Connect with us

Stiri Romania

România cere Comisiei Europene introducerea unor modificări în PNRR şi adăugarea unui nou capitol privind REPowerEU

Published

on

Sursa foto: Freepick

Vineri, România a prezentat Comisiei Europene o cerere în care solicită modificarea Planului său Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi adăugarea unui nou capitol privind REPowerEU. Acesta face referire la consolidarea autonomiei strategice a Uniunii prin diversificarea aprovizionării cu energie şi prin sporirea independenţei şi a securităţii aprovizionării cu energie a Uniunii Europene.

Comisia Europeană a transmis un comunicat de presă în care prezintă capitolul privind REPowerEU propus de România care acoperă două noi reforme şi şase noi investiţii, precum şi o măsură consolidată care figura deja în plan. Conform informațiilor transmise de executivul european și preluate de agerpres.ro, reformele şi investiţiile din acest capitol sunt legate de sporirea producţiei de energie verde, de îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor şi de consolidarea competenţelor forţei de muncă din domeniul producţiei de energie verde.

În ceea ce ține de modificarea propusă de România, aceasta prevede eliminarea a patru investiţii din planul iniţial şi schimbarea a aproximativ 70 de măsuri.

Citește și: După 3 ani de întârzieri, s-a deschis circulația pe pasajul Doamna Ghica. Nicușor Dan a făcut anunțul

De ce a solicitat România modificarea PNRR

Cererea României de modificare a PNRR se bazează pe necesitatea de a lua în calcul mai mulți factori, printre care: inflaţia ridicată înregistrată în 2022, perturbările lanţului de aprovizionare şi de revizuirea în sens descrescător a alocării sale maxime de granturi prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă (MRR), de la 14,2 miliarde euro la 12,1 miliarde euro. 

România a solicitat transferarea cotei sale din rezerva de ajustare la Brexit, în valoare de 43,2 milioane euro, către PNRR. Împreună cu granturile acordate României prin MRR şi REPowerEU (12,1 miliarde euro, respectiv 1,4 miliarde euro) şi cu împrumuturile MRR deja angajate în temeiul planului iniţial (14,9 miliarde euro), aceste fonduri aduc valoarea planului modificat prezentat la aproape 28,5 miliarde euro.

În continuare, Comisia va evalua dacă planul modificat îndeplineşte toate criteriile de evaluare prevăzute în Regulamentul privind MRR, iar în cazul unui răspuns pozitiv CE va prezenta o propunere de modificare a deciziei de punere în aplicare a Consiliului pentru a ţine seama de modificările aduse planului României.

Stiri Romania

Orașul din România desemnat drept cea mai ieftină destinație de city break din lume

Published

on

Sursa foto: Facebook Primăria Municipiului Timișoara

Timișoara se află pe primul loc în topul celor mai ieftine destinații turistice pentru un city break. Clasamentul a fost realizat de compania Bounce după analiza a 75 de destinații din întreaga lume.

Topul ia în calcul mai mulți factori, precum cazarea, costurile de transport, mesele și prețul alimentelor din supermarket.

Prețurile pentru cazare și mâncare în Timișoara

Conform unei analize a publicației britanice The Sun, Timișoara este un oraș extrem de ieftin pentru un turist britanic. „Prețul mediu al unei camere de hotel costă  82 de lire sterline pe noapte. Dar Sun Online Travel a găsit camere de hotel extrem de accesibile, care costă considerabil mai puțin.”

De asemenea, publicația a făcut și o analiză a prețurilor la mâncare și băutură. „O halbă de bere costă doar 1,56 lire sterline, în timp ce o masă la un restaurant de nivel mediu va costa în jur de 5 lire sterline de persoană”.

Timișoara a fost desemnată Capitala Culturii Europene în anul 2023 ceea ce i-a adus un grad de popularitate printre turiști.

Citește și: 50 de stații noi de încărcare a mașinilor electrice în București. În ce zone ale capitalei vor fi amplasate

Care sunt cele mai scumpe destinații pentru un city break 

Timișoara a fost urmată în top de de Buenos Aires, capitala Argentinei.

Topul arată că cele mai scumpe destinații turistice pentru un city break sunt Los Angeles, Dublin, Oslo, Paris și Milano.

Continue Reading

Show

Concursul “America’s Got Talent 2023” a fost câștigat de un român. Cine este Adrian Stoica, concurentul care a câștigat un milion de dolari

Published

on

Sursa foto: Captură Youtube

Sezonul 18 a concursului de talent „America’s Got Talent” a fost câștigat de un român. Adrian Stoica, alături de partenerul său, cățelul Hurricane, au cucerit juriul și publicul.

Adrian Stoica este un dresor de câini care a avut spectacole în întreaga lume. El a participat la ediția din acest an a show-ului de talente „America’s Got Talent” și a reușit să impresioneze. Partenerul său de scenă a fost Hurricane, un cățel din rasa border collie.

Momentul din finala „America’s Got Talent” a lui Adrian Stoica

Cei doi au oferit un spectacol de excepție în finala concursului. Au jucat „o scenetă” a unei cine romantice. Hurricane îl ajută pe Adrian Stoica să organizeze o întâlnire romantică între el și un carton care o înfățișează pe Sofia Vergara – membră în juriul America’s Got Talent, care s-a alăturat ulterior celor doi. Adrian Stoica a descris momentul drept „o poveste de dragoste de la Hollywood, precum Doamna și Vagabondul” și au reușit să fascineze publicul.

Adrian Stoica a câștigat un milion de dolari

Adrian Stoica și cățelul său Hurricane au câștigat marele premiu în valoare de un milion de dolari și o un loc în spectacolul America’s Got Talent Presents Superstars la Luxor Hotel and Casino din Las Vegas.

Ultima dată, concursul a mai fost câștigat de un moment de dresaj canin în 2012. 

Continue Reading

Stiri Romania

50 de stații noi de încărcare a mașinilor electrice în București. În ce zone ale capitalei vor fi amplasate

Published

on

Sursa foto: Pexels

Primarul Capitalei Nicușor Dan a anunțat că în București vor fi montate 50 de stații noi de alimentare a mașinilor electrice cu câte două puncte de încărcare. Acestea vor fi amplasate în toate zonele capitalei, în special în sectorul 1 și 2.

Într-o postare pe pagina de Facebook Nicușor Dan a dat o veste bună pentru toți proprietarii de mașini electrice din București. Edilul capitalei a anunțat că proiectul de hotărâre privind Studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în Municipiul București” a fost aprobat joi de Consiliul General al Municipiului București. Astfel, capitala va avea noi stații de alimentare a mașinilor electrice.

Citește și: Cea mai nouă stație de metrou Tudor Arghezi este gata. Când va fi dată în exploatare

Unde vor fi amplasate stațiile de alimentare a mașinilor electrice în București

Conform informațiilor oferite de primar, cele mai multe stații de alimentare vor fi amplasate în sectoarele 1 și 2. Astfel, în Sectorul 1 vor fi amplasate 6 stații la Gara Băneasa (Esplanda Gării Băneasa și strada Tipografilor), una în zona parcării Piața Victoriei (spre Buzești), 6 la Expoziției (în zona World Trade Center), alte 6 la Nicolae Caranfil (strada Nicolae Caranfil).

În Sectorul 2, vor fi câte 6 amplasamente pe Chiristigiilor (strada Chiristigiilor), Bucur Obor (strada Halele Obor), Pantelimon 1S (șoseaua Morarilor – șoseaua Vergului). În Sectorul 4 va fi o stație pe Văcărești (Calea Văcărești – Arhivele Statului, spre strada Mărțișor). În Sectorul 5 vor fi amplasate 5 stații pe Bulevardul Unirii, 3 la Marriott (Calea 13 Septembrie – zona Piața Arsenalului). Alte 4 stații vor fi pentru sectoarele 4 și 5 – pe Bd. Libertății – Splai Independenței – Piața Națiunile Unite.

Pentru acest proiect se va aloca o investiție de 17,9 milioane lei, inclusiv TVA. Durata de realizare este de 15 luni, dintre care două luni pentru proiectare şi 13 luni pentru execuţie.

Continue Reading

Trending