Connect with us

Economic

Toate restaurantele vor avea meniuri noi. Care sunt modificările impuse de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului

Published

on

Sursa foto: Pexels

Începând de miercuri, 15 martie, toate restaurantele, cantinele și fast-food-urile, vor avea meniuri noi care vor fi înscrise detalii despre fiecare preparat, informează digi24.ro. Conform declarațiilor patronilor de restaurante, această schimbare a determinat și o creștere a prețului bucatelor disponibile în meniu. Pe de altă parte, aceștia menționează că autoritățile competente încă nu le-au oferit detalii despre cum ar trebui aplicată această măsură. 

La sfârșitul lunii ianuarie, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a anunțat că începând cu data de 15 martie meniurile cantinelor, restaurantelor și fast-food-urilor trebuie să conțină informații despre toate ingredientele folosite pentru prepararea mâncărurilor, cantitatea acestora, dar și valorile nutriționale. Ordinul emis de ANPC care privește detalierea informaţiilor din meniurile restaurantelor a fost emis după ce s-a stabilit abordarea la nivel european.

Meniurile vor include detalii despre componența bucatelor 

Noile măsuri prevăd că pentru fiecare preparat înscris în meniu vor fi adăugate informații despre tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc o pondere de 20g în componența produsului. Astfel, informațiile disponibile pentru consumatori vor fi următoarele: cantitatea de acizi grași saturați, de zaharuri, de grăsimi, dacă s-au folosit aditivi și alergeni, inclusiv și precizarea dacă unele ingrediente din componența produsului au fost congelate anterior. 

Totuși, patronii localurilor vizate contestă noul ordin emis de ANPC. Aceștia menționează că pe lângă cheltuielile suplimentare suportate, meniurile vor deveni extrem de voluminoase. 

Citește și: Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat noile tarife pentru RCA. Informațiile arată o creștere de 40% a vechilor tarife

Amenzi de până la 10.000 lei pentru restaurantele care nu vor respecta ordinul ANPC

Deși ordinul ANPC trebuia să intre în vigoare în decembrie 2022, acesta a fost amânat până pe 15 martie 2023, pentru a oferi suficient răgaz operatorilor economici să-și adapteze meniurile. Patronii localurilor care nu vor realiza aceste modificări și nu se vor supune legii se vor alege cu amenzi de până la 10.000 lei. 

Noua măsură impusă de ANPC vizează nu doar meniurile restaurantelor fizice, dar și a platformelor online care vând mâncare.

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Business

LEMET modernizează rețeaua LEMS și deschide un nou magazin în Fetești, într-o locație de top de 1000 mp

Published

on

LEMET, unul dintre cei mai cunoscuți producători de mobilă la nivel național și unul dintre cei mai mari retaileri prin brandul LEMS, continuă extinderea și modernizarea rețelei de magazine la nivel național și anunță deschiderea unui nou showroom în Fetești, în data de 30 mai 2025.

Noul spațiu comercial (în sistem de franciză) este situat pe Str. Depoului nr. 61 și se întinde pe o suprafață generoasă de 1.000 mp, oferind clienților acces la cele mai noi colecții de mobilier și decorațiuni interioare.

Această deschidere marchează relocarea magazinului LEMS deja existent în oraș, activ încă din 2005, într-o construcție complet nouă, realizată de la zero, în urma unei investiții de peste 800.000 euro. Noua locație aduce un plus de confort, funcționalitate și estetică, fiind gândită special pentru a răspunde celor mai exigente cerințe ale consumatorilor moderni.

„Suntem prezenți în Fetești de aproape 20 de ani și ne bucurăm că putem continua această tradiție într-un spațiu complet nou, modern, adaptat cerințelor actuale ale consumatorilor. Relocarea magazinului vine ca un pas firesc în dezvoltarea rețelei noastre și reconfirmă angajamentul LEMS față de comunitatea locală”, a declarat Costin Rujoiu – Director Vânzări Lemet.

Costin Rujoiu – Director Vânzări Lemet

Showroom-ul din Fetești va oferi o gamă completă de produse de mobilier pentru living, dormitor, bucătărie, hol, birou și spații pentru copii și tineret, dar și soluții de personalizare, consultanță de specialitate și servicii de livrare și montaj. Designul interior al spațiului este realizat conform celor mai recente standarde din retail, punând accent pe accesibilitate, iluminare ambientală și organizare intuitivă a produselor.

Investiția în noul magazin contribuie, de asemenea, la susținerea economiei locale, prin crearea de locuri de muncă și colaborări cu furnizori și parteneri din regiune. Echipa LEMS din Fetești va fi formată (pentru început) din 10 angajați, instruiți pentru a oferi consultanță personalizată și asistență pe parcursul întregii experiențe de cumpărare.
Noua deschidere face parte din strategia națională LEMS de a investi constant în modernizarea rețelei de retail, consolidând astfel prezența brandului în orașele din întreaga țară. Până în prezent, LEMS operează peste 70 de magazine la nivel național (cu o suprafață totală de peste 75.000 mp) fiind unul dintre cei mai mari retaileri de mobilier din România.

magazin LEMS Fetești

magazin LEMS Fetești

Despre LEMET:

Fondată în 1991, compania LEMET dispune de facilități de producție și spații de depozitare ce însumează peste 40.000 de metri pătrați. Anual, aici sunt procesate aproximativ 3.500.000 de panouri, se realizează peste 80.000 de piese din lemn masiv și peste 13.000 de articole tapițate. Producția se desfășoară pe linii complet automatizate, echipate cu cele mai avansate tehnologii la nivel global. În noiembrie 2023, a fost inaugurată prima linie de producție cu specificații Industry 4.0 și IIoT.

Continue Reading

Economic

Asociația de Studii și Prognoze Economico-Sociale și Academia de Studii Economice vin în sprijinul antreprenorilor români

Published

on

În cadrul conferinței „Asigurări. Politici prezente și viitoare” organizată de către Asociația pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale (ASPES) în parteneriat cu Academia de Studii Economice din București și Autoritatea de Supraveghere Financiară desfășurată în Aula Magna a Academiei de Studii Economice din București, ieri 28,03,2024 au participat Președintele Autorității de Supraveghere Financiară Alexandru Petrescu, președintele Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice Iuliana Feclistov, Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Național de Garantare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Marius Andrieș, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanțelor, Dan Pascu, vicepreședinte al Consiliului Concurenței, Daniel Surdu, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării, lucrărilor Publice și Administrației.

Invitaţii au dezbătut provocările actuale cu care se confruntă piața asigurărilor, piața de capital, piața pensiilor private, legătura dintre piața asigurărilor și contextul general al licitațiilor publice din România, necesitatea simplificării și clarificării cerințelor legate de asigurările pentru licitațiile publice, problemele cu care se confruntă antreprenorii români în momentul în care doresc să acceseze instrumentele financiare pentru a participa la licitațiile publice organizate de către instituții publice ale Statului Român și prezentarea unor exemple de bune practici din experiența altor țări.

În cadrul intervenției sale președintele Autorității de Supraveghere Financiară din România, Alexandru Petrescu, s-a declarat un susţinător al îmbunătățirii legislative în această zonă sensibilă, precum și în atragerea de noi companii pe piața de asigurări din România.

Prin această dezbatere s-au urmărit identificarea soluţiilor şi a direcţiilor strategice pentru dezvoltarea sustenabilă a industriei asigurărilor din România şi un sprijin mai puternic acordat antreprenorilor români, care ar trebui să primeze în acest moment.

La finalul conferinţei moderatorul Bogdan Petre, membru al Asociației pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale (ASPES) a declarat: „Concluzia principală din dezbaterile în cadrul Conferinței cu factorii implicați în reglementarea și supravegherea pieței asigurărilor a fost aceea că situația actuală a economiei românești cere o reconsiderare și adaptare a legislației în piața asiguratorilor, astfel ca societățile de asigurări implicate să aibă stabilitate și să răspundă mai bine nevoilor antreprenoriatului românesc”.

Continue Reading

Economic

România viitorului: stabilitate economică, competitivitate, predictibilitate și implicare activă a femeilor în management

Published

on

Romnânia viitorului se bazează pe stabilitate economică, competitivitate, predictibilitate și implicare activă a femeilor în management. Acestea sunt concluziile exprimate ieri în cadrul conferinţei „Tendinţe Economice 2024”, organizată de Patronatul European al Femeilor de Afaceri PEFA și Asociația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton ADAA, la Banca Națională a României. Importanța și aportul antreprenoriatului feminin în performanța economică sunt elemente importante care contribuie la dezvoltarea pe termen lung.

Andreea Negru, președinte PEFA, a declarat: “Unul dintre cele mai remarcabile aspecte ale performanței feminine în economie este abilitatea lor de a aduce o perspectivă diferită și inovatoare asupra problemelor și oportunităților. Studiile au arătat că diversitatea în conducerea unei organizații conduce la decizii mai bune și la inovație accelerată. Femeile aduc nu doar cunoștințe și abilități tehnice, ci și o empatie naturală, o viziune pe termen lung și o abordare echilibrată în luarea deciziilor, acestea reprezentând un avantaj competitiv real în mediul de afaceri”.

Florin Spătaru, consilier de stat la Cancelaria Primului Ministru, a afirmat: “Ne dorim ca mediul de afaceri şi antreprenoriatul feminin să devină o piatră de temelie pentru România şi mai mult decât atât, să arătăm că România înţelege că această incluziune de gen duce la o creştere economică. România viitorului va fi sustenabilă, industrială şi antreprenorială. România are potenţial de creştere, fiind de departe un lider în ceea ce priveşte creşterea economică. Am făcut-o în perioada 2011 – 2020 şi suntem în continuare într-o perioadă de creştere economică. 2024 este un an de scădere dar sub media europeană, iar ultimul raport OECD spune că în 2025 – 2026 vom avea o creştere de peste 3%. Reuşim asta cu ajutorul antreprenoriatului românesc. PIB-ul României poate creşte de patru ori până în 2040”.

Discuțiile din cadrul sesiunii plenare macroeconomie s-au axat pe nevoia de dialog continuu, consultare publică și parteneriat între mediul de afaceri și autorități, comunicarea fiind cheia progresului economic.

 

Alexandru Petrescu, președinte ASF, a declarat: “Chiar dacă în 2023 piețele financiare și-au revenit, este de așteptat ca economia europeană să continue să se confrunte și pe viitor cu o perioadă de incertitudine care prezintă riscuri semnificative pentru stabilitatea financiară și care necesită vigilență din partea tuturor participanților de pe piața financiară. România viitorului are nevoie, cu siguranță, de stabilitate economică, competitivitate, predictibilitate, dar și de implicarea activă și chiar mai numeroasă a femeilor în management. Doar printr-un efort comun, itinerariul economic și de business al României va duce la stabilitatea și creșterea financiară a piețelor, chiar și în contextul perturbărilor provocate de pandemie, tensiuni geopolitice sau a crizei energetice”.

Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a afirmat că rolul pieţei noastre de capital locale este de a finanţa antreprenoriatul local.”Când o companie are nevoie de bani poate apela la un credit, dar prima întrebare pe care o primeşte la bancă atunci când vrea să facă un împrumut este legată de capitalul pe care-l deţine. Dacă vrem să continuăm să dezvoltăm industria bancară, avem nevoie să construim accesul la capital pentru companiile locale”.

În opinia lui Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR, consumul gospodăriilor populaţiei va fi principalul factor al creşterii economice a ţării noastre în acest an. Ciprian Dascălu a spus: „Creşterea economiei României de anul trecut a fost de 2,1% şi comparată cu potenţialul de 3,5% – 4% pare destul de mică. Dacă o comparăm cu economiile din regiune, vedem că în Ungaria a fost o scădere de 0,9%, în Cehia de 0,4%, Polonia abia a avut o creştere de 0,2%, ceea ce pare o performanţă. Iar structura creşterii de anul trecut pare foarte echilibrată, poate chiar cel mai echilibrat mix pe care l-am avut în ultimul deceniu”.

În cadrul conferinței s-a discutat despre regimul fiscal cu care mediul de afaceri se confruntă.

Sterică Fundulea, secretar general CNIPMMR a declarat: „Vreau să subliniez cel mai important aspect cu care mediul antreprenorial se confruntă în momentul de față, mai exact problema fiscalității. IMM-urile au nevoie de un mix de fiscalitate favorabil dezvoltării antreprenoriale la nivel macroeconomic motiv pentru care este necesară combaterea evaziunii fiscale prin luarea unor măsuri care duc la conformarea voluntară a IMM- urilor și a controlului societăților care raportează pierderi ani la rând cu scopul imediat de a combate evaziunea fiscală.

Reprezentanții mediului de afaceri prezenți la dezbatere cer autorităților o predictibilitate mai mare în politicile și reglementările guvernamentale pentru a stimula investițiile pe termen lung și pentru a atrage capitalul necesar pentru proiecte de infrastructură și inovare.

Pentru ca dialogul să fie eficient, trebuie să avem canale de comunicare deschise și transparente. Trebuie să ne asigurăm că toate părțile sunt implicate în procesul decizional și că se iau în considerare diversele perspective și nevoi”, a precizat Loredana Apreutese, General Manager International Alexander.

Prim Vicepreședinta PEFA, Lorena Stoian, a asigurat mediul de afaceri ca Patronatul European al Femeilor de Afaceri joacă un rol esențial în promovarea intereselor și nevoilor comunității de business, facilitând dialogul și colaborarea cu autoritățile pentru a susține dezvoltarea economică. De asemenea, PEFA are capacitatea de a promova o cultură a parteneriatului între sectorul privat și autorități, subliniind beneficiile unei colaborări strânse.

În tot acest peisaj macroeconomic, energia este un pilon de dezvoltare și stabilitate. “Strategia energetică are trei piloni de bază: energia regenerabilă, cu o ţintă de 10 GW adiţională până în 2030, energia nucleară, cu continuarea celor două Unităţi de la Cernavodă la nivelul anului 2031 şi noi capacităţi de producţie în tehnologii noi nucleare, respectiv reactoarele modulare mici, dar şi gazul natural, ca un combustibil de tranziţie spre atingerea ţintei de neutralitate climatică la nivelul anului 2050”, a declarat Dan Drăgan, secretar de stat în cadrul Ministerul Energiei.

Stabilitatea energetică este un element crucial pentru creșterea economică durabilă. O infrastructură energetică sigură și eficientă poate oferi un cadru propice pentru afaceri prospere, inovare, creare de locuri de muncă și competitivitate pe piața globală. PEFA se angajează să fie un ambasador puternic al practicilor de afaceri etice și responsabile în fața autorităților. Promovarea unui mediu concurențial sănătos, dialogul continuu și aplicat cât și soluțiile viabile la probleme actuale ale economiei sunt aspecte fundamentale pe care PEFA le susține în discuțiile cu autoritățile.

Parteneri oficiali ai evenimentului: Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Academia de Studii Economice București, Facultatea de Economie Teoretică și Aplicată, Asociația Studenților în Economie, Afaceri și Comunicare- ASEAC, România Durabilă, Federația Patronală pentru Petrol și Gaze- FPPG.

Parteneri ai evenimentului: Serinus Energy Romania, SPEEH Hidroelectrica SA, Transgaz SA, Exim Banca Românească, International Alexander, DO Security, CNTEE Transelectrica SA, MOOV Leasing, Compania Națională Poșta Română, Adrem Invest, Uniunea Națională a Societăților de Asigurare-Reasigurare din România UNSAR, CN Unifarm SA, Omniasig Vienna Insurance Group, Advanced Business Software, Alliantz Tiriac, Societatea Civilă de Avocați “Diana Dragomir și Asociații, Intervenții Active în Atmosfera. Partener suport logistic: Deea Consulting&Communication

Parteneri media: Agerpres, Financial Intelligence, Club Economic, Economistul, Transilvania Business, Ziarul Bursa, Capital, NewsOne, InvesTenergy, The Diplomat Bucharest, EM360, Club Antreprenor, Money.ro, Focus Energetic, Energy Center, Energy Industry Review, Fotograf Stefan Ovidiu.

Partener Monitorizare media: MediaTRUST

Continue Reading

Trending