Connect with us

Culinar

Elevii din șase sate și-au întrebat bunicii ce mâncau când erau mici – rețetele culese de ei disponibile în cea mai nouă campanie pe consolid8

Published

on

consolid8, platforma românească de crowdfunding bazată pe recompense pentru proiectele întreprinse de antreprenorii sociali și cei din industriile creative, găzduiește pentru comunitatea My Transylvania o campanie cu obiectivul strângerii de fonduri pentru lansarea a șase cărți cu rețete culinare culese de elevii din șase sate românești de la bunicii lor – minimonografii gastronomice pentru fiecare localitate.

Timp de un an, My Transilvania a cules împreună cu Asociația Teach for Romania, profesori și elevi din șase sate, zeci de rețete vechi: școlarii și-au luat la întrebări bunicii, străbunicii, mătușile, părinții, vecinii și au vrut să știe ce mâncau aceștia cu poftă când erau mici. Rezultatele sunt 6 cărți de bucate cu rețete din Vidra – Vrancea, Cosoba și Herăști – Giurgiu, Vulcan – Brașov, Căianu – Cluj și Murighiol – Tulcea.

Un prim tiraj al cărților a ajuns deja în fiecare comunitate, în fiecare bibliotecă școlară și la fiecare mic cercetător. My Transilvania a inițiat o campanie de crowdfunding pentru publicarea unui al doilea tiraj, dedicat tuturor celor care doresc să afle rețete noi pentru feluri de mâncare vechi și care vor să contribuie la păstrarea patrimoniului imaterial din satele românești.

O mare emoție s-a reflectat în ochii fiecărui copil care și-a descoperit rețeta în minimonografie și a văzut că munca lui este importantă, este apreciată și iată, este într-o carte. Ne dorim continuarea acestui proiect ambițios,  de redescoperire a identității culinare românești prin intermediul elevilor. Avem un patrimoniu gastronomic local bogat, dar fie nu ne este accesibil – rețetele rămân gătite doar de comunitatea locală, în lipsa prezenței lor în meniurile restaurantelor – fie este înlocuit: datorită comodității, uitării, sau a faptului că un burger sună mai bine ca o porție de cococi sau ca o supă de lășcuțe. Campania noastră este una de precomandă de carte și singura oportunitate pentru cei interesați de rețete vechi de a intra în posesia acestor cărți atât de valoroase.” declară Ioana Pătrășcoiu coordonator proiect Rețete din bătrâni – minimonografii gastronomice sătești!

Cei care vor să se implice în această campanie pot alege un pachet (o recompensă) și pot precomanda pe consolid8 una sau toate cele șase cărți – fiecare pachet achiziționat va ajuta continuarea acestui proiect de culegere și prezervare a valorilor gastronomice locale românești. Mai multe detalii aici.

„Ne bucurăm că în ziua în care consolid8 a împlinit doi ani, o nouă campanie găzduită de noi și-a atins obiectivul de finanțare. Suntem mândri că putem sprijini campania My Transilvania – o inițiativă cu sens, care îmbină atât de armonios cultura cu educația. Această campanie este un exemplu despre cum putem îmbina diferite instrumente de finanțare pentru dezvoltarea și validarea unui produs: grantul nerambusabil primit de inițiatori din Fondul Cultural Național și promovarea produselor prin intermediul unei campanii de crowdfunding, pentru a asigura sustenabilitatea inițiativei. Invităm și alți antreprenori sociali care au dezvoltat noi produse/servicii cu finanțare nerabursabilă să își crească proiectele cu ajutorul comunității lor prin crowdfunding”, declară Raluca Prelucă, co-fondator consolid8.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Culinar

Alternative sănătoase pentru Masa de Paște

Published

on

Masa de Paște înseamnă familie, tradiție, emoție, înseamnă credință și bucate alese, dar mai ales bucuria de împărți cu ceilalți momente deosebite.

Și dacă meniul tradițional pentru Paște include în general preparate din: carne de miel, friptură, drob, multe ouă, cozonaci și pască, ei bine, pentru cei care nu preferă sau nu mai tolerează mâncărurile grele există alternative dintre cele mai variate, și mai ales, gustoase.

Puteți include cu încredere în meniul de Paște produse alternative, precum: o salată cu piept de rață, humus, sau un delicios tartar de somon, salată de smochine. Sau mai puteți opta pentru preparate cu creveți sau un delicios pate de bivoliță, din sursă sigură, dar și tartar de ton sau de somon sau salata a la russe bio.

Vegetarienii au și ei o ofertă generoasă, ca alternativă la bucatele tradiționale din carne obișnuite. Cum sună icre de migdale, pastă de caju sau drob vegetarian bio cu ciuperci? Destul de bine, spunem noi.

Paștele este o perioadă a exceselor, acest fapt nu mai este un secret pentru nimeni. Însă este foarte important să combinăm corect alimentele și să alegem alternative gustoase, dacă știm că avem probleme cu digestia. Puteți opta pentru friptura de curcan, în locul celei de miel, pentru pastă de caju sau drob vegetarian, în locul preparatelor din organe de origine animală. Sunt atâtea combinații gustoase pe care le puteți comanda online, încât oricine se poate bucura de masa de Paște, fără probleme., spune Chef Alex Negoiță, de la ChefSuperfood.

Așadar, dacă anul acesta te-ai decis să organizezi masa de Paște la tine acasă, planificarea în avans este esențială pentru a avea o sărbătoare memorabilă. De aceea, poți alege produse și preparate tradiționale din sursă autohtonă, pregătite cu gust și dragoste. Sau poți opta pentru alternative la fel de gustoase, care îmbină preocuparea pentru un stil de viață sănătos cu pasiunea pentru gust, de la www.chefsuperfood.ro.

Continue Reading

Culinar

(P) Lavazza creează o rețetă inedită de coffeetail pentru sezonul cald

Published

on

În sfârșit, primăvara a sosit și a adus cu ea cele mai vii și frumoase culori și o vreme bună, ideală pentru plimbări sau o ieșire în parc, alături de prieteni și de o băutură proaspătă și răcoritoare. Pentru a sărbători noul sezon și pentru a te încuraja să te bucuri la maximum de conexiunea cu oamenii din preajmă, Lavazza și-a îmbogățit colecția de rețete cu un nou coffeetail aromat și fresh.

Datorită mirosului său îmbietor, noul preparat te invită să te bucuri pe deplin de aromele și culorile noului sezon. Concepută special de experții Lavazza, această rețetă reprezintă ocazia perfectă de a-ți testa abilitățile de a pregăti un coffeetail, marca Lavazza, în câțiva pași simpli, chiar la tine acasă.

LAVAZZA COFFEETAIL N. 10

Odată cu vremea însorită, e timpul să renunți la hainele groase și să începi oficial dezghețarea după sezonul rece, cu o rețetă răcoritoare, inspirată de primăvară. Pentru a îmbrățișa și întâmpina noul sezon, rețeta propusă de experții Lavazza este combinația perfectă de prospețime și gust, echilibrată de aroma învăluitoare a cafelei, pentru o experiență gustativă unică.

Ingrediente:

– 25ml limonadă de cireșe (15 ml Sprite sau Limonadă + 10 ml Sirop Cireșe amarena)

– 20ml Cold Brew Concentrat

– 80g gheață zdrobită

Pregătire:

  • Cafea Cold Brew:
  1. Cântărește 340g de cafea măcinată (Qualità Oro)
  2. Măsoară 1.6l apă și înmoaie cafeaua măcinată în ea
  3. Amestecă bine și lasă la infuzat la temperatura camerei între 8 și 12 ore
  4. Strecoară folosind o sită mai întâi și ulterior un filtru de hârtie

Păstrează la frigider maximum o săptămână

Notă. Folosește produsul rezultat pentru rețeta Coffeetail N.10. Dacă nu vrei să prepari noua rețetă, atunci poți dilua o parte din concentratul Cold Brew cu 2 părți apă rece și toarnă peste gheața pentru o cafea cu gheață delicioasă!

  • Limonadă de cireșe (pentru 1 l de produs):
  1. Măsoară 0,6l de limonadă și 0,4l de sirop de cireșe
  2. Amestecă și lasă la frigider

Prezentare:

 

  1. Umple sticlele de cafea preparată la rece și limonada cu cireșe în proporția potrivită
  2. Așază cele două sticle lângă paharul umplut cu gheață zdrobită
  3. Adaugă un pai și servește.

Continue Reading

Culinar

Villa Vinèa lansează 3 verticale de vinuri magnum din gama Selection

Published

on

Crama Villa Vinèa, din Târgu-Mureș anunță lansarea a trei verticale de vinuri în sticle magnum (1.5 litri), din gama Selection – Rubin, Diamant și Argilla. Pasionații de oenologie au acum acces la producții din trei ani consecutivi, 2016, 2017, 2018, ce pot fi achiziționate în același pachet. 

“Verticalele de vinuri Villa Vinèa reprezintă o istorie lichidă a cramei, un adevărat curriculum vitae oenologic. Degustând comparativ același vin, produs în ani diferiți, se poate observa impactul terrorului și al climei asupra unor atribute cheie, cum sunt nuanțele cromatice, dar și cele de nas, aciditate, gust și postgust. Aceste atribute sunt potențate, în sticlele magnum, de 1.5 litri, care ilustrează excelent calitățile vinurilor noastre”, a declarat Misi Dénes, vinificator și director al cramei Villa Vinèa.

Cele trei verticale Villa Vinèa sunt disponibile online, pe https://villaVinèa.com/vinurile-noastre, în magazinele cramei din județul Mureș – Mica, Chendu și Gornești – și la magazinele de specialitate din țară.

Villa Vinèa Magnum Rubin Selection 2016, 2017, 2018

Villa Vinèa Rubin Selection este un asamblaj din Merlot, Zweigelt şi Fetească Neagră, un trio care susţine cel mai reuşit vin roşu al cramei Villa Vinèa. Atributele sale sunt clare şi fără echivoc: eleganţă, complexitate şi convivialitate. Un vin foarte echilibrat, la care baricul a fost folosit cu multă discreţie.

În această verticală de vinuri, pasionații de oenologie vor identifica taninuri bine rotunjite și arome de prune pârguite, vişine şi cireşe negre, lemn dulce, scorţişoară şi ciocolată amară.

Prețul verticalei Villa Vinèa Rubin Selection 2016, 2017, 2018 este de 795 lei.

Villa Vinèa Magnum Diamant Selection 2016, 2017, 2018

Villa Vinèa Diamant Selection este un cupaj complex de Fetească Regală şi Fetească Albă, un vin matur, cu multă prospeţime, ce etalează un evantai aromatic sofisticat şi echilibrat.

Cu un corp masiv și onctuos, o aciditate bună și compactă, verticala de Diamant Selection aduce arome de măr copt, pară, bergamotă şi ananas, senzaţii mentolate şi minerale.

Prețul verticalei Villa Vinèa Diamant Selection 2016, 2017, 2018 este de 600 lei.

Villa Vinèa Magnum Argilla Selection 2016, 2017, 2018

Villa Vinèa Argilla Selection este un cupaj de Fetească Regală, Fetească Albă şi Sauvignon Blanc, maturat un an şi jumătate în baric şi încă doi ani în sticlă. Rezultatul este un vin impresionant, o carte de vizită excelentă a cramei.

În această verticală de vinuri, pasionații de oenologie vor identifica note exotice de ananas, mandarine şi anason, precum și senzaţii de fagure de miere, vanilie şi miez de nucă. Prețul verticalei Villa Vinèa Argilla Selection 2016, 2017, 2018 este de 1.150 lei.

Continue Reading

Trending