Connect with us

Sanatate

Ce mâncam în vacanță dacă vrem să ne menținem silueta

Published

on

Vacanțele de vară sunt ocazii minunate de a explora locuri noi, de a descoperi culturi diferite, dar și stiluri noi de mâncare.  Deși ar trebui să fie momente de relaxare, de multe ori vacanțele pot aduce și mult stres prin prisma menținerii obiceiurilor alimentare sănătoase.

Dacă avem o preocupare activă pentru a pierde în greutate, vacanțele se pot dovedi momente de destabilizare în planurile de gestionare a greutății, pentru că adeseori mâncăm doar la restaurante și este dificil menținem linia unor alegeri dietetice.

În perioada vacanțelor este important să ne setăm un obiectiv sănătos prin care să ne menținem greutatea și nu este indicat ca în aceste perioade să urmăm cure de slăbire. Acest gen de restricție alimentară nu ar trebui să se regăsească în programul de vacanță, așa cum nu ar trebui să existe nici preocupările exagerate pentru mâncarea hipocalorica care semnalizează instalarea unui comportament alimentar problematic și periculos.

Nici comportamentul opus, în care nu există nicio preocupare de nicio regulă de echilibru alimentar nu este rezonabil. Conform unor studiu efectuat de Universitatea din Georgia, de obicei din vacanțe ne întoarcem cu câteva kilograme în plus care tind să se mențină pe o perioadă mai lungă de timp. Corpul va suporta consecințele metabolice ale excesului alimentar cu mult după ce vacanța se încheie, așadar întotdeauna recomandarea specialiștilor este să întreținem echilibrul alimentar, fără excese în nicio direcție.

Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de pilates explică ce înseamnă din punct de vedere alimentar acest echilibru și cum îl putem menține în vacanță.

În primul rând, echilibrul pleacă de la gestionarea corectă a meselor. La fel ca atunci când suntem acasă, și în vacanță este important să avem o structură de mese regulate, să evităm prăjeala, dulciurile, sucurile concentrate și alcoolul consumat în exces. Pentru că în vacanță mâncăm cel mai des la restaurant, trebuie să fim conștienți că aceste preparate sunt mai bogate în calorii decât cele gătite de noi acasă. Este important să fim atenți la mărimea porțiilor și să evităm caloriile ascunse în sosuri și dressing-uri.”, recomandă Cori Grămescu.

Chiar dacă sună simplu, când suntem în vacanță mulți dintre noi uită sau ignoră complet obiceiul de a fi atenți la senzația de foame adevărata. Atunci când suntem în vacanță oportunitățile de mâncare sunt peste tot în jurul nostru și fără să vrem intrăm în starea de spirit „sunt în vacanță!”, care ne face vulnerabili la mâncare și mâncam chiar dacă nu ne este foame și nu ne oprim atunci când suntem confortabili.

Micul dejun este adeseori cea mai importantă masă în vacanță, pentru că în funcție de ce alegem să mâncăm ne setăm apetitul și senzația de foame peste zi. Recomandarea mea este să evităm la micul dejun produsele de patiserie, foietajele sau dulciurile, nu doar pentru că au foarte multe calorii (un astfel de mic dejun dulce poate atinge lejer 1000 de kcal), ci pentru ca ne și cresc pofta de mâncare și de dulce pentru întreaga zi. O alegere mult mai echilibrată nutrițional este formată din ouă, iaurt, brânzeturi slabe, asociate cu legume sau fructe și respectiv cu o porție mică de cereale integrale sau pâine integrală.”

Indiferent dacă alegem o vacanță în care vrem să bifăm cât mai multe obiective turistice sau o vacanță pe plajă, este ușor să pierdem noțiunea timpului și să sărim peste mese. Deși poate părea inofensiv, a sări peste o masă poate duce cu ușurință la dublarea consumului de calorii la următoarea masă.

Este important ca micul dejun să fie echilibrat nutrițional, pentru că ne ajută apoi să facem alegeri alimentare înțelepte și faptul că începem ziua cu o masă nutritivă și echilibrată ne dă de asemenea energie pentru activitățile programate în concediu. Iată câteva exemple de mese echilibrate nutrițional la care putem apela pentru prima masă a zilei :

  • 2 ouă fierte, posate sau ochi împreună cu un bol de legume asortate și 1-2 felii mici de pâine integrală unsă cu cremă de brânză, guacamole sau hummus.
  • Un iaurt grecesc cu 4-6 linguri de muesli, 6-8 linguri de fructe și câteva nuci
  • 4-5 felii de mezeluri slabe de pui, vită sau curcan, 2-4 felii mici de brânză, 1-2 felii mici de pâine, un bol de legume
  • O felie frittata sau quiche de legume cu un bol de salată asortată

La masa de prânz putem să optăm pentru preparate din carne la grătar cu diferite tipuri de legume , atât crude cât și gătite. Este important să evităm mâncărurile prăjite și cele cu multe sosuri, pentru că în felul acesta scutim un aport caloric inutil din grăsimi nesănătoase. Așadar, dacă ne pasă de silueta noastră, e bine să evităm tocănițele, preparatele pane, precum și cele care sunt gătite la tigaie sau ceaun. Putem alege fără griji preparate la grătar care nu au grăsime aparentă – mușchiuleț de porc, mușchi de vită, pulpe de pui, piept de pui – asociate cu legume (atât crude cât și gătite) și eventual cu o felie de pâine sau un cartof fiert sau copt. Dacă poftiți la preparate gen pizza, paste sau cartofi prăjiți, că să le balansăm nutrițional vă recomand să vă rezumați la jumătate de porție și să le asociați cu o salată generoasă, bogată în legume și proteine slabe (piept de pui sau ton) , pentru a contracara din impactul negativ al acestor gen de ingrediente asupra siluetei. Cina e bine să fie o masă ușoară, pe bază de pește, fructe de mare și legume.”, recomandă nutriționistul.

A face alegeri sănătoase nu înseamnă că nu trebuie să ne simțim bine în vacanța de vară. Hotărârea de a face doar câteva mici alegeri sănătoase în timpul vacanței de vară ne poate ajuta să profităm la maximum de evadare.

Pentru a ne menține silueta este bine să nu mâncam deserturile împreună cu mesele principale, ci să le socotim drept gustări peste zi. În felul acesta nu exagerăm prea tare cu caloriile la cină și reușim să menținem echilibrul alimentar.  Porțiile de dulce concentrat ar fi bine să nu depășească 80-100 de grame pe zi, pentru a ne menține în echilibru nutrițional. Când vine vorba despre consumul de băuturi alcoolice, vă recomand să fiți cel puțin temperați cu ele. Pentru femei, se consideră ca un aport de alcool de 3-5 pahare pe săptămână este relativ ușor de tolerat de organism fără mari riscuri pentru sănătate, pe când bărbații pot consuma undeva în jur de 5-7 pahare de alcool per săptămână. Calorie per calorie, un serving de votcă sau gin (20ml) are mai puține calorii decât un pahar obișnuit de vin (140 ml) . De asemenea, este important de menționat că servingul obișnuit de alcool diferă foarte mult de la o tară la alta. De exemplu, în România și Bulgaria un shot de tărie are 50 de ml, pe când în Germania are 20 de ml. Un pahar de vin aduce între 120 și 150 de kcal, pe când un cocktail depășește adeseori 200 de kcal.

Un aspect foarte important la care trebuie să fim atenți în concediu dacă vrem să nu ne îngrășam se referă la caloriile lichide. Băuturile de tip frappe, smoothie sau milkshake sunt adeseori bombe calorice și vă recomand să vă feriți de ele dacă doriți să nu vă întoarceți din vacanță cu kilograme în plus. De exemplu, un frappe făcut cu simt de răspundere poate să depășească lejer 600 de kcal, pe când smoothie-urile îndulcite au de obicei peste 400 de kcal. Este mai mult decât o masă obișnuită, și multă lume consumă 2-3 astfel de băuturi pe zi în concediu, pe plajă. În esență tot ceea ce contează este să ne relaxăm și să facem din vacanță o experiență unică, așadar vă încurajez să vă bucurați de vacanță în timp ce rămâneți conștienți de impactul alegerilor voastre alimentare, și vă invit să păstrați echilibrul în viața voastră indiferent de destinația aleasă pentru concediu.” – Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de pilates.

O vacanță este un maraton și singura modalitate de a ne asigura că avem energia necesară pentru a ne bucura de tot ceea ce ne-am propus este echilibrul. In același timp o vacanță este întotdeauna un moment minunat pentru a experimenta reconectarea la sine.

În luna iulie, Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates vă oferă prin Yummdiet.com programul Summer ABS, un program care vă pregătește de vacanță cu încredere, energie maximă și o siluetă de zile mari. Programul include o sesiune individuală de diagnosticare a tipului de dispoziție de grăsime abdominală, program personalizat de exerciții sportive, dietă personalizată pentru slăbire rapidă și 4 sesiuni live de antrenament pentru abdomen și talie.

 

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sanatate

Vedetele s-au bucurat de noile meniuri FITFOODWAY

Published

on

Ieri, a avut loc, în București, lansarea celor mai noi meniuri FITFOODWAY, eveniment la care au participat peste 60 de vedete, influenceri și jurnaliști. Aceștia s-au bucurat de preparatele gustoase și sănătoase, și au putut afla informații esențiale despre modul de gătire al alimentelor, precum și despre valorile nutriționale ale acestora, iar Victor Slav a moderat întreg evenimentul.

Printre vedetele care și-au bucurat papilele gustative în cadrul evenimentului se numără Anca Sînă Serea, Annes, Andra Iulia Stoicescu, Andrada Dan, Cristina Cioran, Iuliana Marciuc, Ionut Gheorghe, Maria Ghiță, Laura Fronoiu, Roxana Ghiorghian, Simona Bălănescu și Raluca Moianu.

FITFOODWAY a fost inaugurată acum 5 ani la Oradea, iar în acest moment este prezentă în 21 de orașe din țară cu mâncare sănătoasă, cu planuri nutriționale personalizate și cu peste 50.000 de clienți fericiți.

Concept nou de gătire fără prăjeli și grăsimi nesănătoase

Compania vine cu un concept nou de gătire, acesta constând într-un mod sănătos de preparare, fără prăjeli și grăsimi nesănătoase. În pregătirea meniurilor se folosesc doar ingrediente naturale, mereu proaspete și de cea mai bună calitate.

Meniurile sunt special gândite cu experți în domeniul nutriției și stilului de viață sănătos. Aici lucrează cei mai buni bucătari cu o vastă experiență în domeniu. FITFOODWAY pune la dispoziția clienților săi programe, produse și meniuri variate. Livrarea este gratuită, este de ajuns doar să fie indicată adresa de livrare. Astfel clienții nu doar savurează o mâncare sănătoasă și gustoasă, dar reușesc să și economisească bani și timp pentru gătit.

Fondatorul FITFOODWAY, Cristian Naca are o carieră de peste 15 ani în domeniul alimentației publice și a industriei HORECA. Cu studii în ingineria alimentației publice și o pasiune profundă pentru nutriție, a dezvoltat proiectul acesta cu scopul de a îmbina expertiza sa cu dorința de a oferi o alternativă sănătoasă și delicioasă în lumea aglomerată a alimentației rapide.

”La FITFOODWAY, credem cu tărie că mâncarea sănătoasă este o cheie esențială pentru un stil de viață fericit și echilibrat. Am creat un meniu plin de opțiuni gustoase, dar sănătoase, pentru a ajuta oamenii să își atingă obiectivele de sănătate și fitness. Fiecare preparat este gândit pentru a oferi energie, vitalitate și un zâmbet pe buze”, declară Cristian Naca – fondator FITFOODWAY.

 

Varietate de tipuri de programe nutriționale

La FitFoodWay există mai multe tipuri de programe nutriționale în funcție de necesitățile fiecăruia, printre acestea se numără: Slăbește sănătos, Menține-te Fit, Crește masa musculară, Business Lunch, Vegan Business Lunch, Intermittent Fasting, Low Carb Keto, Vegetarian + Pește, Vegan de post și Junior Fit.

Nutriționiști dedicați pentru planuri personalizate

Valeria Kiss, specialist în nutriție-dietetică, este expertul din cadrul companiei care gândește fiecare meniu din punct de vedere nutrițional, caloric, dar și ținând cont de specificul activităților fiecărei persoane cu care intră în contact, astfel încât rezultatele obținute să fie remarcabile.

Pe lângă planurile de bază pe care Valeria le gândește, ea oferă clienților și sesiuni online one-to-one, astfel încât să înțeleagă nevoile nutriționale ale fiecăruia și să le ofere cele mai bune opțiuni, să îi ajute pe aceștia să obțină rezultatele dorite.

”Misiunea mea la FITFOODWAY este să ajut oamenii să își atingă obiectivele de sănătate prin intermediul alimentației. De-a lungul timpul am studiat nutrienții, alimentația și modul în care acestea afectează sănătatea și îmi asum responsabilitatea de a ghida oamenii către alegeri alimentare mai sănătoase și un stil de viață echilibrat”, spune Valeria Kiss – nutriționist & dietetician FITFOODWAY.

În cadrul companiei oferă servicii personalizate pentru a ajuta clienții să își atingă obiectivele de sănătate, inclusiv:

  • Evaluarea stării de sănătate: Analize detaliate ale sănătății, luând în considerare factori precum vârsta, sexul, nivelul de activitate fizică, condițiile medicale preexistente și obiceiurile alimentare.
  • Dezvoltarea planurilor alimentare pe programul de meniuri personalizate adaptate pentru a oferi ajutor în îndeplinirea nevoilor specifice. Acestea pot viza obiective precum pierderea sau menținerea greutății, gestionarea bolilor cronice sau îmbunătățirea performanței sportive.
  • Educație nutrițională: învăță clienții cum să facă alegeri alimentare sănătoase și să se mențină pe drumul bun.
  • Monitorizarea progresului: Pe măsură ce clienții urmează planurile nutriționale, le monitorizează progresul și le ajustează recomandările pentru a se potrivi schimbărilor în starea lor de sănătate sau în obiectivele personale.
  • Învățare continuă: Domeniul nutriției evoluează constant și trebuie să rămână mereu la curent cu cercetările și descoperirile recente pentru a oferi cele mai bune sfaturi și tratamente posibile.

Pentru mai multe informații despre planurile nutriționale puteți accesa fitfoodway.ro.

 

 

Continue Reading

Sanatate

Mărire de sâni cu proteze mamare

Published

on

Simboluri ale feminităţii încă din cele mai vechi timpuri, forma şi aspectul general al sânilor au reprezentat dintotdeauna una dintre cele mai pregnante preocupări asupra imaginii proprii a fiecărei femei. În realizarea imaginii armonioase a trunchiului feminin nu doar forma, mărimea şi simetria sânilor au un rol covârşitor, dar şi raportul acestora cu aspectul şi dimensiunile trunchiului, precum şi ale corpului, în general.

Diversele tipuri de chirurgie estetică a sânului – de mărire (augmentarea mamară), de micşorare (mamoplastia de reducere) sau de repoziţionare în poziţia lor normală, anatomică (mastopexia), au rolul de a armoniza relaţia dintre mărimea şi poziţia sânilor faţă de dimensiunile (verticală, transversală şi anteroposterioară) toracelui şi a trunchiului.

Deşi o formă ideală a sânilor este dificil de obţinut, totuşi, prin aprecierea corectă a mărimii, formei, poziţiei şi proiecţiei sânilor se pot obţine rezultate spectaculoase, care să îndeplinească aşteptările fiecărei femei. Realizarea unui contur al bustului cât mai aproape de dorinţele pacientei, dar cu un aspect cât mai natural, va duce la o creştere remarcabilă a încrederii în sine, prin ameliorarea spectaculoasă a imaginii şi stimei de sine. Rezultatul natural al acestui fapt va fi o creştere a performanţelor socio-profesionale şi personale ale pacientei. Acest lucru a fost demonstrat ştiinţific prin studii realizate în universităţi din Statele Unite şi din Europa de Vest pe loturi impresionante de participante.

Augmentarea mamară cu proteze de silicon (mărire de sâni cu proteze mamare) reprezintă o metodă chirurgicală de mărire a sânilor rapidă (efectul este imediat vizibil) şi definitivă. Odată cu mărirea de ansamblu a sânilor se poate realiza (după caz) şi simetrizarea sânilor (majoritatea femeilor prezintă o asimetrie de volum), precum şi ameliorarea poziţiei sânilor (în anumite situaţii, sânii nu au o poziţie ideală în raport cu elementele anatomice ale toracelui, situaţie care poate fi ameliorată cu ajutorul protezelor mamare).

Odată cu augmentarea mamară se poate realiza şi mastopexia, tehnica chirurgicală ce presupune repoziţionarea sânului excesiv de lăsat în poziţia sa anatomică normală.

Tehnica de augmentare mamară se adresează oricărei femei care îşi doreşte un aspect mai voluminos al sânului, dar cu respectarea anumitor condiţii:

  • Pacientei trebuie să i se fi încheiat procesul de creştere a sânilor (după vârsta de 18-20 de ani);
  • Excepţie de la această regulă fac persoanele care au amastie congenitală sau chirurgicală ori asimetrie mamară congenitală/ chirurgicală severă (mai mult decât un număr);
  • Persoanele trebuie să aibă o stare de sănătate bună, care să le permită o intervenţie chirurgicală;
  • Paciente cu aşteptări realiste;
  • Persoane fără afecţiuni psihice documentate (diagnosticate).

Înaintea intervenţiei chirurgicale sunt esenţiale consultul chirurgical şi cel preanestezic. În cadrul consultului chirurgical se vor evidenţia deficienţele de volum, formă, poziţie, simetrie ale sânilor şi se va stabili de comun acord medic-pacientă forma şi mărimea protezelor care se vor folosi. Atât forma, cât şi mărimea protezelor folosite sunt importante în obţinerea unui volum optim al sânului, similar rezultatului scontat, dar şi în corectarea deficienţelor de poziţie şi simetrie.

În cadrul consultului preanestezic se va discuta istoricul medical al pacientei, pentru stabilirea tuturor factorilor de risc pentru intervenţie.

La finalul primului consult, se vor stabili analizele de laborator care sunt necesare pentru intervenţie. În general, sunt analize standard pentru intervenţia de mamoplastie, dar particularizate pentru fiecare pacientă, în funcţie de istoricul său medical.

Atenţie! Existenţa unei anumite afecţiuni, tratată corect şi deplin controlată, nu reprezintă o contraindicaţie pentru intervenţia chirurgicală. În afară de analizele uzuale de laborator se va solicita şi o ecografie mamară, la nevoie şi o mamografie, pentru diagnosticarea şi supravegherea ulterioară a oricărei afecţiuni a glandei mamare.
După stabilirea cu certitudine a detaliilor legate de forma şi mărimea protezei, pacienta va primi indicaţiile de urmat înainte de intervenţia chirurgicală, precum şi în primele zile postoperator şi se va stabili data intervenţiei.

Intervenţia chirurgicală se realizează în condiţii de anestezie generală.

Protezele, rotunde sau anatomice, se vor introduce într-un buzunar realizat fie sub muşchiul mare pectoral (plan submuscular), fie sub fascia muşchiului mare pectoral, dar deasupra muşchiului (plan subfacial) sau deasupra fasciei muşchiului şi sub glanda mamară (plan subglandular). Poziţionarea protezei este, în general, apreciată de către medic şi depinde de grosimea ţesutului adipos şi glandular (la persoanele slabe este de preferat poziţionarea submusculară, pentru a se evita aspectul inestetic format prin evidenţierea protezei prin pielea prea subţire). Incizia (tăietura) se poate realiza în şanţul submamar, periareolar sau axilar. Incizia submamară este cea mai des folosită, deoarece este cel mai frecvent solicitată de către paciente.

După poziţionarea protezelor în poziţia dorită se realizează închiderea în mai multe straturi a „buzunarului” protezei. De cele mai multe ori, se folosesc fire resorbabile, care nu necesită a fi scoase, cu condiţia ca pacienta să nu prezinte alergii la materialele de sutură.

Imediat postoperator pot fi resimţite dureri şi dificultăţi de respiraţie, care sunt ameliorate semnificativ de medicaţie antalgică (împotriva durerii), antiinflamatorie şi miorelaxantă. Senzaţia dureroasă dispare complet până în ziua a 5-a postoperator, iar cea de respiraţie îngreunată la 14 zile de la operaţie. Până la o perioadă de două luni sunt de evitat ridicările bruşte ale mâinilor şi eforturile fizice excesive.

Complicaţiile augmentării mamare pot fi:

  • Complicaţii legate de anestezia generală. Acestea sunt în majoritatea cazurilor perfect evitate prin respectarea cu stricteţe a indicaţiilor preoperatorii.
  • Formarea de hematoame sau seroame – pot fi prevenite printr-o tehnică chirurgicală corectă. Odată formate, pot fi tratate prin simpla aspiraţie.
  • Apariţia unei infecţii – se poate datora existenţei unei infecţii cunoscute / necunoscute la nivelul organismului. Se poate preveni prin medicaţia antibiotică pre şi postoperatorie.
  • Desfacerea suturilor „buzunarului” – este o complicaţie foarte rară. Poate fi cauzată de prezenţa unui hematom / serom nedrenat.
  • Formarea unei cicatrici inestetice – este cel mai frecvent cauzată de unele defecte de cicatrizare prin formarea în exces de ţesut fibros. Se poate corecta prin tratament local nechirurgical, iar la nevoie, prin revizia chirurgicală a cicatricii.
  • Obţinerea unui rezultat nemulţumitor din punctul de vedere al pacientei – este determinat de colaborarea deficitară medic-pacientă în ceea ce priveşte alegerea formei şi mărimii protezei. Se poate corecta prin simpla înlocuire a protezei.
  • Spargerea protezei – deşi rară, acestă complicaţie apare în urma deteriorării protezei. Folosirea unor proteze certificate de CE garantează schimbarea gratuită a acesteia în cazul unei astfel de complicaţii.
  • Formarea unei capsule fibroase, evidente, prin piele, în jurul protezei. Poate apărea între 3 luni şi câţiva ani de la introducerea protezelor şi poate fi corectată prin secţionarea capsulei.
  • Deplasarea protezei din poziţia iniţială – apare din cauza nerespectării indicaţiei de a evita efortul fizic excesiv, precum şi a traumatismelor la nivelul membrelor superioare şi a toracelui, timp de două luni de la intervenţie.

De precizat că majoritatea protezelor sunt garantate între 10 şi 20 de ani, în funcţie de producător. Fiecare pacientă va primi un certificat al protezei, pe care va trebui să-l păstreze pe toată perioada cât va menţine protezele. În certificat va fi menţionat tipul de proteză, codul acestora, precum şi date legate de intervenţia chirurgicală. Orice reintervenţie se va realiza numai după prezentarea „carnetului protezei”.

Rezultatele sunt vizibile imediat după introducerea protezei, oferind pacientei o stare de satisfacţie şi confort psihic.

În cazul în care survine o sarcină, este posibil ca după încetarea perioadei de alăptare să aibă loc lăsarea sânilor, situaţie în care este necesară fie înlocuirea protezei, fie mastopexia. De menţionat că funcţia glandei mamare este complet posibilă în prezenţa protezei mamare.

Creşterea, precum şi scăderea în greutate pot, de asemenea, determina modificări de formă ale sânilor, chiar în situaţia augmentării cu proteze mamare.

Deşi implică folosirea unei proteze siliconice, augmentarea mamară este considerată o metodă sigură, rapidă şi eficientă care permite ameliorarea spectaculoasă a imaginii corporale. Acesta oferă satisfacţii deosebite fiecărei paciente, care vor transpare în viaţa de zi cu zi a acesteia.

Pentru mai multe informații, vizitați site-ul oficial al clinicii www.susanuclinic.ro.

Continue Reading

Sanatate

Mâncați din cauza stresului? Iată 5 schimbări de rutină care vă ajută să gestionați mai eficient provocările zilnice și să echilibrați meniul alimentar

Published

on

Studiile au arătat că femeile cu niveluri ridicate de stres cronic tind să cadă în capcana alimentației emoționale. Pe lângă răspunsurile psihologice la stres, pot exista și răspunsuri fiziologice. În timpul unui eveniment stresant, organismul eliberează cortizol, un hormon care ajută organismul să se protejeze. Cu toate acestea, dacă nivelurile de cortizol sunt crescute pentru o perioadă mai lungă de timp, cum ar fi în timpul factorilor de stres repetați și constanți, acest lucru poate duce la creșterea consumului de alimente, depozitarea grăsimilor și creșterea în greutate.

Stresul este un declanșator comun pentru persoanele care mănâncă pe fond emoțional, deoarece există extrem de multe circumstanțe în viața de zi cu zi care provoacă stresul și anxietatea și care duc la supraalimentare. Unii factori de stres vin din interior, cum ar fi stresul pe care îl punem pentru a fi perfecți sau anxietatea pe care o simțim atunci ne confruntăm cu o problemă pe care o avem cu un prieten sau un membru al familiei. Alți factori de stres vin din afară, cum ar fi cerințele locul de muncă, problemele medicale, obligațiile familiale și presiunea socială din partea prietenilor. Unii factori de stres sunt sub controlul nostru, iar alții nu.

Cori Gramescu, nutriționist și instructor de pilates explică de ce mâncam atunci când suntem stresați, cum ne afectează alimentația emoțională greutatea și sănătatea și ce schimbări putem face pentru a gestiona eficient stresul și pentru a ne echilibra meniul alimentar.

Foarte multe dintre cititoarele mele îmi scriu, la începutul sezonului rece, că simt că sunt mult mai afectate de stres și asta le perturbă inclusiv planurile alimentare. În mod obiectiv, revenirea din vacanță și contactul direct cu responsabilitățile de zi cu zi și agitația de început de an scolar reprezintă în sine un motiv de stres important. În plus, dacă peste vară lucrurile sunt mai curând domoale în majoritatea sectoarelor de activitate, odată cu luna septembrie lumea revine la munca având motoarele turate pentru proiectele de pe final de an. Nici scăderea temperaturii și nici vremea mai puțin însorită nu ajută prea tare să ne echilibram energia, așa că pare că avem toate motivele să resimțim puternic efectele stresante ale vieții de zi cu zi.”.

5 moduri de a gestiona eficient alimentația bazată pe stres

Pentru a obține controlul asupra consumului alimentar cauzat de stres, trebuie să controlăm în primul rând nivelul de stres. Cel mai bun mod de a face față stresului este să abordăm situațiile actuale cu calm și în același timp, să învatam să fim pregătiti să facem față situațiilor stresante din viitor înainte ca atât problema, cât și comportamentul alimentar să scape de sub control. Așadar, iată 5 pași care ne pot ajuta să gestionăm stresul și să evităm excesul alimentar cauzat de acesta :

  1. Schimbarea mentală

Prima schimbare pe care te invit să o faci este una mentală. Ni se spune prea des că ar trebui să nu ne mai stresăm și dacă urmărim o mare parte dintre celebritățile din social media, pare că trăiesc pe un fel de norișor roz. Aceste tipuri de mesaje nu fac decât să creeze presiune suplimentară din cauza sentimentului că nu reușim noi să ne organizăm suficient de bine. În realitate, stresul este dintotdeauna parte din viața noastră și până la un punct ne ajută să fim mai eficienți, mai productivi și să ne ferim de pericole. Problemele apar când zilele noastre sunt tot mai imprevizibile și noi începem să tot sacrificăm din timpul și resursele noastre pentru a gestiona provocările zilnice, fără să ne reîncarcăm bateriile din nimic. Așadar, prima schimbare de la care poți începe să te echilibrezi este să faci o lista de lucruri care îți plac, pe care le găsești satisfăcătoare și care îți încarca bateriile. Gândește-te atât la evenimente mai semnificative – o vacanță sau un city-break, ori o achiziție a unui produs pe care ți-l dorești de mult, dar și la activități mici, pe care să le poți cultiva constant. Avem nevoie de minim 5 motive de bucurie și satisfacție în fiecare zi ca să putem trai echilibrat, așa că asigură-te că în fiecare zi prioritizezi aceste 5 comportamente care îți plac, din care să îți iei energie și să îți refaci resursele sufletești. Pe lista mea se află cafeaua băută dimineața cu iubitul meu, faptul că mă joc cu cățelușul meu atunci când ieșim la plimbare, bucuria de a-mi îngriji unghiile, dar și placerea de a face sport și de a mă îngriji de florile mele. Când reușesc să plec în câte un weekend din oraș mă bucur să vizitez locurile noi și de asemenea îmi place să ies ocazional la restaurant, la o cină romantică. Te asigur că obiceiul de a-ți cultiva placerea cu intenție te va ajuta să te întărești în fața stresului și să te echilibrezi emoțional.”, recomandă Cori Gramescu.

  1. Un program de odihnă eficient

A doua schimbare extrem de importantă se referă la somn – nu poți face față stresului și nu poți modifica aproape nimic în obiceiurile tale alimentare dacă ești frântă de somn și te bazezi pe cafea că să reziști până seara. Adulții au nevoie de minim 7 ore de somn odihnitor pe noapte, iar atunci când traversăm perioade intense și solicitante, sistemul nostru nervos are nevoie de până la 9 ore de somn că să se refacă. Deși pentru majoritatea oamenilor pare imposibil să reușești să dormi 9 ore pe noapte, putem totuși să ne susținem organismul prioritizand calitatea somnului nostru. Ca să ne odihnim profund e foarte important să evităm expunerea la lumina puternică sau albastră cu 2-3 ore înainte de somn. Cu cât petrecem mai puțin timp la televizor, sau cu ochii lipiți de ecranul laptopului sau al telefonului după ora 20.00, cu atât avem mai multe șanse să ne odihnim mai profund. De asemenea, pentru un somn odihnitor e important să luăm ultima masă cu 3-4 ore înainte de a merge la culcare. Ideal este să limităm alcoolul și nicotina înainte de a merge la culcare, pentru că ambele ne perturbă somnul. Este important să dormim într-o încăpere întunecoasă, liniștită și răcoroasă – temperatura ideală pentru somn este undeva în jurul a 18-20 de grade. Utilizarea măștilor de somn, a dopurilor pentru urechi și aerisirea camerei de somn pentru 5 minute înainte de a merge la culcare ne ajută de asemenea să ne odihnim eficient. Încercați să dormiți cel puțin 6.5 ore pe noapte, de preferință în intervalul 22.00-07.00 pentru a respecta ritmul circadian de funcționare a sistemului nervos.”

  1. Nu săriți peste micul dejun

„A treia schimbare se referă în sfârșit la mâncare – nu sări peste micul dejun! Poate că ai auzit despre Intermittent fasting și crezi că e o scurtătură către slăbire rapidă, dar adevărul este că pentru majoritatea femeilor micul dejun este foarte important în stabilizarea senzației de foame și gestionarea poftelor alimentare. Un mic dejun consistent, bogat în proteine și fibre te vă ajuta să limitezi efectele stresului și să îți stabilizezi apetitul într-un palier normal. Dintre combinațiile alimentare care țin foarte bine de foame poți alege iaurt grecesc cu fructe de pădure și fulgi de cereale fără zahăr, oua cu legume și rondele de orez, perle de brânză cu pâine de secară și legume sau mezeluri naturale crud-uscate de pui, curcan sau peste mâncate cu pâine integrală cu maia și legume.”, recomandă nutriționistul.

 

 

 

  1. Organizarea programului de muncă

 

„A patra schimbare se referă la modul în care îți organizezi programul de muncă. Ca să gestionezi eficient stresul, încearcă să te ridici de la birou la fiecare oră și preț de 5-10 minute să te deconectezi de situatile de muncă. Poți merge să îți iei apă și să îți permiți 1-2 minute în care să te uiți pe geam și să faci exerciții de respirație. Sau coboară până în fața clădirii în care lucrezi, folosind scările. Ori pur și simplu oprește-te din activitatea la calculator și fă câteva mișcări de stretching pentru gât, umeri și spate și scutura-ți mâinile că să eliberezi tensiunea din corp. Ideal este să alternezi episoadele de lucru intens de 30-50 de minute cu câteva minute de pauză în care să cauți să îți miști corpul și să te relaxezi.”

  1. Activitatea fizică

„În final, a cincea schimbare se referă la activitatea fizică. Mișcarea este una dintre cele mai eficiente modalități de a combate stresul și a te echilibra inclusiv emoțional. Fie că mergi la sală sau faci antrenamentele online, începe să faci măcar 15 minute de mișcare în fiecare zi . Pot fi sesiuni scurte de yoga, mers alert în parc, programe de sport de pe youtube sau antrenamente în adevăratul sens al cuvântului. Când faci mișcare constant ajuți corpul să reducă rezistența la insulină, inflamația și tensiunea musculară acumulate din cauza stressului. Mai mult decât atât, mișcarea fizică de intensitate moderată, practicată constant, reglează apetitul, stabilizează nivelurile de energie de peste zi și te ajută să te relaxezi. Este suficient să fie o sesiune lejeră de mișcare pentru a te ajuta să te eliberezi de stres.”

În perioadele stresante, este mai important ca niciodată să ținem cont de sănătatea generală. Consumul de alimente hrănitoare este doar o parte a modului de a ne menține sănătosi și fericiți. Dacă vă confruntați cu nesiguranțe, probleme de imagine corporală sau anxietate, folosiți acest timp pentru a promova o relație nouă și sănătoasă cu mintea și corpul.

„Sfaturile mele au mai curând de-a face cu schimbări în stilul de viață, de la odihnă până la prioritizarea placerii și decizia de a-ți alinia cu intenție obiectivele de zi cu zi cu dorințele tale pe termen lung. Până să ajungem să vorbim despre ce alimente te scapă de pofta de dulce sau ce meditație poți încerca pentru a te relaxa, e foarte important să ai un fundament solid pentru a face față stresului, iar acest fundament pleacă de la lucrurile de baza de mai sus. Deși sunt aspecte absolut esențiale pentru a deveni rezilienti în fața stresului, din păcate de prea multe ori le ignorăm complet.  Dintre sisteme de dietă, planurile alimentare de inspirație mediteraneană sunt foarte eficiente în gestionarea stresului și în limitarea tentației de a mânca din cauza acestuia. Aportul crescut de legume și fructe, mesele bogate în cereale integrale, proteinele slabe – carne de pasăre și pește- și condimentele naturale folosite din abundență fac din acest tip de meniu o soluție extrem de savuroasă și ușor de implementat în meniurile zilnice. Meniurile mediteraneene sunt bogate în acizi grași omega 3, antioxidanți și polifenoli care îți protejează corpul în fața supra-solicitării date de stres. Dintre suplimentele care te ajută să gestionezi mai ușor stresul îți recomand să te documentezi despre magneziu, zinc, ashwaganda și 5-HTP. Melatonina și GABA te pot ajuta să ai un somn mai odihnitor. Însă până la suplimente este esențial să ai un meniu zilnic echilibrat, pe care să îl ții pe termen lung. Poți urma un plan alimentar inspirat de meniul mediteran personalizat pentru nevoile tale metabolice cu ajutorul platformei yummdiet, acolo unde oferim 3 categorii de meniuri care se bazează pe ingrediente mediteraneene . Primul este meniul mediteranean de slăbire, al doilea este meniul de slăbire pentru menopauză și al treilea este meniul de menținere pentru menopauză. Primul plan alimentar este destinat femeilor care doresc o dietă de slăbire echilibrată, ușor de ținut, cu multe fructe și alimente ușoare și dietetice. A doua categorie de meniuri este creată pentru femeile care se apropie de jumătatea vieții și au nevoie de un plan alimentar care să reducă riscul de boala cardiovasculară și afecțiuni digestive prin alimentație adaptată nevoilor metabolismului în această etapă de viață.”, conchide Cori Gramescu.

Dacă treceți printr-o perioadă stresantă și aveți nevoie de un program de management al greutății individualizat, care să evalueze corect necesarul energetic în mod individual, puteți accesa programele realizate de Cori Gramescu, disponibile pe platforma yummdiet.com.

Continue Reading

Trending