Connect with us

Business

20 de companii italiene vin în România pentru oportunități de colaborare cu firme românești din sănătate

Published

on

Marți, 14 noiembrie, 20 de companii italiene evaluează oportunități de colaborare cu firme românești, cu ocazia unei conferințe organizate de ITA – Agenția Italiană de Comerț Exterior, în colaborare cu Ambasada Italiei la București, Camera de Comerț Italiană pentru România și Confindustria România.

„Ediția din 2023 a evenimentului “Italy & Romania: Building together” subliniază încă o dată importanța pe care țările noastre o acordă dezvoltării infrastructurilor sustenabile. Alegerea de a ne concentra pe domeniul sanitar răspunde dorinței specifice de a arăta oportunitățile oferite de România într-unul dintre domeniile cruciale atât pentru bunăstarea comunității, cât și pentru creșterea economică, conștientizând faptul că sănătatea este un bun public de primă necesitate. România, într-adevăr, se confruntă cu provocări importante în sectorul sanitar.”, a declarat Ambasadorul Italiei la București, Excelența Sa Alfredo Durante Mangoni.

În acest context, conferința de Follow-Up a misiunii 2022 pentru infrastructuri ICE-OICE-ANCE-ANIE în România, intitulată “Italy & Romania: Building Together-Health Infrastructure” cu accent pe infrastructura spitalicească și echipamentele aferente. O delegație italiană, formată din douăzeci de companii active în domeniul proiectării, construcțiilor și echipamentelor spitalicești, vor evalua noi oportunități de colaborare cu companiile românești.

Coordonat de Ambasadei Italiei la București, evenimentul este organizat de ITA – Agenția Italiană de Comerț Exterior, în colaborare cu Camera de Comerț Italiană pentru România și Confindustria România, precum și cu sprijinul partenerilor media „Agenda Construcțiilor”, „Bursa Constructiilor”, “Business Cover”, „Informateca” și “Medical Market”. Evenimentul va avea loc la Crowne Plaza Bucharest Hotel, Sala Ballroom, și face parte dintr-un program de lucru de trei zile, conceput cu obiectivul de a aprofunda multiplele posibilități de colaborare și schimb de experiență între companiile din Italia și cele din România, active în domeniul infrastructurilor spitalicești și a echipamentelor aferente.

Conform ANCE – Asociația Italiană a Societăților de Construcție, „Misiunea în România reprezintă pentru ANCE ocazia de a consolida relațiile comerciale și de a pune bazele unor noi parteneriate cu o țară care a prezentat dintotdeauna un mare interes pentru firmele de construcție. Va fi posibil, în mod special, să se aprofundeze oportunitățile prezente în domeniile infrastructurii din transporturi și celor sanitare, două sectoare prioritare ale Planului Național de Redresare și Reziliență, unde companiile asociate au la activ experiență și know-how solide, putând juca un rol de primă importanță în colaborarea cu companiile românești.”

“Asociația OICE, Asociația Organizațiilor Italiene de Inginerie, Arhitectură și Consiliere Tehnico-Economică, participă la misiunea economica la București, organizând prima reuniune de coordonare alături de instituția omoloagă românească ARIC, împreună cu care, în noiembrie 2022, a semnat un Memorandum de colaborare pentru activități comune în România și în State terțe. Accentul pe sectorul spitalicesc este foarte interesant și datorită contribuției pe care unele societăți italiene de inginerie, care sunt de altfel prezente în cadrul misiunii, o aduc în România prin studii de fezabilitate, proiectare și coordonare de activități pentru anumite spitale din țară, cu ajutorul finanțărilor comunitare și naționale, dar și ale unor instituții multilaterale. România este o piață de referință importantă pentru ingineria italiană, un trend ascendent în previziunile de internaționalizare pe următorii trei ani. De altfel, companiile italiene s-au reconfirmat pe primul loc și pentru anul fiscal 2022, în topul adjudecării contractelor de consultanță finanțate de BERD – Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare – operativă în România, dar și în alte țări din Europa Centrală și de Est.”, a declarat Marco Ragusa, Director Relații Economice Internaționale – OICE.

 

Conform ultimului raport al OICE, în cursul anului 2022, companiile italiene din domeniile ingineriei și arhitecturii au obținut rezultate relevante.

Câștigurile la nivel internațional au crescut, ajungând să reprezinte aproape 30% din total, atingând valoarea de 4,5 miliarde de euro. Previziunile generale pentru anul 2023 arată câștigurile de peste granițe într-o continuă creștere, cu aproximativ 30% față de cele realizate în 2022. Italia se distinge ca fiind a treia țară la nivel mondial în ceea ce privește numărul de companii implicate în procesul de internaționalizare.

Sectorul înregistrează o atenție ascendentă acordată temelor legate de mediu și de tranziția energetică, promovând soluții mai sustenabile și adoptarea unor tehnologii avangardiste.

Companiile cu mai mult de 500 de angajați ating vârfuri de câștig extern în jur de 90%.

Cele cu mai puțin de 10 angajați, în jur de 16%. Societățile cu peste 500 de angajați (10% din eșantion) acoperă 60% din câștigurile totale. Domeniul infrastructurilor este un sector lider în producția externă, cu un procentaj de 41%, urmat de sectorul energetic cu diferitele sale ramuri (27%), și de domeniul planificării și construcțiilor (19%).

În 2022, zonele geografice de importanță prioritară pentru activitatea internațională a societăților italiene au fost Orientul Mijlociu (27%) și Africa (18%), urmate de Uniunea Europeană (16%) și de țările Europene din afara UE (10%). Perspectivele pentru perioada 2023-2025 confirmă importanța acestor regiuni, cu un interes în creștere față de Uniunea Europeană (29%), apoi față de țările europene din afara UE (13%), Africa și Asia urmând de asemenea un trend ascendent, iar Orientul Mijlociu își menține nivelul de relevanță.

Industria italiană de construcții s-a dovedit, în toți acești ani, deosebit de dinamică, înregistrând o creștere substanțială a profiturilor obținute în străinătate, chiar și pe piețe din ce în ce mai competitive. Pe de altă parte, piața românească este promițătoare și promovează proiecte publice și private la scară largă, cu o tendință ridicată de absorbire a fondurilor comunitare, care vor deveni din ce în ce mai relevante în următorii ani.

Delegația italiană va fi condusă de Vincenzo Ercole SALAZAR SARSFIELD – Coordonatorul pentru promovarea în străinătate a sectorului infrastructuri și mari proiecte, din cadrul Ministerului Italian pentru Afaceri Externe și Cooperare Internațională, și coordonată de asociațiile italiene de referință, ANCE – Asociația Italiană a Societăților de Construcție, OICE – Asociația Organizațiilor Italiene de Inginerie, Design, Arhitectură și Consiliere Tehnico-Economică și ANIE – Federația Italiană a Companiilor din Sectorul Electronic și Electrotehnic.

Programul prevede discursuri din partea reprezentanților români și italieni, atât la nivel instituțional cât și comercial, cu obiectivul principal de a consolida oportunitățile de colaborare și schimb de experiență între companiile din România și din Italia, precum și de a furniza un cadru complet al proiectelor de infrastructură sanitară programate în România, în special cele finanțate de Uniunea Europeană și susținute de organizații financiare internaționale.

Ziua conferinței va cuprinde câteva momente menite să faciliteze activitatea de networking între participanți, inclusiv un prânz de afaceri care va separa cele două părți ale zilei. Întâlnirile vor favoriza dialogul și schimbul de opinii între profesioniștii din domeniul construcțiilor, proiectării, companiile de inginerie din sectorul construcțiilor, distribuitorilor de echipamente spitalicești, clinicilor private, spitalelor, etc., atât din Italia cât și din România, și vor reprezenta cadrul perfect pentru a evalua oportunitatea unei noi participări legate de procedurile de licitație, de acordurile de subcontractare și de furnizarea de servicii de proiectare, formare și transfer tehnologic.

Statutul participanților la nivel instituțional, o asociere de companii care confirmă un interes continuu față de proiectarea de tip Made in Italy, din partea unei țări în care există deja o prezență stabilă, dar unde mai este un spațiu amplu pentru a dezvolta noi parteneriate și pentru a aborda noi viziuni asupra proiectării.

 

Află mai multe pe informateca.ro.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Business

Gala Excelența în Business- joacă un rol important în promovarea unui climat de afaceri etic și responsabil

Published

on

Gala Excelența în Business 2024 reprezintă un eveniment de referință pentru mediul de afaceri românesc, având un rol crucial în promovarea celor mai bune exemple de reușită din economia națională. Evenimentul organizat de Patronatul European al Femeilor de Afaceri (PEFA) și găzduit de Guvernul României va avea loc pe data de 23 septembrie,  oferind o platformă unică pentru recunoașterea și celebrarea companiilor, instituțiilor publice și antreprenorilor care au demonstrat performanță, inovație,  și sustenabilitate în activitatea lor.

Evenimentul se va bucura de prezența unor personalități marcante din mediul de afaceri, instituții financiare și administrația publică.

Andreea Negru, președinte PEFA, a declarat:„Gala Excelența în Business 2024 reprezintă o platformă de recunoaștere a realizărilor extraordinare din economia românească. Este un moment în care celebrăm nu doar succesul economic, ci și valorile fundamentale care stau la baza antreprenoriatului modern: inovația, responsabilitatea socială și leadershipul. Suntem onorați de sprijinul pe care îl primim din partea Guvernului României și de prezența unor lideri de seamă din economie și administrație, care împărtășesc cu noi angajamentul pentru dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri.”

Într-o economie emergentă cum este cea a României, aceste exemple sunt esențiale pentru a inspira noile generații de antreprenori și pentru a încuraja dezvoltarea unor afaceri solide și competitive pe plan național și internațional. De asemenea, evenimentul oferă participanților ocazia de a interacționa si de a construi parteneriate pe termen lung, contribuind la consolidarea economiei naționale”, precizează prim-vicepreședinta PEFA, Lorena Stoian.

Gala Excelența în Business, aflată la a treia ediție, servește ca un barometru al economiei românești, oferind o imagine clară asupra celor mai performante sectoare, companii și instituții. Pe lângă aspectele economice și comerciale, Gala joacă un rol important în promovarea unui climat de afaceri etic și responsabil. Prin recunoașterea celor care au un impact pozitiv asupra societății, evenimentul încurajează practicile sustenabile și răspunde nevoii tot mai mari de a îmbina succesul economic cu responsabilitatea socială.

Parteneri strategici ai evenimentului: Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) și Asociația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton (ADAA).

Partener logistic: DEEA Consulting&Communication și România Durabilă

Parteneri instituționali: ASPES, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc

Moderator al evenimentului: Adrian Maniutiu, Antreprenor fondator EM360, jurnalist

Parteneri:Transelectrica SA, Societatea Națională a Sării, IMSAT, Reciclad’OR, Exim- Banca Românească, SMS Ticketing, Transgaz SA, Safety Broker de Asigurare, Electrica SA, Plafar SA, CANCOM, SAP, Compania Națională Poșta Română, Austrotherm România,  International Alexander Holding, Depogaz,  Advanced Business Software, Hidroelectrica SA, DACRIS, Cotnari, Fast Partners Construct, DO Security,  Diana Dragomir și Asociații, My Geisha, SABON, Florăriile Magnolia, Fiterman Pharma, CHOCOLAND , Cosmetrice, Royal Events, Metamorphose, Happy Forever by Andreea, Svetlana Karahan, Women Rally, Gerovital, Meidi Packing, Dumitru Beschiu- Produse de la Jina Sibiu.

Partener monitorizare media: MediaTrust

Parteneri media TV: TVR, Canal 33

Parteneri media:Agerpes, Financial Intelligence, Club Economic, Economistul, I AM News, EM360, Money.ro, Stiripesurse.ro, Transilvania Business, Capital, infofinanciar.ro, Bursa, Club Antreprenor, Elite Magazine, News One, InvesTenergy, The Diplomat Bucharest, Focus Energetic, Energy Industry Review, Grupul Iubim Brasovul.

AGENDA GALA EXCELENȚA ÎN BUSINESS 2024

17.00-17.30 – Deschidere oficială

Andreea NEGRU– Președinte Patronatul European al Femeilor de Afaceri PEFA

Marcel CIOLACU- PM României (TBC)

Mircea ABRUDEAN- Secretar General al Guvernului

Florin JIANU- fost Președinte CNIPMMR

Radu OPREA- Ministrul Economiei Antreprenoriatului și Turismului

Lorena STOIAN– Prim -Vicepreședinte PEFA

17.30-19.00- GALA EXCELENTA IN BUSINESS 2024

19.00-20.00- NETWORKING&COCKTAIL

 

Continue Reading

Evenimente

Pe 21 septembrie, Editura Nemira îmbină muzica și literatura într-o experiență captivantă la Weekend Sessions

Published

on

Pe 21 septembrie, în grădina Casei Filipescu-Cesianu, Editura Nemira se alătură Weekend Sessions, un program cultural inovator, care transformă spațiile emblematice ale orașului în locuri de întâlnire între creativitate și comunitate.

Performance Marian Coman și Changing Skins

Timp de o oră, de la ora 16:00, Marian Coman, autorul volumului „Omulețul din perete și alte povestiri fantastice” (n’autor, 2023, ed. a II-a) și al romanului „Ultima carte” (n’autor, 2024), va intra într-un dialog creativ cu membrii trupei Changing Skins. Noua piesă a trupei, „Play Inside Your Head”, este inspirată chiar de „Ultima carte”, adăugând o dimensiune muzicală universului literar.

Moderată de Eli Bădică, coordonatoarea imprintului n’autor,  discuția promite să le ofere participanților o oportunitate unică de a explora felul în care literatura și muzica se intersectează și construiesc experiențe surprinzătoare. Dialogul va fi urmat de un performance al scriitorului, alături de trupa Changing Skins.

Dialog cu Andrei Crăciun

Seara, începând cu ora 19:30, scriitorul Andrei Crăciun vine la întâlnirea cu cititorii pentru a discuta despre „Turbo”, cel mai recent roman al său (n’autor, 2024), într-un dialog moderat de Eli Bădică. Autorul îi va conduce pe participanți până pe Aleea Zorilor, într-un oraș provincial din România postdecembristă, printre străzi și printre blocuri, oferind o privire în profunzimea personajelor și temelor care definesc volumul.

O specie pe cale de dispariție la Weekend Sessions

În intervalul 16:00 – 20:00, curtea Casei Filipescu-Cesianu va deveni locul unei întâlniri neobișnuite cu una dintre cele mai rare specii din România: cititorul. Expoziția temporară, intitulată sugestiv „Cititorul – O nouă specie pe cale de dispariție”, și-a făcut debutul la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” în weekendul 27-28 iulie și a revenit pentru a doua ediție pe 24 august, pe Calea Victoriei.

Organizată de editura Nemira și Saatchi Creative Hub, expoziția este parte a unei campanii de încurajare a lecturii și a fost concepută pentru a atrage atenția asupra declinului dramatic al numărului de cititori din România.

Continue Reading

Evenimente

Primul Salon de Sampanie din Romania – 3 Octombrie 2024

Published

on

Pe 3 Octombrie la The Villa (Str. Negustori 16) din București, vă așteaptă prima ediție Champagne Bucharest, acolo unde vom descoperi 11 producători de Champagne și 4 producători de vin.

Proiectul Champagne Room a luat naștere în urmă cu 8 ani, atunci când a reușit să aducă în țara noastră unii dintre cei mai buni Vignerons din Champagne. Acum, Champagne Room trece la nivelul urmator și organizază primul Champagne Salon din istoria Champagne Room, dar și din România.

Champagne Paul Bara, Champagne Franck Bonville, Champagne Marc Hebrart, Champagne Pierre Gimonnet, Champagne Andre Clouet sunt deja producători cunoscuți printre iubitorii de șampanie și vinuri din România, așa cum sunt în Franța și în mare parte din Europa sau Asia. Alți Vignerons cum ar fi Champagne Miniere, Champagne A Margaine, Champagne Lancelot-Pienne, Champagne Lacourte-Godbillon, Champagne Pierre Moncuit și Champagne Eric Taillet vor completa lista evenimentului de profil, ce va avea lor pe 3 Octombrie.

Cât privește partea de vinuri, cunoscătorii vor putea face cunoștință cu un producător din Bordeaux – Chateau Jean Faux, care produce vinuri albe și roșii certificate bio. Din Burgundia sosește Domaine Deux-Roches, Macon, un excepțional producător de Chardonnay, iar din Germania vor fi prezenți doi dintre cei mai importanți producători de Riesling, un soi subapreciat la noi, dar care produce vinuri de excepție, Weingut Donnhoff și Weingutt Fritz Haag.

Fiecare Champagne Vigneron va prezenta 3 șampanii în cadrul evenimentului și fiecare producător de vin va prezenta 3 vinuri. Paharul evenimentului va fi Zalto Denkart, pahare suflate manual și considerate printre cele mai fine din lume. Un salon de Champagne în care paharul official este Zalto, este o premieră istorică în Romania, și care va îmbogăți cu siguranța experiența fiecărui participant.

Invitatul special al evenimentului ce va avea loc pe 3 Octombrie la București va fi Barko Caviar, un producător român de caviar din județul Valcea, care îi va ajuta pe iubitorii de vinuri să asocieze misteriosul caviar cu șampania, pentru o experiență completă.

Costul unui bilet la Champagne Bucharest 1st Edition este de 250 ron.

Datorită fragilității, dar și prețului paharului de degustare din cadrul evenimentului, Zalto, o garanție de 200 ron va fi depusă la primirea paharului, garanție ce va fi returnată apoi la înapoierea acestuia.

Detalii si bilete pe https://www.champagne-room.ro/champagne-bucharest-1st-edition

Continue Reading

Trending