Familie
Sfaturi pentru a avea mai multă energie odată cu venirea primăverii
Published
2 ani agoon
Cu temperaturi mai blânde, mai mult soare și verdeață în jur, sosirea primăverii poate fi un prim pas pentru a introduce noi obiceiuri care să ne îmbunătățească stilul de viață. Cu toate acestea, introducerea unui nou obicei, oricât de simplu ar părea, necesită efort și planificare. Fie că îți dorești să ai un stil de viață mai sănătos, să faci mai multă mișcare sau să consumi mai multe lichide, trebuie să transformi intențiile în acțiunii.
Tocmai de aceea, primăvara poate fi un moment foarte bun pentru reevaluare, deoarece rezoluțiile din această perioadă pot fi mai ușor de urmat decât cele pe care încerci să le implementezi în lunile reci de iarnă.
De exemplu, dacă îți dorești să consumi mai multe legume, poți experimenta diferite rețete noi. Include mai multe vitamine și minerale în alimentație, consumând fructe și legume proaspete, astfel îi vei oferi organismului tău nutrienții de care are nevoie. Una dintre bucuriile primăverii este umplerea piețelor cu legume de sezon. Cumpără de la producătorii locali legume verzi, fructe de primăvară și cereale. Pe lângă faptul că sprijini micii agricultori, te vei bucura de alimente proaspete și sănătoase. Dacă vrei să îți recapeți energia pierdută în timpul iernii, trebuie să ai grijă și la alimentele pe care să le elimini din dieta zilnică. Pentru detoxifierea organismului, poți să renunți săptămânal la alimentele bogate în grăsimi, precum și la ulei și prăjeli.
Apa, esențială pentru starea de bine
Dacă scopul tău este să bei mai multe lichide, planifică-ți în rutina zilnică exact când și din ce vei bea mai multă apă. Un truc pe care îl poți implementa, spre exemplu, este să pregătești un pahar plin cu apă lângă periuța de dinți de seara și bea-l imediat după ce te-ai spălat pe dinți dimineața, apoi umple-l pentru a bea apă după ce te-ai spălat pe dinți seara. Astfel, deja consumi aproximativ 0,5 litri de apă din necesarul zilnic.
În plus, încearcă să ai mereu în apropierea ta o sticlă cu apă, indiferent că ești la birou, la o plimbare în parc sau prins cu treburi în oraș. Spre exemplu, recipientele sustenabile din oțel inoxidabil sau sticlă de la waterdrop® sunt disponibile într-o varietate de modele pentru a te motiva să consumi apă constant. Poți alege recipientele în culorii vii precum verdele, rozul, pentru un design plăcut în contrast cu anotimpul primăverii. Dacă nu ești obișnuit să bei cantități mai mari de apă, îmbogățește apa cu arome naturale, cu conținut scăzut de calorii, cum ar fi Microdrinkurile. De asemenea, atunci când îți începi dimineața cu o cafea, nu uita să ai lângă tine și un pahar de apă, pentru a evita deshidratarea organismului.
Fie că optezi pentru arome care conțin zmeură, floare de soc, rodie, goji, lămâie verde, mango sau florile de hibiscus, Microdrinkurile îți vor oferi un boost de energie, iar consumul de apă regulat îți vor ajuta corpul și mintea să funcționeze optim în timpul orelor de lucru. Datorită conținutului scăzut de calorii și carbohidrați, se pot încadra în majoritatea dietelor.
Pregătește-ți tenul pentru primăvară
De asemenea, hidratarea tenului este importantă în orice anotimp, dar rutina de îngrijire trebuie adaptată în funcție de modificările de temperatură. Pentru ca tenul tău să arate întotdeauna sănătos, trebuie să acorzi atenție schimbărilor climatice, dar și produselor și procedurilor de îngrijire pe care le urmezi. Pentru a face mai ușoară trecerea de la rutina de iarna la cea de primăvară fără a agresa pielea, încearcă să introduci treptat creme, măști și serumuri cu colagen pentru a scapă de senzația de ten uscat pe care ai căpătat-o în perioada iernii, astfel că tenul tău își va căpăta luminozitatea și strălucirea în lunile calde ce vor urma.
Un obicei sau o schimbare a stilului de viață poate fi stresantă nu numai pentru creier, ci și pentru corp. Dacă ți-ai propus să faci sport începând cu această primăvară, începe cu plimbări lungi prin parc, iar ulterior poți începe să alergi sau să mergi într-o sală de sport. Cercetările arată că plimbările în natură îți încetinesc ritmul cardiac și te relaxează, dar unele studii indică faptul că efectul primăverii asupra creierului are ceva special. Un studiu de la Universitatea din Michigan a asociat petrecerea a 30 de minute în aer liber pe vreme caldă și însorită de primăvară cu o stare de spirit mai bună și o memorie mai bună.
În timpul sportului, corpul nostru pierde nu doar apă, ci și săruri minerale (electroliți) și oligoelemente, care afectează funcționarea nervilor și a mușchilor. O alternativă la băuturile pentru sport îmbuteliate este gama waterdrop® Microlyte. Aceasta conține cinci tipuri de electroliți, calciu, potasiu, magneziu, clorură și sodiu și, de asemenea, susține organismul cu 9 tipuri de vitamine valoroase și sunt disponibile în versiuni de pepene dulce, afine aromate și grapefruit răcoritor.
Un motiv important pentru stările depresive pe timp de iarnă este lipsa luminii solare. Razele soarelui de primăvară reprezintă cea mai bună sursă naturală de vitamina D, element vital de care depinde corpul nostru pentru a absorbi calciul și pentru a întări sistemul imunitar.
Astfel, primăvara este momentul perfect pentru a te reorienta către tine și spre a face alegeri sănătoase, astfel încât să te poți bucura de schimbările sezoniere care vin.
You may like
Familie
Cinci soluții pentru a diminua comunicarea conflictuală în cuplu și familie
Published
8 luni agoon
05/02/2024„Cea mai frumoasă perioadă din an”, portretizată în filmele tematice și pe rețelele de socializare cu imagini idilice despre relaxare, abundență, liniștea timpului petrecut alături de cei dragi, este, în realitate, una dintre cele mai stresante și epuizante pentru foarte mulți oameni, potrivit statisticilor. În topul celor mai importanți factori de stres se află lipsa resurselor financiare. Conform unui studiu Ipsos realizat în 12 țări (sursă Statista), finalul pandemiei din 2022 a adus mai mult entuziasm pentru perioada sărbătorilor din decembrie, însă nivelul de stres resimțit a fost încă și mai ridicat din cauza creșterii prețurilor. În medie, aproape nouă din zece respondenți la nivel global (din 10.000 de adulți intervievați) au declarat că se simt stresați din cauza impactului majorării costului vieții în mai multe domenii, iar 55% dintre ei sunt mai stresați decât anul trecut. În acest top, România a ocupat locul I cu cel mai ridicat nivel de stres în perioada sărbătorilor de iarnă. 74% dintre români au declarat că, din cauza creșterii prețurilor, s-au simțit mai stresați în legătură cu sărbătorile și cu finalul de an în 2022, decât în 2021.
Cinci soluții pentru a diminua comunicarea conflictuală în cuplu și familie, în perioada sărbătorilor, de la autoarea cărții „Cinci conflicte (necesare) în relația de cuplu”
Alți factori importanți de stres sunt lipsa timpului, presiunea socială și profesională și interacțiunile conflictuale din cadrul reuniunilor de familie. American Psychological Association (APA) și Greenberg Quinlan Rosner Research Center informează că 69% dintre respondenții unui alt studiu au declarat că sunt stresați de sentimentul sau de faptul că „nu au timp”, 68% resimt o oboseală mai mare, iar 44% sunt stresați de reuniunile de familie (Hope of Heart). Potrivit unei cercetări realizate de Statista în luna septembrie a acestui an, aceste tendințe și factorii stresori amintiți se mențin și în 2023, astfel încât 60% dintre respondenții americani au declarat că sunt îngrijorați de cheltuieli și plata cadourilor, găsirea cadoului perfect (38%) și de participarea la petreceri și/sau reuniuni de familie (30%).
Aceste date creionează o altă realitate a lunii decembrie, o perioadă în care conflictele de familie și în relația de cuplu tind să fie mult mai frecvente și să se desfășoare cu o intensitate mult mai mare. Joanna Harrison, psihoterapeut de cuplu, precizează în cartea Cinci conflicte (necesare) în relația de cuplu. Și de ce contează cine spală vasele, publicată în colecția Psihologie Practică a Editurii Trei, că pe parcursul anilor petrecuți lucrând cu diverse cupluri, dar și din propria experiență maritală, „am observat cinci zone în relațiile de cuplu în care apar tensiuni recurente. Prima și cea mai importantă dintre acesta este reprezentată de felul în care comunicăm în relația de cuplu”. Un subiect deloc de neglijat pe fondul unui context cu multe surse de stres și puține resurse emoționale. Ea descrise mai multe aspecte sensibile care alcătuiesc formele conflictuale de comunicare și oferă soluții concrete prin care acestea pot fi trasformate în moduri pașnice și vindecătoare de relaționare, atât pentru fiecare persoană implicată în relație, cât și pentru relația în sine.
-
Ascultarea. În ceea ce privește acest prim capitol dedicat comunicării, terapeuta afirmă că cele mai importante distorsiuni apar din nevoile partenerilor de a fi auziți și așteptările ca forma de ascultare să fie însoțită de aprobare. „Una dintre cele mai frecvente nemulțumiri întâlnite la oamenii cu care lucrez este aceea că partenerul nu îi ascultă, nu are urechi să audă ceea ce li se transmite, chiar dacă par că repetă aceleași lucruri de <ani buni>. Uneori îi întreb ce ar presupune ca ei să se simtă ascultați și constat că ar prefera ca partenerul să facă așa cum vor ei, să fie de acord cu ceea ce spun ei.” Ea propune o schimbare de perspectivă, ca soluție la gestionarea comunicării, în special în timpul conflictelor, pe care o detaliază cu studii de caz și cu exemple extrase din terapiile desfășurate în cabinet. Ascultarea înseamnă, în primul rând, crearea unui spațiu în care ambii parteneri își pot exprima opinia într-un mediu mai sigur, în care simt că îngrijorarea sau nevoia lor a fost observată. „Este o diferență considerabilă între cele două: între a fi ascultat și a fi aprobat de partener (valabil și viceversa). Fără doar și poate, valoarea pe care o aduce ascultarea partenerului în cuplu este una importantă, de multe ori subestimată, dar ceea ce este mai important decât obținerea unei aprobări este existența unui spațiu comun în care ambilor parteneri le este permis să emită opinii diferite și să-și manifeste sentimentele. Pornind de aici, partenerii pot să se pună de acord asupra unei decizii sau a unui rezultat.”
-
Tonul vocii. La baza unui conflict nu stau neapărat cuvintele pe care le alegem sau modul în care ne descriem sentimentele, ci tonul pe care îl folosim, este de părere Joanna Harrison. „Acordând o atenție mai mare la felul în care percep tonul interlocutorului, partenerii unui cuplu pot schimba cursul conversației și o pot transforma dintr-una care scoate tot ce-i mai rău din ei (în care cel puțin unul dintre parteneri se va enerva), într-una cu un deznodământ mai productiv. Abordarea acestui subiect în cuplu poate avea efecte favorabile — puteți să vă manifestați interesul față de cum percepe fiecare dintre voi tonul pe care îl folosiți în discuții și să creați contextul potrivit în care să descrieți în ce măsură vă afectează acesta.”
-
Evitarea conflictelor. „Prin adoptarea unui comportament în care divergențele de opinie și subiectele care stârnesc conflicte și ranchiună nu sunt discutate, măcar din când în când, cuplurile ajung uneori într-o situație de criză: problemele atât de evidente și imposibil de ignorat, respectiv <elefantul din cameră> ajunge să crească atât de mult, încât partenerii nu mai au loc să treacă de el. Uneori, <elefantul> dintr-o relație ajunge să aibă dimensiuni considerabile sau partenerii cuplului ajung să întrețină o întreagă <turmă de elefanți> de care se atașează, poate chiar fără să-și dea seama, astfel că relația de cuplu nu mai are loc să se desfășoare”. Având multe exemple pe care le descrie în paginile cărții, terapeuta spune că a lucrat cu unele cupluri care încercau din răsputeri să evite orice conversație dificilă, iar această evitare a conflictelor se naște, în opinia sa, în primul rând din frica de expunere în fața unei alte persoane. Sau din cauza fricii de consecințele unei replici nelalocul ei — sentiment ce „își poate avea rădăcinile în trecutul unei persoane, marcat de un anumit stil de comunicare cu o personalitate semnificativă din perioada copilăriei”.
-
A cere iertare. Opusul evitării poate fi nu doar expunerea, ci și capacitatea de a cere iertare. „Este nevoie de curaj pentru a cere iertare. Într-un cuplu în care comunicarea se bazează pe ascultare, partenerii construiesc un mediu securizant, în care se simt liberi să-și exprime sentimentele dificile, dar și să ceară iertare. În general, este mult mai ușor să faci acest lucru în fața unei alte persoane atunci când te simți în siguranță și nu te gândești de două ori înainte de a o face”. Iar schimbarea de perspectivă înseamnă că „nu mai este vorba despre cine are sau nu dreptate (un teren periculos, de cele mai multe ori), ci despre recunoașterea impactului pe care o anumită acțiune l-a avut asupra celuilalt”.
-
Aspecte pozitive ale relației și/sau ale comportamentului partenerului. „Este foarte important să discutați și despre aspectele pozitive ale relației. Poate că îți este mai la îndemână să-i spui partenerului ce te enervează la el sau să-l critici decât să-i spui ceea ce apreciezi la el, mai ales dacă acesta este modelul pe care l-ai dobândit în familie, în perioada copilăriei”, afirmă autoarea cărții Cinci conflicte (necesare) în relația de cuplu. Cu toate acestea, afirmarea aspectelor pe care partenerii le apreciază unul la celălalt îi ajută pe aceștia să asimileze informații privind ceea ce are un impact pozitiv asupra lor și, inclusiv să detensioneze multe dintre conflicte.
Joanna Harrison a fost avocat specializat în divorțuri timp de 5 ani. După această experiență, și-a dorit să lucreze mai mult cu dinamica relațiilor decât „cu rezultatele practice ale destrămării lor” și în prezent este psihoterapeut de cuplu și clinician principal la Tavistock Relationships, în Londra.
Familie
Asociația pastel și Kaufland dau Start EDU, și oferă rechizite și materiale didactice pentru un an, unei comune din Delta Dunării
Published
1 an agoon
21/09/2023Asociația pastel și Kaufland România au oferit rechizite și materiale didactice pentru cei 45 de copii care locuiesc în satele C.A Rosetti, Letea, Periprava, Sfiștofca și Cardon, din județul Tulcea. În plus, școlile din C.A Rosetti, Letea și Periprava au fost dotate cu materiale educaționale, jocuri și produse de curățenie, pentru ca cei 45 de copii să înceapă anul școlar pregătiți.
Inițiativa face parte din programul „Start EDU”, fiind al treilea an în care Asociația pastel se implică în comunitățile izolate unde copiii au nevoie de rechizite și materiale educaționale. „Start EDU” are loc pentru al doilea an consecutiv în județul Tulcea.
Cele 5 sate formează una dintre cele mai izolate comune din România, aflată la peste 100 de km de primul oraș. Aici învață doar 45 de copii, iar școala este singurul loc unde ei se întâlnesc, socializează și învață. Majoritatea familiilor nu au posibilități materiale pentru a le asigura copiilor strictul necesar, deoarce nu își permit să meargă până în Tulcea să le achiziționeze. Drumul din localitate până în Tulcea costă 200 de lei și este anevoios, implică deplasarea cu autoturismul și ambarcațiuni.
„Este momentul ca acești copii din comunitate să învețe, să se educe, este șansa lor. Ei au nevoie ca adulții din jurul lor să fie concentrați pe nevoile lor. Au nevoie să le placă la școală, să fie stimulați cognitiv cu materiale noi și interesante, să descopere plăcerea de a învăța, să le fie activată curiozitatea, să nu mai măsoare drumul spre și dinspre unitatea de învățământ doar din lipsuri. La fel ca și anul trecut, cu sprijinul partenerilor noștri, le-am oferit kituri individuale, cu tot ce au nevoie pentru întregul an școlar. În plus, am echipat și școala cu diverse materiale ca să întâmpine cum se cuvine reîntoarcerea elevilor la școală” – spune Andreea Oprea, director executiv Asociația pastel.
Cele 45 de pachete au fost formate din: ghiozdane, penare complet echipate cu instrumente de scris, creioane colorate, carioci, caiete, acuarele, dicționare, cărți de beletristică.
„Pentru noi, la Kaufland România, educația este o prioritate și ne implicăm anual în proiecte ce sprijină accesul la educație și asigură oportunități egale. Toți copiii merită să aibă un început bun de an școlar și ne bucurăm să contribuim la reușita elevilor din Tulcea. Împreună cu Asociația pastel demonstrăm că implicarea face diferența” – a completat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.
Prima ediție a proiectului StartEDU s-a desfășurat în 2022, în aceeași comunitate. Rezultatele ediției precedente sunt:
Medii mai mari și primul premiu I acordat în ultimii ani. Datorită materialelor și rechizitelor pe care le-am donat anul trecut, copiii au (re)descoperit plăcerea de a merge la școală, de a explora și de a-și dezvolta noi abilități. La finalul anului școlar 2022-2023, mediile copiilor au fost considerabil mai mari decât cele din anul școlar precedent, iar profesorii au fost mândri să acorde, după mult timp, un premiu I unui elev care a avut rezultate școlare foarte bune. Cu un an înainte, niciun elev nu s-a calificat pentru premiul I.
Promovabilitate de 100%. Promovabilitatea a crescut în școlile din Letea, Periprava și C. A. Rosetti, un rezultat mult îmbunătățit față de anii anteriori.
Noi abilități învățate. Foarte apreciate de elevi au fost activitățile care au implicat lucrul cu materialele craft. Datorită acestor activități, elevii s-au implicat în activități extrașcolare, care au presupus lucru tehnic și manual, și au putut accesa alte abilități (pe lângă cele logice, de memorare sau citire). În plus, faptul că elevii s-au implicat în activități de învățare și joc, complet noi, i-a ajutat să-și manifeste personalitatea.
Procesul de predare s-a îmbunătățit. Datorită noilor resursele (dicționare, caiete și fișe de lucru), munca la clasă s-a îmbunătățit și a devenit mai eficientă. În plus, profesorii au avut un spectru mai larg și divers de evaluare a cunoștințelor și de notare. Dacă înainte notau elevii doar după lecțiile din manuale, acum profesorii au ținut cont, în procesul de evaluare, și de rezultatele din caietele de lucru și implicarea lor în activitățile extrașcolare.
Egalitate de șanse în educație. Proiectul startEDU oferă egalitate de șanse tuturor copiilor, iar asta s-a văzut în comunitatea din C.A. Rosetti. Copiii au primit toți aceleași kituri cu materiale, pentru a avea acces egal la activități educative și la jocuri. Sunt gesturi importante, care dacă sunt învățate la timp pot avea un impact pozitiv în vieților lor de adolescenți și, mai apoi, de adulți.
Partenerii proiectului StartEDU 2023 sunt: Kaufland România, VARD, Schneider Electric, BIC, BEBE Tei, NAVROM.
Familie
Proiectul Make a Friend: O poveste despre prietenie, unde copiii tipici vin să se joace alături de copiii cu nevoi speciale
Published
2 ani agoon
14/11/2022Asociația The Story of Autism, organizație non-guvernamentală şi independentă, care contribuie la îmbunătățirea calităţii vieții, implicit de a apăra și de a promova drepturile persoanelor cu tulburări din spectrul autismului, (tulburări pervazive de dezvoltare, tulburări de limbaj, ale celor cu retard motor sau mental).
Asociația urmărește prin dezvoltarea de programe specializate, recuperarea prin intermediul terapiilor (terapie ocupațională, terapie cognitiv comportamentală, logopedie, kinetoterapie, art terapie, meloterapie, consiliere părinți, terapie animale, jocuri creative) a beneficiarilor mai sus menționați.
Proiectul The Story of Autism a luat naștere din proprie experiență a Președintelui asociației, prin prisma trăirilor, sentimentelor, a încercărilor, dar și a motivației cu care se întâlnește un părinte al cărui copil este diagnosticat cu autism.
Make a Friend este un program unic de acceptare şi integrare a copiilor cu nevoi speciale, prin care implicăm în şedinţele de terapie voluntari, copiii tipici, dornici să ajute şi să se implice în activităţi de voluntariat. În acest program se leagă noi prietenii, copiii tipici vin la centru, alături de părinţi şi de voluntari și se joacă alături de copiii cu nevoi speciale. Astfel, cei mici învață că prietenia nu se raportează la stereoptipuri și că respectul pentru diferenţe este un principiu ce cu siguranță va contribui la dezvoltarea lor personală.
A fost odată ca niciodată…
Nu, nu, de fapt a fost mai mult de atât, încercări, empatie și foarte multă motivaţie. Da, acestea sunt câteva dintre trăirile cu care se confruntă un adult ce are în viața sa un copil cu autism. Dar copilul cu autism cu ce se confruntă? Care sunt sentimentele pe care micuțul le resimte zilnic?
De la aceste întrebări a luat naștere Make a Friend, unul dintre proiectele de suflet ale asociaţiei The Story of Autism, un program unic de integrare şi de acceptare a copiilor cu nevoi speciale, demarat şi cu ajutorul voluntarilor implicaţi.
„Din dragoste pentru copiii cu nevoi speciale, ne-am dorit să pătrundem în acest univers, să îi ajutăm să-și creioneze o poveste superbă în care ei sunt eroii. Aceștia ne învață zilnic o nouă poveste, despre cum limitele nu există și oricine trebuie să fie iubit, înțeles. Astfel, a luat naștere un proiect ce stă la baza idealurilor asociației THE STORY OF AUTISM, un proiect nu doar pentru părinții copiilor cu autism ci mai degrabă pentru copiii speciali dar și pentru cei ce vor să îi ajute și să îi înțeleagă, acesta poartă denumirea de Make a Friend”, a declarat Alexandra Dreghiciu, fondatoarea Centrului THE STORY OF AUTISM.
Care sunt mai precis activitățile pe care copilul tău le va face?
Micuțul tău va participa activ la sedințele de terapie, special adaptate pentru prezenţa lui. Altfel spus, va desena, va modela, va cânta și va spune poveşti. Mai presus de orice, acesta își va face prieteni. Experiența va fi similar ca cea de la atelierele la care participă în mod obișnuit, doar că va avea un cadou: o experiență unică, asistată de psiholog, care va ajuta cu siguranţă la dezvoltarea laturii sale emoționale.
Află detalii despre proiect pe https://storyofautism.ro/make-a-friend/ şi vizitează-ne pe pagina de facebook la https://www.facebook.com/storyofautism.ro