Connect with us

Sanatate

Care sunt cele mai comune cauze ale creșterii în greutate și ale obezității

Published

on

Obezitatea este una dintre cele mai mari probleme de sănătate din lume și este asociată cu o serie de afecțiuni comune, cunoscute sub numele de sindrom metabolic. Acestea includ hipertensiune arterială, glicemie crescută și un profil ridicat al lipidelor din sânge. Persoanele cu sindrom metabolic prezintă un risc mult mai mare de boli cardiace și diabet de tip 2, comparativ cu cei a căror greutate se află într-un interval normal.

Obezitatea este o epidemie și în ultimele decenii tot mai multe cercetări s-au concentrat asupra cauzelor și modului în care aceasta ar putea fi prevenită sau tratată.

Care sunt cauzele comune ale obezității și cum le putem combate, explică  nutriționistul Ionut Ignat.

Principala cauză a obezității este lipsa educației nutriționale. Odată cu evoluția industrializării alimentare a crescut și densitatea calorică a alimentelor, dar și valatabilitatea lor – prin urmare abuzul alimentar, practic depășirea aportului energetic necesar zilnic este inerent. În asociere cu o creștere direct proporțională cu sedentarismul, practic consum energetic  redus – s-a creat un dezechilibru între import și export energetic, iar organismul uman s-a adaptat noilor condiții și a sporit stocarea energiei suplimentare în țesutul adipos. Deși există și elemente ce țin de genetic și chiar și patologii care predispun la creștere în greutate, ele pot fi ușor controlate prin reglarea import/exportului energetic… adică prin educație nutrițională bazică!

Iată principalii factori care pot cauza creșterea în greutate, obezitate și bolile metabolice.

Dependența de alimente

Alimentele îndulcite cu zahăr și bogate în grăsimi stimulează centrii de recompensă din creier. Adesea acest tip de alimente au fost comparate cu droguri precum alcoolul, cocaina, nicotina și canabisul ce pot provoca dependență la persoanele predispuse la obezitate.  Prin pierderea controlului asupra comportamentului alimentar, apare dependența, o problemă complexă și foarte greu de depășit. Surplusul de greutate apare atunci când mâncam mai multe calorii decât ardem prin activitate. Acest dezechilibru contribuie cel mai mult la creșterea în greutate.

Pe parcursul vieții, unele persoane crează o relație dezechilibrată cu alimentația, de ordin emoțional. Motivul este unul foarte simplu: mâncarea crește nivelul de dopamină – un neurotransmițător care oferă organismului o senzație de bine (temporară). Treptat, în funcțiile de valurile vieții, apelăm din ce în ce mai des la această „alinare” sau chiar “sărbătorire” și creăm un raport dezechilibrat care nu mai ține cont de senzația de foame/sațietate (dată de hormoni), ci de una emoțională – dată de neuro-transmițători. Suntem supărați – alinăm cu mâncare, suntem bucuroși (tot timpul se poate mai bine!) – sărbătorim cu mâncare… și treptat, al nostru hipotalamus, similar ca la adicții începe să „solicite” din ce în ce mai multă dopamină blocând semnalizările clasice de la alți hormoni care reglează sațietatea cum ar fi colecistokinină, leptină sau adiponectină. Uite așa se crează adicțiile alimentare (clinic tulburarea alimentară numită hiperfagie), cea de dulce fiind doar o „variație psihică” (unii crează dependențe de schimbare de gust dulce/sărat, alții de grăsimi, alții de cantitate/volumetrică (senzația de plin în stomac permanentă). Aceste adicții – în asociere cu o densitate calorică foarte crescută în fast food (pentru că vrem totdeauna să potolim demonul adicției repede!) și cu lipsa de mișcare – duc la creșterea în masă adipoasă.” explică nutriționistul.

Lipsa activității fizice

Lipsa activității fizice aduce kilograme în plus și în final obezitate. În lipsa exercițiilor fizice, corpul începe să stocheze energia suplimentară sub formă de grăsime și nu o va putea folosi. Pe lângă obezitate, lipsa exercițiilor fizice poate duce și la apariția bolilor cardiace, colesterol ridicat, diabet și alte boli cronice.

Rutina neadecvată de somn

Cheia pentru o sănătate excelentă este să dormim bine, care ne poate ajută, de asemenea și la menținerea unei greutăți sănătoase. Studiile au arătat că, cu cât  dormim mai puțin, cu atât suntem mai predispuși la supraponderabilitate și obezitate. Acest lucru se datorează parțial faptului că hormonii care sunt eliberați în timpul somnului ajută la controlul apetitului și utilizării energiei de către organism.

Probleme de sănătate

National Institutes of Health a constatat că în anumite situații obezitatea este cauzată de cauze medicale, cum ar fi tiroida, sindromul ovarului polichistic, sindromul Cushing etc. De asemenea o serie de medicamente au ca efect secundar creșterea în greutate ( ex: antidepresivele, medicamentele pentru diabet și antipsihoticele), prin faptul că modifică funcția corpului și a creierului, reducând rata metabolică sau crescând apetitul.

Genetica

Obezitatea are o componentă genetică puternică. Genele pot provoca în mod direct obezitatea în tulburări precum sindromul Prader-Willi. Copiii părinților cu obezitate sunt mult mai susceptibili de a fi obezi decât copiii părinților slabi.

“Deși genetica este o componentă ce trebuie luată în seamă, putem face o parelelă foarte simplă (și dureroasă) pentru a vedea relevanța ei realistică. În populația afro-americană de origine somaleză este prelevantă statistic gena obezității. Cu toate astea, aportul alimentar (exces sau foame) este cel determinant când discutăm despre indicele de masă corporală. Copiii părinților cu obezitate au o predispoziție spre obezitate nu din cauza genelor, mai degrabă imitarea obiceiului părinților, respectiv absența educației nutriționale ar trebui blamate. Tot de la părinți se preia și comportamentul de „cronic dieter” – adică alternarea între foame (diete extreme de pe net cu privare masivă de nutrienți dedicate reducerii dramatice și rapide a greutății și exces alimentar  compensatoriu – urmat de recidivă de greutate. Nu odată am întâlnit în cabinet, părinți cu obezitate, care și-au supus copiii supraponderali la diete stricte și severe, fără prezența unui specialist medical pentru reducerea de greutate rapidă. Practică foarte nocivă și pentru sănătatea copilului, dar mai ales pentru psihicul lui pentru viitor.

Zahărul

„Neînțelegerea proceselor de digestie, respectiv veșnica blamare media de către persoane ne-educate în domeniul nutriției a dus la o permanentă frică de consumul de zahăr. Pentru a înțelege realitatea metabolică – trebuie subliniat CĂ TOȚI carbohidrații, la finele procesului de digestie se metabolizează în 3 monozaharide: fructoză, glucoză și galactoză. Zahărul este o dizaharidă – formată din 2 molecule: fructoză și glucoză (50%-50%). Glucoza reprezintă sursa primordială de energie celulară și este ajutată de hormonul numit insulină produs de pancreas, iar fructoza este metabolizată hepatic, fără asistența insulinei, dar cu un transportator transmembranar special numit GLUT 5 – care direcționează energia cu precădere spre celulele active hepatice (hepatocite) și renale (nefroni). Pe scurt, fructoza este mai degrabă predispusă să fie transformată în grăsime viscerală dacă este consumată în exces, decât glucoza care devine energie (dar care și ea în exces, poate fi redirijată către ficat pentru transformarea în stoc).

Adaosul de fructoză în industrializarea modernă, reprezintă o metodă de creștere calorică exponențială la un preț FOARTE MIC – și inerent crește abundența energiei în mâncare. De aici și excesul. Iar depunerea de grăsime viscerală duce la un profil lipidic crescut în organism și inerent la probleme metabolice severe. Excesul de glucoză pe de altă parte, duce la rezistență la insulină, urmată de prediabet și diabet tip 2.

Diferența între carbohidrații buni și cei răi (impropriu numiți în media) este timpul de eliberare – cei „buni” vin la pachet cu fibre și eliberează energia treptat pe perioade mai lungi de timp, iar cei „răi” sau rafinați – au fibrele îndepărtate și eliberarea lor energetică este rapidă – ducând la exces mai repede. REALITATEA stă în cantitate! Fiecare dintre noi, direct dependent de activitate și necesar energetic avem un anumit buget de carbohidrați zilnic, care ar trebui repartizați conform nevoilor.”

Stresul

Gestionarea vieții agitate poate face ca nivelul de stres să crească. Unii oameni mănâncă mai mult decât de obicei când sunt plictisiți, supărați, sau stresați. Prea mult stres poate duce la probleme cognitive, alimentație crescută pe fond emoțional, nivel ridicat de zahăr din sânge, apetit necontrolat, niveluri ridicate de glucoză și grăsimi, toate acestea putând duce la obezitate. Puteți încerca să gestionați stresul făcând unele schimbări în alimentație, activitate fizică și discutând cu un specialist.

„Din punct de vedere medical stresul zilnic este exprimat hormonal – cortizol – și expresia lui este diferită de la om la om. Dar realistic, un lucru pe care-l putem menționa despre nivelul de stres este faptul că este în crescendo de la zi la zi și problemele psihologice și chiar psihiatrice avându-l ca și factor determinant sunt în crescendo de la an la an pe statistici. Stresul este de foarte multe ori compensat alimentar și abuzul inerent duce la obezitate și toate patologiile conexe. Prezența stresului exagerat în viața de  zi cu zi este un impediment REAL în lupta fiecărui pacient obez cu greutatea excesivă. Din acest motiv, managementul stresului devine vital în toate cabinetele de nutriție ca și recomandare asociată de ordin multidisciplinar.

Parte din strategiile de management al stresului pe care le recomand în cabinet pacienților pleacă de la plimbarea în aer liber/natură și pot merge până la interveția unui psihoterapeut, psiholog sau psihiatru în sinergie multidisciplinară. Din nefericire, ca și la greutatea în exces, populația este foarte derogativă și la stresul excesiv. Probabil că o campanie similară cu a noastră de informare legată de subiect ar fi foarte indicată de la colegii noștri din sfera psihologie/psihoterapie/psihiatrie.”

Cunoscând efectele extrem de grave pe care le poate avea obezitatea asupra organismului și din dorința de a informa corect publicul din România despre acest dezechilibru, Sweeteria împreună cu nutriționistul, Ionut Ignat au inițiat campania de conștientizare #obezitateaucide.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sanatate

Clinica PATRUPET marchează 3 ani de excelență în medicina veterinară și peste 2500 de cazuri de succes

Published

on

Clinica PATRUPET aniversează zilele acestea 3 ani de la înființare, timp în care a stabilit un nou standard de excelență în medicina veterinară din România.

Cu peste 2500 de cazuri tratate cu succes, echipa clinicii a demonstrat angajament neclintit față de bunăstarea animalelor de companie și inovație continuă în domeniul medical veterinar.

În cei trei ani de activitate, PATRUPET a devenit un reper pentru calitatea actului medical

De la deschiderea sa, clinica a oferit tratamente specializate pentru o gamă largă de afecțiuni, incluzând intervenții chirurgicale avansate, terapii de recuperare și hemodializă, toate susținute de o echipă de profesioniști devotați și pasionați. În cei trei ani de activitate, PATRUPET a devenit un reper pentru calitatea actului medical, fiind apreciată de numeroși proprietari de animale care au găsit aici nu doar tratament, ci și speranță, empatie, dedicare și profesionalism.

Drumul către acest succes nu a fost ușor, însă echipa PATRUPET a reușit să depășească provocările printr-o combinație de cunoștințe medicale de ultimă generație, echipamente moderne și o dedicare fără egal.

Fiecare caz, fie că a fost vorba de o intervenție complexă sau de un tratament de rutină, a fost tratat cu cea mai mare atenție și grijă, reflectând misiunea clinicii de a oferi îngrijire de calitate superioară.

Privind înapoi la acești trei ani de activitate, fondatorii clinicii și echipa de medici veterinari sunt mândri de realizările lor și de impactul pe care l-au avut asupra comunității animalelor de companie din România. Pe viitor, PATRUPET își propune să continue să inoveze, să crească și să ofere soluții medicale personalizate pentru fiecare pacient în parte.

Cu un portofoliu impresionant de cazuri de succes și o echipă care pune întotdeauna nevoile pacienților în centrul atenției, PATRUPET rămâne un lider în medicina veterinară din România, pregătită să facă față noilor provocări și să aducă speranță și vindecare pentru tot mai multe animale de companie.

”Purtând în suflet bucuria realizărilor din primii trei ani, privesc cu încredere spre următorii trei ani. Anul viitor vom deschide noi clinici, atât în București, cât și în țară, pentru a aduce standardele PATRUPET cât mai aproape de fiecare blănos. Am adus specialiști de valoare în Echipa PATRUPET și, alături de aceștia, vom oferi șansa unui internship noilor absolvenți. Aceasta este promisiunea noastră pentru un viitor mai bun în medicina veterinară românească.” – Prof. Univ. Habil. Dr. Vițălaru Bogdan Alexandru.

 

Continue Reading

Sanatate

Farmacia Vedra lansează Omnibiotic Travel, probioticul de care ai nevoie în bagaj pentru o vacanță reușită

Published

on

De cele mai multe ori, în vacanță, sistemul digestiv poate suferi dezechilibre cauzate de diverse influențe externe, cum ar fi tipuri noi de alimente, precum cele picante, apă, cuburi de gheață, salate, fructe sau chiar schimbarea ritmului zilnic. În acest fel, dacă în sistemul digestiv intră microorganisme străine din alimente, cea mai afectată ajunge să fie starea de bine, iar experiența din vacanță nu va mai fi apreciată la maximum.

Pentru a veni in sprijinul celor pasionați de călătorii în siguranță, Vedra International Romania a lansat Omnibiotic Travel, produsul de care orice călător are nevoie în vacanță. Acesta este un supliment alimentar care conține 10 tulpini bacteriene ce se regăsesc în mod natural în intestinul uman și conține cantități mici de fibre alimentare diferite, care servesc bacteriilor ca suport nutrițional.

„Omnnibiotic Travel este un produs necesar pentru reechilibrarea florei intestinale, în momentul în care ne pregătim să plecăm în vacanță, fie că vorbim de o locație europeană, dar atipică pentru stilul nostru de viață sau fie o destinație exotică unde putem intra în contact cu diverse condimente, apă din surse străine, salate care pot deveni agresori. Rolul acestuia este de a ne pregăti flora intestinală cu câteva zile înainte de călătorie, în timpul și după întoarcerea din călătorie, astfel încât să facem față cu succes unei noi experiențe și să ne bucurăm în totalitate de vacanță”, a povestit Dr. Silvia Sraer,  Director Medical&Marketing Vedra Internațional Romania, în cadrul evenimentului de lansare al produsului Omnnibiotic Travel.

“Lansarea OmniBiotic Travel în România marchează o nouă etapă în ceea ce privește sănătatea digestivă a călătorilor, aducând pe piață un produs inovator care combină probioticele de înaltă calitate cu o formulă adaptată nevoilor celor aflați în călătorii. Evenimentul de lansare a fost conceput pentru a aduce produsul mai aproape de formatorii de opinie, creând o experiență interactivă și informativă care să evidențieze beneficiile sale unice. Astfel, produsul reușește să sublinieze angajamentul nostru de a îmbunătăți sănătatea și confortul celor care călătoresc”, a declarat Raluca Pencea, Marketing Expert Vedra International România.

Continue Reading

Sanatate

În această vară Impruvis Vitamins D3Vit și BARZA Self Care topesc miturile despre vitamina D3!

Published

on

D3Vit-vitamina D naturală din gama Impruvis Vitamins, BARZA Self Care și Dr. loana Stavrositu, medic specialist endocrinolog și nutriționist, demontează vara aceasta cele mai des întâlnite mituri despre vitamina D3.

Statisticile arată că una din două persoane la nivel mondial și peste 60% din români suferă de carență de vitamina D3, fără să știe acest lucru.  Așadar, deficitul de D3 este o problemă actuală, care afectează sănătatea și starea de bine a românilor, indiferent de vârstă.

Tocmai de aceea, brandurile D3Vit-vitamina D naturală din gama Impruvis Vitamins, BARZA Self Care și doamna dr. Ioana Stavrositu și-au unit forțele într-o campanie națională de informare, prin care subliniază importanța testării periodice a nivelului de vitamina D și a suplimentării cu D3, la indicațiile medicului, astfel încât să se evite problemele de sănătate asociate deficitului.

În perioada campaniei din vara aceasta, românii se pot bucura de promoții atractive la produsele D3Vit cu vitamina D naturală (din lanolină) și la testul rapid pentru vitamina D de la BARZA Self Care la Farmacia Tei și Bebe Tei, atât la achiziția din locațiile fizice, cât și online.

Printre cele mai importante mituri pe care cele două branduri și doamna doctor Stavrositu își propun să le “topească“ vara aceasta se numără cel conform căruia vitamina D3 ar fi bună doar pentru copii, ceea ce este fals!  Vitamina D3 este esențială la orice vârstă, grație multiplelor beneficii: ajută la menținerea unui nivel normal de calciu și fosfor în sânge, influențează sănătatea sistemului osos și a dinților, susține funcționarea sistemului imunitar și contribuie la sănătatea cardiovasculară. În plus, ajută la buna funcționare a sistemului nervos , dar și a tiroidei.

În cazul copiilor, medicii subliniază importanța administrării de vitamina D din primele zile de viață.

Consider că este extrem de important ca oamenii să știe că această vitamină este implicată în foarte multe procese din organismul nostru și că un deficit de vitamina D3 poate avea ecouri la care nu te-ai aștepta, de aceea e bine să ne testăm și suplimentăm corespunzător. Deficitul de vitamina D3 poate duce la rahitism, osteoporoză, osteomalacie, fracturi, depresie și la multe alte probleme de sănătate. Contrar credințelor, această vitamină nu se administrează doar în lunile cu “r”. În zilele noastre oamenii nu mai au parte de suficientă expunere la soare, utilizează creme de protecție solară sau petrec majoritatea timpului la interior, la birou sau în spații întunecate, astfel că vitamina D3 nu se mai poate sintetiza optim. De aceea, suplimentarea este necesară pe tot parcursul anului, dozajul trebuie să fie însă unul recomandat de un medic, în urma unei testări.”- a precizat doamna doctor Ioana Stavrositu, medic specialist endocrinolog și nutriționist la Clinica de Nutriție Kilostop.

Un alt mit ce trebuie demontat vara aceasta este acela că dacă te expui la soare asimilezi suficientă vitamina D3. Însă expunerea la soare nu este suficientă. Anotimpul, ora din zi, vârsta, culoarea pielii și utilizarea cremei de protecție solară, toate acestea influențează nivelul de vitamina D3 existent în organism. O mare parte a populației suferă de carență de vitamina D3, chiar și persoane care trăiesc în zone însorite. Prin urmare, suplimentarea este necesară indiferent de sezon, însă ea trebuie făcută conform indicațiilor unui medic, după ce acesta vede rezultatul testării.

„Trebuie să înțelegem că testarea periodică este foarte importantă. Ea ne poate arăta care este nivelul de vitamina D3 din corp, dacă suntem în deficit, avem un nivel insuficient, suficient sau dacă avem un exces. Testul rapid pentru vitamina D este unul semicantitativ, adică indică intervalul în care te încadrezi, poate fi găsit în farmacii, atât în locațiile fizice, cât și online și poate fi făcut în confortul propriei case, cu precizie de laborator. În doar 10 minute afli care este nivelul de vitamina D3 din corp și poți merge cu rezultatul la medic pentru ca acesta să indice dozajul necesar, în funcție de rezultatul testării. E bine de știut că prețul unui astfel de test este unul semnificativ mai mic decât cel al analizei clasice de laborator, ceea ce face mult mai accesibilă testarea periodică, ori de câte ori este nevoie. El poate fi făcut pentru aflarea nivelului de vitamina D din corp, iar dacă acesta nu este unul optim, se suplimentează cu D3  și după 3 luni este indicat să se facă un nou test pentru a afla dacă deficitul a fost corectat.”- a declarat Ioana Robu, owner BARZA și BARZA Self Care.

Un alt mit ar fi că toate suplimentele cu vitamina D3 se absorb bine în organism, ceea ce este fals.

”Vitamina D este sensibilă la lumină și aer, de aceea se recomandă păstrarea D3 în flacoane cu închidere etanșă, de culoare închisă, pentru asigurarea unui profil înalt de siguranță și maximă protecție împotriva degradării și a oxidării, mai ales în cazul D3 sub formă de spray sau picături. Vitamina D este liposolubilă, ceea ce înseamnă că se absoarbe mai bine în prezența grăsimilor, de aceea suplimentele în suspensie uleioasã, precum produsele D3Vit, au un grad ridicat de absorbție în organism.” – a declarat Georgiana Mutescu, Brand Manager PharmaBrands.

Continue Reading

Trending