Connect with us

Cultura

LIBfest, program irezistibil de carte, muzică și arte, în Brașov, în perioada 3-6 august

Published

on

LIBfest, ediția 2023 – Târg de cArte și Experiențe Culturale organizat de Libris Cultural, asociația care face parte din grupul Libris – își deschide porțile joi, 3 august, în Brașov.

 

Irina Rimes, Vița de Vie, Ada Milea, Fără Zahăr, Alina Manole, Opera Brașov și mulți alții, urcă pe scena LIBfest, din Piața Sfatului Brașov și invită publicul să descopere 4 zile de maraton cultural, cu dialoguri față în față, lansări de carte, concerte, ateliere, conferințe și mii de cărți de răsfoit.

LIBfest propune și în această vară o suită de experiențe culturale diverse ce au loc în Brașov în cele 4 zile. Concerte, lansări și întâlniri cu autori, peste 100 de edituri reprezentate, sesiuni de lectură și acțiuni inedite pentru cititori precum Blind date with a book, sunt doar câteva dintre manifestările culturale ce au loc simultan în perioada 3-6 august în Piața Sfatului, la librăria Șt.O. Iosif și la Centrul Cultural Reduta din Brașov, între orele 10.00 și 22:00. O parte dintre evenimente vor putea fi vizionate de către cititorii din întreaga țară, online, pe rețelele de socializare ale Asociației Libris Cultural.

Pentru noi, ca librari, târgurile de carte sunt unele dintre cele mai importante evenimente ale anului, însă cititorii ne aduc aminte de fiecare dată că aceste contexte sunt mult așteptate, în aceeași măsură, și de către ei. LIBfest oferă prilejul oricărui iubitor de literatură să-și întâlnească autorii preferați, să descopere noutăți literare și să intre în dialog cu scriitorii pe care i-a citit. Ne-am dorit ca și anul acesta să ne adresăm tuturor cititorilor, fie că vorbim despre cei aflați la primele litere din abecedar sau despre cei ale căror biblioteci par din ce în ce mai neîncăpătoare, astfel că, pe lângă lansări, dialoguri cu autori sau concerte aducem în Piața Sfatului o serie de ateliere de creație, de lectură și dezvoltare personală, a precizat Augusta Oniță-Bagoly, Director Evenimente LIBfest.

Organizatorii vor întâmpina cititorii cu cele mai apreciate titluri atât în limba română cât și în limba engleză, cu bestsellere captivante sau cu cele mai îndrăgite cărți pentru copii. Pe lângă oferta de carte, iubitorii de lectură sunt invitați să descopere o selecție fascinantă de CD-uri, audiobooks și obiecte speciale, de la căni cu povești, ghiozdane și tricouri inspirate din cele mai populare seriale sau volume.

Lansări de carte și reduceri

Printre lansările de carte și întâlnirile cu autorii ce vor avea loc în cadrul LIBfest se numără Convorbiri cu Gabriela Adameșteanu, lansarea cărții „Lebăda neagră de pe Balaton” / „The Black Swan on Lake Balaton” de Romeo Couți, lansarea volumului „Stăpânirea complexității” de Andrei Marga, lansarea celor două volume „Un dulău și un arici la psihoterapie de cuplu” de Laura Pănăzan, dialogul pe baza volumului „Brâncuși, dragostea mea!” de Claudia Motea, lansarea jurnalului „Cartea pașilor. Convorbiri cu Laurențiu-Ciprian Tudor” de Laurențiu-Ciprian Tudor și Liliana Ursu, dialogul pe baza romanelor „Diavolul din Freisetzburg” de Roxana Ruscior, „Neuroleptic” de Dorian Dron și „Hoțul din Curtea Miracolelor” de Adrian Majuru și multe altele.

Printre oamenii apropiați cărților care intră în dialog cu cititorii în cadrul acestei ediții, se numără Părintele Constantin Necula, Niculina Gheorghiță, Dr. Cristian Andrei, Cristian Muntean, Adrian Lesenciuc și mulți alții.

Cititorii sunt invitați să viziteze standurile celor mai cunoscute edituri din România. Editurile Humanitas, Polirom, Rao, Corint, Trei, Creator, Litera, Curtea Veche, Grup Editorial ART, Nemira, Tritonic și multe altele pun la dispoziția vizitatorilor LIBfest peste 10.000 de titluri, dintre care noutăți, top vânzări și cărți la reducere.

Experiențe culturale variate: carte, concerte, conferințe și ateliere creative

LIBfest, ediția 2023, își propune să ofere pasionaților de lectură o experiență culturală cu adevărat memorabilă. Festivalul aduce în prim plan, pe lângă cele mai așteptate lansări de carte și dialoguri cu cititorii, multe surprize și momente speciale.

Irina Rimes, Vița de Vie, Ada Milea, Fără Zahăr, Alina Manole, Opera Brașov – sunt doar câteva dintre numele care vor acompania muzical vizitatorii LIBfest în cele 4 zile de târg.

Nici cei mai mici iubitori de artă și cultură nu sunt uitați. Libris Cultural a pregătit pentru copiii prezenți în Piața Sfatului o serie de ateliere de lectură, pictură, ilustrații și caligrafie, precum și un moment dedicat acestora susținut de Mirela Retegan și de mascotele Zurli.

Cultură și caritate: Libris Cultural și Hospice invită cititorii la blind date with a book

Publicul este invitat la un Blind date with a book, în beneficiul Hospice Casa Speranței. Cărțile sunt oferite de către editurile participante, în colaborare cu Libris, iar fondurile obținute în urma achizițiilor de cărți surpriză vor fi oferite organizației în cauză pentru continuarea proiectelor de caritate.

Programul complet al LIBfest, precum lansările de carte, conferințele, atelierele și dialogurile, alături de întreaga listă de standuri, sunt disponibile pe site-ul www.libriscultural.ro. LIBfest este un eveniment organizat prin Asociația Libris Cultural, finanțat de Consiliul Județean Brașov, cofinanțat de Primăria Municipiului Brașov, susținut de libris.ro, în parteneriat cu Universitatea Transilvania din Brașov, Camera de Comerț și Industrie Brașov, filiala Brașov a Uniunii Scriitorilor din România și Centrul Cultural Reduta.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultura

Marea despărțire: o antologie de 7 povestiri romantice, perfectă pentru Ziua Îndrăgostiților

Published

on

Marea despărțire: 7 povestiri aproape romantice este o colecție captivantă de povestiri destinată să fie cadoul perfect pentru cei care își doresc o lectură cu temă romantică de Ziua Îndrăgostiților. Această antologie este un omagiu adus celor 30 de ani de existență a editurii Tritonic și oferă cititorilor o experiență literară captivantă și emoționantă.

Cartea este o compilație de povestiri inedite, semnate de îndrăgiții autori români Dănuț Ungureanu, Anamaria Ionescu, Lucian-Dragoș Bogdan, Daniel Timariu, Teodora Matei, Bogdan Hrib și Mirela Oprea. Fiecare poveste aduce în prim-plan emoții complexe și relații captivante, oferind cititorilor o călătorie fascinantă prin lumea dragostei. Editorii Teodora Matei și Bogdan Hrib ne oferă o scurtă incursiune în lumea cărții și a autorilor.

Fiecare povestire din această antologie aduce unicitate și profunzime colecției și este o lectură obligatorie pentru toți cei care își doresc să exploreze frumusețea și complexitatea iubirii în diversele sale aspecte.

Bogdan Hrib s-a născut și trăiește în București. Inginer constructor fără să fi lucrat o singură zi, fotojurnalist în anii 1990, are un doctorat în media și cinema, a publicat articole despre piața de carte și jurnalism; este lector universitar la Facultatea de Management a SNSPA. În 1993 se numără printre fondatorii editurii Tritonic și de atunci, fără întrerupere, este editor de carte. În 2007 apare prima ediție a romanului polițist Filiera grecească, avându-l ca personaj principal pe Stelian Munteanu, urmat de alte patru volume din aceeași serie: Blestemul manuscrisului (co-autor Răzvan Dolea), Somalia, Mon Amour (co-autor Sofia Matei), Ucideți generalul, Patimile doamnei ministru. A mai publicat două volume de povestiri și-a editat două volume colective: Noir de București și Gastro Noir. Experiența sa amplă din zona editorială se află adunată în volumul Editor de unul singur. Management în industria cărții.

„Volumul „Marea despărțire” este al treilea de la Tritonic, care reunește povestiri romantice scrise de autorii Tritonic, după „Schițe de iubire” și „Castele de nisip” apărute anii trecuți. De ce sunt poveștile doar „aproape romantice”? Eu cred că fiecare cititor poate descoperi personaje și situații rupte din viață, mai mult sau mai puțin romantice, fantastice, misterioase, dar, cu siguranță, foarte umane.”, Bogdan Hrib.

Dănuț Ungureanu – scriitor, jurnalist, scenarist, dramaturg, trainer de creative writing. A publicat romane sociale, SF, thriller, umor. Are cincisprezece volume personale, zeci de povestiri în reviste și almanahuri, e prezent în paisprezece antologii. E membru al Uniunii Scriitorilor din România. Deține patru premii ale Convenției Naționale de Science-Fiction (Romcon) și un premiu al European Science Fiction Society.

Teodora Matei (Elena Teodora Mateiu) s-a născut în 1971 la Ploiești. Din 1990 lucrează într-un institut de proiectări. A debutat literar în 2012 și, de atunci, a scris numeroase povestiri și cărți în genurile SFFH, crime și romance.

Anamaria Ionescu (nume întreg: Anamaria Margareta Ionescu, n. 3 septembrie 1976, București) este prozator și jurnalist român. Este fiica jurnalistului Mihai Ionescu, realizator al emisiunilor Acasă la… (TVR) și De toate pentru toți (Radiodifuziunea Română) și autor al volumului de memorialistică jurnalistică Hoțul de chipuri.

Mirela Oprea este coach, psihoterapeut şi Dream Manager. Adică foloseşte puterea ştiinţei pentru a ajuta oamenii să se reconecteze cu visurile lor şi să le realizeze cu bucurie şi entuziasm, fără chin şi suferinţă. Mirela organizează cursuri de Dream Management, iar echipa ei de Dream Manageri organizează ateliere de Dream Management în diferite oraşe din ţară.

Lucian Dragoș Bogdan (n. 1975, Alba Iulia) are licență în management, a fost caricaturist, a lucrat în IT, marketing și vânzări, în terapia copiilor cu dizabilități și deține propria firmă de produse artizanale. A debutat literar în 1991, iar primul volum i-a fost publicat în 2004. A apărut în diferite reviste și antologii din țară și străinătate.

Daniel Timariu (n. 1972) a debutat cu povestiri science-fiction în anul 2014 în revista Helion și Gazeta SF. A publicat în revistele: Argos, Fantastica, Gazeta SF, Helion, Iocan, Nautilus, Revista de suspans, Știință & Tehnică, Zin. Este cunoscut pentru seria urban-fantasy Tenebre, din care fac parte romanele Tenebre. Cazul Laura (Tritonic, 2017) și Tenebre. Labirintul (Tritonic, 2017) și nuvela Ciudatul caz al umbrelor (2018) apărută într-un volum alături de nuvela Când penele roșii vor plânge de Lucian-Dragoș Bogdan.

 

Continue Reading

Cultura

Cartea anului 2024. Ce titlu atrage atenția în „bătălia” celor mai bune scrieri

Published

on

Cu siguranță, Anna O este thrillerul psihologic despre care se va vorbi foarte mult anul acesta! Încă de când se afla în stadiul de manuscris, romanul apărut în colecția Fiction Connection Crime de la Editura Trei a stârnit o adevărată frenezie pentru drepturile de autor la nivel internațional. Cartea semnată de autorul britanic Matthew Blake a primit doar în primele 48 de ore oferte din 16 țări! În două săptămâni, numărul acestora se ridicase la 23. Ceea ce a urmat l-a copleșit chiar și pe autor, mai ales că Anna O este romanul său de debut.

Considerat eveniment editorial global, thrillerul psihologic Anna O este deja favorit în cursa pentru cartea anului 2024

Nebunia publicării globale care a izbucnit în iunie 2022 a dus la trăirea celor mai magice şi suprarealiste două săptămâni”, se confesează Matthew Blake, recunoscător publisherilor „care au dus-o pe Anna O în toate colţurile Pământului şi au transformat-o într-un autentic eveniment editorial global”. Apărută în librării, în cele mai multe țări, luna aceasta, cartea semnată de scriitorul britanic este deja considerată de mulți thrillerul anului. De ce este acest roman atât de special?

Matthew Blake pare să fi reușit combinația perfectă: un stil ușor de urmărit, o construcție a romanului total surprinzătoare, personaje puternice, care rămân în mintea cititorului și un mister întunecat, potențat de o desăvârșită artă a suspansului. Cele peste 500 de pagini „se devorează” pe nerăsuflate, pentru că fiecare capitol se încheie cu o tensiune dramatică insuportabilă, ce poate fi depășită doar dând paginile una după cealaltă. Paradoxal, cititorii află cine este criminalul chiar de la începutul cărții. Și cu toate acestea, partea cea mai interesantă abia urmează.

„Somnul este timpul vrăjitoarelor. Timpul umbrelor întunecate”

Anna O – cum o numește presa britanică pe Anna Ogilvy – este cea mai faimoasă tânără din Marea Britanie. Celebritatea se datorează, din păcate, unei tragedii. Anna O, fiica baronesei Emily Ogilvy și a unui prosper om de afaceri, nu a mai deschis ochii de 4 ani. A fost găsită cufundată într-un somn profund, lângă cadavrele celor mai buni prieteni ai ei. Somnul nefiresc se datorează unei afecțiuni neurologice neobișnuite numite „sindromul resemnării”. Scenariul polițiștilor este simplu: Anna – care suferea și de somnambulism – a comis crimele în această stare specială. Mintea ei nu a suportat vinovăția și s-a detașat de trup. Crima a împărțit societatea britanică în două tabere: cei care o consideră nevinovată și cei care cred că este o criminală cu sânge rece. Doctorul Benedict Prince, psiholog judiciar și expert în somnologie, are misiunea de a o trezi la realitate pe tânăra rătăcită într-o lume a viselor. „Somnul este timpul vrăjitoarelor. Timpul umbrelor întunecate. Tărâmul lui id, al sinelui animalic, al inconştientului. Propria minte mă sperie. Moartă de somn. Aş vrea eu”, nota Anna în jurnalul ei înainte ca tragedia să se întâmple.

Tânăra este adusă sub pază strictă și cu discreție absolută la Abaţia — Clinica Somnului, „un templu modern în care sunt îmblânziţi demonii psihicului”. Dacă teoria dr. Prince despre suprasolicitare senzorială funcționează, iar Anna se trezește, trebuie adusă în fața instanței. Însă, lucrurile scapă de sub control și misterul se adâncește și mai mult tocmai în acel moment.

Raiul și iadul sălășluiesc în mintea noastră

Thrillerul Anna O este scris din perspectiva mai multor personaje, cu rol important în dezvoltarea acțiunii. Ben – psihologul judiciar, Clara – soția lui și primul detectiv care a ajuns la locul dublei crime, Emily – mama Annei și Harriet – asistenta care o îngrijește au toți o perspectivă personală asupra evenimentului. Chiar și vocea Annei este prezentă în roman prin fragmente din jurnalul ei, care relatează evenimentele premergătoare dublului asasinat. Viziunile multiple asupra faptelor și investigațiile care au loc (și) pe teritoriul atât de subtil al minții fac ca granița dintre real și vis, bine și rău, adevărul tuturor și cel personal să fie destul de confuză.

Thrillerul psihologic se deschide cu un moto al Sylviei Plath, foarte relevant pentru acțiunea romanului: „Sunt îngrozită de acest lucru întunecat ce doarme în mine”. De altfel, Matthew Blake insearează multe referințe atât culturale, cât și din literatura de specialitate. Se face referire și la celebrul caz (real) Anna O, prima pacientă de psihanaliză a celebrilor Sigmund Freud și Josef Breuer. Atmosfera adesea întunecată, de coșmar, din care nu te poți trezi este și o consecință a cufundării în zonele cele mai tainice ale conștiinței personajelor, locul unde zac „exilați”, dar nu mai puțin primejdioși, monștrii născuți din experiențele tragice ale fiecăruia. Nu întâmplător, personajele fac adesea referire la un citat din Paradisul pierdut, de John Milton: „Al său propriu lăcaş îşi este mintea şi doar ea poate din Rai un Iad şi un Iad din Rai să facă”.

Continue Reading

Cultura

Cum a ajuns un roman adorat de milioane de americani și europeni să fie ignorat de cititorii români

Published

on

În decembrie 2022, în timpul goanei după cadouri din preajma sărbătorilor, Beth Seufer Buss a început să primească o cerere neobișnuită de la clienții Bookmarks, librăria independentă unde lucrează. „Întotdeauna întrebarea era: Aveți cartea cu caracatița?”.

Ea știa exact la ce carte se refereau: Remarcabile făpturi inteligente de Shelby Van Pelt, un roman care prezintă o caracatiță capricioasă și neastâmpărată, o carte-fenomen, care a devenit subiectul unui amplu articol în ziarul New York Times.

Valul de cereri a fost neașteptat, deoarece romanul apăruse în primăvara anului 2022. Și mai surprinzător, vânzările au continuat să crească după sărbători, în iarna și primăvara din 2023, și nu s-au mai liniștit de atunci. „Cartea cu caracatița” a fost cel mai bine vândut roman de la Bookmarks în 2023, iar cererile pentru el au crescut din nou în acest sezon de sărbători. ”Nu cred că vânzările vor scădea, pentru că toți cei care o citesc vor ca și alți oameni să o citească (…) Nu contează ce îți place să citești în mod obișnuit sau prin ce perioadă a vieții treci, pot să-ți fac cadou această carte”, a declarat Seufer Buss, care a dăruit romanul mătușilor sale de Crăciun.

Într-un mediu de retail imprevizibil, în care cele mai mari vânzări sunt adesea create de postări virale pe TikTok și efemere tendințe de gen, Remarcabile făpturi inteligente este una dintre acele povești de succes din ce în ce mai rare în piața de carte: un debut literar liniștit și ușor ciudat, care a fost susținut de dragostea librarilor și de recomandările din gură în gură.

Până în prezent, romanul s-a vândut în 1,4 milioane de exemplare, o performanță impresionantă pentru un debut care are ca personaj principal o caracatiță amuzantă, elegantă și în același timp irascibilă. În decembrie 2023, vânzările le-au depășit pe cele din 2022, iar romanul este din nou pe lista celor mai bine vândute cărți de ficțiune din New York Times, dar și în topul amazon.com. Puterea neobișnuită de a rezista a romanului Remarcabile făpturi inteligente a luat prin surprindere editorul Ecco. De obicei, vânzările de carte sunt cele mai mari în săptămânile imediat după publicare, când are loc o explozie de atenție mediatică și recenzii, apoi se diminuează. Însă, după o scurtă pauză în vara lui 2022, vânzările pentru Remarcabile făpturi inteligente și-au revenit, iar apoi au crescut ca un bulgăre de zăpadă, lansând-o din nou pe lista celor mai bine vândute cărți în 2023. Până în prezent, Ecco a tipărit 28 de tiraje ale romanului. Prin comparație, în România ar fi fost de ajuns un singur tiraj american pentru ca titlul să fie declarat un mare bestseller.

Shelby Van Pelt, fostă consultant financiar, a avut prima dată ideea care s-a transformat ulterior în roman în 2013, când a participat la un atelier de scriere de ficțiune la Universitatea Emory din Atlanta. Una dintre sarcini a fost aceea de a scrie o povestire scurtă dintr-o perspectivă neobișnuită, iar ea a venit cu o caracatiță plictisită și frustrată de viața în captivitate. Profesoara i-a sugerat să construiască ceva mai mare în jurul personajului, iar ea a continuat să se joace cu personajul și, în cele din urmă, a văzut potențialul unui roman, dar și-a dat seama că va fi dificil să susțină o carte întreagă din perspectiva unei caracatițe. Așa a apărut Tova, o femeie de 70 de ani, văduvă, cu un trecut dureros, care lucrează ca femeie de serviciu la un acvariu. Povestea este plasată într-un oraș fictiv din Pacific Northwest, unde Van Pelt a crescut; Tova este inspirată de bunica suedeză puternică a lui Van Pelt. Tova dezvoltă o legătură cu Marcellus, caracatița gigantică de Pacific care locuiește în acvariu. Pe parcursul narațiunii, Tova se destăinuie lui Marcellus în timp ce reflectă asupra trecutului ei, chinuită de moartea fiului său, cu zeci de ani în urmă, și neliniștile în legătură cu viitorul ei nesigur ca femeie în vârstă și singură. Pe măsură ce conexiunea lor crește, ea îl ajută pe Marcellus să găsească o oarecare libertate.

Manuscrisul a fost trimis la editori la scurt timp după lansarea documentarului Netflix My Octopus Teacher, care se bazează pe legătura surprinzătoare pe care o dezvoltă un explorator și o caracatiță sălbatică. „Nu aș fi putut planifica asta mai bine nici dacă aș fi încercat”, a spus Van Pelt. Între timp, scriitoarea, care locuiește în afara orașului Chicago, a continuat să țină conferințe și să se întâlnească cu cititorii la cluburile de lectură. Adesea, atunci când face o vizită la o librărie sau la o bibliotecă pentru un eveniment, i se spune că cititorii au cerut cu insistență acea carte cu caracatița. „Ar fi trebuit să o numesc Acea carte cu caracatița. Ar fi fost un titlu mai bun”, se amuză ea. 

Remarcabile făpturi inteligente de Shelby Van Pelt a apărut în România în decembrie 2022, la doar câteva luni de la apariția în Statele Unite. Deși în general cititorii români urmează trendul internațional și chiar caută anume titlurile care apar pe diverse liste de bestsellere, au ignorat acest titlu. Poate pentru că o caracatiță de Pacific nu are o reprezentare materială în mintea unui cititor român, poate pentru că li s-a părut o carte mult prea ușoară, ori destinată publicului adolescent.

Noi, editorii de la Trei, continuăm să credem în potențialul cathartic al acestei povești și nu încetăm să v-o recomandăm. O puteți găsi în librăriile din toată țara, cu o ofertă specială. Poate fi dăruită oricui, în orice anotimp, cu orice ocazie sau pur și simplu, din dragoste de povești emoționante!

(Material preluat parțial din New York Times)

Continue Reading

Trending