Connect with us

Politica

În ce a investit Nicușor Dan 1,6 miliarde de lei în doi ani de mandat. Realizările primarului Capitalei

Published

on

Sursa foto: Facebook Nicușor Dan

Nicușor Dan a anunțat că pe parcursul celor doi ani de mandat a reuşit să atragă pentru Bucureşti fonduri europene şi finanţări din programele naţionale în valoare de aproximativ 1,6 miliarde de lei și a deblocat finanțarea în valoare de circa 980 de milioane lei pentru achiziția celor 100 de tramvaie Imperio.

 1,6 miliarde de lei investiți în termoficare, transport public, consolidări, modernizarea și dotarea spitalelor, semaforizare inteligentă, iluminat public

Joi, într-o postare pe pagina personală de Facebook, Nicușor Dan a oferit mai multe cifre privind fondurile obținute și investițiile realizate pe parcursul celor doi ani de mandat în calitate de primar al capitalei. Acesta a declarat că sursele celor aproximativ 1,6 miliarde de lei sunt Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) sau Fondul pentru Mediu (AFM). Banii au fost investiți, în special, în domenii precum, termoficare, transport public, consolidări, modernizarea și dotarea spitalelor, semaforizare inteligentă, iluminat public etc. 

Primarul Capitalei a enumerat o serie de proiecte concrete pe care le-a realizat în cei doi ani de mandat:

 • „reabilitarea a 210 km de rețea de termoficare, pentru care am obținut cca. 980 milioane lei fonduri nerambursabile și care reprezintă cea mai mare investiție din acest mandat;
 • modernizarea transportului public – achiziția a 22 de troleibuze cu emisii zero sau cu baterii – aproximativ 55,2 milioane lei (PNRR);
 • consolidarea și renovarea clădirilor rezidențiale și publice – aproximativ 300 milioane lei – fonduri PNRR obținute prin Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic și PMB;
 • modernizarea, consolidarea, dotarea sau construirea de corpuri noi de clădire pentru spitalele aflate în administrarea PMB prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti – aproximativ 200 milioane lei;
 • modernizarea și extinderea sistemului de semaforizare inteligentă – peste 30 de milioane de lei;
 • modernizarea  sistemului de iluminat public din Capitală – 25 milioane lei.”

De asemenea, primarul amintește despre cei 980 de milioane lei investiți în achiziţionarea celor 100 de tramvaie Imperio, o parte dintre care circulă deja pe traseele Capitalei.

Politica

Sorin Chiriță, despre traficul de coșmar din Capitală: „Unde e formula matematică a lui Nicușor Dan? Unde e expertul de la New York?”

Published

on

Sorin Chiriță, fost city manager al Bucureștiului, a precizat în emisiunea „Gândul Exclusiv” că Nicușor Dan nu a reușit să vină cu soluții pentru fluidizarea traficului. „Unde este formula matematică de rezolvare a traficului, unde sunt experții de la New York?”, se întreabă Sorin Chiriță.

Ce spune Sorin Chiriță despre traficul din București:

 • a crescut numărul de mașini în ultimii trei ani;
 • numărul de intersecții introduse în sistemul inteligent de monitorizare a traficului a scăzut;
 • senzorii din mai multe intersecții s-au stricat și nu au mai fost înlocuiți:
 • Nicușor Dan nu a venit cu „formula matematică” pentru fluidizarea traficului;
 • primarul general nu a adus specialiștii în trafic de la New York;

„Numărul de autoturisme a crescut, iar numărul de intersecții aflate în BTMS (Sistemul de Semaforizare Inteligentă din Capitală – n.r.) a scăzut în mandatul lui Nicușor Dan (…) acest sistem temporizează semafoarele. Sistemul ar trebui să fie o prioritate, el astăzi are mai puține intersecții și nu i se mai dă importanță”, a declarat Sorin Chiriță în emisiunea „Gândul Exclusiv”.

Sorin Chiriță: „Senzorii de monitorizare din mai multe intersecții s-au stricat”

Fostul city-manager al Capitalei mai precizează că senzorii de monitorizare a traficului din mai multe intersecții s-au stricat, și nu ar fi fost înlocuiți.

„Sunt mai puține intersecții pentru că s-au stricat senzorii, și nu s-au mai preocupat să introducă intersecții în Sistemul de Mangement al Traficului. Este un fenomen care s-a petrecut în cei trei ani și jumătate de mandat al lui Nicușor Dan. Probabil că el nici nu știe”, a precizat Sorin Chiriță în emisiunea „Gândul Exclusiv”.

Invitatul emisiunii „Gândul Exclusiv” de marți seară a mai precizat că Nicușor Dan s-ar fi lăudat în campania electorală cu o formulă matematică pentru rezolvarea traficului în București.

Sorin Chiriță: „Nicușor Dan spunea că există o formulă pe care el o va introduce în prima zi de mandat”

„Nicușor Dan spunea că problema traficului este una de matematică și că există o formulă pe care el o va introduce în prima zi de mandat și se va rezolva cu traficul, va fi fluidizat instant. Așa a zis și de sistemul de termoficare, că va interveni de a doua zi, și va rezolva problema (…) unde este acel specialist de la New York, unde este formula matematică a lui Nicușor Dan? În primul rând, minciuna are picioare scurte”, a mai precizat Sorin Chiriță.

Vezi mai multe deatlii despre acest subiect pe gandul.ro.

Continue Reading

Politica

Deputatul Sorin Moldovan a absolvit prestigiosul program de educație executivă de la Harvard

Published

on

Politicienii români sunt recunoscuți pentru doctoratele plagiate și diplomele cumpărate, însă, cu toate acestea, există și excepții. Este cazul deputatului Sorin Moldovan, care a anunțat, prin intermediul unei postări pe Facebook, că a finalizat săptămâna trecută programul de educație executivă Senior Executives in National and International Security de la Harvard Kennedy School.

”Un program de nivel înalt, renumit pentru curriculumul său riguros, care se adresează exclusiv persoanelor care se află în serviciul public în domeniul apărării și securității naționale (profesioniști seniori din întreaga lume – oficiali militari de rang înalt, diplomați, familii regale, politicieni, etc.) și doresc să aprofundeze cunoștințele avute în domeniul securității internaționale.”, a precizat Sorin Moldovan.

Potrivit deputatului, programul oferă participanților oportunitatea de a dobândi cunoștințe aprofundate în domeniul securității internaționale.

Cursurile acoperă o gamă variată de subiecte, inclusiv problemele de securitate din Europa în contextul conflictului dintre Federația Rusă și Ucraina, competiția tehnologică și economică dintre China și SUA, situația din Orientul Mijlociu.

”Am avut ocazia să văd perspective diferite asupra subiectelor deja cunoscute, dar abordate într-o manieră diferită de corpul profesoral de elită de la Harvard. Cursurile au cuprins subiecte precum: problemele de securitate din Europa de la începutul războiului dintre Federația Rusă și Ucraina, competiția tehnologică și economică dintre China și SUA, situația din Orientul Mijlociu, dar și subiecte ce țin de tehnologiile emergente, inteligența artificială și armele letale autonome ale viitorului.

Sunt recunoscător pentru faptul că am avut posibilitatea de a participa la un asemenea program, organizat de prestigioasa Universitate Harvard, fiind ferm convins că noile perspective mă vor ajuta în desfășurarea activității.

De săptămâna viitoare ne întoarcem la situațiile din politica națională”, a mai transmis deputatul, potrivit puterea.ro.

Continue Reading

Politica

OPINIE | Sorin Chiriță: „Într-o democrație, protejarea și promovarea libertății de exprimare ar trebui să fie o prioritate”

Published

on

În loc să se concentreze asupra problemelor multiple ale Bucureștiului, cauzate de primarii lor reprezentativi, Nicușor Dan și Clotilde Armand, conducerea USR, sub Cătălin Drulă, cu susținerea publică a primarului dezastru Clotilde Armand, a luat o decizie care ridică întrebări cu privire la modul în care acest partid gestionează diversitatea de opinii. Într-o democrație, protejarea și promovarea libertății de exprimare ar trebui să fie o prioritate. În această perspectivă, sancțiunile sunt vădit discriminatorii.

Este important de subliniat că prioritățile USR nu sunt problemele economice, dezvoltarea infrastructurii, curățenia în orașe și modernizarea transportului public. Prin această acțiune se pare că USR are prioritate în a susține exclusiv opinii pro-LGBT în detrimentul celor conservatoare.

În plus, decizia de a o exclude pe Elena Lasconi din campania pentru europarlamentare ridică întrebări cu privire la modul în care USR gestionează diferențele de opinie în rândul membrilor lor. Aplicarea ușoară a sancțiunilor împotriva membrilor cu opinii contrare conducerii acestui partid arată că democrația internă nu funcționează așa cum ar trebui, contrazicând discursul public.

Sunt multe persoane care sunt conservatoare în convingerile lor, așa cum sunt și eu, dar în același timp sunt ferm împotriva discriminării de orice fel, inclusiv a discriminării bazate pe sex, etnie, rasă, religie sau orientare sexuală. Această perspectivă subliniază importanța respectării diversității de opinii și a promovării toleranței într-o societate democratică.

Convingerile conservatoare pot fi îmbinate cu principiile libertății și libertății de exprimare, contribuind astfel la o Românie mai liberă și mai deschisă la dezbatere și dialog.

Sorin Chiriță

Continue Reading

Trending