Connect with us

Stiri externe

În Odesa s-au deschis câteva plaje pentru înot. O decizie în premieră a autorităților locale de la începutul războiului

Published

on

Sursa foto: Pixabay

Pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina, orașul Odesa și-a deschis plajele pentru înot, transmite Reuters, citat de news.ro. Scăldatul rămâne interzis în timpul alertelor de raid aerian și în afara orelor 20:00-8:00. 

Administraţia civilă şi militară a oraşului a decis de comun acord deschiderea plajelor pentru înot în Odesa. Anunțul a fost făcut de către guvernatorul Odesei, Oleh Kiper, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Citește și: Aeroporturile din Moscova închise din cauza dronelor ucrainene. Ce se întâmplă cu spațiul aerian

Odesa își deschide plajele prima dată de la invazia Rusiei

Fiind cel mai mare port şi bază navală din Ucraina, Odesa a fost bombardată constant, iar marea a fost presărată cu sute de mine marine. Acest lucru a determinat închiderea plajelor pentru siguranța locuitorilor și limitarea consecințelor.

Totuși, pe lângă protejarea oamenilor, autoritățile încearcă să le asigure locuitorilor și o bunăstare psihică, iar deschiderea plajelor poate fi o diversiune prin care oamenii „să ia o pauză” de la conflictul din țara lor.

Totuși, înainte de a lua decizia de deschidere a plajelor, autoritățile au luat și anumite măsuri de siguranță. Oleksandr, salvamar şi fost scafandru, a spus că între două diguri a fost montată o plasă anti-mine, pentru a preveni ca înotătorii să întâlnească mine de apă puţin adâncă.

„Plasa îi va opri. Şi ele (minele) vor fi şi ele vizibile de pe mal în astfel de condiţii meteorologice. Lucrătorii de urgenţă vor fi anunţaţi, vor veni să se ocupe de asta”, a spus el.

O locuitoare a regiunii Odesa a declarat „Am visat să merg la plajă şi să inhalez aer sărat. Ne-a lipsit foarte mult. Dar siguranţa este o prioritate.”

Stiri externe

Incendiu devastator la o nuntă din Irak. 113 persoane au murit, iar altele 150 sunt internate în spital. De la ce ar fi pornit focul

Published

on

Sursa foto: Captură Youtube

Un accident tragic a distrus un eveniment care ar fi trebuit să fie cel mai memorabil moment pentru un cuplu. Un incendiu a izbucnit la o nuntă din Irak chiar în timpul dansului mirilor. 115 persoane au decedat din cauza arsurilor sau fiind sufocați, iar altele 150 au ajuns la spital.

Incendiul a avut loc în districtul Al-Hamdaniya din provincia irakiană Nineveh, marți seara, în jurul orei locale 10:45.

Incendiul a fost provocat de artificii 

Conform informațiilor, incendiul ar fi fost provocat de artificiile care au fost aprinse pentru a crea atmosfera primului dans. Focul s-a răspândit extrem de rapid din cauza materialelor ieftine, ușor inflamabile, folosite la amenajările interioare. Mirele și mireasa au supraviețuit, însă au fost internați la spital. Dintre cei 800- 900 de invitați, 115 au decedat, iar altele 150 au ajuns la spital, 50 fiind în stare critică. 

Pe rețelele de socializare au apărut numeroase imagini care surprind momentul tragicului accident și poate fi văzut cum bucăți din tavan cad în timp de oamenii încearcă să se salveze.

După izbucnirea incendiului sute de oameni s-au adunat încercând să ajute. Rudele au venit în grabă în fata spitalului local, unde au fost aduși răniții – în orașul Qaraqosh din provincia Ninive, în nordul Irakului. Mulți răniți au fost transportați la spitalul din Mosul, la 15 kilometri depărtare.

Citește și: Greva scenariștilor de la Hollywood s-a încheiat. Care sunt rezultatele negocierilor

Trei zile de doliu național în Irak

9 angajați și responsabili ai localului au fost arestați. Prim-ministrul irakian a declarat trei zile de doliu național.

Continue Reading

Stiri externe

Greva scenariștilor de la Hollywood s-a încheiat. Care sunt rezultatele negocierilor

Published

on

Sursa foto: Pexels

Greva scenariștilor de la Hollywood a luat sfârșit după un acord cu studiourile. S-au stabilit creşteri salariale, beneficii mai bune, protecţie împotriva folosirii de către studiouri a inteligenţei artificiale, garanţii pentru compensaţii pentru streaming. 

După 148 de zile de grevă, pare că activitatea va fi reluată pe platourile de filmare de la Hollywood. Unele dintre cele mai importante producții americane, inclusiv Billions, The Handmaid’s Tale, Hacks, Severance, Yellowjackets, The Last of Us, Stranger Things, Abbott Elementary și altele au fost oprite. 

După numeroase negocieri, a fost semnat un contract ce va expira în mai 2026 și face referire la creşteri salariale, beneficii mai bune, protecţii împotriva folosirii de către studiouri a inteligenţei artificiale, garanţii pentru compensaţii pentru streaming, condiţii de angajare pe o durată mai lungă şi alte avantaje.

Creșteri salariale de peste 10% pentru scenariști până în 2025

Astfel, salariul minim al majorităţii scriitorilor va creşte imediat cu 5%, în mai 2024 cu încă 4%, iar în mai 2025 cu încă 3,5%. Contribuţiile la fondul de sănătate vor creşte cu o jumătate de punct procentual, ajungând la 12% din câştigurile declarabile ale companiilor. 

Scriitorii s-au arătat deosebit de îngrijoraţi de creşterea streaming-ului, deoarece pierd din drepturile reziduale pe care emisiunile de televiziune tradiţionale le plăteau atunci când erau reluate.

Pentru marile proiecte de streaming, şi anume producţii de lung metraj cu un buget de cel puţin 30 de milioane de dolari, remuneraţia minimă a scriitorilor pentru o poveste şi un telejurnal va creşte cu 18%, ajungând la 100.000 de dolari. Plăţile minime reziduale pentru producţiile de streaming cu buget mare vor creşte cu peste un sfert, iar alte remuneraţii reziduale pentru serviciile video la cerere vor aduce un bonus de 50% scriitorilor atunci când emisiunile sunt vizionate de o cincime din abonaţii interni în primele trei luni de derulare a proiectului.

Astfel, conform noilor prevederi scenariştii ar putea lua acasă mai mult de 9.000 de dolari pentru un episod de o jumătate de oră şi mai mult de 16.000 de dolari pentru un episod de o oră pentru producţiile cu buget mare de pe serviciile de top.

Citește și: Britanicii protestează împotriva Brexitului și își doresc revenirea în UE. Cum evoluează situația la aceste momente

Scenariștii își fac griji privind utilizarea AI 

De asemenea, a fost inclusă și o prevedere cu referire la utilizarea AI în domeniul producției. Astfel, în cadrul negocierilor s-a decis că AI să nu fie utilizată pentru a scrie sau rescrie materiale literare.

Deși liderii Sindicatului Scriitorilor din America au votat să permită membrilor de sindicat să se întoarcă la lucru, dar totuși contractele lor cu studiourile nu au fost încă ratificate oficial, ceea ce înseamnă că membrii sindicatului pot respinge în continuare termenii acordului și să continue greva. 

Continue Reading

Stiri externe

Britanicii protestează împotriva Brexitului și își doresc revenirea în UE. Cum evoluează situația la aceste momente

Published

on

Sursa foto: Captură Youtube

Sâmbătă în faţa hotelului Hilton de pe Park Lane, în vestul Londrei, a avut loc Marşul Naţional de Reîntregire (NRM). Protestatarii au scandat împotriva Brexitului și au cerut revenirea în UE.

Într-un referendum din anul 2016, britanicii au votat pentru ieșirea din UE, iar la 31 ianuarie 2020 Marea Britanie a părăsit oficial Uniunea. Totuși, se pare că la nici trei ani de la separare, cetățenii își doresc revenirea. 

Sute de oameni au scandat în Londra pentru revenirea în UE

Sâmbătă britanicii au decis să iasă la protest pentru a-și prezenta poziția. Sute de oameni îmbrăcați în haine albastre și purtând steaguri UE s-au adunat în zona hotelului Hilton Park Lake, iar marșul care trebuia să culmineze cu un miting în Piața Parlamentului.

Evenimentul a fost organizat de Marşul Naţional de Reîntregire, o organizație a susținătorilor revenirii Marii Britanii în UE. Peter Corr, lider şi co-fondator al NRM, a declarat că a decis să organizeze marşul deoarece „părea că toată lumea a renunţat” la această cauză.

„Brexitul a fost o greşeală uriaşă, noi toţi – în special cei din clasa muncitoare şi cei mai săraci – plătim pentru el şi trebuie să facem ceva în acest sens”, a declarat Corr, un şofer de camion din Derby, prezent la protest, pentru The Guardian

De asemenea, bărbatul a mai menționat că 60% din populaţia ţării şi 80% din persoanele cu vârsta sub 25 de ani declară în mod constant în sondaje că ar dori să se alăture din nou UE. „Urăsc rasismul şi xenofobia şi exact asta este ceea ce am simţit în mare parte în timpul campaniei în favoarea votului pentru Brexit”, a adăugat el. 

Un alt protestatar, Ceira Sergeant, în vârstă de 21 de ani, din Walton, Liverpool care a fost și unul dintre vorbitorii de la miting, a declarat: „Aveam doar 14 ani când a avut loc referendumul, aşa că o mare parte dintre colegii mei nu au avut niciodată şansa de a-şi face auzită vocea”.

Citește și: Crește numărul europarlamentarilor după alegerile din iunie 2024. Ce țări vor primi locuri suplimentare

Ar putea reveni Marea Britanie în UE?

La eveniment au fost prezente și persoane din afara Marii Britanii. Una dintre ele este Terry Reintke, membră a Parlamentului European din partea Germaniei şi copreşedintă a Grupului Verzilor din legislativul UE.

Aceasta a declarat că europenii privesc cu „multă simpatie” evenimente precum respectivul marş şi că Marea Britanie este văzută ca un „partener absolut integrat”, iar „Dacă ar exista dorinţa de a se alătura din nou, uşa noastră ar fi deschisă”.

Continue Reading

Trending