Connect with us

Published

on

Pământul a ascuns de-a lungul timpului multe diamante rare, peisaje parcă desprinse din alte lumi, locuri care te poartă către meleagurile coloșilor de piatră, precum și ale zeităților. Cappadocia este unul dintre ele, fiind un loc pe care trebuie să îl vizitezi măcar o dată-n viață. Cu un peisaj sublim, feeric, Cappadocia este învăluită în misterul legendelor.

Țiitorul Locurilor i-a dăruit o frumoasă fecioară pe nume Katpatuka

Se spune că în vremurile din vechime trăia un uriaș numit Harkasos. Acesta primise poruncă de la Țiitorul Locurilor să vegheze pământul dintre Pontul Euxin și Marea de la Miazăzi, pământ peste care adesea se năpusteau cotropitori în luptele lor dintre Răsărit și Apus. Uriașul fusese înzestrat cu darul de a scuipa foc și piatră, precum un balaur neînfricat, băgând spaimă în vrăjmași. Fiind singur și necăjit, Țiitorul Locurilor i-a dăruit o frumoasă fecioară pe nume Katpatuka. Într-o zi, tânăra a pus ochii pe un bărbat care trecea pe acolo și vru de-ndată să fugă cu el.

Turbat de furie, Harkasos a scos pârjol pe gură, nimicindu-l pe străin, dar și pe tovarășii săi. Aceștia s-au transformat în coloși de piatră, iar pe Katpatuka o înghiți pe loc, spre a nu mai putea fugi vreodată. Mâniat, Țiitorul Locurilor l-a prefăcut și pe uriaș în piatră. Astfel, legenda Katpatukăi a traversat granița timpului, fiind transmisă pe cale orală, căpătând nume cât mai diverse, cât mai colorate și cu rezonanță, cum ar fi Kappadokia sau Cappadocia. Desigur, din punct de vedere geologic, vulcanul Argeus a apărut pe falia creată în Terțiar de marea orogeneză eurasiatică – cea care a dat munții Taurus și Anti-Taurus.

 

Cum mă pasionează legendele și poveștile ascunse, magice, cu iz istoric, tind să-mi îndrept atenția asupra primei variante, cu toate că nu are un final fericit, așa cum poate că ne dorim uneori. Cappadocia de astăzi este numită și „Tărâmul Zânelor”, datorită reliefului asemănător unor „hornuri de zâne”. Locuitorii din preistorie au reușit să sape în roca moale a vulcanilor, creând adevărate orașe subterane, ce coboară multe etaje sub pământ. Și totuși, felul incredibil în care natura s-a jucat cu acest ținut, încrețindu-l cu forme neverosimile, a devenit o curiozitate pentru omul modern. Cappadocia se află în zona centrală a Turciei, fiind o regiune istorică din estul Anatoliei, inclusă în Patrimonul UNESCO. O altă denumire este și cea a „Tărâmului Baloanelor” ca urmare a sutelor de baloane care își iau zborul ori de câte ori vremea este propice (să nu fie vânt sau prea cald).

Din punct de vedere istoric, Mesopotamia a avut puterea economică şi politică asupra Anatoliei centrale. În mileniul III î.Hr., regele Sargon din Akkad a străpuns inima Anatoliei pentru a proteja negustorii ţinutului său. Începutul mileniului următor a găsit Anatolia într-o perioadă prosperă din punct de vedere economic. Imediat ce asirienii au aflat de existenţa acestei regiuni şi de bogăţiile pe care le ascunde, au înfiinţat centre comerciale, numite karum – adică „port” sau „centru administrativ”.

Cel puţin 13 puncte de negoţ au fost ridicate, făcând parte din reţeaua comercială bine dezvoltată a asirienilor, ce se întindea de la Marea Egee până la Valea Indusului. Comerțul a continuat pentru aproximativ 150 de ani. În secolele VI-IV î. Hr., regiunea Cappadociei a intrat sub influenţă persană. Spre deosebire de alte oraşe din Anatolia antică – precum Licia sau Lidia – Cappadocia nu a primit un nume inspirat de o persoană. Se crede că denumirea sa provine din cuvântul antic persan „tukha” sau „dukha”, care înseamnă „ţinutul cailor frumoşi”.

Mi-am dorit să văd acest tărâm fabulos cu ochii mei și într-o zi friguroasă de martie am fost plăcut surprinsă să văd cum visul devine realitate datorită prietenilor de la Destine Holidays. Circuitul este gândit pentru a atinge mai multe obiective: locuri încărcate de istorie, o panoramă încântătoare tocmai bună pentru pasionații de fotografie, zborul cu balonul cu aer cald și timp din belșug pentru a te pierde pe străzile populate ale Antalyei. Da, da, circuitul se desfășoară în două mari orașe: Antalya și Cappadocia!

Muzica si filme

Filmul Mufasa: Regele Leu este disponibil acum pe Disney+

Published

on

O aventură fantastică, o poveste despre măreație și o coloană sonoră uimitoare te așteaptă în „Mufasa: Regele Leu”, disponibil acum pe Disney+! Filmul îi poartă pe spectatori într-o călătorie palpitantă a unui pui de leu orfan ce își descoperă adevărata putere de lider în drumul său spre împlinirea destinului.

Filmul „Mufasa: Regele Leu” prezintă călătoria extraordinară a mult iubitului Rege Leu. Rafiki povestește legenda lui Mufasa unei tinere leoaice pe nume Kiara, fiica lui Simba și Nala, alături de Timon și Pumbaa, aceiași ca întotdeauna. Istorisită prin frânturi din trecut, povestea îl prezintă pe Mufasa ca pe un leu orfan, pierdut și singur, până când îl întâlnește pe bunul Taka, descendent de viță regală. Întâlnirea lor întâmplătoare dă startul călătoriei epice a unui grup extraordinar de inadaptați aflați în căutarea propriului destin, o călătorie în care legăturile le vor fi testate în încercarea lor de a scăpa de un dușman mortal.

Combinând tehnicile cinematografice tradiționale cu grafica computerizată fotorealistă, filmul a fost regizat de Barry Jenkins, câștigător al premiului Oscar®, iar coloana sonoră a fost compusă de Lin-Manuel Miranda, creând melodii complet noi, inclusiv hit-ul „I Always Wanted a Brother”. „Mufasa: Regele Leu” a devenit un fenomen global, generând peste 700 de milioane de dolari în cinematografele din întreaga lume, clasându-se printre cele mai mari 10 premiere cinematografice ale anului 2024.

„Mufasa: Regele Leu” se alătură altor titluri iconice de pe Disney+, precum «Regele Leu» (1994), «Regele Leu» (2019), «Garda Felină» și recent lansatul concert special «Regele Leu la Hollywood Bowl».

Până pe 30 martie, Disney+ are o oferă specială pentru clienții noi și clienții eligibili care se reabonează: prețul abonamentului Disney+ Standard este de 7,99 Lei pe lună, timp de 4 luni.

Continue Reading

Muzica si filme

Jason Statham este „Un Bărbat de Onoare”, acum, la cinema

Published

on

Acțiunea „Un bărbat de onoare” îl readuce pe Jason Statham pe marile ecrane în cea mai nouă producție marca Amazon MGM, de la regizorul „Brigada Sinucigasilor” și „The Beekeeper: Răzbunare iminentă”, despre un fost militar forțat să revină în luptă pentru o cauză nobilă. Din 26 martie doar în cinematografe.

Din distribuția filmului mai fac parte Jason Flemyng, Merab Ninidze, Maximilian Osinski, Cokey Falkow, cu Michael Peña și David Harbour, alături de Noemi Gonzalez, Arianna Rivas, Emmett J. Scanlan și Eve Mauro.

Levon Cade (Statham) a renunțat la cariera de militar decorat pentru misiuni extrem de periculoase și acum duce o viață retrasă și liniștită lucrând ca muncitor în construcții. Însă atunci când fiica șefului (singurii oameni de care s-a apropiat) este răpită de traficanți, Levon pornește o misiune aproape imposibilă pentru a o salva, dar descoperă o rețea uriașă de corupție.

Regizat de David Ayer după un scenariu de Sylvester Stallone și David Ayer, după romanul lui Chuck Dixon, filmul „Un bărbat de onoare” este produs de Chris Long, Jason Statham, John Friedberg, David Ayer, Sylvester Stallone, Bill Block și Kevin King Templeton. Producătorii executivi sunt Teddy Schwarzman, Michael Heimler, Mike Shanks, Jill Silfen, Volodymyr Artemenko, Yevgen Stupka, Alexis Garcia, Rachael Cole și Thomas Zadra.

Echipa lui Ayer din spatele camerelor de filmat este compusă din regizorul de imagine Shawn White, designerul de producție Nigel Evans, designer de costume Tiziana Corvisieri, editorul Fred Raskin și compozitorul Jared Michael Fry.

Amazon MGM și Black Bear prezintă, în asociere cu Eastern Film Investments, CAT5 și Fifth Season, A Black Bear / Cedar Park / Punch Palace și Balboa Production filmul „Un bărbat de onoare”. Distribuit de Vertical Entertainment, filmul ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din toată țară începând cu 26 martie.

Continue Reading

Muzica si filme

Ovidiu Lipan Țăndărică și Aleena lansează împreună „Bate Toba”, un imn al energiei și al curajului

Published

on

Legenda tobelor și forța unei voci noi se întâlnesc într-o colaborare electrizantă! Ovidiu Lipan Țăndărică și Aleena lansează împreună „BATE TOBA”, un imn al energiei, al curajului și al pasiunii pentru muzică.

Totul a început într-o noapte vibrantă de creație, într-un studio unde sunetele prindeau viață. Țăndărică, cu ritmul său inconfundabil, și Aleena, cu o voce care transmite forță și emoție pură, au găsit împreună esența unei piese care pulsează caînsăși inima vieții.

„BATE TOBA” nu e doar o melodie, ci o declarație de libertate. E despre cum muzica te poate ridica atunci când simți că totul se prăbușește, despre puterea ritmului care te împinge înainte, indiferent de obstacole.

Pentru Ovidiu Lipan Țăndărică, această piesă e o continuare firească a călătoriei sale muzicale, unde tobele au fost mereu vocea sufletului său. Pentru Aleena, „BATE TOBA” e un pas mare spre visul ei, un rezultat al anilor de muncă și determinare. Crescută într-o lume unde nimic nu i-a fost oferit pe tavă, Aleena a învățat că trebuie să lupți pentru locul tău, iar azi, prin această colaborare, își afirmă puterea și talentul.

„BATE TOBA” e un apel la viață, la ritm, la curaj. E un cântec care îți intră în vene și te face să dansezi, să simți, să trăiești!

Lansarea piesei marchează un moment important în muzicaromânească – întâlnirea dintre un maestru al percuției și o voce care vrea să lase o amprentă puternică. Pentru că atunci când bați toba vieții, ecoul ei rămâne pentru totdeauna!

Piesa „BATE TOBA” este disponibilă acum pe toate platformele de streaming!

https://youtu.be/XzXzbGzQZxI?si=yOW7ittf1ww_3xUt 

Artist: Aleena feat Ovidiu Lipan Țăndărică,
Titlu: „Bate toba„,
Muzică: Ovidiu Lipan, Aranjament orchestral: Ovidiu Lipan, Adrian Stavian,
Text: Alina Oprea, Radu Groza, Cristina Cojucar Toma, Ovidiu Lipan

Continue Reading

Trending