Alina Matei: Mulțumesc, stimate domnule Sorin Chiriță, pentru timpul alocat cititorilor JURIDICE.ro. Printre specializările dumneavoastră am regăsit Dreptul. O să vă rog să ne spuneți de ce ați ales Facultatea de Drept.
Sorin Chiriță: În primul rând, mulțumesc pentru oportunitatea de a vorbi aici. Da, am ales să urmez Facultatea de Drept pentru că dreptul reprezintă coloana vertebrală a unei societăți funcționale, iar capacitatea de a înțelege și aplica legile este esențială pentru un management performant în administrația publică. Am urmat Facultatea de Drept după câțiva ani buni de experiență în managementul proiectelor publice și private. Anterior obținerii licenței în drept, aveam deja o licență în Științe Economice și o licență în domeniul Psihologiei, plus studii postuniversitare în management și chiar un masterat în drept. Așadar, am ales să urmez acest traseu academic pentru a înțelege în profunzime această știință și pentru a putea contribui la îmbunătățirea cadrului legislativ și la simplificarea procedurilor administrative, reducerea birocrației și creșterea calității serviciilor publice pentru români.
Alina Matei: Cum ați ajuns să lucrați în administrația locală?
Sorin Chiriță: Intrarea în administrația locală a fost rezultatul unei serii de evenimente și pasiuni personale. Am început să mă implic prin diverse proiecte civice ce promovau dezvoltarea urbană integrată, dezvoltarea resurselor umane și voluntariatul în domeniul protecției mediului. Cu timpul, această pasiune m-a condus în coordonarea proiectelor de dezvoltare urbană integrată, unde am văzut oportunitatea de a contribui la buna funcționare a orașelor și regiunilor prin atragerea fondurilor europene. A fost un parcurs neprogramat și oarecum firesc. Nu pot spune că doar am lucrat, ci mi-am dedicat viața dezvoltării și implementării proiectelor publice. La vârsta de 22 de ani, în calitate de președinte al unei organizații de tineret reprezentative, am elaborat și implementat primul meu proiect cu finanțare nerambursabilă, având ca obiectiv integrarea pe piața muncii a tinerilor din județul Constanța prin consiliere vocațională și formarea profesională în noi ocupații. Ca urmare a implementării cu succes a proiectelor dedicate tinerilor, am avut oportunitatea să continui activitatea și să implementez noi proiecte din calitatea de Director Executiv al Centrului de Formare Profesională și Dezvoltare Regională, iar ulterior din poziția de Director General al Institutului pentru Dezvoltarea Resurselor Umane. În anul 2005 am devenit Coordonatorul Grupului de Lucru Economic pentru elaborarea Planului Local de Dezvoltare Durabilă a Municipiului Constanța, document programatic realizat în cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare – Agenda Locală 21. Ulterior finalizării planului local de dezvoltare și a altor proiecte, în anul 2009, am promovat concursul pentru postul de Coordonator al Polului Național de Creștere Constanța – Zona Metropolitană Constanța, și așa mai departe, până am ajuns, tot prin concurs, City Manager (Administrator Public) al Municipiului București.
Alina Matei: Care sunt cele mai importante proiecte pe care le-ați coordonat?
Sorin Chirită: Toate proiectele pe care le-am coordonat au avut importanța lor. Voi menționa doar câteva, mai cunoscute, atât din arealul metropolitan Constanța, cât și din arealul regiunii de dezvoltare București – Ilfov. Acestea includ:
– Îmbunătățirea accesului între Municipiul Constanța și Orașul Năvodari prin lărgirea și modernizarea bulevardului Mamaia – Năvodari.
– Dezvoltare Durabilă prin Calificarea și Recalificarea Șomerilor la Standarde Europene.
– Parcarea Supraetajată din Zona Spitalului Județean Constanța.
– Reabilitarea și modernizarea iluminatului public în unele localități ale Zonei Metropolitane Constanța.
– Restaurarea și reamenajarea promenadei și a spațiilor verzi din zona Vraja Mării – Cazino – Port Tomis.
– Modernizarea transportului în comun prin achiziția a peste 800 de noi mijloace de transport, inclusiv prin atragerea de fonduri europene, transformarea RATB in Societate de Transport Bucuresti – STB S.A. și delegarea serviciului public transport public, extinzând rețeaua de transport public integrat atât în Municipiul București, cât și în arealul județului Ilfov.
– Lărgirea la patru benzi a Soselei Fabrica de Glucoză.
– Pasajul Ciurel.
– Delegarea completă a serviciului de termoficare către noua companie municipală Termoenergetica București SA, printr-un mecanism complex, această delegare era obligatorie pentru a putea accesa finanțările Europene.
– Elaborarea tuturor documentelor necesare accesării finanțării europene nerambursabile prin POIM pentru “Reabilitarea sistemului de termoficare al Municipiului București”, un proiect de aproximativ 278 de milioane de euro nerambursabili, proiect ce are ca obiectiv reabilitarea a aproximativ 200 km de conductă de traseu primar de transport a energiei termice din Municipiul București.
– Reabilitarea stației de epurare Glina, etapa a II-a, buget total de 325,34 milioane euro și o contribuție din partea UE de 196,46 milioane euro. În cadrul acestui proiect au fost reabilitate și principalele colectoare de canalizare și canalul colector Dâmbovița (Caseta).
Aceste proiecte au fost supravegheate permanent de primarii aflați atunci în funcție și au implicat echipe multidisciplinare. Am avut niște colegi care au dovedit un profesionalism de excepție. Prin intermediul acestor proiecte, am contribuit la îmbunătățirea infrastructurii, a serviciilor publice și a calității vieții locuitorilor.
Alina Matei: Cu o experiență ca a dumneavoastră, ce înseamnă a administra? Aveți experiența unor orașe mari, precum Constanța sau București.
Sorin Chiriță: Administrația, din perspectiva mea, înseamnă gestionarea responsabilă a resurselor publice, punerea în aplicare a politicilor publice, furnizarea serviciilor de calitate cetățenilor și asigurarea unei guvernări eficiente. Experiența mea în coordonarea proiectelor metropolitane și de dezvoltare urbană pentru orașe mari, cum ar fi Constanța și București, a adus cu sine provocări unice legate de dimensiunea și diversitatea problemelor pe care le gestionăm.
Alina Matei: Pentru o bună administrare, de ce este nevoie mai mare?
Sorin Chiriță: Pentru a asigura o bună administrare, este esențial să avem transparență în luarea deciziilor, implicarea civică activă în procesul decizional, planificare strategică solidă și asigurarea resurselor financiare adecvate pentru proiecte și servicii publice. Administrarea eficientă necesită, de asemenea, colaborare cu toate părțile interesate și monitorizare constantă a rezultatelor.
Alina Matei: Omul sfințește locul se aplică și în administrație sau echipa sfințește locul?
Sorin Chiriță: Atât omul, cât și echipa au un rol crucial în administrare. Omul aduce experiență și abilități individuale, în timp ce echipa oferă diversitate de idei și competențe. O echipă bine coordonată și motivată este cheia succesului în atingerea obiectivelor.
Citește continuarea interviului pe site-ul juridice.ro.