Connect with us

Politica

Țările care au respins aderarea României și Bulgariei în spațiul Schengen. Care sunt motivele opunerii

Published

on

Sursa foto: Parlamentul European

Consiliul Justiţiei şi Afacerilor Interne a respins joi aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen. Cele două țări au primit vot colectiv, iar doi dintre membri au votat împotrivă, anunță Agerpres.ro.

În ședința de joi a Consiliul Justiţiei şi Afacerilor Interne a Uniunii Europene a fost supus votului intrarea României, Bulgariei și Croației în spațiul Schengen. Primele două țări au primit vot colectiv, pe când Croației i s-a oferit vot separat. 

Aderarea celor trei țări membre UE a fost susținută de majoritatea statelor cu drept de vot. Totuși, deși Croația a primit aprobarea tuturor, România și Bulgaria au obținut două voturi contra. Este vorba despre votul Olandei orientat împotriva intrării Bulgariei și votul Austriei împotriva aderării României. 

Care sunt țările ce susțin aderarea României la spațiul Schengen

După începerea demersului de aderare a României la spațiul Schengen numeroase țări membre ale UE și-au arătat susținerea în acest proces a țării noastre. 

Oficialii Germaniei, Franței, Spaniei, Slovaciei și alții, au prezentat opinia favorabilă a țării lor privind aderarea României. Aceștia au menționat că toate cele trei țări au îndeplinit condițiile pentru a fi parte a Spațiului Schengen și merită din plin acest drept. „Sunt ţări prietene, surori, care au făcut eforturi enorme pentru a putea controla frontierele europene” a declarat ministrul francez de externe, citat de agerpres.ro.

Care sunt motivele opunerii Austriei pentru aderarea României la spațiul Schengen

Austria a fost singurul stat care s-a opus aderării României la spațiul Schengen, dar din cauza votului colectiv cu Bulgaria, țara noastră a obținut vot negativ și din partea Olandei. 

Deși ministrul de Interne austriac, Gerhard Karner, a declarat și anterior că se va opune intrării României, acesta nu și-a schimbat poziția nici atunci când a fost dat votul decisiv. Motivul, susține oficialul, ar fi numărul mare de imigranți care au trecut ilegal frontiera spre Uniunea Europeană pe la granițele României. Potrivit ministrului austriac, veto-ul ţării sale este ”un apel de urgenţă” către Comisia Europeană pentru efectuarea unor controale mai eficiente la frontierele externe ale UE. 

Ce este spațiul Schengen

Spațiul Schengen reprezintă o zonă de libertate de mișcare unde controalele la frontierele interne ale statelor membre sunt eliminate și a fost creată o singură frontieră externă, unde controalele se desfășoară conform unui set de reguli clare. În prezent, din acord fac parte 26 țări. Este vorba despre Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum și patru state din afara UE: Elveția, Islanda, Norvegia și Liechtenstein.

Ce înseamnă pentru România aderarea la Spațiul Schengen

Aderarea la Spațiul Schengen ar oferi o mulțime de avantaje românilor. În primul rând este vorba despre eliminarea granițelor terestre cu Ungaria și Bulgaria. Dar și frontiera aeriană se va elimina pentru zborurile către sau dinspre țări membre ale Spațiului Schengen.

Astfel, cetățenii nu vor mai trebui să stea la nicio coadă pentru a putea călători în Uniunea Europeană. De asemenea, un alt avantaj ar fi că nu se va mai pierde timp cu verificarea documentelor. Românii vor putea călători la orice oră fără un control la graniță.

Politica

Este oficial. S-a lansat proiectul politic conservator inițiat de parlamentarul Ben-Oni Ardelean

Published

on

Colecția Redacției NewsOne.ro

Astăzi 29 septembrie 2023, a avut loc lansarea oficială a platformei politice „Mișcarea Speranței”, platformă ce dorește să aducă o schimbare pozitivă în peisajul politic național.

Deputatul Ben-Oni Ardelean este unul dintre inițiatorii acestei platforme politice, iar alături de el, o echipă impresionantă de profesioniști, și-a adus contribuția la lansarea acestei mișcări cu perspective ideologice, de centru-dreapta, ambițioase.

Evenimentul de lansare al acestei mișcări a avut loc la București și a atras atenția unei audiențe variate de lideri, jurnaliști și cetățeni preocupați de viitorul țării. Cu un comitet de inițiatori remarcabili, Mișcarea Speranței se bazează pe un set de valori fundamentale, inclusiv transparența, demnitatea și responsabilitatea pentru a aduce reforme într-o varietate de domenii cheie.

Deputatul Ben-Oni Ardelean a luat cuvântul în deschiderea evenimentului și a subliniat unitatea și determinarea echipei Mișcării Speranței. „Suntem aici pentru a construi un viitor mai bun pentru toți românii, indiferent de domeniul lor de interes. Cu această mișcare, ne dorim să reconstruim autoritatea publică bazată pe merit și profesionalism.” Lansarea platformei politice are loc într-un moment cheie în politica românească și atrage atenția asupra nevoii de leadership și strategie pentru a aborda provocările și oportunitățile viitorului.

Continue Reading

Politica

Demisie răsunătoare din PNL. Un lider important pregătește un nou partid

Published

on

Deputatul PNL Ben-Oni Ardelean a anunțat că demisionează din partid și își face propria formațiune politică.

„Este o mișcare politică de amploare, așteptată de toată zona politică, care să coaguleze oameni de bine din toate sferele din societate, profesioniști care să vină cu expertiză, dar și leadership de valoare. Consider că este nevoie de o nouă construcție politică în România, care să ofere un T0 politicii românești și să aducă o reformă profundă în fiecare sistem. Cred că partidele de mainstream și-au pierdut mult din anvergură, lăsând loc extremismului, datorită faptului că există o lipsă acută de leadership și viziune”, a declarat Ben-Oni Ardelean.

„Informațiile care au început sa curgă cu privire la un nou construct politic de amploare, în România, sunt adevărate.

Această inițiativă vine ca un răspuns la provocările complexe cu care se confruntă România în prezent și la deziluzia tot mai răspândită în rândul cetățenilor față de clasa politică din România.

Mai multe detalii despre noul proiect politic pe care îl inițiez, vă voi pune la dispoziție în cursul zilei de vineri.

Dumnezeu să binecuvânteze România!” Ben-Oni Ardelean

 

Continue Reading

Politica

Marcel Ciolacu amenință cu demisia dacă PNL nu va vota noile măsuri fiscale menite să acopere deficitul bugetar

Published

on

Sursa foto: Facebook Marcel Ciolacu

Măsurile fiscale dure propuse de PSD au devenit subiectul unor tensiuni la nivelul coaliției de guvernare. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că dacă deputații PNL nu-l vor susține, el își poate depune demisia. iar guvernarea poate fi preluată de liberali.

România se confruntă cu un deficit bugetar extrem de grav care ar putea duce la pierderea investițiilor europene. Pentru a evita escaladarea situației, Guvernul a propus o serie de măsuri fiscale menite să reducă cheltuielile bugetare și să asigure anumite venituri din creșterea taxelor și impozitelor. Ordonanța de urgență este în discuții în cadrul executivului, dar se pare că nu se bucură de susținerea liberalilor. 

Marcel Ciolacu amenință cu demisia dacă măsurile fiscale nu vor fi votate

În contextul tensiunilor din cadrul coaliției de guvernare, premierul Marcel Ciolacu a declarat că-și poate depune demisia și lasă PNL-ul să conducă. „Nu m-a înjurat nimeni. Eu mi-aș dori să mă critice direct. Eu spun ca și președintele Nicolae Ciucă, și la PSD mai sunt oameni care mai comentează. Marea majoritate înțeleg cât de importantă este stabilitatea politică și cât de important e să depășim acest moment, care nu este catastrofal. Noi avem și vom avea creștere economică. România nu intră în recesiune, dar are un moment de depășit în ceea ce privește deficitul. Sunt ferm convins că îl vom depăși (…) Eu mi-am pus mandatul pe masă. Și să revină ei, să conducă singuri sau cu USR”, a anunțat premierul într-o emisiune de la la Aleph News.

De asemenea, Marcel Ciolacu a mai menționat: „România va ajunge la un deficit mai mare decât deficitul de anul trecut, de peste 6,2% dacă România nu ia măsuri. Automat va duce la blocarea fondurilor europene, la costuri mult mai mari de împrumut pentru acoperirea deficitului și, cum e și normal, va duce mult mai devreme decât alegerile din 2024, la instabilitate politică”, a mai afirmat Ciolacu.

PNL nu susține măsurile fiscale impuse de PSD 

Drept răspuns, liberalii au anunțat că sunt gata să meargă până la alegeri anticipate dacă PSD va forța adoptarea măsurilor fiscale. Totuși, Nicolae Ciucă, preşedintele PNL a declarat: „Ne-am străduit atât de mult timp să asigurăm stabilitate, ne-am străduit să asigurăm trecerea țării prin aceste momente dificile, ca acum, când este nevoie mai mult ca oricând de stabilitate politică, de stabilitate economică să discutăm de astfel de chestiuni? Deci nu se pune problema. Eu sunt convins că premierul Marcel Ciolacu, așa cum îl cunosc, nu cedează la un astfel de moment.”

Continue Reading

Trending