Sâmbătă în faţa hotelului Hilton de pe Park Lane, în vestul Londrei, a avut loc Marşul Naţional de Reîntregire (NRM). Protestatarii au scandat împotriva Brexitului și au cerut revenirea în UE.
Într-un referendum din anul 2016, britanicii au votat pentru ieșirea din UE, iar la 31 ianuarie 2020 Marea Britanie a părăsit oficial Uniunea. Totuși, se pare că la nici trei ani de la separare, cetățenii își doresc revenirea.
Sute de oameni au scandat în Londra pentru revenirea în UE
Sâmbătă britanicii au decis să iasă la protest pentru a-și prezenta poziția. Sute de oameni îmbrăcați în haine albastre și purtând steaguri UE s-au adunat în zona hotelului Hilton Park Lake, iar marșul care trebuia să culmineze cu un miting în Piața Parlamentului.
Evenimentul a fost organizat de Marşul Naţional de Reîntregire, o organizație a susținătorilor revenirii Marii Britanii în UE. Peter Corr, lider şi co-fondator al NRM, a declarat că a decis să organizeze marşul deoarece „părea că toată lumea a renunţat” la această cauză.
„Brexitul a fost o greşeală uriaşă, noi toţi – în special cei din clasa muncitoare şi cei mai săraci – plătim pentru el şi trebuie să facem ceva în acest sens”, a declarat Corr, un şofer de camion din Derby, prezent la protest, pentru The Guardian.
De asemenea, bărbatul a mai menționat că 60% din populaţia ţării şi 80% din persoanele cu vârsta sub 25 de ani declară în mod constant în sondaje că ar dori să se alăture din nou UE. „Urăsc rasismul şi xenofobia şi exact asta este ceea ce am simţit în mare parte în timpul campaniei în favoarea votului pentru Brexit”, a adăugat el.
Un alt protestatar, Ceira Sergeant, în vârstă de 21 de ani, din Walton, Liverpool care a fost și unul dintre vorbitorii de la miting, a declarat: „Aveam doar 14 ani când a avut loc referendumul, aşa că o mare parte dintre colegii mei nu au avut niciodată şansa de a-şi face auzită vocea”.
Citește și: Crește numărul europarlamentarilor după alegerile din iunie 2024. Ce țări vor primi locuri suplimentare
Ar putea reveni Marea Britanie în UE?
La eveniment au fost prezente și persoane din afara Marii Britanii. Una dintre ele este Terry Reintke, membră a Parlamentului European din partea Germaniei şi copreşedintă a Grupului Verzilor din legislativul UE.
Aceasta a declarat că europenii privesc cu „multă simpatie” evenimente precum respectivul marş şi că Marea Britanie este văzută ca un „partener absolut integrat”, iar „Dacă ar exista dorinţa de a se alătura din nou, uşa noastră ar fi deschisă”.