Connect with us

Muzica si filme

Anul 2023 vine cu premiere cinematografice. Care sunt cele mai așteptate filme

Published

on

Sursa foto: Pexels

Pandemia de COVID-19 a amânat lansarea a numeroase producții cinematografice. 2023 se anunță a fi un an important pentru numeroase case de producție care vor lansa nu doar ecranizări ale propriilor scenarii, dar și ale unor romane cunoscute, informează agerpres.ro.

„The Lying Life of Adults”

Seria de șase episoade în limba italiană care va avea premiera în ianuarie pe Netflix este o adaptare după romanul omonim publicat în 2019 de scriitoarea italiană Elena Ferrante. 

Este povestea unei tinere, Giovanna, interpretată de Giordana Marengo, care se confruntă cu dificultăţile perioadei de tranziţie către adolescenţă. Actrița Valeria Golino o interpretează pe mătuşa fetei. Acţiunea se petrece în orașul Napoli, în anii 1990. 

„A Man Called Otto”

Tot în prima lună a anului, va avea loc o ecranizarea unui alt roman celebru ”A Man Called Ove” (”Un bărbat pe nume Ove”), publicat de Fredrik Backman în 2012. 

Rolul personajului principal, Otto, este interpretat de Tom Hanks. Romanul spune povestea unui bărbat morocănos care decide să se sinucidă, dar ale cărui tentative repetate sunt dejucate de vecini zgomotoşi care îi devin în cele din urmă prieteni.

„Mayfair Witches”

Serialul este o ecranizare a trilogiei ”Lives of the Mayfair Witches” publicată în anii 1990 de scriitoarea americană Anne Rice. Acțiunea are în centrul său o familie de vrăjitoare al căror destin este ghidat timp de generaţii de Lasher, un spirit demonic şi provocator. 

Serialul va putea fi urmărit începând cu 8 ianuarie pe postul AMC.

„Lockwood & Co”

Începând cu 27 ianuarie, fanii seriei lui Jonathan Stroud ”Lockwood & Co” vor putea urmări și ecranizarea. Acţiunea se desfășoară în Londra şi are în centru un trio de adolescenţi vânători de fantome care se aventurează în escapade nocturne în urmărirea spiritelor morţilor care au invadat oraşul.

„Knock At The Cabin”

Este filmul care aduce pe marile ecrane acțiunea romanului ”The Cabin At The End Of The World” publicat în 2019 de autorul american Paul Tremblay. Este vorba despre un cuplu gay – Andrew şi Eric – şi fetiţa lor adoptată, Wen, care sunt luaţi ostatici pe când îşi petreceau vacanţa la o cabană.

„Daisy Jones & The Six”

Romanul ”Daisy Jones & The Six” va putea fi urmărit pe marile ecrane începând cu 3 martie, după patru ani de când se află în producție. Este vorba despre o serie de interviuri realizate în stil documentar care spun povestea unei trupe rock fictive din anii 1970 – Daisy Jones & The Six. Acțiunea transportă telespectatorii în furtunoşii ani 1970, adaptarea trasează ascensiunea meteorică şi, într-un final, eşecul, presărat cu drame apărute între membrii trupei pe fundalul atmosferei de ”sex, droguri, rock’n’ roll” caracteristică epocii.

„Wellmania”

Va fi lansat pe 31 martie pe Netflix și reprezintă ecranizarea unui memoir publicat în 2017 de jurnalista Brigid Delany în care aceasta examinează diverse tendinţe din domeniul wellnessului: de la sucuri presate la rece la yoga, mindfulness, detoxifiere sau dieta paleo.

„Salem’s Lot”

Este vorba despre lansarea celui de-al doilea roman publicat de maestrul genului horror Stephen King, în 1975. Deși lansarea ar fi trebuit să aibă loc în 2022, premiera a fost amânată pentru 2023, dar data nu a fost anunţată încă.

„Are You There God? It’s Me, Margaret”

Este ecranizarea romanului lui Judy Blume publicat în 1970, iar premiera este preconizată pentru luna aprilie a anului viitor. Protagonista poveştii este Margaret Simon, o fetiţă de 11 ani care explorează noi sentimente şi prietenii odată cu debutul adolescenţei.

„Killers of the Flower Moon”

La Festivalul de Film de la Cannes va avea loc premiera ecranizată a volumului de nonficţiune ”Killers of the Flower Moon: The Osage Murders and the Birth of the FBI” semnat de jurnalistul David Grann.

„Harold and the Purple Crayon”

Premiera filmului va avea loc pe 30 iunie și este o ecranizare a cărţii pentru copii cu același nume care a fost publicată în 1955 de desenatorul american Crockett Johnson şi spune povestea unui băieţel care porneşte într-o misiune magică cu ajutorul creionului său.

„Oppenheimer”

Producția cinematografică prezintă viaţa şi activitatea fizicianului american J. Robert Oppenheimer, supranumit ”părintele bombei atomice”, unul dintre contributorii la Proiectul Manhattan în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, creditat pentru dezvoltarea primelor arme nucleare. FIlmul este o adaptare a unui volum premiat cu Pulitzer şi semnat de Kai Bird şi Martin J. Sherwin, ”American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer”.

„The Last Voyage of Demeter”

Este un film bazat pe un singur capitol din romanul clasic ”Dracula”, de Bram Stoker, publicat în 1897. Acțiunea are în centrul său corabia Demeter, bântuită de o prezenţă malefică și va avea lansarea în luna august. 

„A Haunting in Venice”

Un film care va fi lansat în luna septembrie și prezintă continuarea peliculelor ”Murder on the Orient Express” (2017) şi ”Death on the Nile” (2022) şi are la bază romanul din 1969 al Agathei Christie ”Hallowe’en Party” (”Petrecerea de Halloween”). Deși s-a pensionat, Hercule Poirot are o nouă misiune, să rezolve moartea misterioasă a unui invitat la o şedinţă de spiritism.

„The Exorcist”

Premiera filmului va avea loc pe 13 octombrie și are la bază romanul omonim publicat de William Peter Blatty în 1971, despre o fată de 12 ani posedată de o entitate demonică misterioasă.

„Dune: Part Two”

Producția cinematografică vine în continuarea ecranizării romanului SF „Dune” și completează prima parte care a apărut în 2021. Lansarea oficială va avea loc în luna decembrie a anului viitor. 

„Wonka”

În decembrie va fi lansat un prequel musical la ”Charlie and the Chocolate Factory”, inspirat din romanul lui Roald Dahl, cu Timothee Chalamet în rolul lui Willy Wonka.

Alte premiere ale anului 2023 sunt: ”Three Women”, ”The Summer I Turned Pretty”, „Bridgerton”, adaptarea serialului ”Lessons in Chemistry” de către Apple TV, ”Red, White & Royal Blue”, ”The Power”.

Muzica si filme

Concertul Primăverii! Iana Novac, cea mai frumoasă dedicație adusă femeii! Pe 6 martie îndrăgita soprană revine pe scena Sălii Palatului!

Published

on

Iana Novac  revine la Sala Palatului  pe 6 martie 2024, de la ora 19.00, printr-un concert solo dedicat Femeii, o producție grandioasă așa cum și-a obișnuit publicul, „Orice femeie e frumoasă”.

Iana Novac – Vocea Feminină a Anului 2022 vă propune și de această dată o seară de neuitat, unde muzica clasică se va îmbina cu muzica pop la cel mai înalt nivel artistic.

„Orice femeie e frumoasă”, este un concert în care vocea impresionantă a sopranei Iana Novac, alături de invitații săi speciali, alături de marele compozitor al secolului Eugen Doga, Monica Anghel, Ovidiu Lipan Tăndărică, Sorana Darclee (A.S.I.A.), Ștefan Doniga pianist, Octavian Dobrotă tenor (Distinto) acompaniați de o orchestră simfonică condusă la pupitru dirijoral de maestrul Iosif Prunner, iar show-ul va fi  prezentat de  Octavian Ursulescu.

Iana Novac, prin emoțiile create și prin puterea extraordinară de a interpreta  te poartă prin multiple stări și trăiri, după cum chiar criticii spun despre Iana: „Însăși Iana Novac este o emoție…”.

„Acest concert, „Orice femeie e frumoasă”, este foarte special pentru mine, este o dedicație oferită tuturor femeilor. Odată cu nașterea copiilor mei am descoperit în mine o altă latura a Femeii ce mi s-a relevat prin Viață ce am creat-o și care m-a definit ca Mamă. O Mamă ce-și cântă viața, ce cântă pentru copiii ei, dar și pentru toate mamele și femeile minunate din lumea întreagă.
Spectacolul de pe 6 martie este un omagiu adus Femeii… celei ce descoperă Dumnezeirea prin aducerea vieții pe Pământ”, spune Iana Novac.

Biletele pentru concertul Ianei Novac, „Orice femeie e frumoasă”, desfășurat pe 6 martie, la Sala Palatului, se pot cumpăra de aici:

https://www.eventim.ro/ro/bilete/iana-novac-bucurești-sala-palatului-1381165/performance.html

Continue Reading

Muzica si filme

Bazată pe celebrul roman scris de James Clavell, seria Shōgun este o oglindire a Japoniei de la 1600, aflată în pragul unui război civil.

Published

on

Seria limitată Shōgun de la FX, ce va fi disponibilă pe Disney+ de mâine 27 februarie, se bazează pe romanul publicat în 1975 și este o poveste despre dragoste, onoare, cultură și lupta pentru putere. Acțiunea se petrece în anul 1600 și marchează ascensiunea Shōgunului Yoshii Toranaga (interpretat de Hiroyuki Sanada) în Japonia feudală, în timp ce înfruntă Consiliul Regenților. Toranaga este ajutat de consilierul său, pilotul englez naufragiat John Blackthorne (interpretat de Cosmo Jarvis), care este nu doar singurul englez ajuns pe aceste meleaguri, ci și primul care avea să obțină statutul de samurai. Serialul va debuta cu două episoade, urmând ca un nou episod să aibă premiera în fiecare săptămână.

O POVESTE DESPRE DOUĂ LUMI

Japonia anului 1600 prezentată în Shōgun este locul unde puțini europeni au pus, vreodată, piciorul. Conform firului epic, nava naufragiată vine purtând secrete care l-ar putea ajuta pe Toranaga să încline balanța puterii în favoarea sa și să distrugă influența formidabilă a dușmanilor lui Blackthorne: preoții iezuiți și negustorii portughezi. Soarta celor doi protagoniști devine indisolubil legată de cea a traducătoarei lor, Toda Mariko. (interpretată de Anna Sawai), o nobilă creștină misterioasă, căzută în dizgrație. În timp ce își slujește stăpânul pe acest fundal politico-social tensionat, ea trebuie să găsească un echilibru între noua relație cu Blackthorne, angajamentul față de credința care a salvat-o și datoria față de răposatul ei tată.

Astfel, pe măsură ce conflictele politice interne și ciocnirile culturale iau amploare, lupta devine, practic, inevitabilă. Loialitatea, integritatea și tăria de caracter ale lui John Blackthorne sunt puse la grea încercare, prins între două lumi care-l vor schimba ireversibil.

DISTRIBUȚIE DE TOP

Producătorul Hiroyuki Sanada interpretează rolul lordului Yoshii Toranaga, Cosmo Jarvis dă viață personajului John Blackthorne, iar pe Anna Sawai (Pachinko) o vom regăsi în rolul lui Toda Mariko. Shōgun are, de altfel, o distribuție japoneză de excepție, fără precendent pentru o producție americană: Tadanobu Asano joacă rolul lui Kashigi Yabushige, un aliat apropiat al lui Toranaga; Hiroto Kanai este Kashigi Omi, tânărul lider al satului de pescari în care a fost găsită nava lui Blackthorne, Takehiro Hira este Ishido Kazunari, un birocrat puternic, principalul rival al lui Toranaga; pe Shinnosuke Abe îl regăsim în rolul lui Toda Hirokatsu („Buntaro”), soțul gelos al lui Mariko, iar Yuki Kura este Yoshii Nagakado, fiul nerăbdător al lui Toranaga, mânat de o puternică dorință de a se remarca.

Shōgun de la Studiourile FX este creat de Rachel Kondo și de Justin Marks, iar Marks fiind showrunner și producător executiv alături de Michaela Clavell (fiica scriitorului James Clavell), Edward L. McDonnell, Michael De Luca și Kondo.

ÎNTRE FICȚIUNE ȘI REALITATE

La patru decenii de la prima ecranizare a romanului scris de James Clavell, abonații Disney+ au ocazia să descopere o nouă abordare a poveștii navigatorului britanic naufragiat pe coastele Japoniei, lângă Peninsula Izu, ce devine un pion important în lupta pentru putere dintre samurai și rivalii acestora. James Clavell, scriitor, scenarist, regizor și veteran al celui de-al Doilea Război Mondial s-a documentat timp de trei ani pentru acest roman. De altfel, a fost chiar prizonier al forțelor nipone pe insula Java şi în Singapore, ceea ce i-a trezit interesul pentru cultura și pentru tradiția Asiei de Est şi a Japoniei, dar și pentru experiențele prizonierilor de război. Și chiar dacă povestea ce stă la baza seriei de pe Disney + este romanțată, episoadele descriu cu mare acuratețe realitățile Japoniei feudale de la acea vreme.

PERIOADA SHŌGUN, MOMENT IMPORTANT ÎN ISTORIA JAPONIEI

Acțiunea filmului are loc în anii 1600, la sfârșitul perioadei Sengoku, cunoscută drept perioada războaielor între state. Mai bine de 100 de ani, Japonia s-a aflat într-o stare permanentă de război civil între lorzii clanurilor (bushos), care se luptau pentru putere. Teritoriile ocupate se modificau în mod constant, fiecare fief creându-și propriile legi. Haosul războiului civil a permis o oarecare mobilitate dincolo de propria clasă socială. Și cum samuraii, care reprezentau o mică parte a populației, nu puteau lupta singuri în aceste războaie, li s-a permis țăranilor să se alăture lordului lor local și să devină, astfel, ashigaru (infanteriști) sau samurai.

Perioada Edo care a urmat a fost marcată de un nou control centralizat dar și de o renaștere culturală. Cultura perioadei Edo a fost descrisă publicului în nenumărate filme cu samurai și este subiectul principal al producțiilor japoneze istorice.

UNDE A FOST FILMATĂ SERIA

Întreaga serie Shōgun a fost filmată într-o locație fizică din Vancouver, iar pentru aceasta au fost recrutați consultanți experți din Japonia pentru a lucra cu echipa canadiană, transformându-se într-o colaborare armonioasă între talente orientale și occidentale, pentru a spune o poveste japoneză cu adevărat autentică. Pentru a asigura conformitatea cu elementele epocii, decorurile, locațiile, culisele, recuzita și clădirile create pentru Shōgun au fost concepute cu fidelitate, pentru a convinge atât telespectatorii, cât și echipa de distribuție că au pășit în Japonia feudală a anilor 1600.

Platourile de filmare au inclus două structuri exterioare extinse, o locație îndepărtată într-o zonă montană și două studiouri de înregistrare uriașe, care cuprindeau toate interioarele Castelului Osaka, grădinile, o misiune catolică și părți ale impunătoarei nave Erasmus. De asemenea, a mai fost utilizat un platou virtual imens pentru filmarea cu ecran albastru și efecte vizuale, unde au fost aduse la viață scene imposibile.

CUM AU FOST CREATE COSTUMELE

În perioada Sengoku au avut loc schimbări care au dus la dezvoltarea culturii și artei. Designerul de costume, Carlos Rosario, a putut, astfel, să dea frâu liber imaginației, folosind elemente care au existat numai în acea perioadă istorică: „Toate obiectele vestimentare folosite în Shōgun au fost lucrate manual”. Astfel, echipa a putut să controleze fiecare detaliu, inclusiv calitatea și texturile materialelor, culorile, stilul și modul în care modelele erau tăiate și cusute. Există o semnificație în fiecare articol de îmbrăcăminte. De exemplu, numărul de straturi pe care o femeie le purta comunica statutul ei, iar numărul de pliuri pe hakama unui bărbat (pantaloni largi) reprezentau statutul social, cât de bogat și puternic este.

Echipa de costume, formată din 85 până la 125 de persoane, în funcție de episod, a creat mii de ținute și a realizat sute de sesiuni de probă pe parcursul seriei. Era nevoie de doi oameni pentru a îmbrăca un singur samurai în armură.

CE ERAU, DE FAPT, SHŌGUNII?

Shōgun este titlul oficial al conducătorului militar național al Japoniei, iar povestea acestei titulaturi are rădăcini vechi, ce datează încă din seconul al XII-lea.

Continue Reading

Muzica si filme

În numele pământului, un film de animație realizat din cadre pictate în ulei, acum în cinematografe

Published

on

Adaptare a romanului „Țăranii” de W.S.Reymont, câștigător al Premiului Nobel pentru Literatură și propunerea Poloniei la Premiile Oscar® din acest an, În numele pământului poate fi văzut acum în cinematografele din țară.

Filmul este realizat din aproximativ 40.000 de cadre pictate integral în ulei, în colaborare cu peste 100 de artiști vizuali.  A fost folosită aceeași tehnică de animație pictată, devenită celebră datorită filmului „Loving Vincent”, despre viața celebrului Vincent van Gogh.

Regizorii DK Welchman (Dorota Kobiela) și Hugh Welchman, nominalizați la Premiile Oscar® în 2018 pentru Loving Vincent, și-au propus să aducă în fața publicului,         într-un mod impresionant din punct de vedere vizual, emoțiile și drama pe care Reymont le ilustrează în romanul său.

Sfârșitul sec. XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat. Dar Jagna este îndrăgostită de Antek, fiul lui Boryna, și, pentru a trăi această iubire, tânăra va încălca toate regulile și standardele sociale ale vremii.

„Adevărul este că lumea nu s-a schimbat de fapt atât de mult. Există încă femei ca Jagna peste tot în lume. Internetul și rețelele sociale au oferit o multitudine de moduri noi prin care o tânără poate fi urmărită, hărțuită și atacată. Am simțit că este o poveste relevantă și am vrut ca publicul să simtă asta. Nu ne-am propus niciodată să facem un documentar despre peisajul polonez din anii 1890, ne-am propus să aducem în fața publicului emoțiile și drama din roman”, spune DK Welchman.

În numele pământului este esența a jumătate de secol de pictură europeană de la începutul secolelor XIX și XX. Principalii artiști care au inspirat pelicula au fost Józef Chełmoński, Ferdynand Ruszczyc,n Jan Stanisławski, Julian Fałat, Leon Wyczółkowski, Piotr Michałowski, Jules Breton și Jean-Francois Millet.

După Loving Vincent, mulți distribuitori și agenți de vânzări ne-au mulțumit, spunând că lumea este mai receptivă la animația pentru adulți. Am vrut să găsim altceva pentru a arăta ce poate face tehnica noastră de animație pictată în film. A da viață unui roman de 1000 de pagini mi s-a părut o nouă provocare și o oportunitate de a arăta că poate funcționa și din punct de vedere emoțional. În numele pământului este la o scară cu totul diferită de Loving Vincent. Avem dansuri și bătălii. Construcția fiecărui cadru s-a dublat, din cauza stilului mai realist și a mișcărilor dinamice ale camerei pe care le folosim în acest film”, declară regizorul Hugh Welchman.

Distribuit în România de Follow Art Distribution (Loving Vincent, McQueen, Military Wives, 30 de ani și 15 minute, Blue Moon, Străjerii Deltei, Imaculat, Alis, Spre Nord, Falcon Lake, Tigru, The Pod Generation ), În numele pământului, acum în cinematografele din țară.

Proiectul este realizat cu sprijinul Creative Europe – Films on the move.

Trailer: aici

 

Continue Reading

Trending