Connect with us

Sport

“Vâslește pentru viață!”, proiectul-terapie pentru persoane vulnerabile. Cum poate ajuta sportul nautic în procesul de vindecare

Published

on

Începând cu luna martie, Kayak Champions, un club sportiv de caiac-canoe pentru copii și adulți, lansează un proiect de terapie prin sport adresat persoanelor vulnerabile din București și zonele limitrofe. “Vâslește pentru viață!” urmărește să ofere cât mai multor persoane din categorii defavorizate ocazia de a practica o serie de sporturi nautice relaxante, în perfectă siguranță, într-o comunitate cu valori similare.

Care sunt beneficiile sportului nautic

Participarea la activități sportive comunitare poate ajuta la reducerea stigmatizării și discriminării asociate cu dizabilitățile sau alte forme de vulnerabilitate. Beneficiile sunt multiple la nivel fizic, psihic și mental și includ creșterea stimei de sine, dar și a motivației de a stabili și urmări obiective legate de starea de sănătate. Nu în ultimul rând, persoanele vulnerabile dobândesc abilități sociale vitale, își dezvoltă independența și învață să comunice eficient în echipă.

Vâslitul în caiac sau în barca dragon este un mijloc excelent de incluziune socială și terapie pentru categorii defavorizate precum persoanele cu handicap locomotor, copiii din centrele de plasament, supraviețuitori ai cancerului, nevăzătorii, copiii și tinerii cu sindrom Down. Ne adresăm persoanelor interesate de mișcare în aer liber, de învățarea unor abilități noi și care doresc să socializeze într-un context deschis și nediscriminant.” explică Marian Baban, președinte Kayak Champions, Maestru Emerit al Sportului. Participarea la activități este gratuită pentru toate persoanele vulnerabile, în limita numărului de locuri disponibile și în funcție de program. Antrenamentele se desfășoară la sediul clubului, pe lacul Titan din Parcul Alexandru Ioan Cuza din sectorul 3, București.

Beneficiarii pot vâsli în caiac simplu sau dublu, sau pot forma o echipă de dragon boat. Persoanele vulnerabile trebuie să aducă o adeverință medicală care atestă faptul că sunt apți pentru acest sport; participanții vor fi instruiți de antrenorii clubului și supravegheați pe toată durata activității sportive. În funcție de caz, pot primi și un partener cu experiență pe toată durata antrenamentului, pentru siguranță. Echipa de proiect este formată din traineri specializati, psihologi și alți specialiști care oferă suport în funcție de nevoile speciale ale persoanelor participante la activitate. „Există numeroase studii* care arată că mișcarea repetitivă cu partea superioară a corpului ajută la prevenirea și managementul limfedemului, o complicație frecventă în oncologie. Inspirați de poveștile de succes ale comunităților de supraviețuitoare de cancer din toată lumea, în 2020 ne-am decis să adăugăm și dezvoltăm serviciile oferite de club, adăugănd și disciplina dragon boat. Extinderea către mai multe categorii de persoane vulnerabile a venit natural, pe fondul cererii crescute și a rezultatelor benefice observate de către participanții la antrenamente. Acordăm o atenție sporită femeilor, deoarece au un grad mai mare de vulnerabilitate – 93% dintre femeile cu dizabilități nu practică niciun sport, iar femeile reprezintă doar o treime din sportivii cu dizabilități participanți la competițiile internaționale**. Este momentul să schimbăm aceste statistici!”, adaugă Cristina Baban, antrenor dragon boat în cadrul Kayak Champions.

Caiac-Canoe este un grup de sporturi nautice care se practică cu ambarcaţiuni uşoare, ce folosesc diferite tipuri de vâsle nefixate. Caiacul este un sport care dezvoltă echilibrul, forța, îndemânarea, capacitatea de efort și atenția distributivă. Dragon Boat este o barcă lungă de 12 metri, în care vâslesc 10 sau 20 de persoane, coordonate de un toboșar și ghidate de un cârmaci. Este un sport de echipă care dezvoltă echilibrul, forța, îndemânarea, sincronizarea și atenția distributivă.

Pentru mai multe detalii despre program sau pentru a înscrie persoane vulnerabile în proiect ne puteți contacta la adresa contact@kayakchampions.ro.

Despre Kayak Champions

Înființat în anul 2017, Kayak Champions este primul club sportiv de caiac – canoe din București care se adresează în egală măsură copiilor și adulților.

Sub îndrumarea unor antrenori calificați, cu experiență internațională, se pot practica mai multe sporturi nautice la nivel de agrement sau competițional. Este vorba despre caiac sprint, disciplina olimpică a acestui sport, dar și caiac polo, caiac de tură, stand up paddle sau dragon boat.

Clubul a organizat numeroase evenimente sportive printre care cantonamentul de pregătire al echipei naționale de caiac-canoe care a participat în anul 2018 la Youth Olympic Games, primul meci internațional de caiac polo din România susținut în compania echipei Marii Britanii, Turneul internațional de caiac polo București 2019 în compania echipei Israelului, Cupa Titan sau Cupa Danubius. Kayak Champions organizează și singura competiție de caiac-canoe din București destinată în exclusivitate sporitivilor amatori: Kayak Challenge Family & Friends. Clubul își propune să dezvolte comunitatea practicanților de caiac-canoe din București, să încurajeze adoptarea unui stil de viață sănătos și practicarea sportului pentru persoanele vulnerabile, promovând o atitudine responsabilă față de mediul înconjurător.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sport

VICTORIE! România – Elveția 1-0. Tricolorii termină pe primul loc Euro 2024: Victorie în faţa Elveţiei şi locul 1 în grupă

Published

on

Photo: Captură Video

Naționala de fotbal a României a învins Elveția, scor 1-0.  Tricolorii au învins Elveţia pe Arena Naţională, scor 1-0, şi sunt calificaţi la turneul final de anul viitor, primul pentru România după opt ani.

Naționala României termina grupa pe primul loc și va face parte din urna a două de la tragerea la sorți pentru grupele Euro 2024. Peste 50 de mii de oameni strigă la unison: România! România!

Elveţia a avut prima ocazie a meciului de pe Arena Naţională, la şutul lui Okafor, respins de Horaţiu Moldovan. Tricolorii au replicat prin lovitura liberă a lui Nicolae Stanciu, trimisă puţin peste poartă în minutul 34. Elevii lui Edward Iordănescu au deschis scorul în minutul 50, Stanciu a centrat în careu, Moruţan a recentrat şi Alibec a înscris. După numai trei minute Xhaka a trimis în plasa porţii noastre, dar arbitrul a anulat golul pentru că jucătorul elveţian îl faultase pe Marius Marin. Bancu a şutat puţin pe lângă poartă, în minutul 58, iar după un minut a fost imitat de Okafor. Acelaşi Okafor a şutat periculos în minutul 61, dar Horaţiu Moldovan a intervenit extraordinar aşa cum a făcut-o şi în minutul 90+6. Până la final nu s-a mai înscris şi România a învins Elveţia cu 1-0, clasându-se pe primul loc în grupa I a calificărilor pentru Euro 2024.

ROMÂNIA: H. Moldovan – Raţiu, R. Drăguşin, A. Burcă, Bancu – Cicâldău (R. Marin 64), M. Marin, N. Stanciu (Olaru 82) – Moruţan (I. Hagi 64), Alibec (G. Puşcaş 82), Fl. Coman (Drăguş 72). SELECŢIONER: Edward Iordănescu

ELVEŢIA: Mvogo – U. Garcia (Ugrinic 62), Akanji, Elvedi, R. Rodriguez – Aebischer (Freuler 84), Xhaka, Ndoye – Shaqiri (Steffen 62), Okafor (Amdouni 62), R. Vargas (Zeqiri 81). SELECŢIONER: Murat Yakin

Cartonaşe galbene: M. Marin 2, Moruţan 48, I. Hagi 90+3, Bancu 90+5 / Xhaka 54, Akanji 90+3

Arbitri: Davide Massa – Filippo Meli, Stefano Alassio – Matteo Marcenaro

Arbitri VAR: Massimiliano Irrati – Valerio Marini

Jandarmeria Bucureşti anunţă că în urma verificărilor efectuate la meciul România-Elveţia, din preliminariile Euro-2024, au fost depistate 81 de materiale pirotehnice, ascunse în diferite zone ale Tribunei II de la Arena Naţională, cu scopul de a fi folosite în timpul meciului.

Continue Reading

Sport

David Popovici a cucerit două medalii de aur la Campionatul Național de la Natație. Sportivul a triumfat la proba de 100 și 200 m liber

Published

on

By

Sursa foto: Facebook David Popovici

David Popovici a reușit să obțină cel mai bun scor la probele de 100 și 200 m liber în bazin de 25 m în cadrul Campionatului Național de Natație de la Otopeni. 

Campionatul Național de Natație în bazin scurt de la Otopeni are loc în perioada 9-12 decembrie. David Popovici participă în toate cele patru zile de concurs la probele de 100 m liber (joi), 200 m liber (vineri), 100 m mixt (sâmbătă) şi 50 m liber (duminică).

David Popovici a câștigat medalia de aur la proba de 100 și 200 m liber

La proba de vineri și cea de sâmbătă, campionul mondial și european a reușit să obțină cel mai bun timp. La proba de 100 m de metri a reușit să obțină timpul de 46,76, fiind urmat de Patrick Sebastian Dinu (47,22) şi Andrei Ungur.

Proba de 200 m liber a încheiat-o într-un minut, 43 de secunde şi o sutime, fiind urmat de Vlad Stancu (1:45.38), iar pe trei a terminat Mihai Gergely (1:45.64).

Citește și: România este campioană mondială la minifotbal. Tricolorii au reușit să se impună în finala cu Kazahstan

David Popovici nu va participa la Mondialele de la Doha

Campionatul Naţional de înot de la Otopeni este o competiţie test înainte de Campionatului European în bazin de 25 de metri, programat luna viitoare (5-10 decembrie), la Otopeni. Aceasta va fi ultima competiție din acest an în care va participa David Popovici. Antrenorul sportivului, Adrian Rădulescu, a declarat că elevul său va lipsi de la Mondialele de la Doha, de la începutul anului viitor, 2-18 februarie, deoarece își dorește să-și păstreze toate forțele pentru Jocurile Olimpice de la Paris.

Continue Reading

Sport

Africa de Sud a cucerit al patrulea trofeu la Cupa Mondială de Rugby. Este prima țară care reușește această performanță

Published

on

By

Sursa foto: Pexels

Sâmbătă seara, pe Stade de France, echipa de rugby a Africii de Sud a adus țării cel de-al patrulea trofeu la Cupa Mondială de Rugby. Sud-africanii au mai câștigat în 1995, 2007 şi 2019.

În meciul final de la Cupa Mondială de Rugby, Springboks, echipa Africii de Sud a reușit să se impună în fața All Blacks, echipa Noii Zeelande și să obțină scorul de (12-11). 

Springboks şi-a păstrat titlul mondial cucerit în urmă cu patru ani în Japonia. Echipa a avut și un avantaj numeric mai bine de jumătate din meci, după ce căpitanul neozeelandez Sam Cane a primit cartonaş roşu în min. 35 al meciului.

Springboks câștigă al patrulea trofeu la Cupa Mondială

Africa de Sud este prima echipă care a cucerit trofeul Webb Ellis de patru ori (1995, 2007, 2019, 2023).

Springboks nu a pierdut niciodată o finală de Cupă Mondială, finala din 1995 a fost disputată tot cu echipa Noii Zeelande care s-a terminat cu scorul cu 15-12, după prelungiri.

Citește și: Mohamed Salah a fost desemnat cel mai bun marcator all-time al cluburilor engleze în Europa. Cum l-a depășit pe Thierry Henry

Meciul final Africa de Sud-Noua Zeelandă

Noua Zeelandă: De Groot (Tamaiti Williams, 66), C. Taylor (Taukei’aho, 66), Lomax (Laulala, 66), Retallick (Papali’i, 71), S. Barrett, Frizell (Whitelock, 55), Cane, Savea – Smith (Christie, 66), Mo’unga (McKenzie, 75) -Telea, J. Barrett, Ioane, Jordan (Lienert-Brown, 71), B. Barrett. 

Africa de Sud: Kitshoff (Nche, 52), Mbonambi (Fourie, 4), Malherbe (Nyakane, 66), Etzebeth (Kleyn, 58), Mostert (Snyman, 52), Kolisi (Wiese, 73), Du Toit, Vermeulen (Kwagga Smith, 58) – De Klerk, Pollard – Kolbe, De Allende, Kriel, Arendse, Willemse (Le Roux, 66).

Continue Reading

Trending