴄᴇʀᴄᴇᴛᴀᴛᴏʀ ɪɴ ᴅᴏᴍᴇɴɪᴜʟ ᴏʙᴇᴢɪᴛᴀᴛɪɪ•ɴᴇᴜʀᴏғɪᴛ & ғɪᴛɴᴇss ᴄᴏᴀᴄʜ •ғᴏʀᴍᴀᴛᴏʀ

𝐒𝐓𝐑𝐀𝐓𝐄𝐆𝐈𝐈 𝐀𝐂𝐓𝐈𝐕𝐄 • 𝐄𝐯𝐨𝐥𝐮𝐭𝐢𝐞 𝐏𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚 & 𝐏𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚
• ɴᴇᴜʀᴏғɪᴛ & ғɪᴛɴᴇss ᴄᴏᴀᴄʜ • ʙᴜsɪɴᴇss sᴛʀᴀᴛᴇɢɪsᴛ • ғᴏʀᴍᴀᴛᴏʀ & ᴍᴇɴᴛᴏʀ • ᴄᴏɴsɪʟɪᴇʀ ᴅᴇ ɪᴍᴀɢɪɴᴇ ᴄᴏʀᴘᴏʀᴀʟᴀ

𝐋𝐄𝐀𝐃𝐄𝐑𝐒𝐇𝐈𝐏 𝐕𝐈𝐒𝐈𝐎𝐍𝐀𝐑
•ᴄʜɪᴇғ ᴠɪsɪᴏɴᴀʀʏ ᴏғғɪᴄᴇʀ (ᴄᴠᴏ)

Expertiză Integrată în Sănătate Mintală și Nutrițională - Psiholog, Nutriționist & Formator

Expertiză Integrată în Sănătate Mintală și Nutrițională – Psiholog, Nutriționist & Formator

Continue Reading

Trending