Connect with us

News

Premiera Copilăriei, prima vizită la cinema pentru 100 de copii din mediul rural

Published

on

Asociația pastel, alături de PARKLAKE Shopping Center București și Carrefour România, au organizat o primă ieșire la cinematograf, pentru 100 de elevi, de la Școala Gimnazială nr.1 Nicolae Bălcescu, din județul Călărași.

La jumătatea distanței dintre Călărași și București se află comunitatea Nicolae Bălcescu, unde încă mai există familii din satele arondate care merg, pe jos, trei kilometri, până la cel mai apropiat magazin. Copiii din această comunitate au orizonturi socio-culturale restrânse; mai mult de jumătate dintre ei nu au avut șansa de a merge la teatru sau de a viziona un film la cinematograf.

Experiențele de tip „prima dată la…” joacă un rol crucial în dezvoltarea emoțională și cognitivă a copiilor, oferindu-le oportunități esențiale pentru a-și modela percepția despre sine și despre lume. Fiecare nouă experiență, cum ar fi vizionarea unui film la cinema pentru prima dată, contribuie la formarea unei amintiri puternice și la dezvoltarea armonioasă a copiilor.

„Prima amintire de la cinematograf îți rămâne în suflet pentru totdeauna. Suntem foarte emoționați pentru că le-am oferit copiilor această experiență. Pentru unii dintre ei, această zi a însemnat cea mai mare bucurie sau aventură a verii. Le mulțumim partenerilor noștri pentru că ne susțin să nu treacă #NiciOLunăFărăOFaptăBună” – Andreea Oprea, Director Executiv Asociația pastel

„Credem cu tărie că investiția în copilărie este esențială pentru o lume mai bună și pentru îmbunătățirea calității vieții, în special în comunitățile vulnerabile, de aceea ne bucurăm când avem ocazia să aducem zâmbete pe chipurile copiilor noștri. Ne-am implicat cu sufletul în acest proiect și am pregătit cu grijă cadouri pentru copiii care au luat parte la Premiera Copilăriei, astfel încât fiecare dintre aceștia să se întoarcă acasă cu bucurie și speranță” – Alina Gamauf, Membru in Comitetul Executiv, Carrefour Romania.

„Premiera Copilăriei” a debutat cu descoperirea cadourilor oferite de Carrefour România, apoi cei mici au trăit magia filmului de cinema „Inside Out 2”, o animație care explorează spectrul variat al emoțiilor unui adolescent. Activitatea la mall s-a încheiat cu masa de prânz, care s-a transformat într-un prilej oportun pentru exprimarea reacților copiilor, un moment unic de bucurie și entuziasm, împărășit profesorilor însoțitori, organizatorilor și voluntarilor Asociației pastel. Experiența la cinema și masa de prânz au fost asigurare de PARKLAKE Shopping Center.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

News

Curaj și viteză la superlativ cu Valentina Ardean Elisei și Carmen Amariei în prim-plan

Published

on

Weekendul trecut, Cluj-Napoca a găzduit cu succes cea de-a treia etapă a Campionatului Național Women Rally – Bosch Car Service 2024, Trofeul Castrol, clasa de mașini electrice powered by George, Inovație BCR, evenimentul desfășurându-se sub egida Federației Române de Automobilism Sportiv.

Competiția a fost marcată de provocări meteorologice majore, dar și de o determinare de fier din partea participantelor. Cu ploaia torențială ca fundal constant, concurentele au demonstrat că niciun obstacol nu este prea mare pentru pasiunea lor. Ploaia rece și persistentă a transformat ziua de concurs într-o adevărată probă de anduranță, dar concurentele nu s-au lăsat intimidate. Sub motto-ul neoficial al evenimentului, „De neoprit pe circuit”, participantele au dus spectacolul automobilistic la un alt nivel, reușind să își păstreze calmul și concentrarea și să ofere publicului o demonstrație de măiestrie și control.

Ambasadoarele curajului, Valentina Ardean Elisei și Carmen Amariei, au fost în centrul atenției, nu doar prin prezența lor, ci și prin performanțele impresionante pe circuit. Cu același spirit combativ cu care ne-au obișnuit în carierele lor sportive, ele au arătat că talentul lor strălucește și la volan, transformând ploaia într-o simplă provocare.

Evenimentul a început vineri, 13 septembrie, cu briefingul și Startul Festiv organizat pe esplanada Cluj Arena, unde concurentele și publicul s-au bucurat de prezenṭa ambasadoarelor și a domnului primar Emil Boc, care a deschis oficial competiția. A doua zi, sâmbătă, 14 septembrie, în parcarea VIVO! Cluj-Napoca, mașinile și concurentele au luat cu asalt circuitul, oferind un adevărat spectacol în ciuda vremii nefavorabile. Ziua s-a încheiat în stil festiv, la RMB Inter Auto Mercedes Benz, într-o atmosferă strălucitoare, cu premierea celor mai rapide concurente.

În cadrul Dineului a avut loc, ca de obicei, licitaṭia produselor oferite de către partenerii evenimentului. Fondurile au fost direcṭionate către campania “Dinți îngrijiți, copii fericiți”, campanie începută în anul 2018 de către comunitatea Women Rally. De această campanie au beneficiat până în prezent peste 700 de copii din mediul rural.

Clasamentele celei de a treia etape a Campionatului Naṭional Women Rally – Bosch Car Service 2024, Trofeul Castrol, clasa de mașini electrice powered by George, Inovație BCR sunt următoarele:

Clasament General

Locul 1 – Mirela Bejnariu – Honda Civic

Locul 2 – Mădălina Vasiloiu – Citroen DS 3

Locul 3 – Mara Iosif – Mercedes Benz C300

Clasa 1

Loc 1 – Mădălina Vasiloiu – Citroen DS 3

Loc 2 – Roxana Armeana – Suzuki Swift

Loc 3 – Georgeta Turean – Renault Twingo

Clasa 2

Loc 1 – Cătălina Diac – Ford Fiesta

Loc 2 – Francisca Radu – Mazda 3

Loc 3 – Carmen Petric – Renault Clio

Clasa 3

Loc 1 – Mirela Bejnariu – Honda Civic

Loc 2 – Sidonia Daniela Andrei – BMW 120D

Loc 3 – Mihaela Voivod – Peugeot 207

Clasa 3+

Loc 1 – Mara Iosif – Mercedes Benz C300

Loc 2 – Adelina Marina Frătean – Audi A3

Loc 3 – Robertina Râcu – Porsche Cayenne

Clasa 3 Debutante

Loc 1 – Anca Iuliana Buie – Ford Fiesta

Loc 2 – Mariana Stoicescu – Fiat 500 Abarth

Loc 3 – Andreea Bojescu – Toyota Auris

Clasa 3+ Debutante

Loc 1 – Robertina Râcu – Porsche Cayenne

Loc 2 – Ioana Bențe – BMW 430i XDrive

Loc 3 – Nicuța Enache – Mercedes GLE

Clasa 4

Loc 1 – Cornelia Pleșoianu – Dacia Spring

Loc 2 – Felicia Floarea – Dacia Spring

Loc 3 – Florina Manea – Dacia Spring

Clasa 5

Loc 1 – Loredana Rozorea – Volkswagen Golf 5

Loc 2 – Ioana Berindei – Audi A5 Sportback

Loc 3 – Alexandra Dumitru – Renault Twingo RS

Clasament FWD

Loc 1 – Mirela Bejnariu – Honda Civic

Loc 2 – Mădălina Vasiloiu – Citroen DS 3

Loc 3 – Roxana Armeana – Suzuki Swift

În Clasamentul general, Mirela Bejnariu – Honda Civic s-a impus cu timpul cumulat de 2:39.368. În urma unei evoluṭii remarcabile, a reuşit să urce pentru prima dată pe cea mai înaltă treaptă a podiumului Clasamentului general. Timpul cel mai bun, de 2:38.032, a fost obṭinut de către Loredana Rozorea – Volkswagen Golf 5, concurentă în cadrul clasei 5, clasa maşinilor modificate, care nu punctează în Clasamentul general.

Informațiile complete legate de concurente, noutățile din timpul concursului și atmosfera Women Rally surprinsă în imagini sunt disponibile pe instagram @womenrally.ro și pe pagina de facebook a campionatului. Detalii despre regulament, înscriere și următoarele etape din acest sezon pot fi găsite pe site-ul oficial www.womenrally.ro

Campionatul Național Women Rally, ediṭia 2024 este susținut de către Bosch Car Service.

Trofeul celei de a treia etape a Campionatului a fost oferit de către Castrol. Clasa de mașini electrice este susṭinută de George, primul banking inteligent din România.

Parteneri gold: RMB Inter Auto, dealer autorizat Mercedes – Benz, Gerovital, Herbalife, Catena – Farmacia inimii, DEER – Distribuṭie Energie Electrică România, ROMGAZ, Apidava, Vivo! Cluj-Napoca și Kiss FM.

Parteneri silver: Cramele Cricova, Florăria Magnolia, Teilor, NISSA, Coca-Cola, Patronatul European al Femeilor de Afaceri, Stingătoare Victoria, PMA Invest, Antreprenoare.ro, Sigemo, A24.

Apa oficială a evenimentului: Nazzuro Aqua.

Parteneri: Primăria şi Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca, Consiliul Judeṭean Cluj, Cluj Arena, VisitCluj.

Parteneri media: VIA Cluj TV, Ziarul News, Nine O’Clock, Făclia, Autorally, NewsOne, RallyMax, Autoştiri.ro, FanRally.ro, GP24.ro, 24auto.ro.

Campionatul Național Women Rally – Bosch Car Service este organizat de către Clubul Sportiv Savu Racing şi Asociaṭia Clubul Sportiv Women In Motorsport şi se desfăşoară sub egida Federației Române de Automobilism Sportiv şi a Agenției Naționale pentru Sport.

Continue Reading

Stiri Romania

Asociația pastel și Kaufland România donează rechizite pentru un an elevilor unei comune din Delta Dunării

Published

on

Asociația pastel și Kaufland România implementează a treia ediție a proiectului „StartEDU”, prin care donează rechizite și materiale didactice copiilor care locuiesc în satele izolate C.A Rosetti, Letea, Periprava, Sfiștofca și Cardon, din județul Tulcea.

Pachetele conțin ghiozdane, penare complet echipate cu instrumente de scris, creioane colorate, carioci, caiete, acuarele, cărți de beletristică și multe alte materiale didactice pentru ca 45 de elevi să înceapă anul școlar pregătiți și să îl finalizeze, fără să întâmpine lipsuri. Pe lângă aceasta, kiturile au fost suplimentate cu o serie de pachete speciale, pentru cele trei școli din comunitate, cu produse și materiale necesare pentru buna funcționare, inclusiv articole de curățenie.

Inițiativa face parte din misiunea Asociației pastel „Nicio lună fără o faptă bună”, prin care ONG-ul militează pentru construirea unui obicei din implicarea în acțiuni comunitare.

Copiii din mediul rural nu au întotdeauna acces la suportul educațional de care au nevoie la școală.

  • În satele C.A Rosetti, Letea, Periprava, Sfiștofca și Cardon din Delta Dunării sunt 45 de copii de grădiniță, elevi în ciclul primar și gimnazial.
  • Existența claselor este posibilă doar cu predare simultană, deoarece numărul de elevi este insuficient pentru a forma clase omogene.
  • Majoritatea familiilor au posibilități materiale reduse, motiv pentru care educația nu mai face parte din topul priorităților, fiind înlocuită cu activități casnice și muncă.
  • Cele 5 sate formează una dintre cele mai izolate comune din România, aflată la peste 100 de KM de primul oraș. Drumul este anevoios, implică deplasarea cu autoturismul și ambarcațiuni și costă, în medie, 200 lei de persoană, o sumă extravagantă pentru multe familii.

Soluția? Egalizarea șanselor de învățare pentru elevii de la sate 

Într-un context în care o familie din Delta Dunării trebuie să aleagă între nevoile de bază și educație, un copil este nevoit să îngrijească animalele sau să cultive pământul, în loc să meargă școală. Această realitate ne arată că școala devine opțională, iar din lipsa resurselor materiale, copiii nu au rechizite, uniforme și chiar alimente adecvate, ceea ce duce la absențe frecvente sau chiar abandon școlar.

Proiectul StartEDU are ca obiectiv înlăturarea unui obstacol din calea accesului la educație: oferirea de rechizite școlare gratuite menite să sprijine accesul egal la educație pentru toți copiii, indiferent de mediu.

Primele două ediții  ale proiectului StartEDU s-au desfășurat în aceeași comunitate, în 2022 și 2023.  Rezultatele edițiilor precedente sunt:

Medii mai mari și primul premiu I acordat în ultimii ani. Datorită materialelor și rechizitelor donate anul trecut, copiii au (re)descoperit plăcerea de a merge la școală, de a explora și de a-și dezvolta noi abilități. La finalul ultimilor doi ani școlari, mediile copiilor au fost considerabil mai mari decât cele din anul școlar precedent, iar profesorii au fost mândri să acorde, după mult timp, un premiu I unui elev care a avut rezultate școlare foarte bune. Cu un an înainte, niciun elev nu s-a calificat pentru premiul I.

Promovabilitate de 100%. Promovabilitatea a crescut în școlile din Letea, Periprava și C. A. Rosetti, un rezultat mult îmbunătățit față de anii anteriori.

Procesul de predare s-a îmbunătățit. Datorită noilor resursele (dicționare, caiete și fișe de lucru), munca la clasă s-a îmbunătățit și a devenit mai eficientă. În plus, profesorii au avut un spectru mai larg și divers de evaluare a cunoștințelor și de notare. Dacă înainte notau elevii doar după lecțiile din manuale, acum profesorii au ținut cont, în procesul de evaluare, și de rezultatele din caietele de lucru și implicarea lor în activitățile extrașcolare.

Egalitate de șanse în educație. Proiectul startEDU își propune să mișcoreze decalajul dintre educația din mediul rural și alte zone mai prospere.

Partenerii proiectului StartEDU 2024 sunt: Kaufland România și VARD Electro.

Continue Reading

News

Cum și când se replantează corect trandafirii?

Published

on

Trandafirul este unul dintre cei mai cunoscuți arbuști de foioase, adorat pentru florile sale parfumate și colorate, mulți grădinari optând pentru cel puțin o tufă de trandafiri în grădină. Deși mulți trandafiri disponibili astăzi sunt considerați ușor de îngrijit, ei necesită destul de multă atenție. Dacă trandafirul nu se dezvoltă în ghiveci sau în locul unde a fost plantat, poate fi necesar să îl mutați într-o locație mai potrivită.

Replantarea trandafirilor este un pas esențial pentru a menține sănătatea și vitalitatea acestor minunate flori. Fie că doriți să vă reorganizați grădina, sau să oferiți trandafirilor un mediu mai favorabil, replantarea acestora primăvara sau toamna poate face minuni pentru dezvoltarea și înflorirea lor. Specialiștii în trandafiri de la Famous Roses Bulgaria au pregătit un ghid complet cu informații despre cum și când să replantați trandafiri și care este cel mai bun moment pentru aceast operațiune.

De ce să replantăm trandafiri?

Trandafirii au căpătat o reputație nemeritată pentru faptul că sunt greu de crescut și întreținut. Multe tipuri de trandafiri sunt totuși foarte ușor de cultivat atât pentru grădinarii începători, cât și pentru cei experimentați. La fel ca toate plantele, trandafirii au nevoie de anumite condiții pentru a crește corespunzător, iar una dintre cele mai importante este amplasarea corectă. Există mai multe motive pentru care s-ar putea să fie nevoie să replantați trandafirii.

„Primăvara și toamna sunt cele mai bune perioade pentru replantarea trandafirilor, datorită condițiilor climatice ideale pentru adaptarea lor la noul loc. Primăvara (lunile martie-aprilie) când plantele încep să se trezească la viață, solul are suficientă umiditate și căldură pentru a stimula dezvoltarea rădăcinilor. Toamna (lunile septembrie-octombrie), trandafirii întră într-o perioadă de repaus vegetativ, ceea ce le permite să se adapteze treptat la noul loc, fără să fie expuși stresului din timpul verii. Solul este încă cald, iar rădăcinile au timp să se stabilească până la primele înghețuri.”

Pași pentru replantarea corectă a trandafirilor

  1. Alegerea locului potrivit – Pentru ca trandafirii să se dezvolte bine, au nevoie de multă lumină solară. Dacă ați plantat din greșeală tufa de trandafiri într-un loc cu prea multă umbră, aceasta nu va crește. Puteți replanta trandafirul într-o locație cu condiții mai bune de lumina. „Trandafirii au nevoie de soare din plin pentru a crește sănătos și pentru a produce flori din abundență. Alegeți un loc care să primească cel puțin 6 ore de lumină solară pe zi. De asemenea, evitați locurile expuse vânturilor puternice și zonele cu stagnări de apă, deoarece trandafirii nu tolerează bine excesul de umiditate.”
  2. Pregătirea solului – Trandafirii necesită un drenaj bun. Dacă tufa de trandafiri este situată într-un loc care rămâne meu umed, trebuie să o replantați într-un loc cu un sol mai bun. Pentru a îmbunătăți drenajul, adăugați compost în solul existent. „Trandafirii preferă un sol bogat, bine drenat, ușor acid sau neutru (pH între 6 și 7). Înainte de plantare, amestecați pământul cu compost sau gunoi de grajd bine descompus pentru a îmbunătăți calitatea solului. Dacă solul este argilos și greu, puteți adăuga nisip pentru a îmbunătăți drenajul.”
  3. Spațiu pentru creștere și dezvoltare – Înainte de a planta sau de a replanta o tufă de trandafiri, luați în considerare dimensiunea matură a arbuștilor. Un spațiu suficient pentru trandafir va rezolva mai multe probleme cauzate de supraaglomerare. „Un spațiu adecvat între plante asigură o bună circulație a aerului, ceea ce îmbunătățește sănătatea generală a plantei și ajută la prevenirea răspândirii bolilor. Dacă este plantat prea aproape de alei și zone cu trafic intens, un soi matur cu spini se poate transforma într-o problemă dureroasă. Tăierea poate ajuta uneori, dar replantarea este o altă opțiune.”
  4. Scoaterea trandafirilor din locul inițial și replantarea într-un alt loc

Când scoatem trandafirii pentru replantare, trebuie să ne asigurăm că săpam adânc și cu grijă în jurul rădăcinilor, păstrând cât mai multe rădăcini intacte. „Folosiți o cazma ascuțită și tăiați ușor în jurul plantei, la o distanță de aproximativ 30-40 cm de tulpină. După ce ați scos tufa, păstrati rădăcinile învelite într-un material umed sau într-un vas cu apa, dacă nu o replantați imediat. După ce ați stabilit locul unde doriți să replantați tufa, săpați o groapă de două ori mai largă și la fel de adâncă precum rădăcinile trandafirului. La baza gropii puneți un strat de compost sau substrat special pentru trandafiri, așezați trandafirul în groapă astfel încât punctul de altoire (partea umflată de la baza plantei) să fie la aproximativ 2-3 cm sub nivelul solului. Acoperiți rădăcinile cu pământ, apăsați bine solul în jurul plantei pentru a elimina aerul. Imediat după replantare, udați bine trandafirul pentru a ajuta solul să se așeze în jurul rădăcinilor. Este recomandat să aplicați și un strat de mulci (paie, frunze uscate sau compost) în jurul bazei plantei, pentru a menține umiditatea și a proteja rădăcinile de variațiile de temperatură.”

Replantarea trandafirilor în ghivece

Dacă creșteți trandafiri în ghivece, poate fi necesar să-i replantați periodic într-un recipient nou. Dacă observați că tufa nu înflorește, frunzele îngălbenesc sau au depășit vasul, poate fi timpul pentru plantarea într-un ghiveci mai mare. „Odată ce tufa este tăiată, așezați ghiveciul pe o parte și îndepărtați planta. Îndepărtați orice rădăcină ruptă și scuturați pământul vechi. Dacă un trandafir a depășit ghiveciul, optați pentru un recipient nou cu o dimensiune mai mare decât vasul actual. Umpleți recipientul cu pământ nou până la jumătate și poziționați rădăcinile. Continuați să umpleți vasul, apăsând ușor. Finalizați cu un strat de mulci și udați imediat și suficient încât apa să se scurgă prin orificiile recipientului.”

Sfaturi suplimentare pentru replantarea trandafirilor

  • Tăierea înainte de plantare: Dacă tufa de trandafir are ramuri lungi și stufoase, tăiați-le ușor pentru a reduce stresul asupra plantei. Ramurile principale ar trebui scurtate la aproximativ 20-30 cm.
  • Fertilizarea moderată: După ce trandafirul s-a stabilit în noua locație (după câteva săptămâni), puteți aplica un îngrășământ special pentru trandafiri. Însă, nu fertilizați imediat după replantare, deoarece rădăcinile trebuie mai întâi să se adapteze.
  • Protejarea împotriva dăunătorilor și bolilor: După replantare, trandafirii pot fi mai sensibili la dăunători și boli. Verificați frecvent frunzele și tulpinile pentru semne de infecții fungice sau insecte și aplicați tratamente preventive dacă este necesar.

Când să evităm replantarea trandafirilor?

Nu replantăm trandafirii în mijlocul verii, deoarece căldura excesivă poate stresa planta, făcând adaptarea mai dificilă. De asemenea, evitați replantarea în timpul iernii, când solul este înghețat și planta nu poate dezvolta rădăcini.

„Pentru a determina cel mai bun moment pentru replantarea trandafirilor, trebuie să țineți cont de 3 factori esențiali. Mai întâi, alegeți un moment în care trandafirul este latent (nu crește activ). Perioada corectă a anului va diferi în funcție de climă și zona de creștere. În al doilea rând, temperaturile moderate sunt mai favorabile replantării. Nu veți putea muta planta dacă solul este înghețat. Pe de altă parte, vremea caldă poate provoca ofilirea plantei. A treia condiție este umiditatea. O zi înnorată vă crește nivelul de umiditate din aer, ceea ce este mult mai bine pentru replantare, decât zilele calde și uscate. Luând în considerare acești factori, cel mai bun moment pentru a replanta un trandafir este primăvara devreme sau toamna. Cei mai mulți trandafiri vor fi latenți în aceste perioade. Temperaturile sunt de obicei mai moderate, cu un număr mai mare de zile umede și înnorate.”

Replantarea trandafirilor este un proces delicat, dar necesar pentru menținerea sănătății și vitalității acestora. Respectând recomandările pentru alegerea perioadei, pregătirea solului și tehnicile de plantare, veți reuși să vă bucurați de trandafiri mai sănătoși cu flori mari și bogate. Cu o îngrijire adecvată, grădina poate deveni un adevărat paradis al trandafirilor!

Despre Famous Roses Bulgaria

Dacă vă doriți un trandafir unic în ghiveci sau în gradină, intrați în lumea magică a trandafirilor pe  https://www.famousroses.bg/. Aveți de ales dintre cele peste 100 de soiuri de trandafiri medaliați și celebri în întreaga lume! La Famous Roses Bulgaria găsiți trandafirii de care aveți nevoie pentru a vă transforma casa și gradina în galerii de artă. De la trandafiri cățărători și parfumați până la trandafiri de dulceață, de la cei mai mari creatori ai lumii. Medaliați, celebri și cu garanție pentru prindere, soi și culoare, Famous Roses vă oferă cei mai calitativi și rezistenți butași de trandafiri de pe piață. Acești trandafiri de colecție, adevărate opere de artă pentru totdeauna, sunt cele mai inspirate cadouri cu flori care rezistă an de an.

Sursă foto: Famous Roses Bulgaria

 

Continue Reading

Trending