Connect with us

Mindset

Alegerea inteligentă: MARCĂ PROPRIE SAU MARCĂ DE NUME?

Published

on

𝐄𝐗𝐏𝐄𝐑𝐓𝐈𝐙𝐀 𝐈𝐍𝐓𝐄𝐆𝐑𝐀𝐓𝐀 • 𝐒𝐚𝐧𝐚𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐌𝐢𝐧𝐭𝐚𝐥𝐚 & 𝐍𝐮𝐭𝐫𝐢𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚 •ᴘsɪʜᴏʟᴏɢ & ɴᴜᴛʀɪᴛɪᴏɴɪsᴛ•sᴘᴇᴄɪᴀʟɪᴢᴀᴛ ɪɴ ᴍɪᴄʀᴏɴᴜᴛʀɪᴛɪᴇ, ɴᴇᴜʀᴏɴᴜᴛʀɪᴛɪᴇ & ᴘsɪʜᴏɴᴜᴛʀɪᴛɪᴇ•ᴄᴇʀᴄᴇᴛᴀᴛᴏʀ ɪɴ ᴅᴏᴍᴇɴɪᴜʟ ᴏʙᴇᴢɪᴛᴀᴛɪɪ•ɴᴇᴜʀᴏғɪᴛ & ғɪᴛɴᴇss ᴄᴏᴀᴄʜ •ғᴏʀᴍᴀᴛᴏʀ
Photo: Arhivă personală / Michelle N.

Când ne aflăm în fața rafturilor pline din supermarket, ne confruntăm adesea cu întrebarea: merită să plătesc cei câțiva lei în plus pentru ketchupul de la marca recunoscută, sau varianta magazinului este suficient de bună? Dacă te-ai găsit vreodată în situația de a alege între a te răsfăța cu o marcă preferată și a economisi câțiva bani, acest articol îți va oferi informațiile de care ai nevoie pentru a face o alegere în cunoștință de cauză.

Mitul Calității Superioare a Mărcilor de Nume

Mulți dintre noi presupunem că produsele de marcă de nume sunt inerent superioare. Cu toate acestea, Jordan Page, cunoscută pentru abordările sale pragmatice în economisire, a explorat această idee împreună cu un manager de la Costco. Surpriza a venit când a descoperit că multe produse de marcă propriă sunt fabricate în aceleași condiții și chiar de aceleași companii ca și cele de marcă de nume. Diferența majoră? Costurile de marketing care sunt adăugate la prețul final al produselor de marcă de nume.

Alegerea Conștientă la Cumpărături: Ce Produse să Alegi Generice

Când vine vorba de ingrediente și produse de bază pentru gătit, răspunsul este clar: nu contează semnificativ marca pe care o alegi. De la conserve la cereale și de la făină la condimente, aceste produse sunt adesea identice cu cele de marcă, cu excepția etichetei. Iată o listă de produse pentru care alegerea versiunii generice nu doar că este acceptabilă, dar este și recomandată, având în vedere economiile semnificative pe care le poți realiza: făină, zahăr, orez, paste, fasole, condimente, mixuri de prăjituri în cutie, ovăz, oțet, nuci, fructe uscate, conserve de legume, supă conservată, bulion.

Alegând produse generice pentru aceste categorii, poți economisi sume considerabile – echivalentul a zeci de lei în fiecare săptămână, sumându-se la sute sau chiar mii de lei pe parcursul unui an. Aceste economii pot fi direcționate către alte necesități sau plăceri, oferindu-ți flexibilitatea de a te bucura de alte aspecte ale vieții.

Citește și: Anatomia emoției. Cum ne modelează emoțiile realitatea fizică

ALIMENTE CONGELATE: Alegeți Marca Proprie sau Marca de Nume?

Când vine vorba de alimentele congelate, mulți dintre noi se întreabă dacă variantele de marcă de nume justifică prețul adesea mai mare. În majoritatea cazurilor, răspunsul este simplu: puteți opta cu încredere pentru versiunile generice.

Un exemplu clar unde marca nu contează sunt fructele și legumele congelate. Când comparați costurile pe uncie, veți descoperi că puteți economisi până la 30% alegând variantele congelate în locul celor proaspete. Mai mult, produsele congelate sunt adesea la promoție, ceea ce înseamnă economii suplimentare fără a sacrifica calitatea.

Chiar și la pizza congelată există un truc valoros: alegeți cea mai simplă și ieftină variantă, precum pizza cu brânză, pe care apoi o puteți personaliza acasă. Adăugați resturi de carne de vită tocată, pui sau chiar legume pentru a transforma o pizza simplă într-una plină de savoare, la o fracțiune din costul unei pizza de marcă.

Rulourile congelate pentru cină sunt un alt produs unde marca nu face o diferență semnificativă. Acestea durează mult mai mult decât cele proaspete de la brutărie și sunt, de obicei, mult mai accesibile. Așadar, când cumpărați astfel de produse, orientați-vă către opțiunea cu cel mai mic preț.

De asemenea, este recomandat să evitați în general alimentele comode de pe culoarul congelatorului, cum ar fi sandvișurile pregătite sau vafele. Multe dintre aceste produse pot fi preparate acasă în cantități mari și congelate pentru utilizare ulterioară, ceea ce vă permite să controlați ingredientele și să reduceți costurile.

CE ȘTII DESPRE ARTICOLELE DE UZ CASNIC?

Multe dintre produsele esențiale non-alimentare pe care le cumpărăm regulat de la supermarket pot fi achiziționate sub marca magazinului, oferind economii semnificative fără a compromite calitatea. Să explorăm câteva dintre cele mai comune articole de uz casnic și să comparăm variantele de marcă de magazin cu cele de marcă de nume.

Produse din Hârtie

Prosoapele de hârtie și șervețelele sunt exemple perfecte de produse unde marca generică poate oferi aceeași calitate ca și marcile de nume, dar la un preț mult mai accesibil. Marca de magazin în acest caz este de obicei la fel de eficientă pentru uzul zilnic, fără a plăti extra pentru costurile de marketing asociate mărcilor de nume.

Produse de Curățare

Pentru produsele de curățare de bază, cum ar fi bicarbonatul de sodiu sau înălbitorul, nu există o diferență calitativă între marca de magazin și marca de nume. Însă, pentru familiile cu copii sau animale de companie, care pot necesita produse de curățare specializate, poate fi justificată investiția în mărci de nume care oferă formule specifice, chiar dacă sunt ceva mai scumpe.

Saci de Gunoi

Chiar și sacii de gunoi, care sunt destinați să fie aruncați, nu necesită întotdeauna o marcă de nume. Pentru uzul obișnuit în locuri cu trafic redus, sacii de marca magazinului sunt suficienți și costă semnificativ mai puțin.

Medicamente

Atunci când vine vorba de medicamentele fără rețetă, cum ar fi analgezicele sau medicamentele pentru răceală, variantele generice sunt o alegere înțeleaptă. Acestea conțin aceleași ingrediente active ca și mărcile de nume și oferă aceleași beneficii la un preț mult redus.

Citește și: GLUTENUL: prieten sau dușman? Ce este mit și ce este realitate

Baterii

Despre baterii s-a constatat că multe din mărcile de magazin sunt produse în aceleași facilități și sunt identice cu variantele mai scumpe de marcă. Alegerea mărcii magazinului pentru baterii poate oferi economii considerabile fără a sacrifica performanța.

Pungi pentru Sandwich/Freezer

Aici, decizia poate depinde de utilizarea specifică. Pentru stocarea pe termen lung, cum ar fi congelarea alimentelor, poate fi mai prudent să investești în pungi de o calitate superioară pentru a asigura păstrarea optimă a alimentelor. Pentru uzuri mai puțin critice, cum ar fi pachetele de prânz zilnice, variantele generice sunt suficiente și cost-effective.

Sfat profesionist

Pentru a maximiza durabilitatea și eficiența, considerați reutilizarea pungilor resigilabile. Spălați-le și uscați-le corespunzător pentru a le folosi din nou, extinzându-vă astfel bugetul de cumpărături și contribuind la reducerea deșeurilor.

PRODUSE LACTATE: Alegeți Numele de Marcă sau Marca Generică?

Dezbaterea privind produsele lactate este una complexă și plină de nuanțe, de la decizia între a subscrie la un serviciu de livrare proaspătă de la fermă până la alegerea între produsele lactate tradiționale și alternativele pe bază de nuci. Fără să judecăm opțiunile personale, iată câteva aspecte de luat în considerare legate de preț și calitate.

Lapte

Deși multe mărci de lapte pot părea diferite, majoritatea produselor lactate sunt procesate și distribuite local. Astfel, variantele generice de lapte sunt adesea la fel de bune ca și cele de marcă de nume, oferind aceeași calitate, dar cu un cost mai redus datorită economiilor la publicitate și ambalaj.

Citește și: Există o legătură între depresie și alimentație?

Brânză

Când vine vorba de brânză, opțiunile generice pot conține uneori aditivi suplimentari pentru a menține costurile scăzute, în special în cazul brânzei pre-mărunțite. O alternativă mai economică și adesea mai sănătoasă este achiziționarea unui bloc de brânză pe care să-l mărunțiți acasă. Acest lucru vă permite să controlați cantitatea și să economisiți, evitând umpluturile adăugate în unele produse preambalate.

Iaurt

La iaurt, diferențele dintre mărcile de nume și cele generice pot fi semnificative în ceea ce privește aditivii și conținutul de zahăr. Este crucial să citiți etichetele și să alegeți iaurtul care oferă cel mai bun echilibru între calitate și preț, în funcție de nevoile dietetice personale.

Citește și: Ne cerem scuze, Grăsimi: acuzatii nefondate!

Unt

Similar cu laptele, untul generic poate fi la fel de bun ca untul de marcă de nume. În majoritatea cazurilor, untul generic este identic cu cel de marcă, diferența fiind doar ambalajul și prețul. Acesta este un exemplu clar în care economiile pot fi realizate fără sacrificii calitative.

În concluzie, alegerea între produsele de marcă de magazin și cele de marcă de nume depinde de mai mulți factori, inclusiv calitate, preț, și preferințe personale. Fie că discutăm despre alimente, produse lactate sau articole de uz casnic, opțiunile generice adesea oferă valoare comparabilă la un cost redus. Este esențial să ne informăm și să evaluăm fiecare produs în parte pentru a face alegeri care nu doar că se încadrează în buget, dar susțin și un stil de viață responsabil și sustenabil. Așadar, consumatorii conștienți pot economisi semnificativ fără a sacrifica calitatea, contribuind astfel la un viitor mai bun pentru ei și pentru comunitățile lor.

Citește și: Primul contact cu Omul – în copilărie. De la necropsie în spitalele românești, la suflet, minte și… MINDSET

Despre Michelle N.

𝐄𝐗𝐏𝐄𝐑𝐓𝐈𝐙𝐀 𝐈𝐍𝐓𝐄𝐆𝐑𝐀𝐓𝐀 • 𝐒𝐚𝐧𝐚𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐌𝐢𝐧𝐭𝐚𝐥𝐚 & 𝐍𝐮𝐭𝐫𝐢𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚
•ᴘsɪʜᴏʟᴏɢ & ɴᴜᴛʀɪᴛɪᴏɴɪsᴛ•sᴘᴇᴄɪᴀʟɪᴢᴀᴛ ɪɴ ᴍɪᴄʀᴏɴᴜᴛʀɪᴛɪᴇ, ɴᴇᴜʀᴏɴᴜᴛʀɪᴛɪᴇ & ᴘsɪʜᴏɴᴜᴛʀɪᴛɪᴇ•ᴄᴇʀᴄᴇᴛᴀᴛᴏʀ ɪɴ ᴅᴏᴍᴇɴɪᴜʟ ᴏʙᴇᴢɪᴛᴀᴛɪɪ•ɴᴇᴜʀᴏғɪᴛ & ғɪᴛɴᴇss ᴄᴏᴀᴄʜ •ғᴏʀᴍᴀᴛᴏʀ

𝐒𝐓𝐑𝐀𝐓𝐄𝐆𝐈𝐈 𝐀𝐂𝐓𝐈𝐕𝐄 • 𝐄𝐯𝐨𝐥𝐮𝐭𝐢𝐞 𝐏𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚 & 𝐏𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚
• ɴᴇᴜʀᴏғɪᴛ & ғɪᴛɴᴇss ᴄᴏᴀᴄʜ • ʙᴜsɪɴᴇss sᴛʀᴀᴛᴇɢɪsᴛ • ғᴏʀᴍᴀᴛᴏʀ & ᴍᴇɴᴛᴏʀ • ᴄᴏɴsɪʟɪᴇʀ ᴅᴇ ɪᴍᴀɢɪɴᴇ ᴄᴏʀᴘᴏʀᴀʟᴀ

𝐋𝐄𝐀𝐃𝐄𝐑𝐒𝐇𝐈𝐏 𝐕𝐈𝐒𝐈𝐎𝐍𝐀𝐑
•ᴄʜɪᴇғ ᴠɪsɪᴏɴᴀʀʏ ᴏғғɪᴄᴇʀ (ᴄᴠᴏ)

Expertiză Integrată în Sănătate Mintală și Nutrițională - Psiholog, Nutriționist & Formator

Expertiză Integrată în Sănătate Mintală și Nutrițională – Psiholog, Nutriționist & Formator

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mindset

Anatomia emoției. Cum ne modelează emoțiile realitatea fizică

Published

on

Stările emoționale sunt, fără îndoială, fenomene fiziologice, strâns legate de structurile nervoase și senzoriale, neurotranmisătorii și creierul – în mod particular, nervul vag.
Photo: Arhivă personală

Stările emoționale sunt, fără îndoială, fenomene fiziologice, strâns legate de structurile nervoase și senzoriale, neurotransmițătorii și creierul – în mod particular, nervul vag. O analiză a emoțiilor de bază – bucuria, furia, frica, tristețea, dezgustul și surpriza – ne arată că ele sunt un limbaj universal, transmițându-ne starea de bine sau de alertă.

Citește și: GLUTENUL: prieten sau dușman? Ce este mit și ce este realitate

Stresul emoțional cronic poate perturba echilibrul celor două ramuri ale sistemului nervos autonom

Dincolo de acest cod emoțional împărtășit la nivelul speciei noastre, impactul fizic al emoțiilor se poate manifesta în maniere surprinzătoare și uneori dăunătoare. Emoțiile intense, frecvente sau prelungite pot contribui la dezechilibre fiziologice, evidențiind o corelație între stresul psihic și afecțiuni somatice. În particular, se pare că stresul emoțional cronic poate perturba echilibrul celor două ramuri ale sistemului nervos autonom, având implicații directe asupra funcției nervului vag.

Nutriția și emoțiile sunt două forțe puternice ce modelează existența noastră. Nu este doar vorba de alimentele pe care le consumăm, ci de cum acestea influențează profund spectrul nostru emoțional.

Citește și: Există o legătură între depresie și alimentație?

Fiecare alegere alimentară pe care o facem poate amplifica sau potoli furtuna emoțională din noi

Alimentele bogate în zahăr

Alimentele bogate în zahăr pot oferi o explozie temporară de bucurie, urmată rapid de o cădere care ne poate lăsa anxioși și iritabili.

Alimentele cu indice glicemic scăzut

Pe de altă parte, alimentele cu indice glicemic scăzut, cum ar fi cerealele integrale, susțin niveluri mai stabile ale zahărului din sânge, care, la rândul lor, pot contribui la o dispoziție mai echilibrată.

În acest context, psihonutriționistii subliniază rolul esențial al alimentației în gestionarea stresului și emoțiilor. O dietă echilibrată poate avea efecte benefice asupra stării noastre emoționale, oferind nu doar substratul energetic necesar, ci și nutrienții care susțin echilibrul hormonal și funcționarea optimă a neurotransmițătorilor.

Nevoia de a înțelege cum emoțiile ne modelează realitatea fizică ne împinge să adoptăm un stil de viață care să pună în armonie mintea, trupul și sufletul. O astfel de viziune integrată nu ne îmbogățește doar cunoștințele, ci ne poate transforma viața, oferindu-ne cheia pentru o existență plină de vitalitate și echilibru.

Citește și: Ne cerem scuze, Grăsimi: acuzatii nefondate!

Putem folosi nutriția ca un instrument de echilibrare a emoțiilor noastre

Pe măsură ce avansăm în această epocă a conștientizării sănătății, ne războim cu stresul și agitația, dar suntem înzestrați și cu cunoașterea că putem folosi nutriția ca un instrument de echilibrare a emoțiilor noastre. Prin alimente alese cu grijă și o înțelegere apropundată a propriului corp, ne putem hrăni nu doar corpul, ci și sufletul. Așadar, când următoarea val de emoții vă inundă conștiința, amintiți-vă că ele sunt mai mult decât simple stări de spirit; sunt esența dinamică și vibranta a vieții însăși.

Concluzia este că emoțiile nu sunt doar stări ale minții – ele au rădăcini și ramificații adânci în sănătatea noastră fizică, iar dieta este unul dintre cele mai puternice instrumente pe care le avem la dispoziție pentru a influența această interconectare. Prin alegerile noastre nutriționale, nu numai că ne putem construi un corp mai sănătos, dar ne putem și sculpta peisajul emoțional într-o manieră care ne susține sănătatea mintală și bunăstarea generală.

Citește și: Primul contact cu Omul – în copilărie. De la necropsie în spitalele românești, la suflet, minte și… MINDSET

Despre Michelle N.

𝐄𝐗𝐏𝐄𝐑𝐓𝐈𝐙𝐀 𝐈𝐍𝐓𝐄𝐆𝐑𝐀𝐓𝐀 • 𝐒𝐚𝐧𝐚𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐌𝐢𝐧𝐭𝐚𝐥𝐚 & 𝐍𝐮𝐭𝐫𝐢𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚
•ᴘsɪʜᴏʟᴏɢ & ɴᴜᴛʀɪᴛɪᴏɴɪsᴛ•sᴘᴇᴄɪᴀʟɪᴢᴀᴛ ɪɴ ᴍɪᴄʀᴏɴᴜᴛʀɪᴛɪᴇ, ɴᴇᴜʀᴏɴᴜᴛʀɪᴛɪᴇ & ᴘsɪʜᴏɴᴜᴛʀɪᴛɪᴇ•ᴄᴇʀᴄᴇᴛᴀᴛᴏʀ ɪɴ ᴅᴏᴍᴇɴɪᴜʟ ᴏʙᴇᴢɪᴛᴀᴛɪɪ•ɴᴇᴜʀᴏғɪᴛ & ғɪᴛɴᴇss ᴄᴏᴀᴄʜ •ғᴏʀᴍᴀᴛᴏʀ

𝐒𝐓𝐑𝐀𝐓𝐄𝐆𝐈𝐈 𝐀𝐂𝐓𝐈𝐕𝐄 • 𝐄𝐯𝐨𝐥𝐮𝐭𝐢𝐞 𝐏𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚 & 𝐏𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚
• ɴᴇᴜʀᴏғɪᴛ & ғɪᴛɴᴇss ᴄᴏᴀᴄʜ • ʙᴜsɪɴᴇss sᴛʀᴀᴛᴇɢɪsᴛ • ғᴏʀᴍᴀᴛᴏʀ & ᴍᴇɴᴛᴏʀ • ᴄᴏɴsɪʟɪᴇʀ ᴅᴇ ɪᴍᴀɢɪɴᴇ ᴄᴏʀᴘᴏʀᴀʟᴀ

𝐋𝐄𝐀𝐃𝐄𝐑𝐒𝐇𝐈𝐏 𝐕𝐈𝐒𝐈𝐎𝐍𝐀𝐑
•ᴄʜɪᴇғ ᴠɪsɪᴏɴᴀʀʏ ᴏғғɪᴄᴇʀ (ᴄᴠᴏ)

Expertiză Integrată în Sănătate Mintală și Nutrițională - Psiholog, Nutriționist & Formator

Expertiză Integrată în Sănătate Mintală și Nutrițională – Psiholog, Nutriționist & Formator

Continue Reading

Mindset

Există o legătură între depresie și alimentație?

Published

on

Photo: Pexels.com

Într-o epocă în care depresia este adesea redusă la simpla sa dimensiune chimică, înțelegerea complexității ei necesită o abordare multidimensională. Dincolo de viziunea tradițională asupra dezechilibrelor chimice, evidențele recente subliniază rolul crucial al inflamației în patologia depresiei. Acest nou paradigma ne invită să explorăm cât de profund alimentația poate influența starea noastră de bine mental.

Inflamația: Puntea Ascunsă între Dieta și Depresie

Descoperirile moderne iluminează rolul inflamației, nu doar ca factor contributiv la boli fizice, ci și ca element central în manifestarea depresiei. Markerii inflamației, prezenți în bolile cardiovasculare, sunt surprinzător de asemănători cu cei asociați depresiei. Această constatare redefinește depresia ca o condiție inflamatorie, punând bazele unei noi înțelegeri a tratamentului acesteia.

Citește și: Primul contact cu Omul – în copilărie. De la necropsie în spitalele românești, la suflet, minte și… MINDSET

Alimentația și Inflamația: Zahărul și Carbohidrații Rafinați în Prim-plan

Dietele bogate în zahăr și carbohidrați rafinați sunt cunoscute pentru efectul lor pro-inflamator. Studiile indică o legătură clară între consumul excesiv de zahăr și un risc crescut de depresie. Contrar, o dietă echilibrată, care limitează zahărul și promovează un aport variat de nutrienți, poate reduce inflamația și, implicit, riscul de depresie.

Microbiomul Intestinal: Legătura Neglijată cu Starea Noastră Emoțională

Interacțiunea dintre creier și intestin este un teritoriu fascinant al cercetării moderne. Microbiomul intestinal, influențat profund de dieta noastră, joacă un rol esențial în reglarea stării de spirit și a răspunsurilor emoționale. O dietă diversificată, bogată în fibre, prebiotice și probiotice, susține un microbiom sănătos și, prin extensie, o stare de bine mentală.

Citește și: Foamea, Frica și Anxietatea sunt… NORMALE

Serotonina: Mai Mult Decât un Neurotransmițător

Adesea etichetată drept „hormonul fericirii”, serotonina este un mediator chimic cu roluri variate în organism. Interesant este că majoritatea serotoninei este produsă în tractul gastrointestinal, sub influența directă a dietei. Astfel, alimentația devine un factor cheie în reglarea nivelurilor de serotonină și, implicit, în managementul stării de spirit.

Citește și: GLUTENUL: prieten sau dușman? Ce este mit și ce este realitate

Abordarea Nutrițională a Depresiei: Echilibru și Moderare

În lumina acestor descoperiri, devine evident că dieta joacă un rol pivotal în managementul depresiei. Nu promovăm eliminarea totală a anumitor alimente sau adoptarea unor diete restrictive, ci încurajăm o abordare echilibrată. Consumul moderat de alimente pro-inflamatoare, precum zahărul și carbohidrații rafinați, alături de o dietă bogată în alimente anti-inflamatorii și nutritive, poate avea un impact semnificativ asupra reducerii riscului și severității depresiei.

Concluzii pentru Practica Clinică

Pe măsură ce domeniul psihonutriției continuă să evolueze, este esențial ca noi, specialiștii în sănătate mentală și nutriție, să integrăm aceste cunoștințe în abordarea noastră terapeutică. Recunoașterea legăturii dintre dietă și starea de spirit permite o intervenție holistă, care adresează nu doar simptomele, ci și rădăcinile problemei.

Citește și: Mania vegană: este Veganismul cel mai sănătos stil de alimentație?

În concluzie, pe măsură ce explorăm și înțelegem mai profund conexiunile dintre alimentație și sănătatea mintală, devine evident că abordările noastre terapeutice trebuie să includă și o componentă nutrițională. Recunoașterea impactului dietetic asupra inflamației și, prin extensie, asupra depresiei, ne oferă oportunitatea de a oferi un tratament mai holistic și personalizat.

Prin echilibrarea aspectelor chimice și emoționale ale sănătății mintale cu influențele dietetice, putem deschide calea către strategii de vindecare mai cuprinzătoare și sustenabile. Această perspectivă nu doar că validează experiențele individuale, dar îmbrățișează și complexitatea umană în căutarea binelui.

Astfel, drumul către o minte sănătoasă poate începe în farfuria noastră, demonstrând încă o dată că ceea ce mâncăm nu doar că ne hrănește corpul, ci și sufletul.

Citește și: Ne cerem scuze, Grăsimi: acuzatii nefondate!

 

Despre Michelle N.

𝐄𝐗𝐏𝐄𝐑𝐓𝐈𝐙𝐀 𝐈𝐍𝐓𝐄𝐆𝐑𝐀𝐓𝐀 • 𝐒𝐚𝐧𝐚𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐌𝐢𝐧𝐭𝐚𝐥𝐚 & 𝐍𝐮𝐭𝐫𝐢𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚
•ᴘsɪʜᴏʟᴏɢ & ɴᴜᴛʀɪᴛɪᴏɴɪsᴛ•sᴘᴇᴄɪᴀʟɪᴢᴀᴛ ɪɴ ᴍɪᴄʀᴏɴᴜᴛʀɪᴛɪᴇ, ɴᴇᴜʀᴏɴᴜᴛʀɪᴛɪᴇ & ᴘsɪʜᴏɴᴜᴛʀɪᴛɪᴇ•ᴄᴇʀᴄᴇᴛᴀᴛᴏʀ ɪɴ ᴅᴏᴍᴇɴɪᴜʟ ᴏʙᴇᴢɪᴛᴀᴛɪɪ•ɴᴇᴜʀᴏғɪᴛ & ғɪᴛɴᴇss ᴄᴏᴀᴄʜ •ғᴏʀᴍᴀᴛᴏʀ

𝐒𝐓𝐑𝐀𝐓𝐄𝐆𝐈𝐈 𝐀𝐂𝐓𝐈𝐕𝐄 • 𝐄𝐯𝐨𝐥𝐮𝐭𝐢𝐞 𝐏𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚 & 𝐏𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚
• ɴᴇᴜʀᴏғɪᴛ & ғɪᴛɴᴇss ᴄᴏᴀᴄʜ • ʙᴜsɪɴᴇss sᴛʀᴀᴛᴇɢɪsᴛ • ғᴏʀᴍᴀᴛᴏʀ & ᴍᴇɴᴛᴏʀ • ᴄᴏɴsɪʟɪᴇʀ ᴅᴇ ɪᴍᴀɢɪɴᴇ ᴄᴏʀᴘᴏʀᴀʟᴀ

𝐋𝐄𝐀𝐃𝐄𝐑𝐒𝐇𝐈𝐏 𝐕𝐈𝐒𝐈𝐎𝐍𝐀𝐑
•ᴄʜɪᴇғ ᴠɪsɪᴏɴᴀʀʏ ᴏғғɪᴄᴇʀ (ᴄᴠᴏ)

Expertiză Integrată în Sănătate Mintală și Nutrițională - Psiholog, Nutriționist & Formator

Expertiză Integrată în Sănătate Mintală și Nutrițională – Psiholog, Nutriționist & Formator

Continue Reading

Mindset

Ne cerem scuze, Grăsimi: acuzatii nefondate!

Published

on

În lumea nutriției, grăsimile au fost adesea etichetate ca dușmanul public numărul unu, asociate cu un spectru larg de probleme de sănătate, de la obezitate până la boli cardiovasculare. Această perspectivă a dominat discursul public și recomandările dietetice pentru decenii. Însă, cercetările recente ne îndeamnă să reevaluăm această abordare unilaterală și să acordăm grăsimilor locul care li se cuvine într-o dietă echilibrată și sănătoasă.

Demistificarea Grăsimilor: O Privire Obiectivă

Grăsimile au fost demonizate pe nedrept, fără a se face distincția între tipurile de grăsimi și efectele lor diferite asupra sănătății. În realitate, grăsimile sunt vitale pentru o serie de funcții esențiale ale corpului, de la absorbția vitaminelor solubile în grăsimi până la menținerea sănătății celulare.

Grăsimile Saturate: Nu Atât de Malefice Pe Cât Credeam

Grăsimile saturate, mult timp învinovățite pentru creșterea riscului de boli cardiovasculare, sunt acum privite într-o lumină nouă. Studii recente sugerează că legătura dintre grăsimile saturate și bolile de inimă este mult mai complexă și mai puțin directă decât se credea anterior. În locul evitării totale a acestora, accentul se mută acum pe un consum moderat și pe echilibrul între diferite tipuri de grăsimi în dietă.

O Paradă a Grăsimilor Sănătoase

Grăsimile mononesaturate și polinesaturate, găsite în alimente precum nuci, semințe, pește gras și uleiuri vegetale, sunt recunoscute pentru beneficiile lor asupra inimii. Aceste grăsimi „bune” joacă un rol crucial în menținerea unui profil lipidic sănătos și în reducerea inflamației, doi factori cheie în prevenirea bolilor cronice.

 

Echilibrul este Cheia

În loc să diabolizăm un întreg grup de nutrienți, abordarea cea mai sănătoasă este să căutăm echilibrul. O dietă diversificată, care include grăsimi sănătoase alături de carbohidrați complecși, proteine de calitate și o abundență de fructe și legume, este esențială pentru sănătatea generală și pentru prevenirea bolilor.

Concluzii pentru o Dietă Modernă

Povestea grăsimilor în nutriție este un exemplu clasic al modului în care știința evoluează și cum înțelegerea noastră despre alimentație și sănătate se schimbă odată cu acumularea de noi dovezi. În această eră a informației, este vital să ne bazăm pe cele mai recente cercetări și să adoptăm o viziune mai nuanțată asupra rolului grăsimilor în dietă.

Prin îmbrățișarea complexității și diversității în alimentație, putem depăși miturile învechite și ne putem bucura de beneficiile unei diete echilibrate, care să ne susțină sănătatea și bunăstarea pe termen lung.

Despre Michelle N.

𝐄𝐗𝐏𝐄𝐑𝐓𝐈𝐙𝐀 𝐈𝐍𝐓𝐄𝐆𝐑𝐀𝐓𝐀 • 𝐒𝐚𝐧𝐚𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐌𝐢𝐧𝐭𝐚𝐥𝐚 & 𝐍𝐮𝐭𝐫𝐢𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚
•ᴘsɪʜᴏʟᴏɢ & ɴᴜᴛʀɪᴛɪᴏɴɪsᴛ•sᴘᴇᴄɪᴀʟɪᴢᴀᴛ ɪɴ ᴍɪᴄʀᴏɴᴜᴛʀɪᴛɪᴇ, ɴᴇᴜʀᴏɴᴜᴛʀɪᴛɪᴇ & ᴘsɪʜᴏɴᴜᴛʀɪᴛɪᴇ•ᴄᴇʀᴄᴇᴛᴀᴛᴏʀ ɪɴ ᴅᴏᴍᴇɴɪᴜʟ ᴏʙᴇᴢɪᴛᴀᴛɪɪ•ɴᴇᴜʀᴏғɪᴛ & ғɪᴛɴᴇss ᴄᴏᴀᴄʜ •ғᴏʀᴍᴀᴛᴏʀ

𝐒𝐓𝐑𝐀𝐓𝐄𝐆𝐈𝐈 𝐀𝐂𝐓𝐈𝐕𝐄 • 𝐄𝐯𝐨𝐥𝐮𝐭𝐢𝐞 𝐏𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚 & 𝐏𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚
• ɴᴇᴜʀᴏғɪᴛ & ғɪᴛɴᴇss ᴄᴏᴀᴄʜ • ʙᴜsɪɴᴇss sᴛʀᴀᴛᴇɢɪsᴛ • ғᴏʀᴍᴀᴛᴏʀ & ᴍᴇɴᴛᴏʀ • ᴄᴏɴsɪʟɪᴇʀ ᴅᴇ ɪᴍᴀɢɪɴᴇ ᴄᴏʀᴘᴏʀᴀʟᴀ

𝐋𝐄𝐀𝐃𝐄𝐑𝐒𝐇𝐈𝐏 𝐕𝐈𝐒𝐈𝐎𝐍𝐀𝐑
•ᴄʜɪᴇғ ᴠɪsɪᴏɴᴀʀʏ ᴏғғɪᴄᴇʀ (ᴄᴠᴏ)

Expertiză Integrată în Sănătate Mintală și Nutrițională - Psiholog, Nutriționist & Formator

Expertiză Integrată în Sănătate Mintală și Nutrițională – Psiholog, Nutriționist & Formator

Continue Reading

Trending