Pe data de 25 martie, în România se sărbătorește Ziua Poliției Române. În aceeași zi, Calendarul Ortodox indică ziua Bunei Vestiri. Datele din istoria Poliției Române ne arată că nu este o coincidență, ci că există o legătură clară între cele două evenimente.
Data de 25 martie reprezintă o sărbătoare dublă în România- ziua Poliției Române și sărbătoarea Bunei Vestiri, ziua în care Fecioara Maria a fost anunțată de Arhanghelul Gavriil că va deveni mama lui Iisus. Deși ar părea că este o simplă întâmplare, istoria ne arată că, de fapt, între cele două sărbători există o legătură care datează de pe vremea lui Mihai Viteazul.
Citește și: Reacția doctorului Irinel Popescu față de învinuirile aduse de DNA: „O înscenare minuțioasă orchestrată de organele de urmărire penală”
Primele atestări istorice arată că Poliția a existat sub statutul de Agie
Antena 1 arată că primele atestări istorice privind Poliția Română datează încă din vremea lui Neagoe Basarab sau a lui Mihai Viteazul atunci când apar primele informații despre crearea instituției agiei, continuând cu domnia lui Mihai Suțu, sub conducerea căruia s-a organizat paza Capitalei, s-au emis primele acte de identitate și s-a reglementat portul armelor. În anul 1806, organele de pază și ordine din Capitală primesc denumirea generică de Poliție.
Istoria Poliției Române ne arată astfel că, instituția cu atribuții polițienești primară s-a numit Agia (în capitalele București și Iași). În fruntea Agiei era numit un agă, titlu dat după denumirea turcească a comandantului din armata otomană.
În anul 1821, Tudor Vladimirescu a acordat scutiri de taxe și impozite celor care însărcinați să mențină ordinea publică și să apere proprietatea cetățenilor. Zece ani mai târziu, atribuțiile poliției se extind prin regulamentele organice. Revoluția din 1848 a determinat o reorganizare a Poliției, astfel apare instituția șefului Poliției Capitalei, căruia i se subordonează Guardia Municipală.
Sarcinile „Înaltei Poliții” și a „Obișnuitei Poliții” au fost, mai târziu, cuprinse în „Cronica Polițienească”, emisă de domnitorul Ghica Vodă, în anul 1850. Cronica cuprindea 158 de articole în care erau reglementate atribuțiile celor două instituții de apărare.
În următorii ani, instituția Poliției a fost reglementată de o serie de acte normative emise de diverși domnitori. Alexandru Ioan Cuza a extins competențele organelor de poliției în anul 1860, apoi a urmat Legea lui Vasile Lascăr (1903) și Legea pentru organizarea Poliției generale a statului (8 iulie 1929).
Transformarea poliției în miliție s-a făcut la 23 ianuarie 1949, dar după căderea regimului comunist, Poliția Română se reînființează.
Care este legătura dintre Ziua Poliției Române și sărbătoarea Buna Vestire
Legătura dintre Ziua Poliției Române și Buna Vestire se referă la primul statut al Poliției, cel de Agie, în special, la primul steag al Agiei, în care își face apariția scena Maicii Domnului primind Vestea Bună de la Arhanghelul Gavriil. Acest simbol este reprezentant și pe actualul drapel al Poliției Române.
Primul steag a fost oferit acum 201 ani de către domnitorul Grigore Dimitrie Ghica Marelui Agă Mihăiţă Filipescu (şeful Poliţiei din acele timpuri).