Connect with us

Economic

Future Economy – Tendințele economice în 2023 – provocări și oportunități

Published

on

Anul acesta, conform analizelor și previziunilor economice, va aduce cu sine o serie de tendințe semnificative în lumea afacerilor și a finanțelor. Cu toate că unele dintre aceste tendințe sunt continuări ale celor din anii anteriori, altele sunt influențate de schimbări majore în mediul economic global si geopolitic.

În primul rând, se preconizează că economia globală va continua să crească în acest an, în mare parte datorită redresării economice în urma pandemiei COVID-19, dar și a stimulentelor fiscale și monetare aplicate de guvernele și băncile centrale din întreaga lume. Cu toate acestea există și riscuri, cum ar fi inflația și problemele de aprovizionare, care ar putea afecta această creștere economică.  Digitalizarea va continua să schimbe lumea afacerilor și a finanțelor în 2023.

Nu în ultimul rând, sustenabilitatea va fi o temă importantă în 2023. Companiile și consumatorii se vor concentra mai mult asupra impactului lor asupra mediului și asupra societății, iar guvernele vor continua să promoveze politici pentru o economie mai verde. În plus, se așteaptă ca investițiile în energie regenerabilă și tehnologii verzi să crească semnificativ în următorii ani.

Toate aceste teme și nu numai, vor fi dezbătute în cadrul Conferinței Future Economy – Tendințe economice 2023, organizată de Ziarul News în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton ADAA, în data de 23 martie, la BNR.

Florina Manea, director Ziarul News, a declarat: „Evenimentul își propune să aducă în discuție principalele linii directoare de dezvoltare economică în 2023, abordate de specialiști în domeniile: macroeconomic, energie și antreprenoriat. Ne dorim ca acest eveniment să devină o tradiție și un reper pentru mediul de afaceri românesc.”

La rândul său, Andreea Negru, fondatoare ADAA, a declarat: „Anul 2023 aduce cu sine o serie de tendințe semnificative în lumea afacerilor și a finanțelor, de la provocările din economia globală la digitalizare și sustenabilitate. Companiile, investitorii si guvernele care vor înțelege și vor răspunde la aceste tendințe vor fi cei care vor prospera în următorii ani. Astfel, ADAA s-a alăturat Conferinței Future Economy – Tendințe economice 2023, în calitate de partener, pentru a pune pe agenda publică subiecte de interes național și a identifica soluții de la specialiști din sectoarele generatoare de valoare adăugată în economie”.

Invitatul special al Conferinței Future Economy – Tendințe Economice 2023, va fi ION- primul consilier guvernamental din lume bazat pe Inteligență Artificială, consilierul Primului Ministru, Nicolae Ciucă.

Partenerii evenimentului sunt: Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Patronatul Național al Femeilor de Afaceri din România, Academia de Studii Economice, Facultatea de Economie Teoretică și Aplicată, EximBank, Transelectrica SA, Alexander Holding, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare – COMOTI, SNGN Romgaz SA, Serinius Energy, Transgaz, Federația Patronală pentru Petrol și Gaze FPPG, Fondul Român de Contragarantare, DO Security, Groupama, Asociația Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar ACJSFB, Think Tank 360, Asociația Studenților în Economie, Afaceri și Comunicare, România Durabilă, Compliance Advisory Team.

Partenerii media: Antena 3 CNN, KLARMEDIA, MANPRES, INCOME Magazine, EM360, Financial Intelligence, Revista Capital, Club Economic, infofinanciar.ro, The Diplomat Bucharest, Ziarul Bursa, Money.ro, ClubAntreprenor, Economistul, Transilvania Business, Stefan Ovidiu Photography, News One, InvestEnergy, Focus Energetic, Energy Industry Review, OxygenEvents, EnergyCenter, Jurnalul de Dâmbovița, Ultima Oră.

 

Economic

Acțiunile Apple au scăzut cu 2,9% în două zile. Care este cauza

Published

on

Sursa foto: Pexels

Acțiunile Apple au scăzut joi cu 2,9% după apariția unor informații privind introducerea unei interdicții în rândul angajaților guvernului chinez cărora li s-a interzis utilizarea iPhone-urilor. 

Gigantul tehnologic este afectat de această decizie a autorităților chineze. Miercuri, după apariția informațiilor Apple a înregistrat cea mai mare scădere zilnică din ultima lună. Compania a pierdut circa 200 de miliarde de dolari în două zile, acțiunile înregistrând cel mai scăzut nivel.

Cum afectează interdicțiile impuse de guvernul chinez acțiunile Apple

Impactul puternic este cauzat de faptul că China este a treia piață ca mărime pentru Apple, reprezentând 18% din veniturile sale totale anul trecut. De asemenea China este locul unde sunt fabricate majoritatea produselor Apple de către cel mai mare furnizor al său, Foxconn.

Problema devine cu atât mai gravă încât există informații potrivit cărora interdicția de utilizare a iPhone-urilor s-ar putea extinde la agențiile și companiile guvernamentale. 

Analiștii de la Bank of America au scris joi că potențiala interdicție de utilizare a iPhone-ului a apărut după lansarea unui nou smartphone high-end al producătorul chinez Huawei. Potrivit analiștilor, acest moment este unul „interesant”.  Guvernul chinez nu a oferit nicio declarație oficială drept răspuns la aceste informații.

Apple are cea mai mare evaluare bursieră din lume, iar odată cu acțiunile acestei companii au fost afectate și acțiunile unora dintre furnizorii săi. Este vorba despre Qualcomm, cel mai mare furnizor mondial de cipuri pentru smartphone-uri acțiunile căruia au scăzut joi cu peste 7%, în timp ce acțiunile SK Hynix din Coreea de Sud au scăzut vineri cu aproximativ 4%.

Continue Reading

Economic

Compania aeriană Wizz Air închide baza de operare de la Suceava. Ce zboruri vor mai fi operate după 28 octombrie 2023

Published

on

Sursa foto: Pexels

Wizz Air a anunțat că va închide baza de operare de la Suceava, începând cu 28 octombrie 2023. Dintre cele 10 rute efectuate acum spre Londra Luton, Roma, Milano Malpensa, Dortmund, Memmingen, Larnaca, Eindhoven, Bruxelles Charleroi, Paris Beauvais şi Bologna, doar primele cinci vor mai rămâne în portofoliul bazei de la Suceava. Celelalte rute vor fi transferate spre baza de la Iași care va beneficia și de cinci aeronave noi în această iarnă.

După o serie de amânări și anulări de zboruri pe care Wizz Air le-a anunțat în această vară, compania a luat o decizie privind deservirea călătorilor din țara noastră și a anunțat închiderea bazei de la Suceava, începând cu 28 octombrie 2023.

„Wizz Air a anunţat astăzi planurile de ajustare a reţelei şi de optimizare a activităţii din România pentru a creşte fiabilitatea operaţională pentru clienţii locali. Mai exact, compania aeriană îşi ajustează reţeaua din Suceava şi se va concentra pe zborurile ce vor fi operate în continuare, pentru a optimiza mai bine timpul de zbor şi a minimiza perturbările şi anulările pentru clienţii din România. Începând cu 28 octombrie 2023, compania aeriană îşi va închide baza de la Suceava, urmând să opereze în continuare zboruri pe cinci rute actuale din Suceava către Londra Luton, Roma, Milano Malpensa, Dortmund şi Memmingen”, anunţă compania.

Cinci zboruri de la baza Wizz Air din Suceava vor fi trasferate la baza de la Iași

În acest moment, din baza de la Suceava sunt operate zboruri spre 10 destinații, însă începând cu 28 octombrie rutele spre Larnaca, Eindhoven, Bruxelles Charleroi, Paris Beauvais şi Bologna vor fi deservite de la baza din Iaşi. Conform declarațiilor companiei, la Iași vor fi aduse în această iarnă încă cinci aeronave, iar în următoarele săptămâni vor fi anunțate noi servicii pentru reţeaua din România.

Primul zbor Wizz Air a decolat de la Suceava pe 3 august 2016, iar de atunci, compania a transportat peste 2 milioane de pasageri pe rutele sale low-cost spre şi dinspre Suceava. 

Clienții care vor fi afectați de închiderea bazei Wizz Air de la Suceava vor fi contactați

Compania a anunțat că cei care au rezervat direct prin site-ul Wizz Air sau prin aplicaţia pentru mobil şi care sunt afectaţi de schimbări vor fi notificaţi prin e-mail și li se vor oferi trei opțiuni: reprogramarea gratuită, rambursare de 120% din tariful iniţial sub formă de credit de companie sau rambursarea a 100% din banii achitaţi.

„Ca urmare a planurilor de optimizare a pieţei din România, menite să sporească fiabilitatea operaţională pentru clienţii noştri locali, operaţiunile noastre din Suceava au devenit nesustenabile. Cu toate acestea, ne menţinem angajamentul de a sprijini creşterea continuă în România. Wizz Air nu va părăsi Suceava şi va continua să opereze peste 50% din capacitatea sa anterioară de la Suceava pentru a sprijini în continuare conectivitatea, asociată cu preţuri scăzute şi o experienţă de înaltă calitate. Principalele noastre obiective sunt de a contacta cu promptitudine toţi clienţii afectaţi, oferindu-le îndrumare precisă cu privire la opţiunile disponibile, şi de a ne extinde sprijinul pentru echipajul nostru de la Suceava. Wizz Air persistă în a oferi tarife competitive de pe mai multe aeroporturi din România, inclusiv Iaşi, Cluj, Sibiu, Bucureşti, Timişoara şi Craiova”, a declarat Diarmuid Ó Conghaile, directorul general al Wizz Air Malta.

Continue Reading

Economic

România ar putea beneficia de un suport financiar din partea Uniunii Europene în valoare de 33,9 milioane de euro. Banii vor fi alocați pentru repararea daunelor provocate de seceta gravă din anul 2022

Published

on

Sursa foto: Pexels

Miercuri, Comisia Europeană a propus acordarea României unui ajutor financiar în valoare de 33,9 milioane de euro din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) pentru repararea daunelor cauzate de seceta severă din vara anului 2022.

33,9 milioane de euro alocați României prin intermediul FSUE

Banii acordați României din Fondul de solidaritate al UE ar putea acoperi o parte din costurile operaţiunilor de urgenţă şi de redresare, precum repararea infrastructurii deteriorate, protecţii pentru populaţie, asigurarea infrastructurii de prevenţie şi protejarea patrimoniului cultural, precum şi operaţiunile de curăţare. 

„În fiecare an, ne confruntăm cu impactul devastator al schimbărilor climatice şi al unor dezastre naturale cu o frecvenţă şi o amploare din ce în ce mai mari. Cu toate că prevenţia, adaptarea la schimbările climatice şi atenuarea efectelor acestora, inclusiv cu sprijinul politicii de coeziune, rămân esenţiale, asistenţa FSUE este indispensabilă în urma dezastrelor naturale majore. Această solidaritate este în ADN-ul UE şi nu se opreşte la frontierele sale. Astăzi, Comisia a propus un sprijin din FSUE pentru România, care a suferit daune majore vara trecută”, spune comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira, citată de digi24.ro.

Decizia finală urmează a fi luată după aprobarea autorității bugetare, iar Comisia nu se poate antepronunța cu privire la avizul acesteia.

Odată cu aprobarea propunerii de mobilizare de către autoritatea bugetară, Comisia va elabora decizia de punere în aplicare a Comisiei privind acordarea asistenței FSUE. Odată adoptată decizia, ajutorul financiar poate fi plătit într-o singură tranșă.

Citește și: Iulie este prima lună din 2023 în care rata inflației a scăzut sub 10%. Marcel Ciolacu promite că până la sfârșitul anului în România inflația va înregistra 8%

FSUE oferă ajutor financiar statelor membre și candidate care au fost victime ale unor dezastre naturale

FSUE a fost creat după inundațiile grave care au avut loc în Europa Centrală în vara anului 2002 și are scopul de a sprijini statele membre și țările candidate prin oferirea unei contribuții financiare în urma producerii unor dezastre naturale grave. Odată cu începutul pandemiei de COVID-19, domeniul de aplicare al FSUE a fost extins pentru a acoperi urgențele majore de sănătate publică.

În vara anului 2022 România s-a confruntat cu o secetă gravă care a cauzat daune mai ales pentru producția de porumb și floarea-soarelui. România a înregistrat cea mai mică recoltă de porumb de după 2007, iar recolta de floarea-soarelui a reprezentat doar 70% față de producția normală.

Continue Reading

Trending