Connect with us

Economic

Care este topul celor mai valoroase branduri din lume. Companiile tech în vârful clasamentului

Published

on

Sursa foto: Pexels

Compania engleză Kantar ce se ocupă de analiza datelor și oferă consultanță de brand a publicat rezultatele unui studiu recent privind topul celor mai valoroase branduri din lume. Rezultatele arată că valoarea acestora se ridică în acest moment la 6,9 trilioane de dolari. 

Chiar dacă la nivel global economia se confruntă cu o perioadă dificilă, primele 100 de branduri ca valoare, conform studiului realizat de Kantar, își păstrează traiectoria ascendentă pe termen lung, înregistrând o creștere de 47% față de nivelul de dinainte de COVID (2019), arată adevarul.ro.

Topul include companii din diverse industrii, însă locurile de frunte sunt deținute de companiile tech. Cea mai valoroasă companie din lume este Apple cu o evaluare a mărcii de 880 de miliarde de dolari. Gigantul tech este urmat de alte două companii din același domeniu, Google și Microsoft cu o evaluare a mărcii de 577, respectiv, 501 miliarde de dolari. Aceste branduri dețin și cea mai mare pondere din valoarea cumulată a tuturor mărcilor.

Citește și: Educația financiară la nivel antreprenorial – cheia succesului în afaceri

Care sunt top 10 branduri valoroase din lume

Top 10 este completat de Amazon, McDonald’s, Visa, Tencent, Louis Vuitton, Mastercard și Coca-Cola. 

Martin Guerrieria, Coordonatorul Kantar BrandZ, a menționat: „Rezultatele din acest an – în ciuda scăderii valorii agregate – arată, de fapt, o continuare a tendinței de creștere pe termen lung pentru branduri, care a început în urma crizei financiare globale din 2008 și a continuat până la începutul pandemiei din 2020. Deși piața a fost volatilă și a fost puternic afectată de situația macroeconomică globală, perspectiva consumatorilor asupra mărcilor s-a dovedit mult mai stabilă: cele mai valoroase branduri din lume rămân la fel de apreciate ca și până acum. Pentru cei care au în grijă mărci sau pentru specialiștii în marketing în general, lecțiile rămân clare: investițiile în marketing cât mai eficiente și o gândire pe termen lung lucruri sunt vitale pentru ca business-ul să aibă șanse mai mari de creștere. Brandurile care au investit în mod constant și au stabilit astfel conexiuni puternice cu consumatorii lor sunt acum într-o situație mult mai bună ca să poată naviga în condițiile actuale de piață atât de volatile și pot oferi astfel un grad mai mare de rezistență pentru acționarilor lor”, scrie adevarul.ro.

Cele mai mari creșteri înregistrate în acest an sunt ale companiilor Airtel (locul 76; +24%) și Pepsi (locul 91; +17%), iar domeniul produselor de Lux, Fast Food și Alimentare au fost cele mai rezistente la fluctuațiile piețelor.

Economic

Acțiunile Apple au scăzut cu 2,9% în două zile. Care este cauza

Published

on

Sursa foto: Pexels

Acțiunile Apple au scăzut joi cu 2,9% după apariția unor informații privind introducerea unei interdicții în rândul angajaților guvernului chinez cărora li s-a interzis utilizarea iPhone-urilor. 

Gigantul tehnologic este afectat de această decizie a autorităților chineze. Miercuri, după apariția informațiilor Apple a înregistrat cea mai mare scădere zilnică din ultima lună. Compania a pierdut circa 200 de miliarde de dolari în două zile, acțiunile înregistrând cel mai scăzut nivel.

Cum afectează interdicțiile impuse de guvernul chinez acțiunile Apple

Impactul puternic este cauzat de faptul că China este a treia piață ca mărime pentru Apple, reprezentând 18% din veniturile sale totale anul trecut. De asemenea China este locul unde sunt fabricate majoritatea produselor Apple de către cel mai mare furnizor al său, Foxconn.

Problema devine cu atât mai gravă încât există informații potrivit cărora interdicția de utilizare a iPhone-urilor s-ar putea extinde la agențiile și companiile guvernamentale. 

Analiștii de la Bank of America au scris joi că potențiala interdicție de utilizare a iPhone-ului a apărut după lansarea unui nou smartphone high-end al producătorul chinez Huawei. Potrivit analiștilor, acest moment este unul „interesant”.  Guvernul chinez nu a oferit nicio declarație oficială drept răspuns la aceste informații.

Apple are cea mai mare evaluare bursieră din lume, iar odată cu acțiunile acestei companii au fost afectate și acțiunile unora dintre furnizorii săi. Este vorba despre Qualcomm, cel mai mare furnizor mondial de cipuri pentru smartphone-uri acțiunile căruia au scăzut joi cu peste 7%, în timp ce acțiunile SK Hynix din Coreea de Sud au scăzut vineri cu aproximativ 4%.

Continue Reading

Economic

Compania aeriană Wizz Air închide baza de operare de la Suceava. Ce zboruri vor mai fi operate după 28 octombrie 2023

Published

on

Sursa foto: Pexels

Wizz Air a anunțat că va închide baza de operare de la Suceava, începând cu 28 octombrie 2023. Dintre cele 10 rute efectuate acum spre Londra Luton, Roma, Milano Malpensa, Dortmund, Memmingen, Larnaca, Eindhoven, Bruxelles Charleroi, Paris Beauvais şi Bologna, doar primele cinci vor mai rămâne în portofoliul bazei de la Suceava. Celelalte rute vor fi transferate spre baza de la Iași care va beneficia și de cinci aeronave noi în această iarnă.

După o serie de amânări și anulări de zboruri pe care Wizz Air le-a anunțat în această vară, compania a luat o decizie privind deservirea călătorilor din țara noastră și a anunțat închiderea bazei de la Suceava, începând cu 28 octombrie 2023.

„Wizz Air a anunţat astăzi planurile de ajustare a reţelei şi de optimizare a activităţii din România pentru a creşte fiabilitatea operaţională pentru clienţii locali. Mai exact, compania aeriană îşi ajustează reţeaua din Suceava şi se va concentra pe zborurile ce vor fi operate în continuare, pentru a optimiza mai bine timpul de zbor şi a minimiza perturbările şi anulările pentru clienţii din România. Începând cu 28 octombrie 2023, compania aeriană îşi va închide baza de la Suceava, urmând să opereze în continuare zboruri pe cinci rute actuale din Suceava către Londra Luton, Roma, Milano Malpensa, Dortmund şi Memmingen”, anunţă compania.

Cinci zboruri de la baza Wizz Air din Suceava vor fi trasferate la baza de la Iași

În acest moment, din baza de la Suceava sunt operate zboruri spre 10 destinații, însă începând cu 28 octombrie rutele spre Larnaca, Eindhoven, Bruxelles Charleroi, Paris Beauvais şi Bologna vor fi deservite de la baza din Iaşi. Conform declarațiilor companiei, la Iași vor fi aduse în această iarnă încă cinci aeronave, iar în următoarele săptămâni vor fi anunțate noi servicii pentru reţeaua din România.

Primul zbor Wizz Air a decolat de la Suceava pe 3 august 2016, iar de atunci, compania a transportat peste 2 milioane de pasageri pe rutele sale low-cost spre şi dinspre Suceava. 

Clienții care vor fi afectați de închiderea bazei Wizz Air de la Suceava vor fi contactați

Compania a anunțat că cei care au rezervat direct prin site-ul Wizz Air sau prin aplicaţia pentru mobil şi care sunt afectaţi de schimbări vor fi notificaţi prin e-mail și li se vor oferi trei opțiuni: reprogramarea gratuită, rambursare de 120% din tariful iniţial sub formă de credit de companie sau rambursarea a 100% din banii achitaţi.

„Ca urmare a planurilor de optimizare a pieţei din România, menite să sporească fiabilitatea operaţională pentru clienţii noştri locali, operaţiunile noastre din Suceava au devenit nesustenabile. Cu toate acestea, ne menţinem angajamentul de a sprijini creşterea continuă în România. Wizz Air nu va părăsi Suceava şi va continua să opereze peste 50% din capacitatea sa anterioară de la Suceava pentru a sprijini în continuare conectivitatea, asociată cu preţuri scăzute şi o experienţă de înaltă calitate. Principalele noastre obiective sunt de a contacta cu promptitudine toţi clienţii afectaţi, oferindu-le îndrumare precisă cu privire la opţiunile disponibile, şi de a ne extinde sprijinul pentru echipajul nostru de la Suceava. Wizz Air persistă în a oferi tarife competitive de pe mai multe aeroporturi din România, inclusiv Iaşi, Cluj, Sibiu, Bucureşti, Timişoara şi Craiova”, a declarat Diarmuid Ó Conghaile, directorul general al Wizz Air Malta.

Continue Reading

Economic

România ar putea beneficia de un suport financiar din partea Uniunii Europene în valoare de 33,9 milioane de euro. Banii vor fi alocați pentru repararea daunelor provocate de seceta gravă din anul 2022

Published

on

Sursa foto: Pexels

Miercuri, Comisia Europeană a propus acordarea României unui ajutor financiar în valoare de 33,9 milioane de euro din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) pentru repararea daunelor cauzate de seceta severă din vara anului 2022.

33,9 milioane de euro alocați României prin intermediul FSUE

Banii acordați României din Fondul de solidaritate al UE ar putea acoperi o parte din costurile operaţiunilor de urgenţă şi de redresare, precum repararea infrastructurii deteriorate, protecţii pentru populaţie, asigurarea infrastructurii de prevenţie şi protejarea patrimoniului cultural, precum şi operaţiunile de curăţare. 

„În fiecare an, ne confruntăm cu impactul devastator al schimbărilor climatice şi al unor dezastre naturale cu o frecvenţă şi o amploare din ce în ce mai mari. Cu toate că prevenţia, adaptarea la schimbările climatice şi atenuarea efectelor acestora, inclusiv cu sprijinul politicii de coeziune, rămân esenţiale, asistenţa FSUE este indispensabilă în urma dezastrelor naturale majore. Această solidaritate este în ADN-ul UE şi nu se opreşte la frontierele sale. Astăzi, Comisia a propus un sprijin din FSUE pentru România, care a suferit daune majore vara trecută”, spune comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira, citată de digi24.ro.

Decizia finală urmează a fi luată după aprobarea autorității bugetare, iar Comisia nu se poate antepronunța cu privire la avizul acesteia.

Odată cu aprobarea propunerii de mobilizare de către autoritatea bugetară, Comisia va elabora decizia de punere în aplicare a Comisiei privind acordarea asistenței FSUE. Odată adoptată decizia, ajutorul financiar poate fi plătit într-o singură tranșă.

Citește și: Iulie este prima lună din 2023 în care rata inflației a scăzut sub 10%. Marcel Ciolacu promite că până la sfârșitul anului în România inflația va înregistra 8%

FSUE oferă ajutor financiar statelor membre și candidate care au fost victime ale unor dezastre naturale

FSUE a fost creat după inundațiile grave care au avut loc în Europa Centrală în vara anului 2002 și are scopul de a sprijini statele membre și țările candidate prin oferirea unei contribuții financiare în urma producerii unor dezastre naturale grave. Odată cu începutul pandemiei de COVID-19, domeniul de aplicare al FSUE a fost extins pentru a acoperi urgențele majore de sănătate publică.

În vara anului 2022 România s-a confruntat cu o secetă gravă care a cauzat daune mai ales pentru producția de porumb și floarea-soarelui. România a înregistrat cea mai mică recoltă de porumb de după 2007, iar recolta de floarea-soarelui a reprezentat doar 70% față de producția normală.

Continue Reading

Trending