Connect with us

Vreme

Valul de căldură se va intensifica începând de luni în România. Meteorologii anunță cod portocaliu de căldură și intensificarea disconfortului termic

Published

on

Sursa foto: Freepick

Meteorologii au anunțat că săptămâna viitoare va începe cu temperaturi extreme, iar indicele de temperatură-umezeală va fi critic.

După un weekend extrem de fierbinte, România nu va fi ocolită de valul de căldură nici la începutul săptămânii viitoare. Conform informațiilor transmise de ANM, în estul Transilvaniei, în Dobrogea şi în nordul Munteniei şi al Olteniei disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse în general între 35 şi 37 de grade, și temperaturi minime care se vor încadra între 17 şi 21 de grade.

Cod portocaliu de caniculă și disconfort termic la începutul săptămânii 28 august-1 septembrie

Cu excepția estului Transilvaniei, Dobrogei şi în a nordului Munteniei şi al Olteniei, pentru celelalte judeţe meteorologii au emis cod portocaliu pentru luni, caracterizat printr-un val de căldură în intensificare şi extindere, dar și un disconfort termic accentuat. 

„În Maramureş, Crişana, Banat, Moldova, sudul Olteniei şi al Munteniei şi cea mai mare parte a Transilvaniei se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37…39 de grade, iar minimele se vor situa între 18 şi 26 de grade, astfel încât disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi”, transmite ANM, conform digi24.ro.

Temperaturile scad în România începând cu 29 august 2023

Meteorologii anunță că începând de marţi, valul de căldură se va retrage spre jumătatea estică, însă în București vor fi încă temperaturi ridicate. Începând de miercuri temperaturile vor scădea până la 27 grade spre sfârșitul săptămânii.

Vreme

Temperaturi caniculare în acest weekend în România. ANM anunță peste 36 de grade în unele zone ale țării

Published

on

Sursa foto: Freepick

Meteorologii anunță vreme caniculară în acest weekend, cu maxime de până la 36 grade Celsius în unele zone ale țării. Nici în perioada următoare nu se vor înregistra temperaturi medii normale pentru această perioadă, astfel ne vom bucura de soare mai multă vreme.

Luna septembrie 2023 a fost a doua cea mai caldă lună septembrie din ultimii 60 de ani, conform măsurărilor meteorologilor. Temperaturile din România în această lună au fost peste media normală a acestei perioade, oamenii s-au putut bucura de vacanțe pe litoral chiar și în septembrie.

Cum va fi vremea în România în weekendul 23-24 septembrie 2023

Dacă media acestei săptămâni a fost de 24-26 grade, weekendul vine cu temperaturi caniculare în unele zone ale țării. Florinela Georgescu, director executiv ANM, a declarat pentru digi24.ro că temperaturile vor crește. „În zilele următoare așteptăm ca temperaturile să mai crească. Probabil, cel mai cald va fi sâmbătă, când în partea de sud a țării temperaturile maxime vor depăși 34-35 de grade Celsius, pe arii destul de extinse. Aceste valori sunt aproape cu 10 grade mai ridicate decât ar fi firesc în această perioadă. Normalul la sfârșit de septembrie ar fi temperaturi maxime între 20 și 26 de grade. Noi ne așteptăm la maxime vineri, mai ales sâmbătă, dar și duminică, care să pornească de la 28-30 de grade în majoritatea regiunilor și să ajungă spre 34-35 de grade Celsius, poate izolat chiar mai mult în partea de sud a teritoriului”. Vremea va fi caldă inclusiv pe litoral și ar putea fi cam ultimul weekend în care ne vom putea bucura de temperaturi atât de ridicate.

În ceea ce ține de precipitații, Florina Georgescu a anunțat că „nici săptămâna viitoare nu va aduce prea multe ploi, poate doar în zonele montane și în partea de vest, însă pe arii restrânse”.

Conform meteorologilor, și luna octombrie va fi una caldă, cu temperaturi peste media aceste perioade și cu mai puține ploi.

Cum va fi vremea în București în weekendul 23-24 septembrie 2023

În București se anunță un weekend foarte cald. Temperaturile anunțate sunt de 35 grade sâmbătă și 34 grade duminică. Minima preconizată pentru ambele zile este de 18 grade. Nu sunt anunțate precipitații.

Continue Reading

Vreme

Cum va fi vremea în luna septembrie 2023. Se anunță temperaturi peste limita normală

Published

on

Sursa foto: Freepick

Luna septembrie vine cu temperaturi ceva mai ridicate decât media normală a perioade în cea mai mare parte a țării. Conform meteorologilor, în cea de-a doua jumătate a lunii septembrie, în regiunile estice şi sud-estice se vor înregistra temperaturi mai ridicate.

Meteorologii au emis informații privind vremea în prima lună din toamna acestui an. Se pare că nu vor scăpa complet de căldura verii, deoarece temperaturile continuă să urce peste media normală a perioadei. 

Vremea în săptămâna 28 august 2023 – 03 septembrie 2023

Meteorologii anunță că în cea mai mare parte a țării, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, în special în regiunile nord-estice unde vor fi cele mai ridicate temperaturi. 

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile nord-vestice şi local în cele vestice, centrale, sudice şi estice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru această săptămână.

Vremea în săptămâna 04 septembrie 2023 – 10 septembrie 2023

În întreaga țară se vor înregistra temperaturi medii mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă.

Cantităţile de precipitaţii vor fi uşor excedentare în regiunile sudice şi sud-estice, iar în restul țării vor fi în general apropiate de cele normale.

Vremea în săptămâna 11 septembrie 2023 – 17 septembrie 2023

Și în această perioadă, valorile termice vor fi uşor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării, mai ales în regiunile estice şi sud-estice.

Regimul pluviometric se va situa în jurul celui specific pentru acest interval, la nivelul întregii ţări.

Citește și: Valul de căldură se va intensifica începând de luni în România. Meteorologii anunță cod portocaliu de căldură și intensificarea disconfortului termic

Vremea în săptămâna 18 septembrie 2023 – 24 septembrie 2023 

Ultimele zile de septembrie vor fi și ele destul de călduroase, în întreaga țară temperaturile medii se vor situa uşor peste cele specifice pentru această săptămână.

Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă în majoritatea regiunilor.

Continue Reading

Vreme

Luna iulie 2023 a fost desemnată oficial cea mai fierbinte lună din istoria măsurătorilor meteorologice

Published

on

Sursa foto: Pixabay

Luna iulie 2023 a fost confirmată drept cea mai caldă lună din istoria măsurătorilor meteorologice, informează agenția europeană Copernicus, scrie digi24.ro.

Datele meteorologice arată că luna iulie 2023 a depășit cu 0,33 grade Celsius temperatura medie a înregistrată în iulie 2019 care a deținut recordul cu 16,63 grade Celsius. De asemenea, temperatura aerului a fost cu 0,72 mai mare decât media (1991-2020) pentru iulie.

Luna fost marcată atât de temperaturile extrem de ridicate, canicule, dar și incendiile de vegetație care s-au extins în numeroase zone ale globului, înregistrând pierderi, inclusiv umane. Și temperatura oceanelor a atins temperaturi nemaiîntâlnite la suprafața apei.  

Iulie 2023 este cea mai călduroasă lună înregistrată vreodată

Astfel, chiar cu câteva zile înainte de încheierea lunii datele arătau că recordurile înregistrate de-a lungul lunii vor desemna iulie 2023 drept cea mai caldă din istorie. 

„Asistăm la noi recorduri atât în ceea ce priveşte temperatura globală a aerului, precum şi cea de la suprafaţa oceanelor în iulie. Aceste recorduri au consecinţe dezastruoase pentru oameni şi pentru planetă, expusă la evenimente extreme mai frecvente şi mai intense”, a subliniat Samantha Burgess, directoare adjunctă a serviciul european Copernicus privind schimbările climatice (CS3), citată de sursa menționată anterior.

Citește și: Vremea în luna august. Care sunt prognozele meteorologilor pentru ultima lună de vară

Temperatura medie anuală a crescut cu 1,5 grade într-o lună

Aceasta a mai menționat că temperatura medie anuală a crescut cu 1,5 grade Celsius față de nivelurile preindustriale: „Anul 2023 ocupă, pentru moment, locul al treilea în clasamentul celor mai fierbinţi ani, cu 0,43 de grade Celsius peste media recentă şi o temperatură medie mondială în iulie de 1,5 grade Celsius mai mare decât nivelurile preindustriale”.

Pragul de 1,5 grade Celsius este profund simbolic, deoarece este limita cea mai ambiţioasă fixată în cadrul Acordului de la Paris din 2015 pentru limitarea încălzirii globale, însă face referire la valori medii din mai mulţi ani şi nu doar la o singură lună.

Specialiștii de la Copernicus anunță că recordurile de temperatură sunt cauzate, în principal, de către activitățile umane. De asemenea, aceștia menționează că finalul anului va fi unul relativ fierbinte inclusiv din cauza fenomenului El Nino care amplifică fenomenul încălzirii globale.

Continue Reading

Trending