Pământul a ascuns de-a lungul timpului multe diamante rare, peisaje parcă desprinse din alte lumi, locuri care te poartă către meleagurile coloșilor de piatră, precum și ale zeităților. Cappadocia este unul dintre ele, fiind un loc pe care trebuie să îl vizitezi măcar o dată-n viață. Cu un peisaj sublim, feeric, Cappadocia este învăluită în misterul legendelor.
Țiitorul Locurilor i-a dăruit o frumoasă fecioară pe nume Katpatuka
Se spune că în vremurile din vechime trăia un uriaș numit Harkasos. Acesta primise poruncă de la Țiitorul Locurilor să vegheze pământul dintre Pontul Euxin și Marea de la Miazăzi, pământ peste care adesea se năpusteau cotropitori în luptele lor dintre Răsărit și Apus. Uriașul fusese înzestrat cu darul de a scuipa foc și piatră, precum un balaur neînfricat, băgând spaimă în vrăjmași. Fiind singur și necăjit, Țiitorul Locurilor i-a dăruit o frumoasă fecioară pe nume Katpatuka. Într-o zi, tânăra a pus ochii pe un bărbat care trecea pe acolo și vru de-ndată să fugă cu el.
Turbat de furie, Harkasos a scos pârjol pe gură, nimicindu-l pe străin, dar și pe tovarășii săi. Aceștia s-au transformat în coloși de piatră, iar pe Katpatuka o înghiți pe loc, spre a nu mai putea fugi vreodată. Mâniat, Țiitorul Locurilor l-a prefăcut și pe uriaș în piatră. Astfel, legenda Katpatukăi a traversat granița timpului, fiind transmisă pe cale orală, căpătând nume cât mai diverse, cât mai colorate și cu rezonanță, cum ar fi Kappadokia sau Cappadocia. Desigur, din punct de vedere geologic, vulcanul Argeus a apărut pe falia creată în Terțiar de marea orogeneză eurasiatică – cea care a dat munții Taurus și Anti-Taurus.
Cum mă pasionează legendele și poveștile ascunse, magice, cu iz istoric, tind să-mi îndrept atenția asupra primei variante, cu toate că nu are un final fericit, așa cum poate că ne dorim uneori. Cappadocia de astăzi este numită și „Tărâmul Zânelor”, datorită reliefului asemănător unor „hornuri de zâne”. Locuitorii din preistorie au reușit să sape în roca moale a vulcanilor, creând adevărate orașe subterane, ce coboară multe etaje sub pământ. Și totuși, felul incredibil în care natura s-a jucat cu acest ținut, încrețindu-l cu forme neverosimile, a devenit o curiozitate pentru omul modern. Cappadocia se află în zona centrală a Turciei, fiind o regiune istorică din estul Anatoliei, inclusă în Patrimonul UNESCO. O altă denumire este și cea a „Tărâmului Baloanelor” ca urmare a sutelor de baloane care își iau zborul ori de câte ori vremea este propice (să nu fie vânt sau prea cald).
Din punct de vedere istoric, Mesopotamia a avut puterea economică şi politică asupra Anatoliei centrale. În mileniul III î.Hr., regele Sargon din Akkad a străpuns inima Anatoliei pentru a proteja negustorii ţinutului său. Începutul mileniului următor a găsit Anatolia într-o perioadă prosperă din punct de vedere economic. Imediat ce asirienii au aflat de existenţa acestei regiuni şi de bogăţiile pe care le ascunde, au înfiinţat centre comerciale, numite karum – adică „port” sau „centru administrativ”.
Cel puţin 13 puncte de negoţ au fost ridicate, făcând parte din reţeaua comercială bine dezvoltată a asirienilor, ce se întindea de la Marea Egee până la Valea Indusului. Comerțul a continuat pentru aproximativ 150 de ani. În secolele VI-IV î. Hr., regiunea Cappadociei a intrat sub influenţă persană. Spre deosebire de alte oraşe din Anatolia antică – precum Licia sau Lidia – Cappadocia nu a primit un nume inspirat de o persoană. Se crede că denumirea sa provine din cuvântul antic persan „tukha” sau „dukha”, care înseamnă „ţinutul cailor frumoşi”.
Mi-am dorit să văd acest tărâm fabulos cu ochii mei și într-o zi friguroasă de martie am fost plăcut surprinsă să văd cum visul devine realitate datorită prietenilor de la Destine Holidays. Circuitul este gândit pentru a atinge mai multe obiective: locuri încărcate de istorie, o panoramă încântătoare tocmai bună pentru pasionații de fotografie, zborul cu balonul cu aer cald și timp din belșug pentru a te pierde pe străzile populate ale Antalyei. Da, da, circuitul se desfășoară în două mari orașe: Antalya și Cappadocia!