Connect with us

Cultura

Sondaj DPH: 80% dintre părinții care cumpără cărți doresc să includă în biblioteca personală titluri despre ecologie și mediu

Published

on

Peste 80% dintre părinții care le citesc copiilor consideră că exemplele pozitive din cărți pot influența mult și foarte mult comportamentul copiilor, iar respectul pentru ceilalți și față de mediu se numără printre subiectele pe care părinții și-ar dori să le regăsească în cărțile pe care le achiziționează, arată un sondaj efectuat de editura Didactica Publishing House în rândul cititorilor. 57% consideră că aceste subiecte ar trebui abordate și la școală, mai arată datele citate.

93% dintre respondenții unui sondaj realizat online recent de editura Didactica Publishing House în rândul părinților spun că discută cu copiii despre subiecte legate de ecologie și protejarea mediului înconjurător.  93% dintre respondenți au menționat că discuțiile despre mediu au fost inițiate prin exemplul personal, iar aproape 60% au folosit și cărțile pe această tematică pentru a aprofunda noțiunile menționate. 84% și-au exprimat intenția de a cumpăra cărți legate de ecologie și educația pentru mediu.

Mai mult, în ceea ce privește oportunitatea de a discuta despre mediu cu copiii, 56% consideră că orice vârstă este potrivită pentru acest lucru, în creștere cu 10% față de anul trecut, când editura a derulat un sondaj similar. 37% sunt de părere că vârsta potrivită pentru primele discuții pe acest subiect este 3-5 ani și doar aproximativ 6 procente consideră că abia după începerea școlii ar trebui abordat acest subiect.

Prin intermediul cărților și al personajelor cu care se identifică sau empatizează, copiii nu devin doar conștienți de problemele legate de protejarea mediului, ci învață cu ajutorul acestora cum își pot aduce aportul la a face schimbări în fiecare zi, astfel încât planeta să fie un mediu curat și sigur. Ilustrațiile reprezintă o componentă importantă, care completează povestea și au un impact semnificativ mai ales pe segmentul de vârstă 3 – 7 ani, reprezentând un factor de decizie atunci când este ales un titlu. Editura noastră derulează un proiect amplu pe acest segment, ce a presupus publicarea a 16 titluri de ficțiune pe tema educației ecologice, scrise de autori din spațiul european, a precizat Florentina Ion, CEO și fondator Didactica Publishing House.

Printre temele majore incluse în cele 16 titluri incluse în acest proiect se află schimbările climatice, influența oamenilor asupra naturii, importanța protejării animalelor pe cale de dispariție în special, dar și a animalelor în general, risipa excesivă de resurse, poluarea în toate formele sale, punând accent pe schimbările pe care oricine le poate face în stilul de viață pentru a contribui la reducerea impactului negativ pe care îl avem asupra planetei.

În top 5 cele mai căutate cărți ce fac parte din proiectul Literatură europeană pentru copii despre ecologie și mediu se numără: seria Luna și pădurea magică, Ziua în care am salvat planeta, Secretul micilor grădinari, Barnabe vindecă planeta, Blu în misiune în jurul lumii.

Fiecare dintre cele 16 titluri are un mesaj special, iar accentul este pus pe ceea ce putem face fiecare dintre noi, indiferent de vârstă, pentru a contribui la un mediu înconjurător mai curat. De altfel, această componentă a făcut ca titlurile din proiect să fie preferate și de educatori și învățători pentru a organiza acțiuni la clasă în cadrul Săptămâna Verde, asigurând instrumentele necesare pentru a activități interactive și distractive, de învățare prin joc, a mai menționat Florentina Ion.

Cele 16 titluri însumează 48.000 de cărți pentru copii cu vârste cuprinse între 3 și 10 ani. 2.000 dintre acestea sunt destinate școlilor și grădinițelor, care le primesc cu titlu gratuit, obiectivul editurii fiind de a oferi resurse pentru a demara proiecte de educație pentru mediu în unitățile de învățământ respective. La traducerea acestor titluri în limba română au contribuit traducători cu experiență în traduceri literare pentru copii astfel încât acestea să reflecte cât mai exact în limba română mesajul și atmosfera create de autorul fiecărui titlul. Aceștia sunt: Ivona Berceanu, Anca Măgurean, Andreea-Ileana Pop, Elisabeta Ursu, Daniel Voicea. Proiectul este cofinanțat prin programul Europa Creativă.

Cele 16 titluri publicate în cadrul acestui proiect sunt:

 1. Barnabe descoperă planeta – Gilles Bizouerne (Franța)
 2. Barnabe vindecă planeta – Gilles Bizouerne (Franța)
 3. Misiunea Planeta – Maud Fontenoy (Franța)
 4. Luna și Pădurea magică, vol 1: Bufnița cu o cheie în cioc – Usch Luhn (Germania)
 5. Luna și Pădurea magică, vol 2: Un secret în gheruțe de pisică – Usch Luhn (Germania)
 6. Luna și Pădurea magică, vol 3: – Usch Luhn (Germania)
 7. Secretul micilor grădinari – Lina Laurent (Suedia)
 8. Respirus – Roberto Prual-Reavis (Franța)
 9. Ziua în care am salvat planeta – Emmanuelle Lepetit (Franța)
 10. Blu în misiune în jurul lumii – Sophie de Mullenheim (Franța)
 11. SOS Protectorii Oceanelor: Atacul cu plastic – Gael Aymon (Franța)
 12. SOS Protectorii Oceanelor: Capcana din adâncuri (Franța)
 13. Domnul Caracatiță și vecinii nedoriți – Barbara Rose (Germania)
 14. Încotro zbori, micuță barză? – Maren von Klitzing (Germania)
 15. Frige planeta – Sandrine Dumas Roy (Franța)
 16. Există apă în deșert? – Susanne Orosz (Germania)

Detalii suplimentare despre titlurile ce abordează teme de educație pentru mediu pot fi consultate aici: https://www.edituradph.ro/carti-copii-carti-despre-protejarea-mediului

*Sondajul a fost realizat în perioada 15-18 martie 2024, online. Au răspuns la întrebări 361 de persoane, părinți care achiziționează cărți, 67,9% locuitori în mediul urban, cei mai mulți cu vârste cuprinse între 3-6 ani – 37,7%, respectiv 7-10 ani – 27%, și 0-3 ani – 23%. Restul respondenților au copii cu vârsta peste 11 ani.

Cultura

Proiecție Jeff Koons. Portretul unei vieți, la Muzeul Național de Artă al României

Published

on

Anul filmelor de artă de la Muzeul Național de Artă al României a debutat cu proiecția Tițian. Imperiul culorii, eveniment sold out, care a încântat publicul de toate vârstele, și continuă vineri, 5 aprilie, de la ora 19:00, cu proiecția filmului documentar Jeff Koons. Portretul unei vieți. Proiectul, realizat de Happy Cinema în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României, invită publicul iubitor de frumos, în perioada martie-decembrie 2024, la o serie de proiecții lunare de filme documentare de artă spectaculoase în Sala Auditorium a MNAR (intrarea Str. Știrbei Vodă nr. 1).

Jeff Koons. Portretul unei vieți este un film documentar captivant ce explorează viața și lucrările remarcabile ale celebrului artist contemporan Jeff Koons. În acest film, spectacolul artei se întrepătrunde cu povestea personală a artistului, oferind o perspectivă intimă asupra geniului său creativ și a impactului său asupra lumii artei moderne. Este o incursiune fascinantă în universul unic al lui Jeff Koons și o călătorie impresionantă în lumea artei contemporane. Jeff Koons este considerat pe scară largă unul dintre cei mai influenți, populari și disputați artiști ai ultimelor 30 de ani. Koons transformă obiectele fabricate în masă, de zi cu zi, în cele mai înalte forme de artă.

Parteneriatul dintre Muzeul Național de Artă al României și Happy Cinema oferă publicului un spațiu  alternativ dedicat proiecțiilor de film, așa cum este Sala Auditorium, precum și o experiență culturală și educațională memorabilă, potrivită pentru întreaga familie. Participanții vor avea ocazia să vizioneze filme documentare despre renumiți pictori din arta plastică internațională. Acest parteneriat reprezintă o punte între lumea cinematografiei și cea a artelor, iar publicul are ocazia nu doar să se bucure de opere cinematografice remarcabile, dar și să se familiarizeze mai profund cu universul artei într-un cadru muzeal de înaltă clasă.

„Suntem încântați de colaborarea cu Muzeul Național de Artă al României ce aduce împreună două domenii culturale distincte, dar complementare. Dorim să oferim publicului nostru oportunitatea de a experimenta și aprecia mai profund arta cinematografică și arta vizuală”, declară Ecaterina Mateescu, administrator Happy Cinema.

„Filmul de artă este un produs cultural complementar înțelegerii operelor de artă. Oferim publicului o ocazie de a viziona producții de mare calitate artistică într-un program pe toată durata acestui an. Dorim să facem din Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României și un spațiu al filmelor de artă de excepție”, declară Călin Stegerean, director general Muzeul Național de Artă al României.

 

Programul proiecțiilor 2024:

 

 • The empire of color (2022, 53 min.), vineri 15 martie 2024, ora 19.00
 • Jeff Koons. A Private Portrait (2023, 80 min.), vineri 5 aprilie 2024, ora 19.00
 • Easter in Art (2023, 80 min.), vineri 26 aprilie 2024, ora 19.00
 • Love, ghosts and lady-vampires (2022, 90 min.), vineri 10 mai 2024, ora 19.00
 • Borromini and Bernini. A Challenge for Perfection (2023, 102 min.), vineri 7 iunie 2024, ora 19.00
 • Vermeer The Greatest Exhibiton (2023, 90 min.), vineri 19 iulie 2024, ora 19.00
 • Exhibition on Screen: Klimt and The Kiss (2023, 90 min.), vineri 9 august, ora 19.00
 • Exhibition On Screen: Pissarro: Father of Impressionism (2022, 90 min.), vineri 20 septembrie 2024, ora 19:00
 • Exhibition On Screen: The Danish Collector – Delacroix To Gauguin (2021, 90 min.), vineri 4 octombrie 2024, ora 19:00
 • The mystery of Van Gogh’s greatest artworks (2022, 85 min.), vineri 15 noiembrie 2024, ora 19.00
 • Exhibition on Screen: Raphael Revealed (2020, 90 min.), vineri 6 decembrie 2024, ora 19.00

 

Biletele se pot achiziționa online de pe www.happycinema.ro, la prețul de 30 lei. Filmele sunt în limba engleză, cu subtitrare în limba română. Filmele de artă pot fi urmărite și la cinematografele Happy Cinema din țară, în orașe precum Bacău, Bistrița, Botoșani sau Buzău.

Continue Reading

Cultura

Editura Publisol dezvăluie cărți pline de inspirație în categoria „Cu și despre Femei Puternice”

Published

on

În lumea literaturii contemporane, Editura Publisol a creat o secțiune specială dedicată femeilor puternice, ce oferă o gamă variată de cărți care își propun să inspire, să educe și să încurajeze cititoarele să-și descopere și să-și împlinească propriile obiective. Peste 22 de titluri, de la biografii, romane de ficțiune, romane de dragoste până la lumea complexă a femeilor remarcabile din literatura română, această secțiune este plină de lecturi captivante.

Cărțile biografice, cum ar fi povestea Melaniei Trump sau a fostului prim-ministru britanic Theresa May,  oferă o privire intimă în viețile unor personalități contemporane marcante. Cu un echilibru subtil între romantism și pasiune, seria „Cere-mi ce vrei” de Megan Maxwell reprezintă un fenomen literar care a captivat milioane de cititori în întreaga lume. Acesta aduce în prim-plan povestea unei femei puternice, care își urmărește visurile și pasiunile, în timp ce navighează prin provocările și bucuriile vieții.

Colecția de cărți oferă o gamă variată de perspective și povești care reflectă diversitatea și complexitatea experienței feminine. De la inspirație și motivație până la reflecție și divertisment, aceste cărți sunt destinate să ofere cititoarelor ocazia să se identifice, să se conecteze și să se inspire reciproc în călătoria personală. Indiferent de vârstă, ocupație sau experiență de viață, aceste cărți vor oferi cititoarelor o doză de inspirație și divertisment.

Arta ei de a reusi. Povestea nespusa a Melaniei Trump de Mary Jordan (castigatoare a Premiului Pulitzer)

Cartea este biografia neoficială a Melaniei Trump, Prima Doamnă a SUA, și bestseller The New York Times. A fost publicată în iunie 2020, în SUA, iar prin intermediul acesteia, cititorii sunt invitați să exploreze trecutul, prezentul și aspirațiile viitoare ale Melaniei Trump, oferind o perspectivă profundă asupra vieții și carierei sale.

De-a lungul vieții sale publice, Melania Trump și-a construit cu mare pricepere personalitatea enigmatica și imaginea misterioasă. Publicul este invitat să privească dincolo de aparențe și să descopere o femeie sigură pe sine și de o inteligență uimitoare, care a ajuns Prima Doamna a Americii și un adevărat pop icon. Autoarea a strâns dovezi care arată ce rol important a avut Melania în viață politică a lui Trump (înainte și după ajungerea la Casa Alba). În plus, explică motivele pentru care cel de-al 45-lea președinte al SUA mizează pe instinctul ei politic mai mult decât pe al oricărei alte persoane.

Mary Jordan schițează călătoria Melaniei de la viața în Slovenia, unde familia s-a remarcat prin nonconformism, trecând prin perioada în care era tânăr model în plină ascensiune – când evita să meargă la obositoarele petreceri organizate de mai-marii industriei de Fashion și împarte o garsonieră micuță din Manhattan cu un prieten fotograf –, și până la începuturile relației cu Donald Trump, legătură ce a dus, până la urmă, la căsătoria cu viitorul președinte.

Câștigătoare a Premiului Pulitzer și autoare de succes, Mary Jordan este jurnalista la The Washington Post și alături de soțul ei, Kenny Sullivan (de asemenea, jurnalist la The Washington Post), a scris lucrările: Procesul lui Trump, Speranța și Îngerul închisorii.

Seria „Cere-mi ce vrei” de Megan Maxwell

Megan Maxwell, autoare spaniolă de renume mondial, invită cititorii să descopere lumea captivantă și plină de tensiune, într-o serie de 7 cărți provocatoare pline de pasiune înflăcărată, secrete întunecate și iubire care trezește dorințe fierbinți. Fiecare carte din seria „Cere-mi ce vrei” captivează imaginația și trezește cele mai adânci fantezii. Cu un stil vivid și autentic, Megan Maxwell creează personaje puternice și complexe, plasandu-le în situații incitante și provocatoare. O colecție de lecturi captivante ce oferă cititorilor o experiență literară de neuitat. Pasiunea, erotismul și suspansul pot fi explorate în seria provocatoare „Cere-mi ce vrei”, de Megan Maxwell, adunate într-un pachet special de 7 cărți, disponibil exclusiv pe site-ul editurii Publisol.

Colectia „Feminin”

Colecția „Feminin” este o compilație de 9 cărți remarcabile care explorează diverse aspecte ale feminității și ale experienței feminine. De la ghiduri practice pentru echilibrul între viața profesională și cea personală, până la povești de inspirație și putere, această colecție este un tribut adus femeilor puternice și influente din întreaga lume. Colecția ne dezvăluie lumea complexă a femeilor remarcabile din literatura româna, călătorii literare captivante care aduc în prim-plan povestea și influența femininului în societate. Din colecție fac parte: „Ioana” – Anton Holban; „Rusoaica” – Gib Mihăescu; „Mara” – Ioan Slavici; „Adela” – Garabet I. Braileanu; „Adam Și Eva” – Liviu Rebreanu; „Donna Alba” – Gib Mihăescu; „Jocurile Daniei” – Anton Holban; „Femei” – Mihail Sebastian și „Chira Chiralina” – Panait Istrati.

Dragoste de mama – Dani Atkins

Romanele semnate de Dani Atkins, pline de emoție și profunzime, au captivat cititorii din întreaga lume. Fiecare carte din această serie explorează teme complexe și provocări personale, aducând în prim-plan personaje puternice și inspiraționale, care se confruntă cu adversitățile vieții și își găsesc forța interioară pentru a merge mai departe.  Romanul „Dragoste de mamă” este o poveste captivantă, plină de emoție și exaltare.  O poveste „uimitoare, spusă din suflet, despre extraordinara dragoste de mamă, despre sacrificiu și despre șansele pe care ni le oferă viața.” – Alice Peterson

Theresa May – Un Prim Ministru pentru Brexit de Anthony Seldon

Această biografie captivantă oferă o privire adâncă în culisele carierei politice a fostului prim-ministru britanic Theresa May, în special în contextul tumultuos al Brexit-ului. Cartea  prezintă provocările, deciziile dificile și viziunea unei femei puternice care a ocupat una dintre cele mai importante funcții politice din lume. Istoricul Florian Banu semnează prefața la ediția în limba română a volumului. Theresa May a fost prim-ministrul cu cel mai dificil obiectiv pe care l-a avut vreodată un premier după cel de-Al Doilea Război Mondial: acela de a duce la bun sfârșit Brexitul. Consecință: o tragedie în care a aflat prea târziu cum ar fi putut să-și îndeplinească misiunea. În acest volum, Anthony Seldon creionează modul în care a funcționat guvernul lui May, de la neașteptata ei venire la putere în 2016, când rivalii s-au retras din competiție, și până la demisia, survenită cu trei ani mai tărziu, când relația dintre ea și cabinetul sau era total distrusă. Bucurandu-se de un acces fără egal la informații venite atât de la aliații, cât și de la rivalii Theresei May, de la consilierii care i-au modelat mandatul și de la personaje-cheie de la Bruxelles, autorul a putut da în vileag tainele acestui prim-ministru atât de interiorizat. Seldon scoate la iveală modul dezastruos în care au fost purtate negocierile pentru Brexit, faptul că Theresa May nu a realizat nimic din platforma să pe plan intern și relațiile tensionate ale acesteia cu liderii internaționali. Incitantă, captivantă și profund revelatoare, lucrarea de față este o analiză completă a mandatului de prim-ministru al Theresei May.

Cartea femeii sanatoase de Vasi Radulescu

Cartea este adresată femeilor de orice vârstă, conținând informații și sfaturi despre aparatul reproducător, diete, sănătatea psihică, inimă, creier, boli autoimune, etc. Un volumul cu peste 300 de pagini pline de informații prețioase care pun accentul pe prevenire, înțelegerea corpului, păstrarea echilibrului și 100 de sfaturi care vă pot salva viața. Cartea e gândită și scrisă special ca să fie accesibilă tuturor, cu explicații, cazuri, povești, statistici cât mai blând așezate în pagini.

Continue Reading

Cultura

Libris organizează LIBfest în perioada 19-24 martie, o ediție dedicată lecturii, ca rutina de selfcare, feminității și frumuseții autentice

Published

on

LIBfest – târg de cArte și experiențe culturale organizat de Libris – va avea loc online, în perioada 19-24 martie 2024. Eveniment de referință pentru iubitorii de artă și cultură din țară, dar și din afara ei, ediția din acest an reunește un spectru larg de voci influente din literatură, artă și științe sociale, într-o serie de dialoguri și dezbateri despre cărți și inspirația din spatele lor, sănătate emoțională, arta frumuseții autentice și succes feminin. Similar edițiilor precedente LIBfest, vizitatorii sunt invitați să acceseze cele peste 100 de standuri virtuale ale celor mai cunoscute edituri din lume, prezente la târgul online cu reduceri de până la 80%.

„Continuăm sărbătoarea dedicată literaturii, cititorilor și scriitorilor cu o ediție relaxată, centrată pe  dezvoltare personală, echilibru emoțional și sănătate emoțională. Ne-am propus să aducem în atenția publicului ideea că lectura poate fi mai mult decât un simplu hobby, poate fi un ritual de selfcare. Momentele petrecute în compania unei cărți bune nu sunt doar o evadare din cotidian, ci o oportunitate de reflecție, de auto-descoperire, de dezvoltare personală, o practică esențială pentru echilibrul și sănătatea emoțională. Invităm vizitatorii Libfest să redescopere lectura ca un ritual de selfcare, oferindu-le o selecție de  dialoguri, dezbateri, evenimente și cărți menite să inspire, să motiveze și să aducă starea de bine”, precizează Laura Țeposu, CEO și fondator Libris.ro

#LibrisTalks, cele mai așteptate dialoguri de la LIBfest 2024

Sub umbrela #LibrisTalks se număra teme, dialoguri și dezbateri pe marginea cărților, centrate pe wellbeing, sănătate emoțională, dezvoltare personală, diversitate și frumusețe feminină, cum ar fi:

 • Simona Antonescu în dialog cu Augusta Oniță-Bagoly despre opera „Chiajna din Casa Mușatinilor” și procesul creativ din spatele scrierilor sale.
 • Mihaela Noroc, autoarea bestseller-ului „Atlasul frumuseții„, va explora diversitatea și frumusețea feminină într-un dialog cu Sever Gulea, pe marginea celui mai nou proiect fotografic “Lumea Fetelor. Portrete și povești din jurul Pământului”
 • Andreea Răsuceanu, apreciată pentru contribuția sa în critica literară și cercetare, va împărtăși perspectivele sale într-un dialog cu Ioana Zenaida Rotariu.
 • Victoria Marinescu, autoarea volumului „Arta succesului feminin” va intra în dialog cu Claudia Motea despre succesul feminin și auto-descoperire.
 • Ioana Bâldea Constantinescu, de Editura Litera va intra în dialog cu Ann Napolitano, dar și cu Doina Gecse-Borgovan, în sesiuni dedicate cărților pe care le-au scris și inspirației din spatele lor.
 • Niculina Gheorghiță, unul dintre cei mai cunoscuți psihologi și terapeuți din România va intra în dialog cu Augusta Oniță-Bagoly despre echilibrul mental și emoțional pentru o viață trăită cu sens.
 • Diana Vasiliu, psiholog, va intra în dialog cu Sorin Lucaci, pe marginea volumului “Rătăciți în labirint. Chipuri ale bântuirii și mântuirii în procesul terapeutic”.

De asemenea, programul LibFest este completat cu dezbateri despre influența numerologiei asupra destinului personal, conexiunile dintre psihoterapie și literatură, dar și dialoguri cu autori greci, cum ar fi Liana Sakelliou, Nikos Themelis, și Angela Bratsou (traducător).

Reduceri până la 80%

Similar edițiilor precedente LIBfest, vizitatorii sunt invitați să acceseze cele peste 100 de standuri virtuale ale celor mai cunoscute edituri din lume. Titluri de la editurile Humanitas, Polirom, Litera, Grupul Editorial Art, Creator, Corint, Rao, Nemira, Penguin, Macmillan, HarperCollins, Simon&Schuster, dar și multe altele vor fi prezente în târgul online cu oferte foarte atractive pentru cititori.

Programul complet al LIBfest este disponibil alături de întreaga ofertă de carte, pe site-ul www.libris.ro. De asemenea, evenimentele și dezbaterile culturale pot fi urmărite și pe pagina de Facebook, Libris.ro.

Evenimentele LIBfest, ediția martie 2024 vor fi transmise online, zilnic, în perioada 19-24 martie.

Continue Reading

Trending


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to verify temporary file contents for atomic writing. in /home3/newsone/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:52 Stack trace: #0 /home3/newsone/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home3/newsone/...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /home3/newsone/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 52