Connect with us

Stiri Romania

Autorităţile publice locale nu pot finanţa festivaluri, concerte și competiţii locale. Guvernul impune reducerea cheltuielilor

Published

on

Sursa foto: Facebook Primăria Municipiului București

Vineri, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care se impune reducerea cheltuielilor autorităților publice locale, fiind interzisă finanțarea în 2023 a festivalurilor, concertelor și competiţiilor locale. Măsura vine să asigure o descreștere a deficitului bugetar și o încadrare în limita de deficit stabilită pentru acest an. 

Guvernul urmărește limitarea şi diminuarea cheltuielilor bugetare pe perioada rămasă până la sfârşitul acestui an pentru a se asigura că deficitul bugetar nu depășește 4.4% din PIB. Astfel executivul a adoptat o serie de măsuri care vizează, inclusiv, autoritățile publice locale. 

Ordonanţa adoptată astăzi prevede că în anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a actului normativ, ordonatorii de credite ai autorităţilor şi instituţiilor publice „nu pot încheia angajamente legale pentru categoriile de cheltuieli prevăzute la următoarele articole de cheltuieli bugetare: a) „Bunuri şi servicii” pentru alineatele „Furnituri de birou” şi „Alte bunuri şi servicii pentru întreţinere şi funcţionare” ; b) Reparaţii curente; c) Bunuri de natura obiectelor de inventar; d) Cărţi, publicaţii şi materiale documentare; e) Consultanţă şi expertiză; f) Pregătire profesională; g) Studii şi cercetări; h) Contribuţii ale administraţiei publice locale la realizarea unor lucrări şi servicii de interes public local, în baza unor convenţii sau contracte de asociere; i) Alte cheltuieli, cu excepţia alineatelor „Chirii” şi „Executarea silită a creanţelor bugetare”; j) Asociaţii şi fundaţii, cu excepţia angajamentelor ce vizează domeniile „Sănătate” şi „Asistenţă socială”. În plus, „conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice au obligaţia de a dispune măsurile necesare astfel încât plăţile lunare efectuate în perioada noiembrie-decembrie 2023 la titlul de cheltuieli bugetare „Bunuri şi servicii”, să fie cel mult la nivelul mediei plăţilor efectuate în perioada ianuarie-septembrie 2023, în limita bugetului aprobat la acest titlu de cheltuieli.

Citește și: România s-a clasat pe locul 40 din 142 de țări privind clasamentul statului de drept

Care sunt excepțiile prevăzute de ordonanța de urgență

Actul normativ prevede și anumite excepții. Prevederile nu se aplică pentru cheltuielile cu medicamentele şi materialele sanitare, cu serviciile medicale, pentru cheltuielile cu acţiuni şi programe de sănătate, precum şi în cazul cheltuielilor aferente unităţilor de învăţământ preuniversitar şi universitar. 

Ordonanţa stipulează că „în anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, instituţiile şi autorităţile publice locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, nu pot finanţa din fonduri publice, cu excepţia celor provenite din donaţii şi sponsorizări, organizarea de evenimente comunitare cum ar fi festivaluri, concerte, competiţii locale, festivităţi, sărbători tematice, dar fără a se limita la acestea. Sunt exceptate cheltuielile cu evenimentele ocazionate de zilele declarate ca fiind zile oficiale ale unităţilor administrativ-teritoriale, alte sărbători publice stabilite prin lege, precum şi cheltuielile cu evenimentele ocazionate de sfârşitul de an. Cheltuielile cu organizarea acestor evenimente nu pot depăşi media cheltuielilor lunare de aceeaşi natură realizate în 3 perioada ianuarie septembrie 2023.”

„Eventualele cheltuieli de această natură care depăşesc plafonul stabilit anterior pot fi suportate din donaţii şi sponsorizări; (6) Prin excepţie de la prevederile alin.(1) şi (2), în situaţii temeinic justificate, Guvernul României poate aproba pe bază de memorandum încheierea de angajamente legale respectiv depăşirea limitelor de plăţi la titlul de cheltuieli bugetare „Bunuri şi servicii”, iniţiat de ordonatorii principali de credite, iar în cazul unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, iniţiat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, la solicitarea justificată a acestora.”, se menţionează în documentul citat de digi24.ro.

Alte limite privind finanțarea realizată de autoritățile publice și locale  

De asemenea, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, instituţiile şi autorităţile publice nu încheie angajamente legale pentru categoriile de cheltuieli de investiţii prevăzute la art. 381 din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare şi la art. 46 din Legea nr. 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare. „Conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice au obligaţia de a dispune măsurile necesare astfel încât plăţile lunare efectuate în perioada noiembrie-decembrie 2023 la cheltuielile prevăzute la alin. (1), să fie cel mult la nivelul mediei plăţilor efectuate în perioada ianuarie-septembrie 2023, în limita bugetului aprobat.  Se exceptează de la prevederile alin. (1) şi (2) cheltuielile aferente implementării proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile şi din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Prin excepţie de la prevederile alin. (2) în situaţii temeinic justificate Guvernul României poate aproba pe bază de memorandum depăşirea limitelor de plăţi pentru categoriile de cheltuieli de investiţii”.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bani si afaceri

Afacerile LEMET și LEMS au crescut în 2023 la 330 milioane lei

Published

on

LEMET, unul dintre cei mai mari producători de mobilă la nivel național și unul dintre cei mai mari retaileri prin brand-ul LEMS, a înregistrat în anul 2023 vânzări de 329,9 milioane lei. ”Cifra reprezintă o creștere de o singură cifră față de 2022”, a declarat Alexandru Rizea, director general LEMET.
LEMET, companie 100% românească care operează platforma industrială din comuna Brebu, județul Prahova, a derulat în 2023 investiții de 10,2 milioane de lei, în producție și pe segmentul de retail. Pentru activitățile de CSR, compania a alocat suma de aproximativ 0,5 milioane de lei.
Compania LEMET a dezvoltat brandul de magazine LEMS pentru vânzarea produselor sale și pentru a fi cât mai aproape de potențialii clienți. În prezent, rețeaua LEMS are cea mai mare acoperire la nivel național, aproximativ 75.000 metri pătrați de retail în aproape toate județele țării. LEMET operează o rețea de 70 de magazine amenajate la aceleași standarde înalte, de design și de calitate, care se identifică ca făcând parte din brandul LEMS. La 31 decembrie 2023 compania, împreună cu rețeaua LEMS, avea 1600 de angajați.

Energie verde la LEMET

„Creșterea facturii de energie electrică este cauzată în totalitate de modificarea prețului de achiziție care a crescut în 2023 cu 32% față de 2022 și cu 153% față de 2021. Cantitatea de energie electrică preluată din sistemul național a scăzut în 2023 cu 21,5% față de 2022 și cu 35,2% față de 2021.
Pentru a diminua costurile și pentru a contribui la creșterea componentei verzi în valoarea produselor LEMET, am construit cinci centrale fotovoltaice, totalizând 1810 kW ca putere instalată. Energia electrică produsă echivalează cu reducerea a 960t /an de emisii CO2”, a declarat Alexandru Rizea, director general LEMET.

Despre LEMET

Compania LEMET a fost înființată în 1991 și deține linii de producție și spații de depozitare în suprafață totală de peste 40.000 metri pătrați. Aici anual se prelucrează aproximativ 3.500.000 panouri PAL și MDF, se produc peste 80.000 unități din lemn masiv și peste 13.000 unități de tapițerie. În noiembrie 2023 a fost pusă în funcțiune prima linie de producție formată din echipamente inovatoare cu caracteristici Industry 4.0 și IIoT (Industrial Internet of Things). Este vorba despre o investiție de aprox. 9 milioane de lei, tehnologia anului 2023 care este capabilă să lucreze în parametri anilor 2024 – 2030”.

Continue Reading

News

Loto 21 ianuarie 2024. Ce bani sunt puși în joc la extrageri loto de duminică la 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40, Super Noroc

Published

on

La tragerile loto de duminică, 21 ianuarie 2024 este pus în joc un report spectaculos. Află în rândurile de mai jos pe NewsOne.ro ce sume a pus la bătaie Loteria Română pentru 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40, Super Noroc.

 • Report la Loto 6/49 la categoria I de peste 5,13 milioane de euro
 • Report la Joker la categoria I de peste 4,70 milioane de euro
 • Report cumulat la Noroc de peste 1,57 milioane de euro

Te-ar putea interesa și: Zodii norocoase în anul karmic 2024. Horoscop cu Mihai Voropchevici: „Anul vine pentru ei cu o lecție”

TRAGERILE LOTO SE VOR DIFUZA, IN DIRECT, PE ROMANIA TV LIVE, IN CADRUL EMISIUNII “ROMANII AU NOROC”, INCEPAND CU ORA 18:30

Duminica, 21 ianuarie, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 si Super Noroc, dupa ce la tragerile loto de joi, 18 ianuarie, Loteria Romana a acordat 20.739 de castiguri in valoare totala de peste 1,59 milioane de lei.

Reportul Loto 21 ianuarie 2024. Ce bani sunt puși în joc la extrageri loto de duminică la 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40, Super Noroc

La Loto 6/49 se inregistreaza la categoria I un report in valoare de peste 25,55 milioane de lei (peste 5,13 milioane de euro).

La Noroc este in joc un report cumulat in valoare de peste 7,85 milioane de lei (peste 1,57 milioane de euro).

La Joker, la categoria I, se inregistreaza un report in valoare de peste 23,41 milioane de lei (peste 4,70 milioane de euro), iar la categoria a II-a este in joc un report in valoare de peste 316.300 de lei (peste 63.500 de euro).

La Loto 5/40 este in joc la categoria I un report in valoare de peste 52.500 de lei (peste 10.500 de euro).

La Super Noroc este in joc un report cumulat in valoare de peste 24.200 de lei.

Te-ar putea interesa și: Cum va fi vremea după trecerea ciclonului polar. Ce ne așteaptă în săptămâna 22 – 28 ianuarie 2024, începând de luni

NOROC PENTRU TOȚI ROMÂNII! S-a castigat premiul de categoria I

La tragerea Noroc Plus de joi, 18 ianuarie, s-a castigat premiul de categoria I in valoare de 153.229,60 lei. Biletul norocos a fost jucat prin aplicatia mobila AmParcat.ro, anunță Loteria Română.

La tragerea Joker de joi, 18 ianuarie, s-a castigat premiul de categoria a III-a in valoare de 57.327,36 lei. Biletul norocos a fost jucat la o agentie din Ploiesti.

Te-ar putea interesa și: Horoscop săptămânal 22-28 ianuarie 2024, cu Mihai Voropchievici. Ce ne aduce un nou început de săptămână

Continue Reading

Stiri Romania

Protestele vor continua | Lider al fermierilor, după întâlnirea cu ministrul Finanţelor: „Nu s-a ajuns la niciun acord”

Published

on

Lider al fermierilor după întâlnirea cu ministrul Finanţelor: Nu s-a ajuns la niciun acord
Photo: Facebook

Protestul fermierilor și transportatorilor 2024. Unul dintre liderii fermierilor, Dănuţ Andruş, a afirmat duminică, după întâlnirea avută la Ministerul Finanţelor, că nu s-a ajuns la niciun acord şi că protestele vor continua. După ce ai pacurs, spune-ne pe Facebook și Instagram dacă ți-a fost de ajutor materialul!

De ce se protestează? Iată o listă cu cererile protestatarilor:

 • plafonarea prețurilor RCA;
 • evitarea unor duble taxări;
 • măsuri de fluidizare a traficului prin vămi;
 • acordarea alocației de cazare fără documente jutificative și în mediul privat, așa cum se întâmplă în sectorul bugetar;
 • introducerea unei alocaţii de hrană neimpozabilă pentru lucrătorii detaşaţi, neimpozabilă;
 • reglementarea unei legi anti-dumping care să pedepsească prestarea unui serviciu la un tarif care nu acoperă costurile implicate;
 • posibilitatea recuperării unui procent din acciza la combustibil pentru firmele de transport;
 • controlul camioanelor ucrainene pe teritoriul României să se facă așa cum se face și în cazul celor românești;
 • ușurarea accesului camioanelor românești în Portul Constanţa, aglomerat de fluxul mare de camioane ucrainene.

Protestul fermierilor și transportatorilor 2024. Aproximativ 6.000 de camioane ar fi participat miercuri la protestul transportatorilor, nemulţumiţi mai ales de scumpirea polițelor RCA. Protestul transportatorilor a blocat sau îngreunat traficul pe autostrada A 1, Bucureşti – Piteşti. De asemenea, s-au format coloane de mașini pe centura Capitalei, între Chiajna şi Bragadiru. Proteste similare au fost la Cluj, Galați, Buzău, sau Suceava.

Proteste ale transportatorilor şi ale fermierilor. Ei vor să solicite autorizaţie pentru un protest în Piaţa Victoriei

„În urma întâlnirii cu domnul ministru al Finanţelor,  declarăm că nu s-a ajuns la niciun acord, motivând legislaţia europeană. Prin acorduri asumate de România la Comisia Europeană, nu s-au găsit soluţii pentru reducerea cheltuielilor bugetare în toate domeniile. În concluzie, protestul nostru va continua la nesfârşit, până când aceste autorităţi vor înţelege că neputinţa dumnealor de a gestiona o ţară este reală. Din păcate, avem lista revendicărilor pe agricultură şi pe transport, iar din acele revendicări nu s-a acceptat decât o singură revendicare, aceea cu profitul reinvestit în fermă şi în transport. Asta înţelege domnul ministru să susţină economia românească, neputând justifica incompetenţa statului de a gestiona banul public. S-au acceptat toate, dar nu se poate niciuna. Asta este concluzia. Totul se motivează pe Comisia Europeană, totul se motivează legislativ. Ne trimite domnul ministru la  cei care au scris PNRR”, a declarat jurnaliştilor, Dănuţ Andruş, la ieşirea de la negocieri, potrivit News.ro.

 

„Vom protesta pentru că este singura noastră formă de a striga necazul acestor două clase sociale şi a multora care sunt în România pe anumite teme. Ministerul Finanţelor avea măsuri concrete pe care putea să le ia în calcul”, a mai transmis unul dintre liderii fermierilor.
Andruş a amintit că au existat nişte facilităţi pentru diverse categorii care au fost anulate.

„Dorim intervenţia statului prin cadre legislative. Nu cerem bani, nu cerem benzină. (…) Nu suntem noi obligaţi să suportăm datoria publică a statului român. (…) Noi am avut nişte exonerări în construcţii, în agricultură, în IT, în transporturi, facilităţi pe care nu le mai avem”, a mai declarat Andruş.
El a mai anunţat că problemele protestatarilor sunt legate de mai multe instituţii.

„Problemele noastre nu sunt legate doar de agricultură sau de transporturi, sunt legate de toate instituţiile statului, inclusiv Banca Naţională. Sunt reguli făcute pe care nu le mai putem suporta. Noi nu mai suntem bancabili, nu mai avem posibilitatea să ne desfăşurăm activitatea în ţară. Suntem pribegi în ţara noastră. Nu se poate aşa ceva”, a mai declarat Dănuţ Andruş.

 

Continue Reading

Trending