Miercuri, Comisia Europeană a recomandat tuturor țărilor membre începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova și Ucraina.
Astăzi a fost o zi istorică pentru parcursul european pentru două dintre țările vecine ale României, Ucraina și Republica Moldova, precum și pentru Bosnia-Herţegovina și Georgia. Comisia Europeană a anunțat la Bruxelles că recomandă Consiliului începerea negocierilor de aderare cu cele trei țări.
Pentru Ucraina, negocierile vor începe odată ce Kievul îndeplineşte condiţiile rămase privind combaterea corupţiei şi întărirea standardelor de protecţie a minorităţilor. Pentru Republica Moldova, condițiile care mai trebuie îndeplinite sunt combaterea corupţiei şi ameliorarea reglementărilor financiare.
Când vor începe procedurile de negociere pentru Ucraina și Republica Moldova
Comisia a anunțat că Republica Moldova a îndeplinit șase dintre cele nouă cerințe față de o țară candidată: „Moldova a înregistrat progrese importante în ceea ce priveşte îndeplinirea celor 9 jaloane prevăzute în avizul Comisiei privind cererea de aderare a Moldovei la UE. A lansat o reformă cuprinzătoare a justiţiei în urma recomandărilor Comisiei de la Veneţia, inclusiv prin evaluarea judecătorilor şi procurorilor proeminenţi. Ţara şi-a reformat organismele anticorupţie şi a crescut numărul de anchete şi de condamnări în cazurile de corupţie. Moldova a adoptat un plan de acţiune pentru dez-oligarhizare, pe care îl pune în aplicare conform unor termene stabilite. O nouă legislaţie privind instituirea unui mecanism de confiscare contribuie la combaterea criminalităţii organizate. Ţara a adoptat o strategie privind administraţia publică şi urmează reforma la toate nivelurile. Aceasta a depus eforturi pentru a-şi reforma gestionarea finanţelor publice şi a adoptat o legislaţie pentru a reforma achiziţiile publice. Moldova a sporit participarea societăţii civile la procesul decizional şi a consolidat protecţia drepturilor omului.” Comisia transmite că Moldova a continuat eforturile de reformă pentru consolidarea democrației și a statului de drept, în ciuda multiplelor provocări legate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
În ceea ce privește Ucraina, țara a înregistrat progrese importante în ceea ce privește cele șapte etape ale Comisiei Europene privind cererea de aderare „Decizia de acordare a statutului de candidat la UE a creat o puternică dinamică de reformă, în ciuda războiului în desfăşurare, cu un sprijin puternic din partea populaţiei ucrainene. Guvernul şi parlamentul ucrainean au dat dovadă de hotărâre, înregistrând progrese substanţiale în ceea ce priveşte îndeplinirea celor 7 etape prevăzute în avizul Comisiei Europene privind cererea de aderare a Ucrainei la UE. Ucraina a instituit un sistem transparent de preselecţie pentru judecătorii Curţii Constituţionale şi a reformat organismele de guvernanţă judiciară. Ea şi-a continuat şi dezvoltat anchetele şi condamnările pentru corupţie la nivel înalt şi şi-a consolidat cadrul instituţional. Ucraina a luat măsuri pozitive în cadrul unui efort mai amplu şi sistemic de combatere a influenţei oligarhilor. De asemenea, ţara şi-a demonstrat capacitatea de a înregistra progrese în ceea ce priveşte alinierea la acquis-ul UE, chiar şi pe timp de război”.
Citește și: Furtuna Ciaran face ravagii în Europa. Un deces în Franţa, şcoli închise în Marea Britanie, cod roşu în Spania
Georgia a obținut statutul de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană
Georgia a obținut statutul de țară candidat la Uniunea Europeană. Deși Georgia a cerut obținerea acestui statut odată cu Ucraina și Republica Moldova, în vara anului 2022, Comisia a decis că autoritățile de la Tbilisi trebuie să îndeplinească unele reforme înainte de a convinge că merită să obțină acest statut.
„În cazul Georgiei, având în vedere rezultatele obţinute, Comisia recomandă Consiliului să acorde Georgiei statutul de ţară candidată, cu condiţia să se ia o serie de măsuri”, se spune în comunicatul Comisiei Europene. „În ultimele luni, Georgia a luat măsuri de consolidare a angajamentului cu UE şi a accelerat ritmul reformelor. Pentru a aborda cele douăsprezece priorităţi identificate în avizul Comisiei privind cererea sa de aderare, Georgia a adoptat acte legislative şi acţiuni de politică privind egalitatea de gen, combaterea violenţei împotriva femeilor şi a criminalităţii organizate, precum şi în ceea ce priveşte luarea în considerare a hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului. A fost propusă o reformă judiciară, deşi este încă necesară o reformă holistică a Consiliului Superior al Justiţiei. Georgia a transmis Comisiei de la Veneţia legile, precum şi planul său de acţiune pentru dez-oligarhizare, în vederea obţinerii unui aviz. A fost adoptată o strategie privind protecţia drepturilor omului şi se elaborează în prezent un plan de acţiune. A fost încheiat un memorandum de cooperare cu reprezentanţii societăţii civile. Construirea unui consens politic puternic între partide va contribui la ameliorarea polarizării şi la accelerarea parcursului său european”.