Consiliul Justiţiei şi Afacerilor Interne a respins joi aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen. Cele două țări au primit vot colectiv, iar doi dintre membri au votat împotrivă, anunță Agerpres.ro.
În ședința de joi a Consiliul Justiţiei şi Afacerilor Interne a Uniunii Europene a fost supus votului intrarea României, Bulgariei și Croației în spațiul Schengen. Primele două țări au primit vot colectiv, pe când Croației i s-a oferit vot separat.
Aderarea celor trei țări membre UE a fost susținută de majoritatea statelor cu drept de vot. Totuși, deși Croația a primit aprobarea tuturor, România și Bulgaria au obținut două voturi contra. Este vorba despre votul Olandei orientat împotriva intrării Bulgariei și votul Austriei împotriva aderării României.
Care sunt țările ce susțin aderarea României la spațiul Schengen
După începerea demersului de aderare a României la spațiul Schengen numeroase țări membre ale UE și-au arătat susținerea în acest proces a țării noastre.
Oficialii Germaniei, Franței, Spaniei, Slovaciei și alții, au prezentat opinia favorabilă a țării lor privind aderarea României. Aceștia au menționat că toate cele trei țări au îndeplinit condițiile pentru a fi parte a Spațiului Schengen și merită din plin acest drept. „Sunt ţări prietene, surori, care au făcut eforturi enorme pentru a putea controla frontierele europene” a declarat ministrul francez de externe, citat de agerpres.ro.
Care sunt motivele opunerii Austriei pentru aderarea României la spațiul Schengen
Austria a fost singurul stat care s-a opus aderării României la spațiul Schengen, dar din cauza votului colectiv cu Bulgaria, țara noastră a obținut vot negativ și din partea Olandei.
Deși ministrul de Interne austriac, Gerhard Karner, a declarat și anterior că se va opune intrării României, acesta nu și-a schimbat poziția nici atunci când a fost dat votul decisiv. Motivul, susține oficialul, ar fi numărul mare de imigranți care au trecut ilegal frontiera spre Uniunea Europeană pe la granițele României. Potrivit ministrului austriac, veto-ul ţării sale este ”un apel de urgenţă” către Comisia Europeană pentru efectuarea unor controale mai eficiente la frontierele externe ale UE.
Ce este spațiul Schengen
Spațiul Schengen reprezintă o zonă de libertate de mișcare unde controalele la frontierele interne ale statelor membre sunt eliminate și a fost creată o singură frontieră externă, unde controalele se desfășoară conform unui set de reguli clare. În prezent, din acord fac parte 26 țări. Este vorba despre Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum și patru state din afara UE: Elveția, Islanda, Norvegia și Liechtenstein.
Ce înseamnă pentru România aderarea la Spațiul Schengen
Aderarea la Spațiul Schengen ar oferi o mulțime de avantaje românilor. În primul rând este vorba despre eliminarea granițelor terestre cu Ungaria și Bulgaria. Dar și frontiera aeriană se va elimina pentru zborurile către sau dinspre țări membre ale Spațiului Schengen.
Astfel, cetățenii nu vor mai trebui să stea la nicio coadă pentru a putea călători în Uniunea Europeană. De asemenea, un alt avantaj ar fi că nu se va mai pierde timp cu verificarea documentelor. Românii vor putea călători la orice oră fără un control la graniță.