Business
Moutai – un simbol cultural și diplomatic

Published
9 luni agoon
Moutai este una dintre cele mai faimoase trei băuturi spirtoase distilate din lume, alături de whiskyul scoțian și brandy. Iar în China este un brand de succes. E un simbol cultural și diplomatic, recunoscut pentru calitatea sa excepțională și tehnica de producție complexă. Fiecare lot este fermentat și distilat de mai multe ori pe an, apoi stocat timp de cinci ani în vase de ceramică, permițând alcoolului să își dezvolte aromele. Am discutat cu reprezentantul LinaStar (distribuitorul Moutai în România), Cathy Cao despre această băutură-fanion a Chinei.
Ce este Moutai, mai exact, și cum este produsă această băutură?
Moutai este o băutură spirtoasă tradițională chineză, cunoscută sub numele de „Baijiu” (“bai”, însemnând “alb”, iar “jiu”, “băutură”). Este produsă din sorg roșu și grâu și are o concentrație alcoolică de 53%. Procesul de producție este unul complex, implicând fermentarea și distilarea repetată a ingredientelor, urmată de o perioadă de maturare de cinci ani în vase de ceramică. Aceasta permite dezvoltarea unor arome unice și rafinate, precum cele de plante aromatice, alune prăjite, fructe și ciocolată. După maturare, distilatele sunt amestecate cu grijă pentru a obține combinația ideală de arome.
Moutai este un brand foarte cunoscut în China, ne puteți povesti care este istoria sa și în ce constă valoarea sa culturală?
Moutai are o istorie de peste 2.000 de ani și a fost apreciată de lideri chinezi precum Mao Zedong, Zhou Enlai and De Xiaoping. De la fondarea Republicii Populare Chineze, Moutai a devenit o componentă standard a întâlnirilor diplomatice și este adesea prezentă la evenimente formale și reuniuni de familie. Valoarea sa culturală este profundă, fiind un simbol al moștenirii și identității culturale chinezești, recunoscut pentru calitatea sa excepțională și tehnica de producție unică.
Moutai a obținut numeroase premii și distincții de-a lungul timpului, consolidându-și poziția ca unul dintre cele mai prestigioase branduri de băuturi spirtoase din lume. Printre cele mai notabile premii se numără medaliile de aur la competiții internaționale de băuturi spirtoase și recunoaștere primită de la Brand Finance – Moutai a fost declarat de Brand Finance cel mai valoros brand de tărie din lume, primind această distincție anual începând din 2016.
Ce variante de Moutai sunt disponibile în România?
În România, sunt disponibile mai multe variante de Moutai, inclusiv Moutai Flying Fairy, produsul-fanion cunoscut pentru aroma sa originală, Moutai Prince, care are o aromă mai fresh și este adesea folosit în cocktailuri și Moutai Zodiac, care se remarcă prin ambalajul creativ inspirat din cele 12 semne zodiacale ale culturii vestice.
De ce ați simțit nevoia aducerii acestui brand în România, există piață pentru această băutură?
Am considerat că Moutai poate avea succes în România datorită interesului crescând pentru produsele de calitate și băuturile premium. Începând cu deschiderea primului magazin Moutai în București, am observat că atât comunitatea chineză din România, cât și publicul local, au manifestat un interes deosebit pentru produsele noastre. Extinderea în zona de HoReCa ne permite să aducem această băutură de excepție unui public și mai larg, în restaurante și hoteluri de prestigiu.
Recent, Moutai a organizat un eveniment alături de Jean-Rémi Caillon, cheful francez premiat de către Ghidul Michelin. Ce ne puteți spune despre această asociere?
Asocierea cu chef Jean-Rémi Caillon a fost un pas important pentru a sublinia versatilitatea și calitatea Moutai. Chef Caillon, cunoscut pentru excelența sa culinară și premiat de Ghidul Michelin, a colaborat cu chef Vlad Pădurescu pentru a crea un meniu multicultural de excepție. Moutai a fost ingredientul cheie al preparatelor, evidențiind aromele și texturile fine ale acestora. Acest eveniment a adus împreună tradițiile culinare chineze și franceze, oferind o experiență gastronomică memorabilă.
Moutai este un brand premium, cu un nivel foarte înalt de calitate, așa că asocierile care ne vin natural sunt cele cu proprietăți și chefi premiați de către ghidurile internaționale, membrii ai organizațiilor precum Relais&Châteaux. Excelența vine cu un nivel ridicat de responsabilitate, așa că pentru noi este foarte important să punem întotdeauna produsele noastre în contextul potrivit.
Care a fost feedback-ul publicului?
Feedback-ul publicului a fost extrem de pozitiv. Oaspeții au apreciat complexitatea și rafinamentul preparatelor, precum și modul în care Moutai a fost integrat în fiecare fel de mâncare. Evenimentul a fost o oportunitate unică de a experimenta arome noi și de a învăța mai multe despre moștenirea culturală chineză. Participanții au fost impresionați de colaborarea dintre cei doi chefi și de calitatea excepțională a produselor Moutai.
Misiunea NewsOne.ro pentru antreprenori
Epoque Hotel Relais & Châteaux lansează platforma de evenimente L’Art de Vivre și îl aduce în România pe Mark Lundgaard, unul dintre cei mai apreciați chefi din Copenhaga
Lavazza aduce excelența cafelei italiene la Bucharest Coffee Festival 2025
Disney+ lansează un documentar șocant – Diavolul din familie: Decilnul lui Ruby Franke
STUDIU Autism Voice și MKOR: Doar una din zece organizații știe că are angajați neurodivergenți
Albă ca Zăpada: Primul lungmetraj Disney, într-o reinterpretare live-action plină de magie, la 88 de ani de la prima apariție
News One este o platformă de informații gândită în special pentru antreprenorii la început de drum din România. O platformă pentru afacerile mici și medii care doresc să își facă vizibilă povestea și munca, tot ce oferă oamenilor cu pasiune, dedicație și care au misiunea de a ne face pe noi toți mai fericiți, indiferent de domeniul în care activează.
NewsOne este o platformă-voce pentru antreprenorii care nu au resursele necesare să fie vizibili pentru toată lumea, să își crească site-urile prin backlink-uri și toate practicile de business care i-ar aduce mai în față.
Poate că tu ai o idee grozavă sau un business cu o poveste pe care mai mulți oameni ar trebui să o audă. Noi te ajutăm să dai voce poveștii, să îți punem în rânduri gândurile și emoția business-ului tău.
Promitem profesionalism, drag și dedicare pentru fiecare articol. Fie că vrei un interviu despre tine sau despre afacere ta, o poveste descriptivă a business-ului pe care îl ai, un advertorial sau o prezentare a produsului tău, îți găsești loc pe site-ul nostru.
Lasă-ne un e-mail pe contact@newsone.ro cu afacerea pe care o ai: spune-ne cu ce te ocupi, lasă-ne un link către afacerea ta și ce ai vrea să scoți în evidență din business-ul tău.
Semnat,
Un antreprenor ca tine.
Published
2 zile agoon
21/03/2025Epoque Hotel Relais & Châteaux, membru Relais & Châteaux, anunță lansarea platformei Epoque L’Art de Vivre, un concept care propune un calendar dinamic de evenimente menite să conecteze publicul urban cu arta rafinamentului și ospitalitatea autentică. Această inițiativă reflectă angajamentul hotelului de a deveni un punct de referință pentru comunitatea bon vivantului contemporan, prin experiențe culturale și gastronomice de excepție.
„Încă de acum 15 ani, de la fondare, promisiunea Epoque Hotel Relais & Châteaux a fost să fie un retreat urban, un loc al eleganței în inima orașului. Anul 2025 marchează un nou capitol în acest demers, printr-o selecție de evenimente menite să aducă împreună maeștri culinari, artiști și creatori care rezonează cu valorile noastre fundamentale: autenticitate, pasiune pentru frumos și cultură”, declară Diana Popescu, proprietar Epoque Hotel Relais & Châteaux.
Sub umbrela Epoque L’Art de Vivre, hotelul propune experiențe inedite care extind inițiativele lansate deja în 2024. Printre acestea se numără FestiviThé, o inițiativă care a transformat ritualul ceaiului într-o celebrare a rafinamentului franțuzesc. În fiecare weekend din luna decembrie, oaspeții au fost invitați să descopere un bufet elegant, unde deliciile culinare – de la sandvișuri gastronomice, madeleines și tort de mere, la mousse de turtă dulce și praline realizate în casă – au fost acompaniate de ceaiuri de sezon, ciocolată caldă și punch-uri aromate.
„FestiviThé a fost un proiect pilot, al cărui feedback ne-a confirmat apetitul publicului bucureștean pentru experiențe fine, bazate pe arome recognoscibile, într-un cadru elegant. Succesul acestui concept a stârnit în noi dorința de a continua și diversifica acest gen de experiențe. În 2025, vom transforma acest ritual într-o tradiție permanentă, adaptată fiecărui anotimp”, adaugă Ioana Petrescu, General Manager Epoque Hotel Relais & Châteaux.
În 2025, experiențele gastronomice la cel mai înalt nivel continuă la Epoque Relais & Châteaux cu o cină excepțională ce aduce la București universul Kong Hans Kælder, celebrul restaurant cu două stele Michelin din Copenhaga. Astfel, pe 6 si 7 aprilie, Epoque Tasting Room devine scena unor cine de excepție, ce reproduc fidel viziunea gastronomică a unei adevărate instituții culinare. Fondat în 1976, Kong Hans Kælder, primul restaurant din Danemarca distins cu o stea Michelin, continuă să fie un etalon al culturii culinare nordice, combinând tradiția franceză cu minimalismul scandinav. În cadrul serii dedicate oaspeților Epoque Hotel Relais & Châteaux, chef Mark Lundgaard, cel care a adus localului ce-a de-a doua stea Michelin, va crea o experiență excepțională, demnă de o capitală gastronomică. Totul va avea loc în Epoque Tasting Room, un spațiu de evenimente private intim, cu bucătărie deschisă, un chef’s table de 16 persoane și o cramă elegantă de vinuri prestigioase.
“Unele dintre cele mai sonore și respectate restaurante ale lumii se află în Copenhaga, un oraș devenit epicentrul gastronomiei mondiale. Faptul că chef Mark Lundgaard a reușit să inoveze și să se remarce într-un mediu atât de competitiv, aducând restaurantului pe care îl reprezintă două stele Michelin, este o dovadă a măiestriei sale. Consider că suntem privilegiați să îl avem alături și să putem replica experiența Kong Hans Kælder, membru Relais & Châteaux, în cadrul spațiului nostru de evenimente. Această oportunitate se datorează pasiunii noastre, dar și apartenenței la asociația Relais & Châteaux, care creează un mediu colaborativ, ce ne permite să aducem experiențe stelate, la București”, a declarat Diana Popescu, proprietar Epoque Hotel Relais & Châteaux.
În aceeași notă colaborativă, hotelul continuă seria de evenimente SecrEAT, o experiență gastronomică exclusivistă, în care cheful este dezvăluit doar în seara evenimentului. Prima ediție din ianuarie 2025 a avut loc în Epoque Tasting Room și l-a avut ca protagonist pe Paul Oppenkampf, iar următoarele vor aduce împreună chefi din România și din afara granițelor, fiecare eveniment fiind o celebrare a creativității culinare și a artei gustului.
Seria de evenimente Food Meets Culture este un alt proiect de referință pentru 2025, explorând conexiunile dintre gastronomie și arte moderne, precum moda, designul de bijuterii, pictura sau artele urbane. „La fel ca în artă, și în gastronomie fiecare element poartă o semnificație culturală profundă. Ingredientele, tehnicile, povestea din spatele fiecărui preparat sunt expresia unor tradiții, dar și a unei viziuni contemporane, puternic marcată de experiențe personale. Prin Food Meets Culture, dorim să arătăm că gastronomia nu este doar un act de consum, ci o formă de artă, un limbaj universal care unește oameni și idei”, explică Ioana Petrescu.
Prin aceste inițiative, Epoque Hotel Relais & Châteaux își reafirmă poziția de lider în industria ospitalității de lux, consolidând valorile Relais & Châteaux și oferind publicului bucureștean experiențe autentice, rafinate și memorabile. Cu un restaurant à la carte (L’Atelier Relais & Châteaux), un spațiu de evenimente versatil (Epoque Events Gallery) și un private dining exclusivist (Epoque Tasting Room), boutique hotelul deține toate premisele pentru a organiza de la reuniuni restrânse de 10-16 persoane până la recepții de 50-100 de invitați, menținând un mix de rafinament, intimitate și flexibilitate, adaptat cerințelor unui public exigent.
Published
3 zile agoon
20/03/2025Lavazza participă și anul acesta la Bucharest Coffee Festival 2025, eveniment de referință pentru industria cafelei din România și Europa Centrală și de Est. Festivalul, ajuns la cea de-a 11-a ediție, se va desfășura în perioada 21-23 martie, la Hala Laminor din București, reunind sute de specialiști în domeniu, respectiv barista, prăjitorii, antreprenori și pasionați ai cafelei din România, Italia, Grecia și Danemarca.
Bucharest Coffee Festival, organized pentru prima dată în 2014, este unul dintre cele mai importante evenimente dedicate cafelei de specialitate la nivel european, având ca obiectiv promovarea diversității și calității cafelei prin prezentarea celor mai bune sortimente, a celor mai inovatoare metode de preparare și a tendințelor actuale din industrie.
În cadrul festivalului, Lavazza va oferi sesiuni de degustare pentru noile sale blenduri din gama Tales of Italy, dedicată sectorului HoReCa, gamă ce include Tales of Italy Galleria, Tales of Italy Trastevere și Tales of Italy Canal Grande. Sesiunile de degustare vor avea loc sub îndrumarea trainerului barista local Lavazza, Eduard Oancea. De asemenea, iubitorii de cafea vor avea ocazia să testeze și gama Ready to Drink, cafea italiană în varianță rece. Cu o textură cremoasă și fină, gama Ready To Drink oferă trei variante diferite prin care Lavazza reinventează rețetele clasice în versiuni ready to drink, perfecte pe tot parcursul anului: Caffè Latte, Cappuccino și Espresso&Milk.
„Ne dorim să fim cât mai aproape de comunitatea pasionaților de cafea, să rămânem relevanți pentru iubitorii acesteia, prin sesiuni de cupping și interacțiune directă cu partenerii și consumatorii. Bucharest Coffee Festival este platforma ideală pentru a aduce în prim-plan excelența și inovația în domeniul cafelei”, a declarat Eduard Oancea, trainer barista Lavazza. ”Participarea Lavazza la festival subliniază angajamentul nostru de a susține profesioniștii industriei și de a educa publicul în ceea ce privește cultura cafelei”, a mai spus acesta.
Sâmbătă, la standul Lavazza, situat în fața scenei festivalului, va avea loc o sesiune de cupping de cafea. Cuppingul este o metodă standardizată de degustare a cafelei, folosită de profesioniști pentru a evalua arome, corp, aciditate, dulceață și alte caracteristici ale unei cafele. Această experiență este menită să le ofere participanților oportunitatea înțelegerii mai profunde a culturii cafelei.