Connect with us

News

Protestul contabililor: „Fără haos în legislația fiscală”

Published

on

Pe 8 iulie, Bucureștiul găzduiește un protest de amploare intitulat „Fără haos în legislația fiscală”, unde contabilii, antreprenorii și economiștii din întreaga țară se vor reuni pentru a-și exprima nemulțumirea față de abuzurile legislative și măsurile fiscale opresive. Acest protest nu se limitează doar la problematica e-TVA și e-Factura; el simbolizează o respingere fermă a modului în care statul român gestionează relația cu contribuabilii, anunță Patronatul Antreprenorilor Contabili din România.

 

Într-un peisaj economic deja instabil, mediul de afaceri românesc este forțat să navigheze printr-o legislație fiscală în continuă schimbare, generând incertitudine și provocări majore. Modificările legislative frecvente, adesea introduse fără consultare și într-un timp extrem de scurt, pun o presiune uriașă pe antreprenori și contabili. În condițiile în care în România modificările fiscale survin, în medie, la fiecare două zile lucrătoare, se instalează făr drept de apel un ritm haotic ce face imposibilă adaptarea corespunzătoare a strategiilor financiare ale companiilor.

 

Protestul „Fără haos în legislația fiscală” vizează:

 

Adoptarea de ordonanțe de urgență (OUG) fără consultare publică sau implicarea specialiștilor în domeniu subminează principiile democratice fundamentale. Un exemplu recent este modificarea unei legi organice printr-un OUG publicat în doar două zile.

 

Modificările legislative rapide și neanunțate generează confuzie și instabilitate. Transparența decizională și dialogul social sunt esențiale pentru un cadru legislativ predictibil și just.

 

Declararea tuturor facturilor de achiziții ale persoanelor fizice reprezintă o încălcare gravă a dreptului la viața privată și la protecția datelor cu caracter personal.

 

Impunerea responsabilităților de control fiscal asupra contribuabililor, forțându-i să îndeplinească sarcini care ar trebui să fie în atribuțiile ANAF, creează o povară suplimentară și nejustificată.

 

Cerința de a schimba din nou casele de marcat pentru a imprima QR coduri, fără a oferi deduceri fiscale, reprezintă o măsură abuzivă și costisitoare pentru companii.

 

 

În fruntea inițiativei ce are un atât de mare ecou în aceste zile se află Valentina Saygo, alaturi de fondatoarele PACR : Andreia Zgubea, Alina Maria Corol, Ligia Madalina Zgubea si Mihaela Diaconu. Valentina Saygo, alături de membrii Patronatului Antreprenorilor Contabili din România și alți specialiști recunoscuți, au fost și sunt voci constante în pledoaria pentru transparență și echitate fiscală

 

Detalii despre protest:

 

Data: 8 iulie 2024

Locație: Piața Victoriei, București

Ora de începere: 08:30 AM

 

 

Protestul „Fără haos în legislația fiscală” este un strigăt de ajutor din partea mediului de afaceri românesc, care solicită transparență, stabilitate și respect din partea instituțiilor statului. Participanții doresc să transmită un mesaj clar că schimbările frecvente și impredictibile ale legislației fiscale nu sunt sustenabile și că este nevoie de o reformă reală pentru a sprijini dezvoltarea economică a României.

 

OBIECTIVELE PROTESTULUI:

 

Predictibilitate legislativă: Solicităm stabilirea unui calendar clar al modificărilor fiscale, cu o perioadă de minimum șase luni înainte de implementare, pentru a permite firmelor să se adapteze.

Respectarea dialogului social și a transparenței decizionale:Cerem implicarea reală a mediului de afaceri și a specialiștilor în procesul de elaborare a politicilor fiscale.

Simplificarea procedurilor fiscale: Eliminarea declarațiilor redundante și a cerințelor birocratice inutile, care consumă timp și resurse valoroase.

Oprirea abuzurilor fiscale: Asigurarea unui tratament echitabil pentru toate companiile și respectarea prezumției de nevinovăție în relația cu ANAF.

 

Este timpul să acționăm pentru un viitor mai bun, în care dezvoltarea economică să fie susținută prin politici fiscale echilibrate și transparente. Este timpul să ne facem vocile auzite și înțelese, pentru a construi o economie solidă și durabilă.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

News

Consumul responsabil al resurselor de apă, cheia unei planete echilibrate pentru generațiile viitoare

Published

on

Prin resursele vitale pe care ni le pune la dispoziție pentru desfășurarea activităților necesare traiului de zi cu zi, putem spune, pe bună dreptate, că planeta este casa noastră. Partea mai puțin bună este că de multe ori folosim mai multe resurse decât ar trebui pentru a ne acoperi nevoile. Cu precădere în perioada verii este mult mai ușor să cădem în capcana consumului excesiv de apă spre deosebire de restul anului. Pe lângă uzul personal pentru hidratare, se mai adaugă apa folosită pentru activitățile casnice, dar și în restul gospodăriei și cea pentru derularea activităților agricole. În plus, și petrecerea timpului liber, mai ales când ne gândim la activitățile de agrement, presupun un consum major de apă.

Nu mai este demult o surpriză că reducerea risipei de apă reprezintă un pas crucial pentru conservarea resurselor naturale. Însă, la fel de adevărat este și că suntem influențați de obiceiurile de consum ale celor din jurul nostru. De aceea, este esențial să știm cum putem contribui individual la economisirea apei, dar și printr-un efort colectiv.

Deseori tindem să ne gândim la apă ca la o resursă inepuizabilă și să îi simțim lipsa cu adevărat numai atunci când suntem privați de accesul la ea pentru un interval de câteva ore sau câteva zile, dar statisticile ne dovedesc contrariul. Conform datelor[1] publicate de Uniunea Europeană, anual sunt risipite 131 kg de alimente/cap de locuitor pe teritoriul UE. Mai mult decât atât, risipa de alimente se traduce invariabil și printr-un consum extrem de mare de apă. De exemplu, prin fabricarea unui kg de cartofi sunt necesari 900 litri apă, pentru 1 kg de carne de pui 3900 litri de apă, iar pentru 1 kg de pâine 1000 litri apă, pe care îi consumi indirect. Alte statistici în timp real[2] ne arată date chiar mai îngrijorătoare în privința utilizării apei. În România, consumul zilnic de apă este de 882 litri/cap de locuitor, ceea ce înseamnă că pe parcursul unui an, membri unei familii cu 4 persoane folosesc 1.287.720 litri.

În rândurile următoare vom vedea ce putem face concret pentru gestionarea responsabilă a apei și prevenirea risipei prin soluții pe termen scurt și strategii eficiente pe termen lung.

Sfaturi practice pentru limitarea risipei de apă

Fiecare dintre noi are rolul să conserve resursele de apă, iar acest lucru poate fi posibil prin schimbări mici, dar cu un impact major asupra mediului. Chiar dacă plătim atât cât folosim, limitarea consumului excesiv de apă înseamnă mai mult decât să adaptăm nevoile noastre la posibilitățile oferite de natură.

În continuare, vom face o scurtă trecere în revistă a unor mici trucuri le care le putem urma pentru a limita risipa și salva apa. Adoptarea unor alternative pentru folosirea eficientă a apei reprezintă o strategie câștigătoare, atât pentru protejarea planetei, cât și pentru „salvarea propriului buzunar”. Prin tehnicile și produsele potrivite putem economisi mai mult decât ne-am putea imagina.

  • Alege electrocasnice inteligente pentru spălarea vaselor și a rufelor

În aceste cazuri, reducerea consumului de apă nu presupune o minimizare a confortului, ci a resurselor folosite (apă, detergenți). Chiar dacă aceste mașini pot fi mai costisitoare și achiziționarea lor înseamnă un efort financiar mai mare, ele sunt, fără nicio urmă de îndoială, o investiție durabilă. Mai mult, te vei bucura când vei primi o factură de consum mai mică decât dacă ai folosi aparate electrocasnice obișnuite.

  • Asigură mentenanța produselor folosite

Este mai puțin costisitor pentru tine și mai puțin poluant pentru mediul înconjurător să înlocuiești vechile produse cu altele noi, când ele ar putea fi doar reparate. Mai mult, aparatele nereciclate se dezintegrează și ajung în sol sau în apele subterane și în cele din urmă în organism, punând în pericol atât ecosistemele naturale, cât și sănătatea umană.

  • Spală legumele și fructele în bol

Poți face foarte ușor risipă când ești în bucătărie și gătești sau iei o gustare. Spălarea fructelor și a legumelor direct sub jetul de apă nu le va curăța în totalitate, așadar nici consumul excesiv de apă nu se justifică.

  • Optează pentru duș în loc de baie

Este important să nu lași apa să curgă în permanență și să folosești un robinet cu senzori, un aspect valabil și pentru momentele în care te speli pe mâini.

  • Practică agricultura sustenabilă

Chiar dacă nu ești un profesionist, poți reduce consumul de apă inclusiv în îngrijirea grădinii din curte sau bloc. Conservarea apei în procesul de udare a culturilor se poate face prin alegerea unor aspersoare economice, care funcționează prin picurare și sisteme de irigare dotate cu temporizator. În timp ce plantele se dezvoltă optim, vei avea un consum redus de apă și de energie. De altfel, la fel de bine poți colecta apa de ploaie pe care să o folosești ulterior pentru udarea plantelor.

  • Montează piscine cu sisteme ecologice

Cu siguranță vrei să te distrezi vara asta și să te bucuri de activități răcoritoare. Dacă ai în plan să-ți amenajezi propria piscină, cântărește cu atenție decizia de achiziție. Evitarea pierderilor inutile de apă și menținerea ei cât mai curată poate fi posibilă prin montarea unei piscine inovatoare și cu consum redus.

 

  • Educă-ți comportamentul de consum și fii o influență pozitivă pentru cei din jurul tău

Împărtășirea celor mai bune sfaturi puse deja în practică de tine pot avea un impact major asupra celor din jurul tău. Suntem suma oamenilor cu care petrecem cel mai mult timp atât prin prisma obiceiurilor bune, cât și din perspectiva celor care mai merită șlefuite și îmbunătățite.

Așadar, conservarea resurselor de apă are în cele din urmă un dublu rol: favorizează combaterea deșertificării planetei și sporește bunăstarea locuitorilor ei. În acest context, este necesară implicarea mai multor actori teritoriali, formatori de opinie sau ca însăși marile companii să devină un exemplu de bună practică prin activitatea lor de zi cu zi. Odată ce „se fac auziți” de suficiente grupuri, iar perspectivele oamenilor se schimbă progresiv, nici urmările pozitive nu vor întârzia să se resimtă.

„Prin fiecare produs lansat pe piață, am adoptat, la unison, hidratarea responsabilă și sustenabilă ca pe un mod de lucru și un stil de viață. Tocmai de aceea, Waterdrop își continuă inițiativa de a îmbina și mai bine utilul cu plăcutul, printr-o acțiune de conștientizare. Ne dorim ca oamenii să înțeleagă că hidratarea optimă înseamnă mai mult decât o notificare dintr-o aplicație-memento care îți amintește să bei apă. Hidratarea zilnică poate deveni mai plăcută și mai accesibilă dacă alegem să consumăm acele produse care oferă un plus de savoare, pe lângă beneficiile evidente pentru sănătate. Mai mult, ne putem bucura cu adevărat de gustul autentic al apei dacă pe parcursul zilei o vom păstra într-un recipient reutilizabil, și nu într-unul din plastic”, a declarat Katerina Navratilova, CEO Waterdrop CEE.

Fiind una dintre resursele principale ale planetei este de datoria noastră să o prețuim la adevărata ei valoare și cât de bine putem prin pași mici, dar acțiuni mărețe. Astfel, putem să fim promotorii unui stil de viață cu un consum redus de apă și să influențăm fiecare dintre noi grupurile din care facem parte prin puterea exemplului. Procedând astfel, am putea să ne ușurăm intrarea în rândul țărilor dezvoltate, care au implementat deja tehnici eficiente pentru prevenirea risipei de apă. Nu în ultimul rând, am putea fi și mai bine primiți și priviți și peste hotare și nu doar în rapoarte.

Sperăm că micul nostru ghid vă este de folos în limitarea risipei de apă și conservarea ei, iar protejarea mediului înconjurător va deveni un subiect de interes pe scară cât mai largă pe teritoriul țării noastre, nu doar o poveste de-o vară.

 

[1] Consiliul UE, Consiliul European. Statistică privind reducerea pierderilor și a risipei de alimente. https://www.consilium.europa.eu/ro/policies/food-waste/

[2] Worldometer – statistici mondiale în timp real privind utilizarea globală a apei. https://www.worldometers.info/water/

Continue Reading

News

COMUNICAT DE PRESĂ privind Acordul de cooperare între România și Ucraina

Published

on

PNȚCD avertizează opinia publică internă și internațională, precum și instituțiile cu atribuții de aplicare, că Acordul privind cooperarea în domeniul securității între România și Ucraina, semnat de Președinții Klaus Werner Iohannis și Volodimir Zelenski, este ilegal și fără consecințe juridice.

  Președintele Iohannis a încălcat flagrant art. 91 și art. 100 din Constituție și legislația aferentă, prin implicațiile politice, economice, securitare și militare, Acordul fiind cel mai grav atentat la democrație și la securitatea națională a României. 

Astfel, art. 91 din Constituție prevede: „Președintele încheie tratate internaționale în numele României, negociate de Guvern, și le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil“. Acordul nu a fost negociat de Guvern și nu a fost supus ratificării Parlamentului, intrând în vigoare la data semnării potrivit textului Acordului, 10.07.2024. În același timp, a fost încălcat art. 100 din Constituție, care obligă ca Acordul să fie contrasemnat de Primul-ministru și să fie publicat în Monitorul Oficial, sub sancțiunea nulității. Niciuna dintre aceste condiții nu a fost îndeplinită, documentul fiind nul de drept. 

Orice încercare de acoperire retroactivă intră în sfera ilicitului penal pentru orice persoană cu atribuții în domeniu. De asemenea, intră în sfera ilicitului penal și orice acțiune din partea oricărei instituții în aplicarea Acordului lipsit de efecte juridice.

Semnarea Acordului în afara cadrului constituțional și legal de către Președinte, în nume personal, reprezintă o amenințare, o vulnerabilitate și un pericol la adresa securității naționale. Solicităm instituțiilor statului și partenerilor externi să ia act de această situație fără precedent în istoria diplomatică a României și să acționeze în consecință. 

Sub aspect substanțial, al prevederilor Acordului, acesta depășește cu mult capabilitățile securitare, militare și economice ale României, reprezentând un adevărat act de vasalitate față de Ucraina, în mod irațional și împotriva oricăror principii de drept internațional. Acordul nu prevede nicio obligație a Ucrainei față de România, în schimb România devine cobeligerant în războiul cu Rusia, împotriva obligațiilor  sale internaționale, NATO fiind un tratat defensiv. 

Klaus Werner Iohannis trebuie să prezinte clarificări, respectivul Acord afectând grav publicul larg intern, precum și credibilitatea României pe plan extern. 

 

Președinte PNȚCD, 

Aurelian Pavelescu

 

Continue Reading

News

Cine este atacatorul lui Donald Trump. Bărbatul de 20 de ani a încercat să-l asasineze pe fostul președinte american

Published

on

Donald Trump a fost împuşcat în ureche în timpul unui miting de campanie, sâmbătă, după o eroare majoră de securitate, un atac ce va remodela probabil cursa prezidenţială din acest an şi va alimenta temerile de lungă durată că disputata competiţie electorală ar putea degenera în violenţă politică, scrie Reuters.

În timpul unui miting de campanie în orăşelul Butler, Pennsylvania, Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, a încercat să-l asasineze pe Donald Trump, potrivit news.ro. Atacatorul se afla pe un acoperiş din apropiere când a tras asupra fostului președinte. Serviciile Secrete au anunţat că au ucis atacatorul, care s-a poziţionat pe un acoperiş din apropiere, la circa 200-250 de metri de mitingul electoral, pentru a trage asupra lui Trump.

Atacatorul lui Donald Trump, Thomas Matthew Crooks, 20 de ani, e subiectul implicat în tentativa de asasinare a fostului preşedinte

„FBI l-a identificat pe Thomas Matthew Crooks, 20 de ani, din Bethel Park, Pennsylvania, ca fiind subiectul implicat în tentativa de asasinare a fostului preşedinte Donald Trump, la 13 iulie, în Butler, Pennsylvania. Aceasta rămâne o anchetă activă şi în curs de desfăşurare, iar orice persoană care deţine informaţii care ar putea contribui la anchetă este încurajată să trimită fotografii sau înregistrări video online la FBI.gov/butler sau să sune la 1-800-CALL-FBI”, se arată în mesajul FBI.

”În timpul unui miting al fostului preşedinte Trump în Bulter, Pennsylvania, în seara zilei de 13 iulie, la aproximativ ora 6.15 pm, un presupus suspect a tras mai multe focuri de armă în direcţia podiumui dintr-un loc aflat în afara ariei de desfăşurare a mitingului. Personalul Secret Service a neutralizat trăgătorul, care acum este decedat. Un spectator a fost ucis, iar alţi doi sunt în stare gravă. Secret Service a implementat măsuri de protecţie şi fostul preşedinte este în siguranţă. Aceasta este în prezent o investigaţie activă a Secret Service şi a fost notificat FBI-ul”, se arată în comunicatul Secret Service.

Împuşcăturile care au avut loc la mitingul fostului preşedinte Donald Trump sâmbătă după-amiază s-au soldat cu moartea unui participant şi rănirea gravă a altor doi. Atacatorul a fost de asemenea ucis de agenţii Secret Service, relatează CNN.

Continue Reading

Trending