Connect with us

Mindset

Primul contact cu Omul – în copilărie. De la necropsie în spitalele românești, la suflet, minte și… MINDSET

Published

on

Photo: Arhivă personală

De mică, fascinația pentru lumea oamenilor și a zeilor mi-a marcat profund direcția în viață. Crescând cu legendele Olimpului în mână și urmărind filmele mitologice, am fost captivată de aceste figuri supraumane. Cu toate acestea, realitatea m-a adus cu picioarele pe pământ; întrucât zeii rămâneau în sfera imaginarului, interesul meu s-a canalizat inevitabil spre om, această mașinărie complexă și fascinantă care era totuși accesibilă analizei și înțelegerii.

La vârsta de opt ani, printr-un gest simplu, privindu-mi mâinile, am avut revelația propriei mele existențe fizice. A fost momentul când am conștientizat pentru prima dată că gândurile și sentimentele mele sunt legate indisolubil de corpul în care locuiesc. Chiar dacă pe atunci nu puteam decripta în totalitate misterul acestei conexiuni între minte și corp, curiozitatea a fost stârnită – un fir roșu care avea să ghideze întreaga mea carieră profesională.

Această dorință arzătoare de a explora și de a înțelege mai mult despre om m-a condus pe un drum de învățare și descoperire continuă. Cu o pregătire profundă în psihologie clinică, psihonutriție, nutriție, micronutriție și mentorat, am dedicat fiecare moment pentru a adânci misterele comportamentului uman, ale gândirii și ale corpului. Acest articol deschide poarta către lumea mea, către pasiunea care m-a definit și călătoria care m-a adus aici.

 

Întâlnirea cu realitatea umană

Călătoria mea spre adâncurile cunoașterii umane a primit un impuls semnificativ în adolescență, când, la vârsta de 16 ani, am avut oportunitatea de a participa la o serie de necropsii. Acest moment a marcat o cotitură în drumul meu profesional și personal. Pentru prima dată, am privit dincolo de piele, într-un mod atât de direct și nemijlocit, întâlnind corpul uman în cea mai crudă și reală formă a sa.

Observând cu ochiul liber structurile vizibile ale corpului, de la complexitatea rețelei vasculare până la densitatea și textura diferitelor organe, mi-am dat seama de fragilitatea și, în același timp, de rezistența extraordinară a corpului uman. Vedeam efectele palpabile ale bolilor, impactul lor direct asupra țesuturilor: cum un cancer poate invada și transforma, cum boala lasă urme vizibile și adesea devastatoare.

Această experiență mi-a oferit o perspectivă nemijlocită asupra realității corpului uman, nu doar ca un concept abstract sau o colecție de date într-un manual, ci ca o entitate vie, respirândă, care poate suferi și se poate vindeca. A fost momentul când mi-am dat seama că vreau să învăț cât mai mult posibil despre această mașinărie complexă, să înțeleg nu doar ce o face să funcționeze, ci și ce o poate opri, și cum putem interveni pentru a restaura sănătatea și echilibrul.

 

Răscrucea deciziilor: Alegerea unui alt drum

Experiențele mele timpurii, petrecute în culisele sistemului medical românesc, fie că era vorba despre zilele lungi petrecute în spitale însoțindu-mi mama la muncă, fie că participam la necropsii în cadrul practicii, mi-au oferit o perspectivă realistă asupra provocărilor cu care se confruntă acest domeniu în România. Am observat de aproape limitările și deficiențele sistemului, de la lipsa resurselor și până la presiunea enormă asupra profesioniștilor din sănătate.

Această realitate m-a făcut să conștientizez că, deși pasiunea mea pentru medicină și dorința de a ajuta erau nemăsurate, cadrul actual nu mi-ar fi permis să ating nivelul de excelență la care aspiram. Temându-mă că limitările sistemului ar putea deveni limitările mele personale, am luat decizia dificilă de a renunța la drumul spre medicină. A fost o alegere făcută cu profund regret, dar și cu convingerea că pot găsi o altă cale de a contribui la bunăstarea oamenilor.

În acea perioadă, dedicarea mea neobișnuită pentru vârsta de 16 ani nu a trecut neobservată. Participarea la necropsii, în loc să umblu prin cluburi sau să adopt o atitudine rebelă, m-a făcut subiectul glumelor printre colegi. Cu toate acestea, aceste experiențe mi-au consolidat și mai mult determinarea de a urma un parcurs care nu era doar atipic, ci și profund înrădăcinat într-o dorință autentică de a înțelege și a îmbunătăți condiția umană.

Construindu-mi propriul drum: Învățare și inspirație de la somități

De-a lungul vieții, am fost adesea percepută ca fiind diferită din punct de vedere al gândirii și al perspectivei. Viziunile mele complexe și adesea greu de înțeles pentru ceilalți nu au făcut decât să-mi accentueze dorința de a căuta răspunsuri în afara normelor stabilite. Confruntată cu deficiențele sistemului din propria țară, am ales să mă distanțez de traseul tradițional și să îmi deschid propriul drum către autodezvoltare și autodisciplină.

Acest parcurs nu a fost unul solitar. Mi-am îndreptat atenția și resursele către învățarea de la indivizi remarcabili, somități în domeniile lor, ale căror cunoștințe și înțelepciune erau mult peste ceea ce putea oferi orice curriculum convențional. Am participat la sesiuni de mentorat și meditație cu aceste personalități, investind în mine prin intermediul lor. Acești oameni, pe care îi consider adevărate genii, au fost arhitecții dezvoltării mele, punând cărămizile pe care mi-am construit fundația profesională și personală.

Această abordare neconvențională a învățării mi-a permis să acumulez un set unic de cunoștințe și competențe, modelându-mă într-un profesionist cu o viziune largă asupra lumii și a potențialului uman. Prin această călătorie, am învățat valoarea autenticității și a curajului de a urma un drum propriu, chiar și atunci când acesta se abate de la calea bătătorită.

Excelență și educație: Dubla mea călătorie academică

În căutarea mea neobosită pentru cunoaștere și autodepășire, am abordat educația cu o intensitate rar întâlnită. Nu numai că am urmărit două facultăți în paralel, dar am reușit să termin psihologia ca șefă de promoție, distingându-mă dintr-o cohortă de două sute de studenți cu o medie perfectă de 10. Această performanță nu a fost doar o dovadă a capacității mele academice, ci și a determinării mele de a excela indiferent de provocările întâmpinate.

În același timp, dorința mea de a mă dezvolta profesional nu s-a limitat la cursurile universitare. Într-un an, am jonglat nu doar cu responsabilitățile și examenele a două facultăți, ci și cu o formare profesională intensivă la un institut renumit din România. Acest program de formare a fost un pas crucial în călătoria mea, oferindu-mi cunoștințele și competențele necesare pentru a excela în domeniul meu.

Această perioadă a vieții mele a fost una de creștere accelerată, în care am învățat nu doar despre psihologie și domeniile înrudite, ci și despre gestionarea timpului, prioritizarea și, mai ales, despre forța interioară necesară pentru a urma mai multe direcții de dezvoltare în același timp. Această experiență m-a înarmat cu un set unic de abilități, pregătindu-mă pentru provocările și realizările care aveau să urmeze.

Dezvoltarea multidimensională: De la corp la minte

Prima etapă a dezvoltării mele, deși la acel moment poate nu eram pe deplin conștientă de importanța ei, a fost cea legată de corp. Încă de la vârsta de patru-cinci ani, sportul a devenit o parte integrantă a vieții mele, punând bazele disciplinei și funcționalității mele ulterioare. Această pasiune pentru mișcare s-a cristalizat când, la vârsta de paisprezece ani, am pășit pentru prima dată într-o sală de fitness. Într-o perioadă când culturismul nu era încă la modă, am fost printre puținii tineri care explorau această lume, ceea ce mi-a oferit o perspectivă unică și o avansare timpurie în domeniu.

Lungul meu drum în sport, concentrându-mă în special pe fitness, mi-a arătat cât de profund poate corpul să reflecte funcționalitatea și echilibrul intern. În acest proces, am ajuns să înțeleg corpul nu doar ca pe o entitate fizică, ci ca pe un instrument al transformării personale.

Pe măsură ce am crescut, interesul meu s-a extins spre nutriție, fascinată fiind de modul în care alimentația influențează performanța și starea generală a corpului. Acest nou drum m-a purtat către o înțelegere mai profundă a complexității umane, și anume, la intersecția dintre corp și minte.

Confruntată cu provocările psihologice ale clienților mei în demersul lor de remodelare corporală, mi-am dat seama că, în ciuda dorinței și efortului lor, există bariere care transcendeau dimensiunea fizică. Anxietatea, depresia și diversele tulburări emoționale deveneau obstacole majore în calea obiectivelor lor de sănătate și fitness. Această revelație a fost punctul de cotitură care m-a determinat să urmez Facultatea de Psihologie, îmbogățindu-mi cunoștințele și abilitățile pentru a aborda omul într-un mod holistic, fără a utiliza însă acest termen specific, ci mai degrabă concentrându-mă pe integrarea dimensiunii psihice în practica mea.

 

Navigând Complexitatea Umană: Cluster B și Dincolo

În explorarea mea a psihologiei pure, am dezvoltat un interes deosebit pentru comportamentul uman, cu un accent particular pe persoanele care se încadrează în Cluster B din clasificarea tulburărilor de personalitate. Această categorie, care include tulburările de personalitate narcisistă, antisocială (psihopatie și sociopatie), borderline și histrionică, reprezintă o zonă de expertiză în care m-am specializat. Aceste tulburări, deseori greșit înțelese și stigmatizate, sunt centrul atenției mele, unde aplic cunoștințele de psihologie și psihonutriție pentru a naviga complicațiile lor unice.

De asemenea, în munca mea, adopt principiul că nimeni nu se naște „cu colți”; aceste trăsături sunt adesea dezvoltate ca mecanisme de apărare sau ca răspuns la experiențele de viață. Cred cu tărie că fiecare individ merită suport și înțelegere, indiferent de provocările cu care se confruntă. În această lumină, abordarea mea este una de empatie și deschidere, neîngrădită de judecăți, concentrându-mă pe oferirea unui spațiu sigur și susținător pentru fiecare client.

În plus, expertiza mea se extinde și în domeniul nutriției clasice și comportamentale, precum și în cel al sportului, unde integrez cunoștințele pentru a promova un stil de viață echilibrat și sănătos, adaptat la nevoile individuale ale fiecărui client.

Echilibru între Provocări și Fericire: Viața Mea Personală

Confruntarea cu diagnosticul de tulburare afectivă bipolară a fost unul dintre cele mai provocatoare drumuri pe care le-am avut de parcurs. Învățând să balansez minusurile și plusurile, am descoperit că puterea de a depăși și de a trăi o viață împlinită stă, în mare măsură, în propriile mâini. Această experiență personală a adâncit înțelegerea și empatia mea față de cei cu care lucrez, permițându-mi să ofer un suport mai autentic și mai sensibil.

În inima vieții mele stă familia mea, alături de care am construit un cămin plin de iubire și susținere reciprocă de-a lungul a 17 ani de căsnicie. Suntem părinții a trei copii minunați: un băiat de cincisprezece ani, o fată de paisprezece ani și o altă fată de șapte ani, care aduc bucurie și dinamism fiecărei zile.

Pasionată de un Univers de cărți: Extinderea Orizonturilor prin Partajare

Iubirea mea pentru cărți a fost o constantă de-a lungul vieții, cu o colecție impresionantă ce numără peste trei mii de titluri. Această pasiune nu se limitează doar la plăcerea de a citi, ci și la dorința de a împărtăși cu alții resursele, cunoștințele și experiențele mele acumulate în decursul anilor. Consider că fiecare carte din bibliotecile mele este o fereastră deschisă către noi perspective și învățături, iar acum este momentul să împărtășesc această bogăție cu o audiență mai largă.

Deja activă pe blog și pe rețelele sociale, văd această extindere a prezenței mele în lumea digitală ca pe o oportunitate formidabilă de a mă conecta cu noi oameni, de a comunica idei și de a crește împreună. Este un angajament față de împărtășirea profesională și deschisă a ceea ce am învățat, în speranța că va inspira și va ajuta alții să-și găsească propriul lor drum în viață.

Această inițiativă de a împărtăși mai mult din mine cu lumea nu este doar o expresie a pasiunii mele pentru lectură și autodezvoltare, ci și un pas spre construirea unei comunități de oameni care valorizează învățarea continuă și creșterea personală.

Prin rubrica „MINDSET”, intenționez să explorez și să discut idei care încurajează dezvoltarea unei mentalități deschise, curajoase și reziliente. Vreau să ofer cititorilor nu doar informații, ci și inspirație și unelte practice pentru a-și modela mentalitățile într-un mod care să le susțină aspirațiile și să le îmbunătățească calitatea vieții.

Citește și: INTERVIU | Michelle Nedelcu și fiica sa Mayra – două generații pe urmele succesului: “ Îmi place să excelez, este o calitate nativă”

Despre Michelle N.

𝐄𝐗𝐏𝐄𝐑𝐓𝐈𝐙𝐀 𝐈𝐍𝐓𝐄𝐆𝐑𝐀𝐓𝐀 • 𝐒𝐚𝐧𝐚𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐌𝐢𝐧𝐭𝐚𝐥𝐚 & 𝐍𝐮𝐭𝐫𝐢𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚
•ᴘsɪʜᴏʟᴏɢ & ɴᴜᴛʀɪᴛɪᴏɴɪsᴛ•sᴘᴇᴄɪᴀʟɪᴢᴀᴛ ɪɴ ᴍɪᴄʀᴏɴᴜᴛʀɪᴛɪᴇ, ɴᴇᴜʀᴏɴᴜᴛʀɪᴛɪᴇ & ᴘsɪʜᴏɴᴜᴛʀɪᴛɪᴇ•ᴄᴇʀᴄᴇᴛᴀᴛᴏʀ ɪɴ ᴅᴏᴍᴇɴɪᴜʟ ᴏʙᴇᴢɪᴛᴀᴛɪɪ•ɴᴇᴜʀᴏғɪᴛ & ғɪᴛɴᴇss ᴄᴏᴀᴄʜ •ғᴏʀᴍᴀᴛᴏʀ

𝐒𝐓𝐑𝐀𝐓𝐄𝐆𝐈𝐈 𝐀𝐂𝐓𝐈𝐕𝐄 • 𝐄𝐯𝐨𝐥𝐮𝐭𝐢𝐞 𝐏𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚 & 𝐏𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚
• ɴᴇᴜʀᴏғɪᴛ & ғɪᴛɴᴇss ᴄᴏᴀᴄʜ • ʙᴜsɪɴᴇss sᴛʀᴀᴛᴇɢɪsᴛ • ғᴏʀᴍᴀᴛᴏʀ & ᴍᴇɴᴛᴏʀ • ᴄᴏɴsɪʟɪᴇʀ ᴅᴇ ɪᴍᴀɢɪɴᴇ ᴄᴏʀᴘᴏʀᴀʟᴀ

𝐋𝐄𝐀𝐃𝐄𝐑𝐒𝐇𝐈𝐏 𝐕𝐈𝐒𝐈𝐎𝐍𝐀𝐑
•ᴄʜɪᴇғ ᴠɪsɪᴏɴᴀʀʏ ᴏғғɪᴄᴇʀ (ᴄᴠᴏ)

Expertiză Integrată în Sănătate Mintală și Nutrițională - Psiholog, Nutriționist & Formator

Expertiză Integrată în Sănătate Mintală și Nutrițională – Psiholog, Nutriționist & Formator

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mindset

Anatomia emoției. Cum ne modelează emoțiile realitatea fizică

Published

on

Stările emoționale sunt, fără îndoială, fenomene fiziologice, strâns legate de structurile nervoase și senzoriale, neurotranmisătorii și creierul – în mod particular, nervul vag.
Photo: Arhivă personală

Stările emoționale sunt, fără îndoială, fenomene fiziologice, strâns legate de structurile nervoase și senzoriale, neurotranmisătorii și creierul – în mod particular, nervul vag. O analiză a emoțiilor de bază – bucuria, furia, frica, tristețea, dezgustul și surpriza – ne arată că ele sunt un limbaj universal, transmițându-ne starea de bine sau de alertă.

Citește și: GLUTENUL: prieten sau dușman? Ce este mit și ce este realitate

Stresul emoțional cronic poate perturba echilibrul celor două ramuri ale sistemului nervos autonom

Dincolo de acest cod emoțional împărtășit la nivelul speciei noastre, impactul fizic al emoțiilor se poate manifesta în maniere surprinzătoare și uneori dăunătoare. Emoțiile intense, frecvente sau prelungite pot contribui la dezechilibre fiziologice, evidențiind o corelație între stresul psihic și afecțiuni somatice. În particular, se pare că stresul emoțional cronic poate perturba echilibrul celor două ramuri ale sistemului nervos autonom, având implicații directe asupra funcției nervului vag.

Nutriția și emoțiile sunt două forțe puternice ce modelează existența noastră. Nu este doar vorba de alimentele pe care le consumăm, ci de cum acestea influențează profund spectrul nostru emoțional.

Citește și: Există o legătură între depresie și alimentație?

Fiecare alegere alimentară pe care o facem poate amplifica sau potoli furtuna emoțională din noi

Fiecare alegere alimentară pe care o facem poate amplifica sau potoli furtuna emoțională din noi.

Alimentele bogate în zahăr

Alimentele bogate în zahăr pot oferi o explozie temporară de bucurie, urmată rapid de o cădere care ne poate lăsa anxioși și iritabili.

Alimentele cu indice glicemic scăzut

Pe de altă parte, alimentele cu indice glicemic scăzut, cum ar fi cerealele integrale, susțin niveluri mai stabile ale zahărului din sânge, care, la rândul lor, pot contribui la o dispoziție mai echilibrată.

În acest context, psihonutriționistii subliniază rolul esențial al alimentației în gestionarea stresului și emoțiilor. O dietă echilibrată poate avea efecte benefice asupra stării noastre emoționale, oferind nu doar substratul energetic necesar, ci și nutrienții care susțin echilibrul hormonal și funcționarea optimă a neurotransmițătorilor.

Nevoia de a înțelege cum emoțiile ne modelează realitatea fizică ne împinge să adoptăm un stil de viață care să pună în armonie mintea, trupul și sufletul. O astfel de viziune integrată nu ne îmbogățește doar cunoștințele, ci ne poate transforma viața, oferindu-ne cheia pentru o existență plină de vitalitate și echilibru.

Citește și: Ne cerem scuze, Grăsimi: acuzatii nefondate!

Putem folosi nutriția ca un instrument de echilibrare a emoțiilor noastre

Pe măsură ce avansăm în această epocă a conștientizării sănătății, ne războim cu stresul și agitația, dar suntem înzestrați și cu cunoașterea că putem folosi nutriția ca un instrument de echilibrare a emoțiilor noastre. Prin alimente alese cu grijă și o înțelegere apropundată a propriului corp, ne putem hrăni nu doar corpul, ci și sufletul. Așadar, când următoarea val de emoții vă inundă conștiința, amintiți-vă că ele sunt mai mult decât simple stări de spirit; sunt esența dinamică și vibranta a vieții însăși.

Concluzia este că emoțiile nu sunt doar stări ale minții – ele au rădăcini și ramificații adânci în sănătatea noastră fizică, iar dieta este unul dintre cele mai puternice instrumente pe care le avem la dispoziție pentru a influența această interconectare. Prin alegerile noastre nutriționale, nu numai că ne putem construi un corp mai sănătos, dar ne putem și sculpta peisajul emoțional într-o manieră care ne susține sănătatea mintală și bunăstarea generală.

Citește și: Primul contact cu Omul – în copilărie. De la necropsie în spitalele românești, la suflet, minte și… MINDSET

Despre Michelle N.

𝐄𝐗𝐏𝐄𝐑𝐓𝐈𝐙𝐀 𝐈𝐍𝐓𝐄𝐆𝐑𝐀𝐓𝐀 • 𝐒𝐚𝐧𝐚𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐌𝐢𝐧𝐭𝐚𝐥𝐚 & 𝐍𝐮𝐭𝐫𝐢𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚
•ᴘsɪʜᴏʟᴏɢ & ɴᴜᴛʀɪᴛɪᴏɴɪsᴛ•sᴘᴇᴄɪᴀʟɪᴢᴀᴛ ɪɴ ᴍɪᴄʀᴏɴᴜᴛʀɪᴛɪᴇ, ɴᴇᴜʀᴏɴᴜᴛʀɪᴛɪᴇ & ᴘsɪʜᴏɴᴜᴛʀɪᴛɪᴇ•ᴄᴇʀᴄᴇᴛᴀᴛᴏʀ ɪɴ ᴅᴏᴍᴇɴɪᴜʟ ᴏʙᴇᴢɪᴛᴀᴛɪɪ•ɴᴇᴜʀᴏғɪᴛ & ғɪᴛɴᴇss ᴄᴏᴀᴄʜ •ғᴏʀᴍᴀᴛᴏʀ

𝐒𝐓𝐑𝐀𝐓𝐄𝐆𝐈𝐈 𝐀𝐂𝐓𝐈𝐕𝐄 • 𝐄𝐯𝐨𝐥𝐮𝐭𝐢𝐞 𝐏𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚 & 𝐏𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚
• ɴᴇᴜʀᴏғɪᴛ & ғɪᴛɴᴇss ᴄᴏᴀᴄʜ • ʙᴜsɪɴᴇss sᴛʀᴀᴛᴇɢɪsᴛ • ғᴏʀᴍᴀᴛᴏʀ & ᴍᴇɴᴛᴏʀ • ᴄᴏɴsɪʟɪᴇʀ ᴅᴇ ɪᴍᴀɢɪɴᴇ ᴄᴏʀᴘᴏʀᴀʟᴀ

𝐋𝐄𝐀𝐃𝐄𝐑𝐒𝐇𝐈𝐏 𝐕𝐈𝐒𝐈𝐎𝐍𝐀𝐑
•ᴄʜɪᴇғ ᴠɪsɪᴏɴᴀʀʏ ᴏғғɪᴄᴇʀ (ᴄᴠᴏ)

Expertiză Integrată în Sănătate Mintală și Nutrițională - Psiholog, Nutriționist & Formator

Expertiză Integrată în Sănătate Mintală și Nutrițională – Psiholog, Nutriționist & Formator

Continue Reading

Mindset

Există o legătură între depresie și alimentație?

Published

on

Photo: Pexels.com

Într-o epocă în care depresia este adesea redusă la simpla sa dimensiune chimică, înțelegerea complexității ei necesită o abordare multidimensională. Dincolo de viziunea tradițională asupra dezechilibrelor chimice, evidențele recente subliniază rolul crucial al inflamației în patologia depresiei. Acest nou paradigma ne invită să explorăm cât de profund alimentația poate influența starea noastră de bine mental.

Inflamația: Puntea Ascunsă între Dieta și Depresie

Descoperirile moderne iluminează rolul inflamației, nu doar ca factor contributiv la boli fizice, ci și ca element central în manifestarea depresiei. Markerii inflamației, prezenți în bolile cardiovasculare, sunt surprinzător de asemănători cu cei asociați depresiei. Această constatare redefinește depresia ca o condiție inflamatorie, punând bazele unei noi înțelegeri a tratamentului acesteia.

Citește și: Primul contact cu Omul – în copilărie. De la necropsie în spitalele românești, la suflet, minte și… MINDSET

Alimentația și Inflamația: Zahărul și Carbohidrații Rafinați în Prim-plan

Dietele bogate în zahăr și carbohidrați rafinați sunt cunoscute pentru efectul lor pro-inflamator. Studiile indică o legătură clară între consumul excesiv de zahăr și un risc crescut de depresie. Contrar, o dietă echilibrată, care limitează zahărul și promovează un aport variat de nutrienți, poate reduce inflamația și, implicit, riscul de depresie.

Microbiomul Intestinal: Legătura Neglijată cu Starea Noastră Emoțională

Interacțiunea dintre creier și intestin este un teritoriu fascinant al cercetării moderne. Microbiomul intestinal, influențat profund de dieta noastră, joacă un rol esențial în reglarea stării de spirit și a răspunsurilor emoționale. O dietă diversificată, bogată în fibre, prebiotice și probiotice, susține un microbiom sănătos și, prin extensie, o stare de bine mentală.

Citește și: Foamea, Frica și Anxietatea sunt… NORMALE

Serotonina: Mai Mult Decât un Neurotransmițător

Adesea etichetată drept „hormonul fericirii”, serotonina este un mediator chimic cu roluri variate în organism. Interesant este că majoritatea serotoninei este produsă în tractul gastrointestinal, sub influența directă a dietei. Astfel, alimentația devine un factor cheie în reglarea nivelurilor de serotonină și, implicit, în managementul stării de spirit.

Citește și: GLUTENUL: prieten sau dușman? Ce este mit și ce este realitate

Abordarea Nutrițională a Depresiei: Echilibru și Moderare

În lumina acestor descoperiri, devine evident că dieta joacă un rol pivotal în managementul depresiei. Nu promovăm eliminarea totală a anumitor alimente sau adoptarea unor diete restrictive, ci încurajăm o abordare echilibrată. Consumul moderat de alimente pro-inflamatoare, precum zahărul și carbohidrații rafinați, alături de o dietă bogată în alimente anti-inflamatorii și nutritive, poate avea un impact semnificativ asupra reducerii riscului și severității depresiei.

Concluzii pentru Practica Clinică

Pe măsură ce domeniul psihonutriției continuă să evolueze, este esențial ca noi, specialiștii în sănătate mentală și nutriție, să integrăm aceste cunoștințe în abordarea noastră terapeutică. Recunoașterea legăturii dintre dietă și starea de spirit permite o intervenție holistă, care adresează nu doar simptomele, ci și rădăcinile problemei.

Citește și: Mania vegană: este Veganismul cel mai sănătos stil de alimentație?

În concluzie, pe măsură ce explorăm și înțelegem mai profund conexiunile dintre alimentație și sănătatea mintală, devine evident că abordările noastre terapeutice trebuie să includă și o componentă nutrițională. Recunoașterea impactului dietetic asupra inflamației și, prin extensie, asupra depresiei, ne oferă oportunitatea de a oferi un tratament mai holistic și personalizat.

Prin echilibrarea aspectelor chimice și emoționale ale sănătății mintale cu influențele dietetice, putem deschide calea către strategii de vindecare mai cuprinzătoare și sustenabile. Această perspectivă nu doar că validează experiențele individuale, dar îmbrățișează și complexitatea umană în căutarea binelui.

Astfel, drumul către o minte sănătoasă poate începe în farfuria noastră, demonstrând încă o dată că ceea ce mâncăm nu doar că ne hrănește corpul, ci și sufletul.

Citește și: Ne cerem scuze, Grăsimi: acuzatii nefondate!

 

Despre Michelle N.

𝐄𝐗𝐏𝐄𝐑𝐓𝐈𝐙𝐀 𝐈𝐍𝐓𝐄𝐆𝐑𝐀𝐓𝐀 • 𝐒𝐚𝐧𝐚𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐌𝐢𝐧𝐭𝐚𝐥𝐚 & 𝐍𝐮𝐭𝐫𝐢𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚
•ᴘsɪʜᴏʟᴏɢ & ɴᴜᴛʀɪᴛɪᴏɴɪsᴛ•sᴘᴇᴄɪᴀʟɪᴢᴀᴛ ɪɴ ᴍɪᴄʀᴏɴᴜᴛʀɪᴛɪᴇ, ɴᴇᴜʀᴏɴᴜᴛʀɪᴛɪᴇ & ᴘsɪʜᴏɴᴜᴛʀɪᴛɪᴇ•ᴄᴇʀᴄᴇᴛᴀᴛᴏʀ ɪɴ ᴅᴏᴍᴇɴɪᴜʟ ᴏʙᴇᴢɪᴛᴀᴛɪɪ•ɴᴇᴜʀᴏғɪᴛ & ғɪᴛɴᴇss ᴄᴏᴀᴄʜ •ғᴏʀᴍᴀᴛᴏʀ

𝐒𝐓𝐑𝐀𝐓𝐄𝐆𝐈𝐈 𝐀𝐂𝐓𝐈𝐕𝐄 • 𝐄𝐯𝐨𝐥𝐮𝐭𝐢𝐞 𝐏𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚 & 𝐏𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚
• ɴᴇᴜʀᴏғɪᴛ & ғɪᴛɴᴇss ᴄᴏᴀᴄʜ • ʙᴜsɪɴᴇss sᴛʀᴀᴛᴇɢɪsᴛ • ғᴏʀᴍᴀᴛᴏʀ & ᴍᴇɴᴛᴏʀ • ᴄᴏɴsɪʟɪᴇʀ ᴅᴇ ɪᴍᴀɢɪɴᴇ ᴄᴏʀᴘᴏʀᴀʟᴀ

𝐋𝐄𝐀𝐃𝐄𝐑𝐒𝐇𝐈𝐏 𝐕𝐈𝐒𝐈𝐎𝐍𝐀𝐑
•ᴄʜɪᴇғ ᴠɪsɪᴏɴᴀʀʏ ᴏғғɪᴄᴇʀ (ᴄᴠᴏ)

Expertiză Integrată în Sănătate Mintală și Nutrițională - Psiholog, Nutriționist & Formator

Expertiză Integrată în Sănătate Mintală și Nutrițională – Psiholog, Nutriționist & Formator

Continue Reading

Mindset

Ne cerem scuze, Grăsimi: acuzatii nefondate!

Published

on

În lumea nutriției, grăsimile au fost adesea etichetate ca dușmanul public numărul unu, asociate cu un spectru larg de probleme de sănătate, de la obezitate până la boli cardiovasculare. Această perspectivă a dominat discursul public și recomandările dietetice pentru decenii. Însă, cercetările recente ne îndeamnă să reevaluăm această abordare unilaterală și să acordăm grăsimilor locul care li se cuvine într-o dietă echilibrată și sănătoasă.

Demistificarea Grăsimilor: O Privire Obiectivă

Grăsimile au fost demonizate pe nedrept, fără a se face distincția între tipurile de grăsimi și efectele lor diferite asupra sănătății. În realitate, grăsimile sunt vitale pentru o serie de funcții esențiale ale corpului, de la absorbția vitaminelor solubile în grăsimi până la menținerea sănătății celulare.

Grăsimile Saturate: Nu Atât de Malefice Pe Cât Credeam

Grăsimile saturate, mult timp învinovățite pentru creșterea riscului de boli cardiovasculare, sunt acum privite într-o lumină nouă. Studii recente sugerează că legătura dintre grăsimile saturate și bolile de inimă este mult mai complexă și mai puțin directă decât se credea anterior. În locul evitării totale a acestora, accentul se mută acum pe un consum moderat și pe echilibrul între diferite tipuri de grăsimi în dietă.

O Paradă a Grăsimilor Sănătoase

Grăsimile mononesaturate și polinesaturate, găsite în alimente precum nuci, semințe, pește gras și uleiuri vegetale, sunt recunoscute pentru beneficiile lor asupra inimii. Aceste grăsimi „bune” joacă un rol crucial în menținerea unui profil lipidic sănătos și în reducerea inflamației, doi factori cheie în prevenirea bolilor cronice.

 

Echilibrul este Cheia

În loc să diabolizăm un întreg grup de nutrienți, abordarea cea mai sănătoasă este să căutăm echilibrul. O dietă diversificată, care include grăsimi sănătoase alături de carbohidrați complecși, proteine de calitate și o abundență de fructe și legume, este esențială pentru sănătatea generală și pentru prevenirea bolilor.

Concluzii pentru o Dietă Modernă

Povestea grăsimilor în nutriție este un exemplu clasic al modului în care știința evoluează și cum înțelegerea noastră despre alimentație și sănătate se schimbă odată cu acumularea de noi dovezi. În această eră a informației, este vital să ne bazăm pe cele mai recente cercetări și să adoptăm o viziune mai nuanțată asupra rolului grăsimilor în dietă.

Prin îmbrățișarea complexității și diversității în alimentație, putem depăși miturile învechite și ne putem bucura de beneficiile unei diete echilibrate, care să ne susțină sănătatea și bunăstarea pe termen lung.

Despre Michelle N.

𝐄𝐗𝐏𝐄𝐑𝐓𝐈𝐙𝐀 𝐈𝐍𝐓𝐄𝐆𝐑𝐀𝐓𝐀 • 𝐒𝐚𝐧𝐚𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐌𝐢𝐧𝐭𝐚𝐥𝐚 & 𝐍𝐮𝐭𝐫𝐢𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚
•ᴘsɪʜᴏʟᴏɢ & ɴᴜᴛʀɪᴛɪᴏɴɪsᴛ•sᴘᴇᴄɪᴀʟɪᴢᴀᴛ ɪɴ ᴍɪᴄʀᴏɴᴜᴛʀɪᴛɪᴇ, ɴᴇᴜʀᴏɴᴜᴛʀɪᴛɪᴇ & ᴘsɪʜᴏɴᴜᴛʀɪᴛɪᴇ•ᴄᴇʀᴄᴇᴛᴀᴛᴏʀ ɪɴ ᴅᴏᴍᴇɴɪᴜʟ ᴏʙᴇᴢɪᴛᴀᴛɪɪ•ɴᴇᴜʀᴏғɪᴛ & ғɪᴛɴᴇss ᴄᴏᴀᴄʜ •ғᴏʀᴍᴀᴛᴏʀ

𝐒𝐓𝐑𝐀𝐓𝐄𝐆𝐈𝐈 𝐀𝐂𝐓𝐈𝐕𝐄 • 𝐄𝐯𝐨𝐥𝐮𝐭𝐢𝐞 𝐏𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚 & 𝐏𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚
• ɴᴇᴜʀᴏғɪᴛ & ғɪᴛɴᴇss ᴄᴏᴀᴄʜ • ʙᴜsɪɴᴇss sᴛʀᴀᴛᴇɢɪsᴛ • ғᴏʀᴍᴀᴛᴏʀ & ᴍᴇɴᴛᴏʀ • ᴄᴏɴsɪʟɪᴇʀ ᴅᴇ ɪᴍᴀɢɪɴᴇ ᴄᴏʀᴘᴏʀᴀʟᴀ

𝐋𝐄𝐀𝐃𝐄𝐑𝐒𝐇𝐈𝐏 𝐕𝐈𝐒𝐈𝐎𝐍𝐀𝐑
•ᴄʜɪᴇғ ᴠɪsɪᴏɴᴀʀʏ ᴏғғɪᴄᴇʀ (ᴄᴠᴏ)

Expertiză Integrată în Sănătate Mintală și Nutrițională - Psiholog, Nutriționist & Formator

Expertiză Integrată în Sănătate Mintală și Nutrițională – Psiholog, Nutriționist & Formator

Continue Reading

Trending


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to verify temporary file contents for atomic writing. in /home3/newsone/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:52 Stack trace: #0 /home3/newsone/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home3/newsone/...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /home3/newsone/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 52