Connect with us

News

3DUTECH dă startul concursurilor naționale de 3D design & printing pentru elevi și profesori. Roboții, principala temă din acest an

Published

on

3DUTECH lansează noi concursuri naționale de 3D design & printing pentru toți elevii și profesorii pasionați, iar cele mai creative proiecte care vor aplica modelarea și printarea 3D în educație vor fi premiate. În plus față de celelalte ediții apare și componenta de robotică. De asemenea, la inițiativa 3DUTECH, din acest an ocupația Tehnician (ă) imprimare 3D a fost oficial introdusă și în România.

3DUTECH continuă proiectul „Meseriașii viitorului vor lucra cu imprimanta 3D” cu ediția a cincea, iar evenimentul de lansare a concursurilor naționale a avut loc în București, miercuri, 29 martie, la NOD Makerspace.

„Noile tehnologii pătrund deja în realitatea noastră zilnică, iar România trebuie să țină pasul mai ales prin ceea ce se întâmplă și se învață la școală. Este șansa noastră de a păstra educația atractivă și relevantă pentru copii, inclusiv pentru parcursul lor de după absolvire. Prin 3DUTECH am reușit să facem pași importanți, cel puțin în domeniul printării 3D și, iată, de acum și în robotică. Educația ne privește pe toți, iar ECDL, alături de Dedeman, susține eforturile Asociației Oamenilor de Afaceri din România ca meseriașii viitorului să poată lucra cu instrumente actuale, așa cum sunt și imprimantele 3D sau roboții”, susține Irinuca Văduva, General Manager ECDL România.

“Deși există poate de 25 de ani într-un uz accesibil, poate, inițial pentru companii sau cercetare, apoi chiar și pentru utilizatori caznici mai cu dare de mână, domeniul 3D printing s-a transformat în mod constant pentru că, încet, încet, va ajunge în zona de bio printing, zona de tipărire a elementelor alimentare, ș.a.m.d. Ce facem noi aici ne ajută să transpunem în practică idei și să creăm și tehnologie și instrumente. De aceea este atât de important să nu vă puneți frâu pasiunii, ci mai degrabă să lucrați împreună și să creați și să creăm împreună. Asta e cel mai important”, a declarat în cadrul evenimentului, Andrei Crăciun – Consilier Transformare Digitală, Ministerul Educației.

Proiectul este realizat de ECDL Romania și Dedeman, alături de AOAR (Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România) şi în acord cu Ministerul Educaţiei. Obiectivul este de a crea o bază solidă de competenţe şi know-how teoretic şi practic pentru tineri, în vederea unei mai bune pregătiri pentru noua piață a muncii. În plus, se contribuie și la un proces real de transformare tehnologică în școlile din România și la susținerea meseriilor viitorului.

„Suntem încântați să continuăm acest parteneriat cu tradiție și să le oferim astfel posibilitatea cât mai multor tineri să acceseze informații și cunoștințe atât de importante într-o lume dinamică, ce zi de zi ne surprinde cu inovații în tehnologie implementate în domenii tot mai diverse” – Dragoș Pavăl, Președinte Dedeman.

Principala temă a celor două concursuri de 3D design & printing sunt  roboții, iar elevii și profesorii pot câștiga premii importante. Toate detaliile au fost dezvăluite în cadrul evenimentului de la NOD Makerspace, care a adus împreună elevi, profesori, specialiști în educație, robotică și imprimare 3D și alți invitați speciali. Cu toții au experimentat live demos de printare 3D și robotics.

Tehnician imprimare 3D, o nouă meserie adăugată în COR

La inițiativa 3DUTECH a fost aprobat un opțional național pentru liceu de către Ministerul Educației, iar profesorii pot obține credite profesionale transferabile pentru certificarea ECDL 3D Printing. Totodată, s-a obținut un aviz favorabil din partea Ministerului Muncii pentru introducerea meseriei de „tehnician imprimare 3D” în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR). Prin acest program se urmărește o actualizare a calificărilor, ținând astfel pasul cu realitățile din piața muncii, profund influențată de transformările tehnologice.

Ediția a cincea urmărește activarea a 10 noi printing hubs în următoarele licee:

  1. Liceul Tehnologic „Petru Poni” București
  2. Liceul Teoretic „Spiru Haret” Moineşti – Bacău
  3. Colegiul Național „Emil Botta” Adjud – Vrancea
  4. Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza” Alexandria –Teleorman
  5. Colegiul Național „Gheorghe Țițeica” Drobeta-Turnu Severin – Mehedinți
  6. Colegiul „Petru Maior” Reghin – Mureș
  7. Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Baia Sprie – Maramureș
  8. Colegiul Național „Mihai Viteazul” Sfântu Gheorghe – Covasna
  9. Liceul Teoretic „Anghel Saligny” Cernavodă – Constanța
  10. Liceul Teoretic „Traian Lalescu” Brănești – Ilfov

Află mai multe detalii despre proiect pe www.3dutech.ro și pe pagina de Facebook 3DUTECH sau pe contact@3dutech.ro.

 

 

 

 

 

News

32 de copii văd marea pentru prima dată, în cadrul proiectului „Mare de bine”

Published

on

32 de copii din comunitatea Amara, județul Buzău, au pășit pentru prima dată pe nisipul litoralului românesc, în cadrul celei de-a treia ediții a proiectului „Mare de bine”, organizat de Asociația pastel, cu sprijinul Kaufland România.

7 din 10 copii din mediul rural nu au fost niciodată într-o vacanță sau tabără la mare (sursa: World Vision România), vara fiind destinată activităților casnice și gospodărești. Pornind de la această realitate, proiectul „Mare de bine” își propune să reducă decalajul dintre mediul urban și cel rural, prin oferirea copiilor din medii defavorizate și cu rezultate bune la învățătură, o experiență memorabilă, cu valoare educativă și emoțională.

Pe parcursul a patru zile, copiii au participat la activități educative, recreative, de ecologizare și dezvoltare personală, în orașul Mamaia. Agenda a inclus plimbări cu telegondola, o excursie la Microrezervația din Constanța, o ieșire la film și multă distracție pe plajă.

„Marea nu este doar o destinație, este o promisiune că orice copil merită o șansă la bucurie, explorare, visuri. Pentru copiii din Amara, marea a fost mereu o poveste, dar acum este o amintire reală. Cu sprijinul Kaufland România, am construit o vacanță de neuitat. Copiii s-au întors acasă cu stima de sine crescută, cu amintiri pozitive și motivație pentru viitor” – a declarat Andreea Oprea, Director Executiv Asociația pastel.

Kaufland România, partener principal, a acoperit integral toate costurile logistice:  transport, cazare, mese, activități.

„Copiii care au văzut marea pentru prima dată prin proiectul ‘Mare de bine 3.0’ ne-au reamintit de ce facem ceea ce facem. Fiecare zâmbet, fiecare pas pe nisip, fiecare întrebare curioasă ne confirmă că investiția în educație și incluziune nu este doar necesară, ci esențială. La Kaufland, ne dorim să fim mai mult decât un partener financiar, vrem să fim parte din povești care dau sens și viitor. Pentru noi, acest proiect arată o dată în plus că ‘Implicarea face diferența!’, mai ales atunci când este ghidată de empatie, respect și colaborare. ” – susține Katharina Scheidereiter, CSR Managaer Kaufland România. 

„Pentru mulți dintre acești copii, marea părea ceva imposibil. Acum, s-au întors acasă cu ochii plini de bucurie. A fost mai mult decât o excursie, a fost un moment care le poate rescrie încrederea în propriul drum. Iar pentru noi, cei care îi ghidăm, la Centrul de zi, a fost o lecție despre speranță” completează Valentina Dobrescu, educator la Centrul de zi Amara

Continue Reading

News

Lilo & Stitch – Când apare în cinematografele din România?

Published

on

Îndrăgitul film animat din 2002, Lilo & Stitch, este readus la viață într-o reinterpretare de excepție, care  apare în cinematografele din România din 23 mai, cu avanpremiere începând de mâine, în formatele 2D, 3D, 4DX 3D, Dolby Atmos, cu subtitrare în română și 2D, 3D, 4DX 3D pentru varianta dublată.

Stitch revine: mai haotic, mai adorabil, mai iubit ca niciodată

Lilo & Stitch este o poveste emoționantă și plină de umor, despre prietenia neașteptată dintre o fetiță singuratică din Hawai’i și un extraterestru evadat, care ajunge din întâmplare pe planeta Pământ.

Chiar dacă Stitch fusese creat în lumea sa ca o armă pentru distrugere, el ajunge să-și descopere adevărata menire odată ce o întâlnește pe micuța Lilo, la rândul ei, un copil singuratic și cu probleme de adaptare, după pierderea părinților săi. Pe măsură ce Lilo îl învață pe Stitch ce înseamnă să-ți pese de ceilalți, iar el o ajută să-și iubească familia destrămată, relația lor devine o expresie profundă a valorii „ohana”: familia nu este definită de legăturile de sânge, ci de conexiunea sinceră dintre suflete care aleg să rămână împreună. În acest proces, comunitățile din ambele lumi au numai de câștigat.

Personajele sunt readuse la viață de o distribuție atent aleasă, formată din actori precum Maia Kealoha, care își face debutul în acest film, interpretând-o pe Lilo, Sydney Elizebeth Agudong (At Her Feet), în rolul lui Nani, Courtney B. Vance (The People vs. OJ Simpson: American Crime Story), în rolul lui Cobra Bubbles, Chris Sanders (The Wild Robot), în rolul lui Stitch, Zach Galifianakis și Billy Magnussen, interpretându-i pe Jumba și Pleakley.

În regia lui Dean Fleisher Camp (Marcel the Shell with Shoes On), filmul este scris de Chris Kekaniokalani Bright și Mike Van Waes, avându-i ca producători pe Jonathan Eirich (Aladdin) și Dan Lin (Haunted Mansion), cu Tom Peitzman (The Lion King), Ryan Halprin (The Lego Movie 2: The Second Part), Louie Provost (Togo) și Thomas Schumacher (Beauty and the Beast) în rolul de producători executivi.

Continue Reading

News

Sciccheria lansează Vinea Stellata: o cină sub cerul liber, alături de chef Giuseppe Raciti, în inima podgoriei Gramofon Wine, din Dealul Mare

Published

on

La aproape trei ani de la deschiderea primului restaurant, Sciccheria continuă să reinventeze felul în care ne raportăm la gastronomia de top, semnând o premieră: Vinea Stellata – prima cină sub cerul liber organizată în afara localurilor proprii, într-un cadru natural spectaculos, alături de head chef Ionuț Vințeanu și chef Giuseppe Raciti, sicilianul care a adus restaurantului Zash o stea Michelin.

Pe 16 mai, podgoria Gramofon Wine din Dealu Mare devine gazda Vinea Stellata – un eveniment ce marchează debutul seriei de cine itinerante Sciccheria, concepute pentru a pune în dialog terroir-ul românesc cu rafinamentul bucătăriei siciliene contemporane.

„Ne-am lăsat purtați de ideile și invitațiile partenerilor noștri, iar tot mai des am ajuns să ieșim din spațiul clasic al restaurantului și să ne întâlnim cu oaspeții acolo unde contextul e diferit, viu și special. Participăm pentru al doilea an consecutiv ca partener de catering la Mercedes-Benz Bucharest Fashion Week, iar solicitările pentru evenimente care îmbină designul, arta, natura și gastronomia sunt tot mai multe. De aceea ne dorim o prezență flexibilă, curajoasă – de la lounge-uri misterioase până la crame, muzee sau grădini”, a declarat Claudia Militello, cofondator Sciccheria.

Meniul Vinea Stellata este construit ca o poveste în șase capitole, fiecare farfurie fiind un pretext pentru emoție și descoperire. De la foie gras cu fistic de Bronte și vin Passito, la risotto cu obraji de vițel și file de calcan afumat în lemn de cireș, până la o panna cotta de lămâie cu gel de struguri și pudră de struguri roz – fiecare preparat vorbește despre echilibru, texturi și arome care se completează în tăcere. Gusturile sunt însoțite de vinuri atent alese de somelierul Sergiu Nedelea – o prezență binecunoscută în lumea vinului din România, formator și consultant care, de peste două decenii, aduce poveste și profunzime în fiecare pairing.

Vinea Stellata este primul eveniment dintr-o serie amplă de cine-concept, prin care Sciccheria extinde programul Issima, lansat în 2023 împreună cu chef Giuseppe Raciti.

„Pentru mine, Sciccheria este un partener care îmi permite să aduc Sicilia aproape de oameni – nu doar prin gusturi, ci și prin emoție, atmosferă și ritm. Cina din vie este o invitație de a ieși din rutină și de a te bucura, autentic, de fiecare detaliu. E o plăcere să fac parte din aceste proiecte creative și curajoase și mă bucur că publicul din România este deschis să ni se alăture”, a declarat Giuseppe Raciti, chef Zash & consultant culinar Sciccheria.

Pe lângă partea gastronomică, seara va fi și o celebrare a frumuseții. Oaspeții vor avea ocazia să păstreze amintiri unice sub forma unor portrete realizate în lumina aurie a apusului de către Dacian Foldi, cunoscut drept The Storyalist – fotograf cu o sensibilitate artistică aparte, ale cărui cadre au surprins personalități ca Anna Wintour, Victoria Magrath sau G-Eazy.

„Va fi o seară în care fiecare detaliu contează – de la farfurie, la atmosferă și până la fiecare amintire. Fiecare experiență Sciccheria își propune să hrănească atât trupul, cât și sufletul”, a concluzionat Claudia Militello, cofondator Sciccheria

Printre partenerii care dau eleganță și savoare acestei seri, se numără Autoklass – home of Mercedes-Benz, Malvensky, Nespresso, Ocean Fish și San Pellegrino.

Cei care doresc să ia parte la această experiență sunt invitați să urmărească paginile oficiale de social media ale restaurantului pentru detalii suplimentare sau să își rezerve locul direct la numărul de telefon: 0730.466.870. Participarea se face pe bază de rezervare, iar costul este de 750 lei/persoană pentru experiența culinară, la care se poate adăuga opțional wine pairing-ul, în valoare de 200 lei/persoană.

Continue Reading

Trending