Luna iulie 2023 a fost confirmată drept cea mai caldă lună din istoria măsurătorilor meteorologice, informează agenția europeană Copernicus, scrie digi24.ro.
Datele meteorologice arată că luna iulie 2023 a depășit cu 0,33 grade Celsius temperatura medie a înregistrată în iulie 2019 care a deținut recordul cu 16,63 grade Celsius. De asemenea, temperatura aerului a fost cu 0,72 mai mare decât media (1991-2020) pentru iulie.
Luna fost marcată atât de temperaturile extrem de ridicate, canicule, dar și incendiile de vegetație care s-au extins în numeroase zone ale globului, înregistrând pierderi, inclusiv umane. Și temperatura oceanelor a atins temperaturi nemaiîntâlnite la suprafața apei.
Iulie 2023 este cea mai călduroasă lună înregistrată vreodată
Astfel, chiar cu câteva zile înainte de încheierea lunii datele arătau că recordurile înregistrate de-a lungul lunii vor desemna iulie 2023 drept cea mai caldă din istorie.
„Asistăm la noi recorduri atât în ceea ce priveşte temperatura globală a aerului, precum şi cea de la suprafaţa oceanelor în iulie. Aceste recorduri au consecinţe dezastruoase pentru oameni şi pentru planetă, expusă la evenimente extreme mai frecvente şi mai intense”, a subliniat Samantha Burgess, directoare adjunctă a serviciul european Copernicus privind schimbările climatice (CS3), citată de sursa menționată anterior.
Citește și: Vremea în luna august. Care sunt prognozele meteorologilor pentru ultima lună de vară
Temperatura medie anuală a crescut cu 1,5 grade într-o lună
Aceasta a mai menționat că temperatura medie anuală a crescut cu 1,5 grade Celsius față de nivelurile preindustriale: „Anul 2023 ocupă, pentru moment, locul al treilea în clasamentul celor mai fierbinţi ani, cu 0,43 de grade Celsius peste media recentă şi o temperatură medie mondială în iulie de 1,5 grade Celsius mai mare decât nivelurile preindustriale”.
Pragul de 1,5 grade Celsius este profund simbolic, deoarece este limita cea mai ambiţioasă fixată în cadrul Acordului de la Paris din 2015 pentru limitarea încălzirii globale, însă face referire la valori medii din mai mulţi ani şi nu doar la o singură lună.
Specialiștii de la Copernicus anunță că recordurile de temperatură sunt cauzate, în principal, de către activitățile umane. De asemenea, aceștia menționează că finalul anului va fi unul relativ fierbinte inclusiv din cauza fenomenului El Nino care amplifică fenomenul încălzirii globale.