Connect with us

News

În Poiana Brașov se deschid toate pârtiile. Amatorii se vor putea bucura din plin de sporturile iernii

Published

on

Sursa foto: Facebook Primăria Municipiului Brașov

Primăria Brașov a anunțat sâmbătă că toate pârtiile din Poiana Brașov au fost deschise pentru turiști și amatori ai sporturilor de iarnă. De asemenea, începe amenajarea ,,S”-ului mare, legătura dintre pârtiile Lupul superior și Lupul inferior, care a mai fost deschisă doar de trei ori în ultimii zece ani.

Într-o postare pe pagina de Facebook, Primăria Brașov anunță vestea mult așteptată de toți iubitorii de schi. Reprezentanții informează că toate pârtiile din Poiana Brașov vor fi deschise publicului începând cu ziua de sâmbătă, 11 februarie. Datorită îmbunătățirii condițiilor meteorologice, stratul de zăpadă s-a redus, pe pârtiile din partea superioară fiind de aproximativ 50 de cm de zăpadă bătută. 

Citește și: Eucom, cel mai mare furnizor de cursuri de limbi straine pentru sectorul corporate din Romania, a implinit 20 de ani de activitate

Allen Coliban, primarul orașului Brașov: „Începem amenajarea ,,S”-ului mare”

„Domeniul schiabil este cu adevărat în plin sezon. De mâine, schiorii și snowboarderii experimentați, care vor să se bucure de o pârtie omologată pentru competiții internaționale, au la dispoziție pârtia Subteleferic. Totodată, le pregătim iubitorilor sporturilor de iarnă încă o surpriză: începem amenajarea ,,S”-ului mare, una dintre zonele foarte greu de pregătit din cauza pantei foarte accentuate și care nu poate fi deschisă în fiecare an. Sper ca schiorii experimentați să se bucure, pe lângă pârtiile de competiție, și de un parcurs care le testează cu adevărat abilitățile”, a precizat primarul Brașovului, Allen Coliban, citat de adevărul.ro.

Autoritățile locale anunță că pentru drumul către Poiană și înapoi, soluția cea mai avantajoasă este transportul în comun, cu liniile 100, 60 și 20, pentru care RATBV a suplimentat cursele.

Ce temperaturi se așteaptă în acest weekend în Poiana Brașov

Meteorologii anunță temperaturi normale pentru această perioadă în zona Poiana Brașov. În acest weekend, temperaturile nocturne înregistrate vor ajunge până la la -11 grade Celsius, iar în restul săptămânii vor fi între -9…-7. În timpul zilei, mercurul din termometre va înregistra în weekend -4 grade Celsius, iar la sfârșitul săptămânii ar putea ajunge chiar la +2 grade Celsius. Duminică sunt posibile precipitații sub formă de zăpadă. 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

News

Consumul responsabil al resurselor de apă, cheia unei planete echilibrate pentru generațiile viitoare

Published

on

Prin resursele vitale pe care ni le pune la dispoziție pentru desfășurarea activităților necesare traiului de zi cu zi, putem spune, pe bună dreptate, că planeta este casa noastră. Partea mai puțin bună este că de multe ori folosim mai multe resurse decât ar trebui pentru a ne acoperi nevoile. Cu precădere în perioada verii este mult mai ușor să cădem în capcana consumului excesiv de apă spre deosebire de restul anului. Pe lângă uzul personal pentru hidratare, se mai adaugă apa folosită pentru activitățile casnice, dar și în restul gospodăriei și cea pentru derularea activităților agricole. În plus, și petrecerea timpului liber, mai ales când ne gândim la activitățile de agrement, presupun un consum major de apă.

Nu mai este demult o surpriză că reducerea risipei de apă reprezintă un pas crucial pentru conservarea resurselor naturale. Însă, la fel de adevărat este și că suntem influențați de obiceiurile de consum ale celor din jurul nostru. De aceea, este esențial să știm cum putem contribui individual la economisirea apei, dar și printr-un efort colectiv.

Deseori tindem să ne gândim la apă ca la o resursă inepuizabilă și să îi simțim lipsa cu adevărat numai atunci când suntem privați de accesul la ea pentru un interval de câteva ore sau câteva zile, dar statisticile ne dovedesc contrariul. Conform datelor[1] publicate de Uniunea Europeană, anual sunt risipite 131 kg de alimente/cap de locuitor pe teritoriul UE. Mai mult decât atât, risipa de alimente se traduce invariabil și printr-un consum extrem de mare de apă. De exemplu, prin fabricarea unui kg de cartofi sunt necesari 900 litri apă, pentru 1 kg de carne de pui 3900 litri de apă, iar pentru 1 kg de pâine 1000 litri apă, pe care îi consumi indirect. Alte statistici în timp real[2] ne arată date chiar mai îngrijorătoare în privința utilizării apei. În România, consumul zilnic de apă este de 882 litri/cap de locuitor, ceea ce înseamnă că pe parcursul unui an, membri unei familii cu 4 persoane folosesc 1.287.720 litri.

În rândurile următoare vom vedea ce putem face concret pentru gestionarea responsabilă a apei și prevenirea risipei prin soluții pe termen scurt și strategii eficiente pe termen lung.

Sfaturi practice pentru limitarea risipei de apă

Fiecare dintre noi are rolul să conserve resursele de apă, iar acest lucru poate fi posibil prin schimbări mici, dar cu un impact major asupra mediului. Chiar dacă plătim atât cât folosim, limitarea consumului excesiv de apă înseamnă mai mult decât să adaptăm nevoile noastre la posibilitățile oferite de natură.

În continuare, vom face o scurtă trecere în revistă a unor mici trucuri le care le putem urma pentru a limita risipa și salva apa. Adoptarea unor alternative pentru folosirea eficientă a apei reprezintă o strategie câștigătoare, atât pentru protejarea planetei, cât și pentru „salvarea propriului buzunar”. Prin tehnicile și produsele potrivite putem economisi mai mult decât ne-am putea imagina.

  • Alege electrocasnice inteligente pentru spălarea vaselor și a rufelor

În aceste cazuri, reducerea consumului de apă nu presupune o minimizare a confortului, ci a resurselor folosite (apă, detergenți). Chiar dacă aceste mașini pot fi mai costisitoare și achiziționarea lor înseamnă un efort financiar mai mare, ele sunt, fără nicio urmă de îndoială, o investiție durabilă. Mai mult, te vei bucura când vei primi o factură de consum mai mică decât dacă ai folosi aparate electrocasnice obișnuite.

  • Asigură mentenanța produselor folosite

Este mai puțin costisitor pentru tine și mai puțin poluant pentru mediul înconjurător să înlocuiești vechile produse cu altele noi, când ele ar putea fi doar reparate. Mai mult, aparatele nereciclate se dezintegrează și ajung în sol sau în apele subterane și în cele din urmă în organism, punând în pericol atât ecosistemele naturale, cât și sănătatea umană.

  • Spală legumele și fructele în bol

Poți face foarte ușor risipă când ești în bucătărie și gătești sau iei o gustare. Spălarea fructelor și a legumelor direct sub jetul de apă nu le va curăța în totalitate, așadar nici consumul excesiv de apă nu se justifică.

  • Optează pentru duș în loc de baie

Este important să nu lași apa să curgă în permanență și să folosești un robinet cu senzori, un aspect valabil și pentru momentele în care te speli pe mâini.

  • Practică agricultura sustenabilă

Chiar dacă nu ești un profesionist, poți reduce consumul de apă inclusiv în îngrijirea grădinii din curte sau bloc. Conservarea apei în procesul de udare a culturilor se poate face prin alegerea unor aspersoare economice, care funcționează prin picurare și sisteme de irigare dotate cu temporizator. În timp ce plantele se dezvoltă optim, vei avea un consum redus de apă și de energie. De altfel, la fel de bine poți colecta apa de ploaie pe care să o folosești ulterior pentru udarea plantelor.

  • Montează piscine cu sisteme ecologice

Cu siguranță vrei să te distrezi vara asta și să te bucuri de activități răcoritoare. Dacă ai în plan să-ți amenajezi propria piscină, cântărește cu atenție decizia de achiziție. Evitarea pierderilor inutile de apă și menținerea ei cât mai curată poate fi posibilă prin montarea unei piscine inovatoare și cu consum redus.

 

  • Educă-ți comportamentul de consum și fii o influență pozitivă pentru cei din jurul tău

Împărtășirea celor mai bune sfaturi puse deja în practică de tine pot avea un impact major asupra celor din jurul tău. Suntem suma oamenilor cu care petrecem cel mai mult timp atât prin prisma obiceiurilor bune, cât și din perspectiva celor care mai merită șlefuite și îmbunătățite.

Așadar, conservarea resurselor de apă are în cele din urmă un dublu rol: favorizează combaterea deșertificării planetei și sporește bunăstarea locuitorilor ei. În acest context, este necesară implicarea mai multor actori teritoriali, formatori de opinie sau ca însăși marile companii să devină un exemplu de bună practică prin activitatea lor de zi cu zi. Odată ce „se fac auziți” de suficiente grupuri, iar perspectivele oamenilor se schimbă progresiv, nici urmările pozitive nu vor întârzia să se resimtă.

„Prin fiecare produs lansat pe piață, am adoptat, la unison, hidratarea responsabilă și sustenabilă ca pe un mod de lucru și un stil de viață. Tocmai de aceea, Waterdrop își continuă inițiativa de a îmbina și mai bine utilul cu plăcutul, printr-o acțiune de conștientizare. Ne dorim ca oamenii să înțeleagă că hidratarea optimă înseamnă mai mult decât o notificare dintr-o aplicație-memento care îți amintește să bei apă. Hidratarea zilnică poate deveni mai plăcută și mai accesibilă dacă alegem să consumăm acele produse care oferă un plus de savoare, pe lângă beneficiile evidente pentru sănătate. Mai mult, ne putem bucura cu adevărat de gustul autentic al apei dacă pe parcursul zilei o vom păstra într-un recipient reutilizabil, și nu într-unul din plastic”, a declarat Katerina Navratilova, CEO Waterdrop CEE.

Fiind una dintre resursele principale ale planetei este de datoria noastră să o prețuim la adevărata ei valoare și cât de bine putem prin pași mici, dar acțiuni mărețe. Astfel, putem să fim promotorii unui stil de viață cu un consum redus de apă și să influențăm fiecare dintre noi grupurile din care facem parte prin puterea exemplului. Procedând astfel, am putea să ne ușurăm intrarea în rândul țărilor dezvoltate, care au implementat deja tehnici eficiente pentru prevenirea risipei de apă. Nu în ultimul rând, am putea fi și mai bine primiți și priviți și peste hotare și nu doar în rapoarte.

Sperăm că micul nostru ghid vă este de folos în limitarea risipei de apă și conservarea ei, iar protejarea mediului înconjurător va deveni un subiect de interes pe scară cât mai largă pe teritoriul țării noastre, nu doar o poveste de-o vară.

 

[1] Consiliul UE, Consiliul European. Statistică privind reducerea pierderilor și a risipei de alimente. https://www.consilium.europa.eu/ro/policies/food-waste/

[2] Worldometer – statistici mondiale în timp real privind utilizarea globală a apei. https://www.worldometers.info/water/

Continue Reading

News

COMUNICAT DE PRESĂ privind Acordul de cooperare între România și Ucraina

Published

on

PNȚCD avertizează opinia publică internă și internațională, precum și instituțiile cu atribuții de aplicare, că Acordul privind cooperarea în domeniul securității între România și Ucraina, semnat de Președinții Klaus Werner Iohannis și Volodimir Zelenski, este ilegal și fără consecințe juridice.

  Președintele Iohannis a încălcat flagrant art. 91 și art. 100 din Constituție și legislația aferentă, prin implicațiile politice, economice, securitare și militare, Acordul fiind cel mai grav atentat la democrație și la securitatea națională a României. 

Astfel, art. 91 din Constituție prevede: „Președintele încheie tratate internaționale în numele României, negociate de Guvern, și le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil“. Acordul nu a fost negociat de Guvern și nu a fost supus ratificării Parlamentului, intrând în vigoare la data semnării potrivit textului Acordului, 10.07.2024. În același timp, a fost încălcat art. 100 din Constituție, care obligă ca Acordul să fie contrasemnat de Primul-ministru și să fie publicat în Monitorul Oficial, sub sancțiunea nulității. Niciuna dintre aceste condiții nu a fost îndeplinită, documentul fiind nul de drept. 

Orice încercare de acoperire retroactivă intră în sfera ilicitului penal pentru orice persoană cu atribuții în domeniu. De asemenea, intră în sfera ilicitului penal și orice acțiune din partea oricărei instituții în aplicarea Acordului lipsit de efecte juridice.

Semnarea Acordului în afara cadrului constituțional și legal de către Președinte, în nume personal, reprezintă o amenințare, o vulnerabilitate și un pericol la adresa securității naționale. Solicităm instituțiilor statului și partenerilor externi să ia act de această situație fără precedent în istoria diplomatică a României și să acționeze în consecință. 

Sub aspect substanțial, al prevederilor Acordului, acesta depășește cu mult capabilitățile securitare, militare și economice ale României, reprezentând un adevărat act de vasalitate față de Ucraina, în mod irațional și împotriva oricăror principii de drept internațional. Acordul nu prevede nicio obligație a Ucrainei față de România, în schimb România devine cobeligerant în războiul cu Rusia, împotriva obligațiilor  sale internaționale, NATO fiind un tratat defensiv. 

Klaus Werner Iohannis trebuie să prezinte clarificări, respectivul Acord afectând grav publicul larg intern, precum și credibilitatea României pe plan extern. 

 

Președinte PNȚCD, 

Aurelian Pavelescu

 

Continue Reading

News

Cine este atacatorul lui Donald Trump. Bărbatul de 20 de ani a încercat să-l asasineze pe fostul președinte american

Published

on

Donald Trump a fost împuşcat în ureche în timpul unui miting de campanie, sâmbătă, după o eroare majoră de securitate, un atac ce va remodela probabil cursa prezidenţială din acest an şi va alimenta temerile de lungă durată că disputata competiţie electorală ar putea degenera în violenţă politică, scrie Reuters.

În timpul unui miting de campanie în orăşelul Butler, Pennsylvania, Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, a încercat să-l asasineze pe Donald Trump, potrivit news.ro. Atacatorul se afla pe un acoperiş din apropiere când a tras asupra fostului președinte. Serviciile Secrete au anunţat că au ucis atacatorul, care s-a poziţionat pe un acoperiş din apropiere, la circa 200-250 de metri de mitingul electoral, pentru a trage asupra lui Trump.

Atacatorul lui Donald Trump, Thomas Matthew Crooks, 20 de ani, e subiectul implicat în tentativa de asasinare a fostului preşedinte

„FBI l-a identificat pe Thomas Matthew Crooks, 20 de ani, din Bethel Park, Pennsylvania, ca fiind subiectul implicat în tentativa de asasinare a fostului preşedinte Donald Trump, la 13 iulie, în Butler, Pennsylvania. Aceasta rămâne o anchetă activă şi în curs de desfăşurare, iar orice persoană care deţine informaţii care ar putea contribui la anchetă este încurajată să trimită fotografii sau înregistrări video online la FBI.gov/butler sau să sune la 1-800-CALL-FBI”, se arată în mesajul FBI.

”În timpul unui miting al fostului preşedinte Trump în Bulter, Pennsylvania, în seara zilei de 13 iulie, la aproximativ ora 6.15 pm, un presupus suspect a tras mai multe focuri de armă în direcţia podiumui dintr-un loc aflat în afara ariei de desfăşurare a mitingului. Personalul Secret Service a neutralizat trăgătorul, care acum este decedat. Un spectator a fost ucis, iar alţi doi sunt în stare gravă. Secret Service a implementat măsuri de protecţie şi fostul preşedinte este în siguranţă. Aceasta este în prezent o investigaţie activă a Secret Service şi a fost notificat FBI-ul”, se arată în comunicatul Secret Service.

Împuşcăturile care au avut loc la mitingul fostului preşedinte Donald Trump sâmbătă după-amiază s-au soldat cu moartea unui participant şi rănirea gravă a altor doi. Atacatorul a fost de asemenea ucis de agenţii Secret Service, relatează CNN.

Continue Reading

Trending