Connect with us

Tech

Atacurile cibernetice au devenit din ce în ce mai complexe şi sofisticate. Sfaturile expertului Florin Pană

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore.

Published

on

Atacurile cibernetice au devenit din ce în ce mai complexe şi sofisticate, în contextul războiului din Ucraina, însă tipul şi provenienţa acestora nu s-a schimbat cât să fim luaţi prin surprindere, a declarat, marţi, Florin Pană, expert la Centrul Naţional Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informaţii (SRI), la Forumul România Digitală.

„Putem spune că, de la începutul războiului de la graniţa României, activitatea cybering nu a evoluat spectaculos, pentru că deja eram la un nivel foarte ridicat din perspectiva ameninţărilor cibernetice, deoarece perioada de pandemie a creat şi a mărit considerabil suprafaţa de atac. În principiu, lucrul de la distanţă, activitatea în majoritate online a instituţiilor şi a firmelor private a creat noi posibilităţi pentru atacatori. Revenind acum la perioada din acest context internaţional dificil, am observat, într-adevăr, atacuri din ce în ce mai complexe, din ce în ce mai sofisticate. Tipul şi provenienţa acestora nu s-a schimbat cât să fim luaţi prin surprindere.

Ce am observat diferit e că în această perioadă, fiind la graniţa cu un conflict armat, au existat situaţii în care atacuri cibernetice au lovit inclusiv în România, ca o ţintă colaterală. Poate că nu era vizată şi România sau alte state din regiune, dar uneori atacurile cibernetice nu ţin cont de graniţe. A fost vizată în principiu Ucraina, doar că acea infrastructură satelitară deservea şi alte state, printre care şi România. A existat, în acel moment o serie de infrastructuri care au fost indisponibilizate într-un timp relativ scurt, au revenit în funcţiune şi ulterior România s-a alăturat unei coaliţii internaţionale prin care a fost atribuit public atacuri către Federaţia Rusă. În rest, vizibil în mediul online, clar au fost atacurile lansate de Killnet, cele care au reuşit să indisponibilizeze zeci de site-uri ale unor instituţii din România şi companii private”, a afirmat Pană.

Conform expertului, infractorii cibernetici sunt nevoiţi să se adapteze pentru a avea succes în combaterea sistemelor de detecţie de la cel mai înalt nivel.

Citește și: Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) atenționează cu privire la o creştere notabilă a utilizării malware-ului LokiBot

„În ultima perioadă, infractorii cibernetici sau atacatorii cibernetici sunt într-o continuă schimbare. Evoluţia tehnologică ne arată tuturor că aceasta nu stă niciodată pe loc, din contră, este într-o evoluţie foarte rapidă. Atacatorii sunt nevoiţi să se adapteze pentru a avea succes în combaterea sistemelor de detecţie de la cel mai înalt nivel. Acum un an vorbeam despre mesaje de smishing sau mail-uri de fishing prin care era abordat subiectul pandemic… Acum este abordat subiectul războiului. Oamenii sunt curioşi să obţină date suplimentare, poate la care nu au acces în mod curent şi consideră că printr-un mail venit de la o persoană necunoscută o să obţină nişte date pe care nu le-au găsit în presa de specialitate şi astfel atacatorii reuşesc să acceseze date, date personale, date bancare şi ulterior să le folosească în scopuri proprii”, a spus Florin Pană, potrivit Agerpres.

Citește și: Uniunea Europeană vrea de la giganţii din tehnologie acces terţilor la software şi hardware | Digital Markets Act. Sunt vizate companii precum Google, Facebook şi Apple

Platforma de ştiri economice şi analize financiare Financial Intelligence a organizat, marţi, cea de-a patra ediţie a Forumului România Digitală, în care sunt dezbătute teme precum: digitalizarea României prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), tehnologia 5G şi securitatea cibernetică.

Tech

Contabilitatea în era digitală: Cloud-Saga transformă gestionarea finanțelor afacerii

Published

on

În era digitală, tehnologia nu doar că evoluează, ci redefinește și modul în care afacerile își gestionează finanțele. În lumina acestei transformări, ne îndreptăm atenția către o soluție inovatoare: Cloud-Saga. Descoperă cum această platformă schimbă paradigmă contabilității și aduce o serie de beneficii pentru afacerile moderne.

Cloud-Saga: Modernizarea Contabilității pentru Afaceri

 

  1. Mobilitate și Accesibilitate Totală

Contabilitatea evoluează cu Cloud-Saga, oferind acces la informații financiare esențiale oriunde și oricând. Documentele fizice devin istorie, iar posibilitatea de a accesa datele în timp real aduce o agilitate remarcabilă în gestionarea finanțelor de afaceri.

 

  1. Securitatea Datelor: O Prioritate Absolută

Cu o atenție deosebită la securitatea datelor, Cloud-Saga se distinge prin măsuri de protecție de ultimă generație. Criptarea avansată asigură confidențialitatea informațiilor, iar accesul este restricționat doar utilizatorilor autorizați.

 

  1. Automatizare Pentru Eficiență Maximă

Eficiența devine o realitate cu Cloud-Saga, prin integrarea unor funcționalități puternice de automatizare. Procesele manuale devin istorie, iar reconcilierea tranzacțiilor și generarea rapoartelor se desfășoară în timp real, eliberând timp prețios pentru strategii de creștere a afacerii.

 

  1. Colaborare Simplificată pentru Echipe Distribuite

Colaborarea nu mai este restricționată de locația fizică. Cloud-Saga facilitează comunicarea între membrii echipei financiare, indiferent unde se află aceștia.

 

  1. Implementare Ușoară, Beneficii Imense

Cloud-Saga se integrează ușor în rutina zilnică, oferind o experiență intuitivă pentru toți utilizatorii.

 

Descoperă mai multe la www.cloud-saga.ro

Dacă vrei să afli mai multe despre această revoluție în contabilitate, te invităm să explorezi pe cont propriu. Descoperă cum poți transforma modul în care îți gestionezi afacerea și profită de flexibilitatea oferită de Cloud-Saga, liderul în revoluția digitală a finanțelor de afaceri.

 

Continue Reading

Tech

Cum poți economisi bani la factura de curent: Experții dezvăluie ce dispozitive să scoți din priză când nu le folosești

Published

on

Descoperă metode simple de a economisi la factura de curent!

Ai obiceiul de a lăsa electrocasnicele în priză chiar și când nu le folosești? Descoperă cum poți reduce factura la curent eliminând „energia fantomă”. Experții au dezvăluit ce dispozitive consumă cel mai mult și cum poți economisi sute de dolari anual!

Ce dispozitive trebuie să scoți din priză pentru a reduce factura la curent

Departamentul de Energie din SUA recomandă scoaterea din priză a electrocasnicelor neutilizate, sfat ce poate aduce economii semnificative consumatorilor. Totuși, unele dispozitive consumă mai multă „energie fantomă” decât altele, iar experții oferă soluții.

Specialiștii avertizează că 5-10% din factura de curent poate proveni din „energia fantomă”. Un studiu recent indică că scoaterea din priză a dispozitivelor ar putea economisi 8 miliarde de dolari anual în SUA și ar reduce poluarea cu dioxid de carbon cu 44 de tone metrice.

Dispozitivele care consumă cel mai multă „energie fantomă”:

1. Dispozitive cu surse de lumină sau display-uri
2. Computere aflate în modul sleep
3. Încărcătoarele care consumă chiar și fără dispozitiv conectat
4. Dispozitivele cu actualizări pe fundal
5. Telefoanele cu display-uri, precum telefonul fix
6. Electrocasnice smart, precum mașinile de spălat, care au un display deschis constant și care sunt conectate la Internet

Optimizarea utilizării dispozitivelor

Scoate din priză dispozitivele neutilizate frecvent, precum televizoarele.
Deconectează încărcătoarele când nu le folosești pentru a reduce „energia fantomă”.
Folosește prize smart pentru a controla dispozitivele la distanță sau a programa opriri selective în anumite perioade.
Descoperă și cum poți cumpăra electrocasnicele mai ieftin în anumite perioade. Optează pentru soluții inteligente pentru a economisi energie și bani într-un mod ecologic!

 

Continue Reading

Tech

Comenzile vocale pentru ChatGPT devin disponibile și pentru utilizatorii care folosesc un cont gratuit

Published

on

Sursa foto: Pexels

Utilizatorii care folosesc gratuit ChatGPT vor avea acum acces la opțiunea de comenzi vocale. Deși a fost lansată în septembrie, doar utilizatorii care plăteau un abonament aveau acces.

Opțiunea de a comunica vocal cu ChatGPT este una dintre cele mai noi actualizări ale chatbot-ului. Pentru cei care au fost dispuși să plătească 10 dolari/lună, această opțiune a devenit accesibilă în luna septembrie. Compania a anunțat însă ca va deveni disponibilă și pentru cei care folosesc un cont gratuit.

Citește și: Utilizatorii Youtube vor asculta muzică generată de inteligența artificială. Ce artiști celebri vor fi imitați

Utilizatorii pot comunica verbal cu ChatGPT

Funcţia vocală permite utilizatorilor ca, în locul întrebărilor în scris, să poarte o conversaţie vorbind direct cu ChatGPT, care, la rândul lui, va răspunde vocal. 

Pentru asta, ChatGPT foloseşte un model text-to-speech, care generează o voce ce seamănă cu cea a unui om, pe baza a doar câtorva secunde dintr-un eşantion audio.

Pentru lansarea acestei opțiuni, OpenAI a lucrat cu diverşi actori pentru a produce cinci voci diferite pentru ChatGPT.

Funcția de comenzi vocale este deja disponibilă în aplicaţiile iOS şi Android, urmând să fie accesibilă tuturor utilizatorilor în zilele următoare.

Continue Reading

Trending