Connect with us

Vreme

Anul 2023 ar putea fi declarat cel mai cald an înregistrat vreodată

Published

on

Sursa foto: Pixabay

2023 ar putea fi cel mai cald an înregistrat vreodată după ce temperatura medie pe glob a crescut cu 0,52 grade Celsius. 

Temperaturile înregistrate în acest an au depășit cu mult mediile normale pentru anumite perioade, efectele încălzirii globale, amplificate în acest an de fenomenul El Nino fiind resimțite puternic. Temperatura globală pentru perioada ianuarie-septembrie este cu 1,4C mai mare decât media preindustrială.

Recorduri de temperatură în anul 2023

Recordurile de temperatură s-au ținut lanț în acest an. Iarna 2022-2023 a fost a doua cea mai caldă din istorie. Luna iulie a fost desemnată cea mai caldă lună din istoria măsurătorilor meteorologice, temperatura media anuală crescând cu 1,5 grade. Tot în iulie a fost înregistrată cea mai caldă zi din istoria măsurătorilor.

Luna septembrie a fost cea mai caldă lună septembrie înregistrată la nivel global, cu 0,93C peste temperatura medie pentru aceeaşi lună în perioada 1991-2020. „Temperaturile fără precedent pentru această perioadă a anului observate în septembrie – după o vară record – au doborât recordurile cu o valoare extraordinară. Această lună extremă a împins anul 2023 în onoarea îndoielnică a primului loc – pe cale să fie cel mai cald an şi cu aproximativ 1,4C peste temperaturile medii preindustriale”, a declarat Samantha Burgess, director adjunct al Copernicus, într-un comunicat.

Temperatura medie a suprafeţei mării pentru luna septembrie peste 60°S-60°N a ajuns la 20,92C, ceea ce reprezintă cea mai mare temperatură înregistrată pentru luna septembrie şi a doua cea mai mare pentru toate lunile, după august 2023.

Analizele sunt efectuate de programul Copernicus prin măsurători realizate de sateliţi, nave, avioane şi staţii meteorologice.

Întinderea gheţii marine din Antarctica a rămas la un nivel record pentru această perioadă a anului, în timp ce întinderea gheţii din Marea Arctică este cu 18% sub medie.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreme

Vremea de 1 și 8 martie în România. Primăvara vine cu vreme foarte bună și temperaturi peste normalul perioadei

Published

on

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a transmis prognoza pentru perioada următoare, în România, inclusiv pentru 1 și 8 martie. Primăvara începe cu vreme bună.

Cum va fi vremea până pe 11 martie

Meteorologii au transmis, marți, prognoza pentru perioada 12 februarie – 11 martie.

Vremea în săptămâna 12 – 19 februarie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile sudice și sud-estice. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile centrale și nord- estice, dar și local deficitar în extremitatea de vest și de sud-vest a țării, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal.

Vremea în săptămâna 19 – 26 februarie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

Vremea în săptămâna 26 februarie – 4 martie

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în toate regiunile, dar mai ales în cele extracarpatice. Regimul pluviometric va fi ușor excedentar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în zonele montane.

Vremea în săptămâna 4 – 11 martie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. De 1 și 8 martie temperaturile vor fi foarte ridicate, anunță ANM.

 

Continue Reading

Vreme

Cum va fi vremea după trecerea ciclonului polar. Ce ne așteaptă în săptămâna 22 – 28 ianuarie 2024, începând de luni

Published

on

Photo: Pexels.com

Inițial, pentru săptămâna 22-28 ianuarie 2024, se anticipa că va fi caracterizată de temperaturi ridicate, dar ciclonul polar a produs o schimbare semnificativă în condițiile meteorologice din România. În prezent, te invităm să descoperi prognoza meteo actualizată pentru zilele următoare. Încă de pe 19 ianuarie 2024, meteorologii au anunțat că se așteaptă o schimbare drastică în vreme, cu previziuni de ninsori extinse în toate regiunile țării.

Te-ar putea interesa și: Vremea se schimbă! Vin temperaturi ridicate, după zilele geroase. Când se încălzește în România

Vremea pentru săptămâna 22-28 ianuarie 2024. Prognoza meteo actualizată

„Să ne așteptăm la o schimbare radicală, cel puțin din perspectiva regimului de temperatură, dar și a tipului și formei precipitațiilor. Începând de duminică, răcirea va fi semnificativă. Maximele la scara întregii țări va fi între 4 până la 6 grade. Minimele vor coborî semnificativ, mai ales în depresiuni, -10, -15 grade celsius. În Capitală, o scădere semnificativă, cu valori de -8, -7 grade celsius.”, a zis Elena Mateescu, director ANM la Antena 3 CNN.

Te-ar putea interesa și: Horoscop luna februarie 2024. Evoluție financiară și personală pentru mai mulți nativi. Ce schimbări pozitive au loc

Se anunță cel mai puternic episod de iarnă după ce un ciclon polar va lovi țara noastră. Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie au emis o prognoză meteo scurtă pentru săptămâna 22 ianuarie – 28 ianuarie 2024.

„Cel puțin până la jumătatea săptămânii viitoare vom avea temperaturi maxime în general între -3 grade în estul Transilvaniei, Moldova și poate 4-5-6 grade prin Banat. În București cam 1-4 grade după amiază, iar minile să fie, în general, între -10 și -3 grade. Mai scăzute de -10 cel mai probabil în partea de vest a Transilvaniei. Temperaturile sunt normale sau un pic mai scăzute decât ar trebui să fie în mod normal.”, a spus meteorologul Meda Andrei de la ANM.

În intervalul duminică- marți este posibil ca în zona de sud, mai ales unde va fi strat de zăpadă, să fie ceață și nori joși. Acolo unde aceștia vor persista, vor bloca maximele la -4 sau -5 grade Celsius. Valori ușor pozitive vor fi înregistrate în vestul țării și pe litoral.

În săptămâna 22 ianuarie – 28 ianuarie 2024, nopțile vor fi reci, chiar geroase, mai ales noaptea de duminică spre luni în nordul Moldovei și depresiuni, dar e posibil ca minime sub -10 să avem și în sudul țării.

Te-ar putea interesa și: Cum poți economisi bani la factura de curent: Experții dezvăluie ce dispozitive să scoți din priză când nu le folosești

 

Continue Reading

Vreme

Vremea se schimbă! Vin temperaturi ridicate, după zilele geroase. Când se încălzește în România

Published

on

Vremea se va încălzi treptat după o perioadă în care iarna a acaparat România și temeraturile până la -21 de grade și-au fpcut simțită prezența în multe zone din țară.

După o perioadă aspră de iarnă, cu temperaturi extrem de scăzute, România se pregătește să primească și zile mai calde în zilele următoare. Potrivit meteorologilor de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), temperaturile vor cunoaște o ușoară creștere, îndeosebi în timpul zilei, în toate regiunile țării.

Cum va fi vremea până la sfârșitul lunii ianuarie 2024

ANM estimează că, până la sfârşitul lunii ianuarie, temperaturile vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă a anului, iar precipitaţiile vor fi excedentare în vest, nord-vest şi centru.

„Deja au început să crească, astfel încât la amiază ne așteptăm la valori maxime de 3-4, cu indulgență aș spune 5 grade în partea de sud a teritoriului, în condițiile în care vom mai avea și astăzi sisteme noroase ce vor determina ninsori slabe cantitativ, de data aceasta prin nordul și nord-estul teritoriului, adică prin Maramureș și prin Transilvania și în jumătatea nordică a Moldovei”.

Vremea în săptămâna 15-22 ianuarie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice, nord-vestice şi local în cele centrale, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal, posibil uşor deficitar local.

Vremea în săptămâna 22-29 ianuarie

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări.

Cantităţile de precipitaţii vor fi uşor excedentare în regiunile vestice, nord-vestice şi centrale, dar şi uşor deficitare în cele sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

De duminică, 14 ianuarie 2024, vremea a început să se încălzească.Cum va fi vremea în prima jumătate a săptămânii 15 – 21 ianauarie

Această încălzire se va resimți în mod deosebit la temperaturile din timpul zilei, care vor deveni ușor pozitive în toate regiunile.

„Ne așteptăm mâine (n.r duminică), dar și în prima jumătate a săptămânii, să avem temperaturi maxime, în marea lor majoritate între 1 și 5, 6, poate chiar 7 grade, dar temperaturile minime, chiar dacă vor mai crește și nu vor mai atinge pragul gerului, adică valori de -10°, se vor menține negative la nivelul întregii țări, în mare parte din săptămâna viitoare”, a spus meteorologul ANM. După ce ai pacurs, spune-ne pe Facebook și Instagram dacă ți-a fost de ajutor materialul!

Continue Reading

Trending