Connect with us

Muzica si filme

La aniversarea de 25 de ani, „Titanic”, filmul care a scris istorie, este din nou în cinematografe, remasterizat, disponibil în format 3D HFR

Published

on

Acum 25 de ani, scriitorul și regizorul James Cameron, câștigător al Premiului Oscar, a schimbat cursul istoriei odată cu lansarea filmului „Titanic”, care spune povestea a doi tineri îndrăgostiţi, Jack (Leonardo DiCaprio) şi Rose (Kate Winslet), şi a scufundării Titanicului, supranumit vasul viselor.

Cu efecte vizuale inovatoare la acea vreme, care au recreat cu o acuratețe uluitoare tragedia scufundării vasului, „Titanic” a devenit rapid filmul simbol al unei generații. Uimind criticii și publicul deopotrivă, epopeea în imagini a doborât fiecare record de box-office ajungând un fenomen cultural cu adevărat global. 

Iar acum, în ajun de Ziua Îndrăgostiților, publicul din întreaga lume poate trăi din nou, în cinema, emoția  blockbusterului magnific. Remasterizat la o rată de cadre mai mare, „Titanic” va reveni pe marele ecran doar în format 3D, dar şi in formatele speciale IMAX 3D, 4DX si Dolby Atmos HFR,  începând cu 9 februarie 2023 (în avanpremieră).

O poveste a tuturor generațiilor

Povestea din „Titanic” începe în 1997, în locul unde este scufundată epava navei, la două mile și jumătate sub nivelul oceanului. Un căutător de comori (Bill Paxton) este hotărât să scoată la suprafață bogățiile acestei nave maiestuoase, pentru a descoperi povestea nespusă din spatele dezastrului.

Ruinele tragice dispar, lăsând loc palatului sclipitor care a fost Titanicul, în momentul în care se pregătește pentru prima sa călătorie din Anglia.

Printre miile de călători care își iau rămas bun, destinul a ales două suflete tinere, făcându-le eroii unei pasiuni care le va schimba viețile pentru totdeauna. Rose DeWitt Bukater (Kate Winslet) este o tânără americană de 17 ani, din clasa superioară, care se sufocă din cauza limitelor rigide și așteptările societății edwardiane.

Odată ce îl întâlnește pe Jack Dawson (Leonardo DiCaprio), un pasager cu spirit liber, ea descoperă lumea care se află în afara cuștii ei aurite și trăiește o poveste de dragoste care răsună de-a lungul deceniilor.

Nimic nu poate interveni între ei, nici măcar ceva atât de inimaginabil precum scufundarea Titanicului, fapt care a provocat moartea a peste 1.500 de oameni la data de 15 aprilie, 1912.

„Tragedia Titanicului a căpătat o aură aproape mitică în imaginația noastră colectivă, însă trecerea timpului i-a răpit chipul uman și vitalitatea”, a spus Cameron la momentul lansării inițiale a filmului.

„Sper că relația dintre Rose și Jack va fi un fel de paratrăsnet emoțional, permițând spectatorilor să dea voie minții și inimii să aducă din nou istoria la viață.”

 

Un adevărat fenomen cultural

Când „Titanic” s-a lansat în cinematografe, pe 19 decembrie 1997, filmul a devenit un adevărat fenomen cultural. Poate că acesta a fost felul în care nava a devenit un microcosmos al vieții umane – un loc în care conflictele și pericolele nu încetau niciodată, la fel ca resursele, curajul și speranța.

Sau poate că era vorba de frumusețea pură a conexiunii dintre Jack și Rose, una pe care nici convențiile sociale, nici puterea feroce a naturii nu o puteau rupe. Poate că detaliile uimitoare ale producției au fost cele care au dus spectatorii într-o altă lume, nevăzută până acum, dar profund reală. Oricare ar fi fost sursa puterii sale, „Titanic” a căpătat o viață proprie, lansându-i rapid pe DiCaprio și Winslet în stratosfera celebrităților.

Pe măsură ce publicul din întreaga lume s-a înghesuit să vadă „Titanic” din nou și din nou, povestea de dragoste captivantă a eclipsat în curând chiar și cele mai mari triumfuri cinematografice. În America de Nord, a ocupat locul 1 în box office pentru 15 weekenduri consecutive și a devenit primul film care a încasat vreodată 1 miliard de dolari la nivel mondial; până în prezent, rămâne al treilea film cu cele mai mari încasări din toate timpurile.

„Titanic” a făcut istorie din toate punctele de vedere, mai ales la Premiile Oscar, câștigând un record de 11 premii Oscar – fiind unul dintre cele trei filme care au reușit asta – inclusiv pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor și cel mai bun cântec original (melodia lui Celine Dion „My Heart Will Go On”).

Doborând record după record, filmul l-a propulsat pe James Cameron în vârful lumii cinematografice, cimentându-i reputația ca un gigant al filmului, ceea ce a fost confirmat și de producțiile ulterioare.

În 2012, marcând 100 de ani de la scufundarea navei, Cameron a relansat filmul în cinematografe în varianta 3D, folosind cele mai noi instrumente vizuale pe care le oferea industria la acel moment, intensificând, astfel, emoția pe care o transmite filmul.

Relansarea i-a permis lui „Titanic” să ajungă la o generație complet nouă, inclusiv la un public care nici măcar nu se născuse în 1997.

Teme universale

Astăzi, atracția universală pe care o generează subiectele din „Titanic” – tema măreției umane, rădăcinile dezastrului și modul în care romantismul poate transcende prejudecățile, societatea și timpul – rămâne la fel de intensă.

„Scopul meu în realizarea acestui film a fost să arăt nu numai moartea dramatică a acestei nave, ci și viața ei scurtă și glorioasă”, spune Cameron.

„Pentru a reda frumusețea, exuberanța, optimismul și speranța Titanicului, pasagerii și echipajul său, și procesul înfruntării lor cu partea întunecată a naturii umane din spatele acestei tragedii, celebrează potențialul nelimitat al spiritului uman. Titanicul nu este doar o poveste-atenționare – un mit, o parabolă, o metaforă a răului din lume – ci și o poveste despre credință, curaj, sacrificiu și, înainte de toate, despre iubire.”, mai spune el.

În parteneriat cu Paramount Pictures, Twentieth Century Studios prezintă acum o producție Lightstorm Entertainment, un film de James Cameron, cu Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Billy Zane, Kathy Bates, Frances Fisher, Bernard Hill, Jonathan Hyde, Danny Nucci, David Warner și Bill Paxton. Scris și regizat de James Cameron, filmul este produs de Cameron și Jon Landau.

SINOPSIS:

Cu o distribuție de zile mari, printre care câștigătorii premiilor Oscar, Leonardo DiCaprio și Kate Winslet, filmul este o poveste de dragoste epică, plină de acțiune, plasată în timpul călătoriei inaugurale nefaste a „nescufundabilului” Titanic, la acea vreme, cel mai mare obiect în mișcare construit vreodată.

Regizat de James Cameron, filmul îi are în rolurile principale pe Kate Winslet și Leonardo DiCaprio, doi tineri îndrăgostiți, deciși să nu lase nimic să le strice proaspăta relație. Universul lor este populat și de Cal Hockley, interpretat de Billy Zane, moștenitorul unei averi imense și logodnicul lui Rose, și de Ruth DeWitt Bukater, mama lui Rose, avidă de poziție socială, interpretată de Frances Fisher. Laureata premiilor Oscar, Kathy Bates este cel mai colorat personaj real de pe navă, Molly Brown. Printre alte personaje istorice se află căpitanul E.J. Smith (Bernard Hill), directorul White Star Line, J. Bruce Ismay (Jonathan Hyde), și constructorul și arhitectul principal al Titanicului, Thomas Andrews (Victor Garber).

În România, „Titanic” este distribuit de Forum Film România, fiind disponibil în cinematografe din 10 februarie 2023, pentru o scurtă perioadă de timp, în formatele 2D,3D, IMAX și remasterizat în 4K.

 

TRAILER:

https://www.youtube.com/watch?v=_xigUHkISKs

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Muzica si filme

Michael Gambon a murit. Actorul a devenit cunoscut pentru pentru rolul profesorului Dumbledore din seria Harry Potter

Published

on

Sursa foto: Captură Youtube

Actorul Sir Michael Gambon a decedat la vârsta de 82 de ani în urma unei crize de pneumonie. El este cunoscut, în special, pentru rolul profesorului Albus Dumbledore din filmul „Harry Potter”.

Michael Gambon a murit. Actorul a jucat în filme, dar și pe scene de teatru

Anunțul decesului „Marelui Gambon”, așa cum era cunoscut în cercurile actoriei, a fost făcut de soția sa Lady Gambon și fiul său Fergus Gambon: „Suntem devastați să anunțăm pierderea lui Sir Michael Gambon. Iubit soț și tată, Michael a murit liniștit în spital, cu soția sa Anne și fiul Fergus lângă pat, în urma unei crize de pneumonie. Michael avea 82 de ani.

Vă rugăm să ne respectați confidențialitatea în acest moment dureros și vă mulțumim pentru mesajele dumneavoastră de sprijin și dragoste.”

Citește și: „The Creator / Creatorul”, un eveniment cinematografic despre prejudecăţi, dragoste şi AI

Cariera lui Michael Gambon

De-a lungul vieții, actorul a jucat atât în filme, seriale TV, dar și pe scena celor mai importante teatre din Marea Britanie și Irlanda. În domeniul cinematografiei, a devenit cunoscut pentru rolul profesorului Albus Dumbledore, directorul școlii de vrăjitori Hogwarts în șase dintre cele opt filme Harry Potter.

De asemenea, actorul a mai apărut și în Fantastic Mr Fox, a jucat rolul detectivului francez Maigret și a jucat în The Singing Detective

A fost nominalizat la premiile Emmy pentru rolul său în rolul domnului Woodhouse într-o adaptare după Emma a lui Jane Austen în 2010 și pentru rolul președintelui Lyndon B Johnson în Path to War în 2002. De asemenea, a primit o nominalizare la Tony în 1997 pentru un rol din David Hare din piesa Skylight. În anul 2007, Gambon a fost înnobilat de către Prințul Charles, cu titlul de cavaler.

Ultima sa ieșire pe scenă a avut loc în 2012, într-o producție londoneză a piesei lui Samuel Beckett All That Fall.

Continue Reading

Muzica si filme

„The Creator / Creatorul”, un eveniment cinematografic despre prejudecăţi, dragoste şi AI

Published

on

 „The Creator / Creatorul”, de la 20th Century Studios, New Regency și Entertainment One, este un action-thriller SF, a cărui acţiune este plasată în mijlocul unui viitor război între oameni și forțele inteligenței artificiale.

Regizat de Gareth Edwards, filmul îi are în distribuție pe John David Washington, Gemma Chan, Ken Watanabe, Sturgill Simpson, Madeleine Yuna Voyles și Allison Janney. Scenariul este semnat de Gareth Edwards și Chris Weitz, fiind bazat pe o poveste de Gareth Edwards. Producători sunt Gareth Edwards, Kiri Hart, Jim Spencer și Arnon Milchan. Producători executivi sunt Yariv Milchan, Michael Schaefer, Natalie Lehmann, Nick Meyer și Zev Foreman.

În „The Creator / Creatorul”, Joshua (John David Washington), un fost agent înrăit al forțelor speciale, îndurerat de dispariția soției sale (Gemma Chan), este recrutat să-l vâneze și să-l ucidă pe Creator, arhitectul evaziv din spatele unei Inteligenţe Artificiale avansate care a dezvoltat o armă misterioasă care are puterea de a pune capăt războiului… și omenirii. Joshua și echipa sa de agenți de elită călătoresc peste liniile inamice, în miezul întunecat al teritoriului ocupat de AI, doar pentru a descoperi că arma pe care a fost instruit să o distrugă este de fapt un AI sub forma unui copil mic (Madeleine Yuna Voyles).

Un thriller SCI-FI cu o temă actuală

Inteligența artificială (AI) și potențialele beneficii și pericole pentru omenire, unul dintre cele mai arzătoare subiecte dezbătute astăzi, se află în epicentrul filmului „The Creator / Creatorul”, un action thriller științifico-fantastic plasat în viitorul apropiat.

Regizorul şi co-scenaristul Gareth Edwards spune: „Momentul apariţiei acestui film este suprarealist. Chiar dacă îl dezvoltăm de ani de zile, el vine într-un moment fascinant în care lumea noastră se luptă cu multe dintre problemele și întrebările pe care am vrut să le abordăm în film – ce înseamnă să fii om, dacă AI poate fi conștient, întrebări despre bine şi rău, atât la AI, cât şi la oameni. Chiar cred că explorarea acestor întrebări este ceea ce un SF face cel mai bine.”

„Inițial, m-am gândit la AI ca la o metaforă pentru alți oameni, pe care adesea îi considerăm inamici. Apoi, pe măsură ce am început să lucrez la scenariu, toate aceste dileme filozofice au început să iasă la suprafață. De exemplu, dacă ar exista un AI cu care să interacționezi 100% real, ce s-ar întâmpla dacă nu ți-ar plăcea ce face? Ai putea să îl închizi? Este greșit să-l oprești? Ce s-ar întâmpla dacă nu ar vrea să fie oprit? La acea vreme părea puțin exagerat, ca ceva cu care am putea avea de-a face peste 30 de ani.”

El continuă: „Dar, în mod ciudat, în timp ce făceam filmul, au început să apară știri despre whistleblower-ii de la marile companii de tehnologie care ne avertizau despre cât de avansat a devenit AI și cum tehnologia era dezvoltată pentru scopuri comerciale și cum ar putea înlocui munca oamenilor. Și se pare că am atins acest punct de cotitură acum. Acea cutie a Pandorei a fost deschisă. Și acest film, din întâmplare, este despre această problemă. Și este reală? Contează? Ar trebui să o îmbrățișăm? Ar trebui să o distrugem? Aceste idei sunt în centrul filmului. Deci, este cu adevărat oportun în acest sens.”

Acţiunea din filmul „The Creator / Creatorul” începe în urma unui dezastru cataclismic şi anume decimarea Los Angeles-ului de către inteligența artificială. Guvernele din Occident răspund prin a interzice complet inteligenţa artificială, în timp ce națiunile din Est continuă să dezvolte tehnologia până la punctul în care roboții devin asemănători oamenilor, fiind egalii lor. Asta generează un război între Vest și Est, America împotriva Asiei, acesta fiind contextul poveștii.

Joshua, un soldat american care lucrează sub acoperire în Asia, este despărţit de soția sa, Maya, în timpul unui atac. Presupunând că Maya este moartă, Joshua se întoarce în SUA și cade pradă suferinţei. Cinci ani mai târziu, el este rugat de armată să se întoarcă în zona de război, pe fondul îngrijorărilor că un creier AI a creat o armă care va duce la câştig pentru Est. Misiunea lui Joshua este să găsească această armă și să o distrugă.

Joshua acceptă fără mare tragere de inimă să se alăture misiunii şi asta abia după ce colonelul Jean Howell (Allison Janney) îi spune că Maya ar putea fi încă în viață și că cel mai probabil trăiește în zona de război. La scurt timp după ce ajunge în Asia, el descoperă că arma pe care trebuie să o distrugă este o fetiță de șase ani pe nume Alphie. Din acel moment, Joshua începe să pună la îndoială tot ce credea despre AI și tot ce este real și ce nu este.

Edwards explică: „Trăim într-o lume în care avem această frică de celălalt, de cei care sunt diferiți de noi. Devenim din ce în ce mai polarizați. Uneori avem ideea că cei care nu împărtășesc valorile noastre sunt răi, iar noi suntem cei buni. Dar, evident, ei simt exact invers. Așa sunt oamenii. Am vrut să explorez genul de situație în care ai avut odată o prejudecată serioasă împotriva unui anumit grup și apoi ai fost aruncat în mijlocul acelui grup și a trebuit să te adaptezi sau să găsești o cale de ieșire. Cum te schimbă experienţa asta? Îmi place ideea de personaj aruncat într-o situație care se dovedeşte a fi o experienţă care îi schimbă perspectivă.”

El continuă: „Aici avem un protagonist care merge într-o călătorie printr-o zonă de război futuristă și începe să pună la îndoială ce credea el că este adevărat. Ca societate, mergem deja în această călătorie, indiferent dacă ne place sau nu. E vorba de AI. E real? E o persoană cu care vorbim? Filmul ridică o mulțime de întrebări despre tehnologie și AI, dar este şi un basm. O figură paternă reticentă trebuie să ajute un copil printr-o pădure metaforică cu scopul de a-și găsi soția. Ceea ce își dorește este dragostea soţiei lui. Dar ceea ce are nevoie cu adevărat este să iubească acest copil.”

SINOPSIS:

„The Creator / Creatorul” este un thriller post-apocaliptic care se desfășoară într-un viitor afectat de războiul dintre oameni și inteligența artificială.

În regia lui Gareth Edwards, cu Gemma Chan, Allison Janney, John David Washington, Ralph Ineson, Ken Watanabe în rolurile cheie, filmul are la bază un scenariu semnat de Gareth Edwards și Chris Weitz, fiind bazat pe o poveste de Gareth Edwards

„The Creator / Creatorul” este distribuit în România de Forum Film şi va avea premiera în cinematografe în data de 29 septembrie 2023 în formatele IMAX, 4DX, Dolby Atmos,.

TRAILER:

https://www.youtube.com/watch?v=UKBrt7JrWSE

Continue Reading

Muzica si filme

Filmul Elementar de la Studiourile Disney și Pixar a avut parte de o premieră glorioasă pe Disney+

Published

on

Elementar este cea mai vizionată premieră de film din acest an pe Disney+ și se află în Top 10 premiere cinematografice din toate timpurile, obținând 26,4 milioane de vizualizări în primele cinci zile de streaming. Regizat de Peter Sohn, produs de Denise Ream și de Pete Docter ca producător executiv, lungmetrajul original are acțiunea plasată în Orașul Elementelor, unde locuiesc împreună locuitorii de foc, apă, aer și pământ. Lungmetrajul o prezintă pe tânăra Flamă, a cărei prietenie cu un tip amuzant și naiv pe nume Șuvoi îi pune la încercare convingerile despre lumea în care trăiește. Dacă doriți să vedeți Elementar, astăzi, 20 septembrie, este ultima zi în care clienții noi și cei care se reaboneaza la Disney+ pot beneficia de prețul de 6,99 RON/lună timp de trei luni, accesând www.disneyplus.com.

În primele cinci zile de streaming, Elementar a devenit cea mai vizionată premieră de film de animație de la lansarea filmului Roșu aprins (Turning Red) de la Disney și Pixar, în martie 2022, precum și cea mai vizionată premieră de film Disney+ din toate timpurile în America Latină, situându-se cu puțin înaintea filmului Roșu aprins.

Lansat în iunie, filmul a avut succes și în cinematografe, generând venituri de 484 de milioane de dolari în întreaga lume și un scor de 93% din partea publicului verificat pe Rotten Tomatoes și un scor „A” la CinemaScore. În Statele Unite, filmul a generat 154 de milioane de dolari – cu peste cinci ori mai mult decât a generat în weekendul când a avut loc premiera (30 milioane dolari), o performanță rară pentru orice lansare în cinematografe. La nivel internațional, filmul a adus 330 de milioane de dolari și a avut o evoluție deosebit de bună în Coreea de Sud, devenind cel mai vizionat film al Pixar în această țară.

Scenariul „Elementar” este realizat de John Hoberg & Kat Likkel și Brenda Hsueh, după o poveste de Sohn, Hoberg & Likkel și Hsueh.

*O vizionare este definită ca timpul total de vizionare împărțit la întreaga durată a filmului.

Continue Reading

Trending