Connect with us

Published

on

Pământul a ascuns de-a lungul timpului multe diamante rare, peisaje parcă desprinse din alte lumi, locuri care te poartă către meleagurile coloșilor de piatră, precum și ale zeităților. Cappadocia este unul dintre ele, fiind un loc pe care trebuie să îl vizitezi măcar o dată-n viață. Cu un peisaj sublim, feeric, Cappadocia este învăluită în misterul legendelor.

Țiitorul Locurilor i-a dăruit o frumoasă fecioară pe nume Katpatuka

Se spune că în vremurile din vechime trăia un uriaș numit Harkasos. Acesta primise poruncă de la Țiitorul Locurilor să vegheze pământul dintre Pontul Euxin și Marea de la Miazăzi, pământ peste care adesea se năpusteau cotropitori în luptele lor dintre Răsărit și Apus. Uriașul fusese înzestrat cu darul de a scuipa foc și piatră, precum un balaur neînfricat, băgând spaimă în vrăjmași. Fiind singur și necăjit, Țiitorul Locurilor i-a dăruit o frumoasă fecioară pe nume Katpatuka. Într-o zi, tânăra a pus ochii pe un bărbat care trecea pe acolo și vru de-ndată să fugă cu el.

Turbat de furie, Harkasos a scos pârjol pe gură, nimicindu-l pe străin, dar și pe tovarășii săi. Aceștia s-au transformat în coloși de piatră, iar pe Katpatuka o înghiți pe loc, spre a nu mai putea fugi vreodată. Mâniat, Țiitorul Locurilor l-a prefăcut și pe uriaș în piatră. Astfel, legenda Katpatukăi a traversat granița timpului, fiind transmisă pe cale orală, căpătând nume cât mai diverse, cât mai colorate și cu rezonanță, cum ar fi Kappadokia sau Cappadocia. Desigur, din punct de vedere geologic, vulcanul Argeus a apărut pe falia creată în Terțiar de marea orogeneză eurasiatică – cea care a dat munții Taurus și Anti-Taurus.

 

Cum mă pasionează legendele și poveștile ascunse, magice, cu iz istoric, tind să-mi îndrept atenția asupra primei variante, cu toate că nu are un final fericit, așa cum poate că ne dorim uneori. Cappadocia de astăzi este numită și „Tărâmul Zânelor”, datorită reliefului asemănător unor „hornuri de zâne”. Locuitorii din preistorie au reușit să sape în roca moale a vulcanilor, creând adevărate orașe subterane, ce coboară multe etaje sub pământ. Și totuși, felul incredibil în care natura s-a jucat cu acest ținut, încrețindu-l cu forme neverosimile, a devenit o curiozitate pentru omul modern. Cappadocia se află în zona centrală a Turciei, fiind o regiune istorică din estul Anatoliei, inclusă în Patrimonul UNESCO. O altă denumire este și cea a „Tărâmului Baloanelor” ca urmare a sutelor de baloane care își iau zborul ori de câte ori vremea este propice (să nu fie vânt sau prea cald).

Din punct de vedere istoric, Mesopotamia a avut puterea economică şi politică asupra Anatoliei centrale. În mileniul III î.Hr., regele Sargon din Akkad a străpuns inima Anatoliei pentru a proteja negustorii ţinutului său. Începutul mileniului următor a găsit Anatolia într-o perioadă prosperă din punct de vedere economic. Imediat ce asirienii au aflat de existenţa acestei regiuni şi de bogăţiile pe care le ascunde, au înfiinţat centre comerciale, numite karum – adică „port” sau „centru administrativ”.

Cel puţin 13 puncte de negoţ au fost ridicate, făcând parte din reţeaua comercială bine dezvoltată a asirienilor, ce se întindea de la Marea Egee până la Valea Indusului. Comerțul a continuat pentru aproximativ 150 de ani. În secolele VI-IV î. Hr., regiunea Cappadociei a intrat sub influenţă persană. Spre deosebire de alte oraşe din Anatolia antică – precum Licia sau Lidia – Cappadocia nu a primit un nume inspirat de o persoană. Se crede că denumirea sa provine din cuvântul antic persan „tukha” sau „dukha”, care înseamnă „ţinutul cailor frumoşi”.

Mi-am dorit să văd acest tărâm fabulos cu ochii mei și într-o zi friguroasă de martie am fost plăcut surprinsă să văd cum visul devine realitate datorită prietenilor de la Destine Holidays. Circuitul este gândit pentru a atinge mai multe obiective: locuri încărcate de istorie, o panoramă încântătoare tocmai bună pentru pasionații de fotografie, zborul cu balonul cu aer cald și timp din belșug pentru a te pierde pe străzile populate ale Antalyei. Da, da, circuitul se desfășoară în două mari orașe: Antalya și Cappadocia!

Muzica si filme

DISNEY+: SE LUCREAZĂ LA NOI SEZOANE SHŌGUN

Published

on

FX, Hulu și moștenitorii lui James Clavell lucrează la extinderea serialului dramatic de mare succes, Shōgun, cu încă două sezoane. Calendarul de producție nu a fost încă stabilit, dar echipa scenariștilor este în curs de constituire și va începe activitatea în această vară.

În primele nouă săptămâni de la premieră, Shōgun a devenit cel mai urmărit show al FX, pe baza orelor de vizionare la nivel global. Toate cele 10 episoade ale sezonului 1 din Shōgun, care s-a încheiat pe 23 aprilie, sunt disponibile pentru streaming pe Disney+ la nivel global și pe Hulu în SUA.

Shōgun a fost foarte bine primit de critici, fiind considerat:

  • „cel mai bun serial de televiziune al anului” – Esquire
  • „o adevărată capodoperă” – TIME
  • „nu doar unul dintre cele mai bune seriale ale anului, ci și unul dintre cele mai bune seriale care au apărut vreodată pe ecrane” – Collider
  • „clar unul dintre cele mai bune show-uri din 2024” – Forbes
  • „cel mai bun serial al anului, la mare distanță de restul ” – Polygon
  • „cel mai bun serial TV în acest moment – cu cele mai bune interpretări actoricesti” – The Daily Beast
  • „unele dintre cele mai bune interpretări ale anului de până acum” – Paste
  • „Shōgun de la FX nu este un remake – este o revelație…. o adevărată capodoperă” – TIME
  • „Uluitorul Shogun este adevărata epopee TV pe care o așteptați” – USA Today
  • „Maiestuos…. palpitant și fascinant….Nu am mai vrut să părăsesc această lume” – TV Guide

„Shōgun”, o adaptare originală a bestsellerului lui James Clavell, este plasat în Japonia anului 1600, în pragul unui război civil care va defini întregul secol. Producătorul Hiroyuki Sanada joacă rolul „Lordului Yoshii Toranaga”, care se luptă pentru viața sa în timp ce dușmanii săi din Consiliul Regenților se unesc împotriva sa. Când o corabie europeană misterioasă este găsită abandonată într-un sat de pescari din apropiere, căpitanul ei, englezul John Blackthorne (Cosmo Jarvis), poartă cu el secrete care l-ar putea ajuta pe Toranaga să încline balanța puterii și să distrugă influența extraordinară a dușmanilor lui Blackthorne – preoții iezuiți și negustorii portughezi. Destinele lui Toranaga și Blackthorne devin strâns legate de traducătoarea lor, Toda Mariko (Anna Sawai), o nobilă creștină misterioasă și ultima dintr-un neam dezonorat. În timp ce își slujește stăpânul în mijlocul acestui peisaj politic tensionat, Mariko trebuie să reconcilieze noua ei legătură cu Blackthorne, angajamentul ei față de credința care a salvat-o și datoria față de răposatul ei tată.

„Shōgun” prezintă o distribuție japoneză foarte apreciată, o premieră pentru o producție americană, inclusiv Tadanobu Asano în rolul lui „Kashigi Yabushige”, un trădător notoriu și un apropiat al lui Toranaga; Hiroto Kanai în rolul lui „Kashigi Omi”, tânărul conducător al satului de pescari unde a fost găsită nava lui Blackthorne; Takehiro Hira în rolul lui „Ishido Kazunari”, un birocrat puternic care este principalul rival al lui Toranaga; Moeka Hoshi în rolul lui „Usami Fuji”, o văduvă care trebuie să-și găsească un nou scop în mijlocul luptei domnului său; Tokuma Nishioka în rolul „Toda Hiromatsu”, generalul de încredere și cel mai apropiat prieten al lui Toranaga; Shinnosuke Abe în rolul „Toda Hirokatsu” („Buntaro”), soțul gelos al lui Mariko; Yuki Kura în rolul lui „Yoshii Nagakado”, fiul impetuos al lui Toranaga cu o dorință puternică de a-și dovedi valoarea; Yuka Kouri în rolul lui „Kiku”, o curtezană renumită pentru măiestria sa artistică în toată Japonia și Fumi Nikaido în rolul lui „Ochiba no Kata”, mama venerabilă a moștenitorului care nu se va opri de la nimic pentru a pune capăt lui Toranaga și amenințării acestuia la adresa puterii fiului ei.

Shōgun de la Studiourile FX este creat de Rachel Kondo și de Justin Marks, iar Marks fiind showrunner și producător executiv alături de Michaela Clavell, Edward L. McDonnell, Michael De Luca și Kondo. Serialul este produs de FX Productions.

Continue Reading

Muzica si filme

FILMUL DOCUMENTAR “LET IT BE” ESTE DISPONINIL ACUM PE DISNEY+

Published

on

„The Beatles: Let It Be”, filmul original din 1970 al regizorului Michael Lindsay-Hogg despre The Beatles, restaurat cu meticulozitate de echipa lui Peter Jackson de la Park Road Post Production, este acum disponibil în streaming pe Disney+.

Difuzat pentru prima acum peste 50 de ani, în plină agitație după destrămarea trupei The Beatles, „The Beatles: Let It Be” ocupă acum locul cuvenit în istoria trupei. Filmul a fost scos la lumină prin restaurarea sa și în contextul dezvăluirilor făcute în documentarul lui Peter Jackson, „The Beatles: Get Back”, câștigător a mai multor premii Emmy®. Lansată pe Disney+ în 2021, docuseria prezintă căldura și camaraderia iconică a celor patru membrii, surprinzând un moment crucial în istoria muzicii.

„Let It Be” conține secvențe care nu au fost prezentate în documentarul „The Beatles: Get Back”, aducându-i pe telespectatori în studio și pe acoperișul Apple Corps din Londra, în ianuarie 1969, când The Beatles, însoțiți de Billy Preston, compun și înregistrează albumul Let It Be, fiind și ultima oară când când trupa cântă live. Acest album a fost premiat cu GRAMMY Award®, iar piesa de titlu cu Academy Award®. Odată cu lansarea documentarului „The Beatles: Get Back”, cererea fanilor pentru filmul original „Let It Be” a atins un nivel febril. Cu sprijinul deplin al lui Lindsay-Hogg, Apple Corps a cerut companiei Park Road Post Production a lui Peter Jackson să restaureze cu meticulozitate filmul de pe negativul original de 16 mm, care a inclus remasterizarea sunetului folosind aceeași tehnologie MAL de mixaj care a fost aplicată la „The Beatles: Get Back”.

“The Beatles: Let It Be”, în regia lui Michael Lindsay-Hogg, îi are în distribuție pe John Lennon, Paul McCartney, George Harrison și Ringo Starr, cu o apariție specială a lui Billy Preston. Filmul a fost produs de Neil Aspinall, The Beatles acționând în calitate de producători executivi. Directorul de imagine a fost Anthony B Richmond.

FIlmul documentar “The Beatles: Let It Be” este acum disponibil doar pe Disney+.

Continue Reading

Muzica si filme

FURIOSA: SAGA MAD MAX – Biletele sunt disponibile în avans

Published

on

Cu un pas mai aproape de mult așteptata lansare, fanii seriei “Mad Max” își pot asigura deja un loc în fața marelui ecran și pot achiziționa în avans bilete pentru grandioasa producție FURIOSA: SAGA MAD MAX, disponibilă doar în cinematografe din 22 mai.

Fie că preferă imaginea spectaculoasă din IMAX, experiența scaunelor 4DX, sunetul inegalabil în Dolby Atmos sau pura emoție colectivă a marelui ecran, cinefilii au șansa de a-și asigura cele mai bune locuri la cinema cu trei săptămâni înainte de lansarea filmului. Programul în avans pentru vizionarea  “Furiosa: Saga Mad Max” este deja disponibil, iar biletele pot fi achiziționate de pe site-ul cinematografelor, direct de la casele de bilete sau online de pe cinemagia.ro.

Anya Taylor-Joy și Chris Hemsworth sunt protagoniștii filmului “Furiosa: Saga Mad Max” regizat de prodigiosul George Miller, laureat cu Oscar. Producția marchează revenirea la universul distopic creat de Miller în urmă cu mai bine de 30 de ani, odată cu seria “Mad Max”. Regizorul adaugă aventurii o nouă poveste autentică, plină de acțiune care dezvăluie originile controversatului personaj feminin introdus în “Mad Max: Drumul Furiei”.

În timp ce omenirea e pe cale de dispariție, tânăra Furiosa este răpită din sânul familiei și cade pradă unei bande nemiloase, condusă de Warlord Dementus. Gonind în viteză prin deșert, ei dau peste o așezare subordonată lui Immortan Joe. În timp ce acești doi tirani se luptă pentru putere, Furiosa trebuie să supraviețuiască multor provocări pentru a putea ajunge înapoi acasă.

Un proiect Warner Bros. Pictures și Village Roadshow Pictures, distribuit la nivel național de către Vertical Entertainment, filmul “Furiosa: Saga Mad Max” are premiera pe marile ecrane din țară începând cu 24 mai, în format 2D subtitrat, dar și formatele speciale IMAX, 4DX și Dolby Atmos.

Continue Reading

Trending