Claudia, ai terminat facultatea de jurnalism, dar, cu toate acestea, ai fondat alături de partenerii tăi, un business în HoReCa. Povestește-ne care a fost parcursul tău profesional și cum s-a realizat această trecere? Care au fost motivele pentru care ai ales restaurantele?
Din exterior, experiența mea pare puțin eterogenă, dar, pentru mine, totul se leagă.
Am absolvit Facultatea de Jurnalism și programul de masterat în comunicare și relații publice și am câțiva ani în industria media. Am lucrat la Neptun TV și CTV, în Constanța, am fost corespondent PRO TV în Italia, pentru emisiunea “Poveștiri Adevărate”. De asemenea, tot în calitate de jurnalist, am fost implicată în evenimente culturale și politice majore din România, precum Summitul NATO, Summitul Francofoniei și show-ul aviatic de acrobații aeriene.
Aceste oportunități au stârnit interesul meu pentru organizarea de evenimente, ceea ce a deschis, cumva, ușa spre lumea ospitalității.
De aceea, în 2009, când am avut ocazia să mă alătur brandului Phoenicia, cel mai mare grup hotelier din România, nu am ezitat. Am simțit că rolul meu acolo ar fi îmbinat partea operațională, cu abilitățile de interacțiune și comunicare. Și se pare că am avut dreptate, pentru că am evoluat rapid în funcția de Director Executiv și am ajuns să coordonez diverse afaceri hoteliere, atât pe litoralul românesc, cât și în București și în țară. Experiența acumulată m-a determinat să explorez mai mult universul gastronomiei și ospitalității.
În următorii ani, am ocupat poziții de conducere în grupul hotelier Voilà, care ajunsese la 10 hoteluri, și am avut onoarea de a fi Director General al Hotelului Lido București, operat de grupul Phoenicia. Am contribuit, în 2018, la relansarea acestei proprietăți iconice și la poziționarea sa pe piață.
Toate aceste experiențe m-au ajutat să îmi construiesc viziunea asupra ospitalității și, mai mult de atât, să visez că, într-o bună zi, aș putea să curatoriez ceea ce consider eu că sunt elementele succesului, într-un business care să îmi aparțină. Astfel, împreună cu soțul meu și ceilalți parteneri ai noștri, am pus pe foaie ideea unui proiect de restaurant italienesc și ne-am pus fiecare pe căutat furnizori și pe trasat direcții.
Una dintre responsabilitățile noastre a fost să identificăm un producător foarte bun de înghețată, un desert specific Italiei. Astfel, am ajuns într-o mică localitate, Camastra, unde l-am cunoscut pe cel care urma să devină partenerul nostru, un gelatier excelent, cunoscut în zonă. Am fost atât de impresionați de gustul produselor sale, încât i-am propus ca, înainte să lansăm restaurantul, să deschidem o gelaterie împreună, iar el nu doar că a acceptat, dar s-a și mutat în România, special pentru asta. Acum, avem două puncte deschise, unul în centrul comercial Promenada, și unul în Centrul Vechi al Bucureștiului, pe Calea Victoriei. Astfel, deși nu acesta a fost planul, pot spune că prima noastră interacțiune cu industria de HoReCa a fost prin aceste două gelaterii.
Restaurantul a venit ulterior, în 2022. Pentru mine, Sciccheria a fost răspunsul la dorința mea de a crea ceva nou, de a duce ospitalitatea la un nivel superior și de a împărtăși bucuria mâncării autentice cu oamenii din jur.
Știu că restaurantul Sciccheria este unul de succes. Ați raportat o cifră de afaceri de 1.4 milioane de Euro, în primul an de la deschidere. Care sunt elementele-cheie care au contribuit la rezultatele voastre?
Desigur, succesul Sciccheria se datorează unei combinații de elemente-cheie. Un factor esențial a fost meniul creat și implementat de chef Michael Passarelli. Acest meniu reprezintă o adevărată călătorie culinară în Sicilia, în care preparatele sunt gătite la foc mic, pentru a-și menține proprietățile nutritive ale alimentelor. De asemenea, suntem dedicați respectării sezonalității ingredientelor și aducem modificări în meniu de 2-3 ori pe an, pentru a oferi o varietate inspirată de ciclurile naturii.
În plus, am creat un spațiu cu atenție la detalii, conceput în colaborare cu arhitecții de la PickTwo Studio, pentru a oferi o ambianță atrăgătoare și confortabilă. Am integrat și zone de joacă supravegheate pentru copii și am organizat evenimente muzicale de calitate pentru a aduce o experiență completă pentru oaspeți.
De asemenea, cred că succesul vine și din faptul că ne implicăm personal în activitățile restaurantului. Relațiile autentice pe care le construim cu echipa și cu oaspeții noștri creează o atmosferă plăcută și familiară care face ca fiecare vizită să fie specială.

Sunt sigură, însă, că drumul spre succes este presărat cu multe provocări. Care au fost cele mai mari pe care le-ai întâmpinat ca proaspăt antreprenor?
Da, antreprenoriatul în industria HoReCa aduce cu sine numeroase provocări. Una dintre cele mai mari provocări a fost recrutarea și motivarea oamenilor. Pentru noi, echipa este esențială în dezvoltarea Sciccheria, iar găsirea membrilor potriviți și menținerea lor motivați au reprezentat o preocupare continuă.
De asemenea, cred că, în această industrie, este foarte important să fii o persoană flexibilă, adaptabilă și să poți lua decizii de moment. Există foarte multe variabile în HoReCa, de la tipologiile de oameni cu care lucrezi, la felul în care furnizorii răspund nevoilor tale, la comportamentele de consum, așa că e vital să te poți adapta lor, conservându-ți, în același timp, entuziasmul și pasiunea.
Din exterior, pare că sunt mai mulți bărbați care lucrează în restaurante, decât femei. Este HoReCa o industrie inclusivă? Cum se văd lucrurile din perspectiva ta?
Industria HoReCa prezintă încă diferențe semnificative în ceea ce privește reprezentarea femeilor și bărbaților în diferite funcții. În general, industria hotelieră are o pondere mai mare de femei angajate, iar acestea ocupă și funcții de top management într-o proporție semnificativă. Acest lucru se datorează atât specificului meseriilor, cât și politicilor lanțurilor hoteliere, care încurajează recrutarea femeilor și asigurarea egalității de șanse. Unele proprietăți internaționale și-au setat ca target ca minimum 40% din personal cu funcții de conducere să fie de sex feminin.
Totuși, în segmentul restaurantelor și barurilor, lucrurile stau diferit, cu o reprezentare mai mică a femeilor în funcții de conducere. Una dintre colaboratoarele noastre, Cristina Diaconescu, chiar a menționat într-un articol recent că doar 6% dintre chefii incluși în Ghidul Michelin sunt femei. Această cifră se datorează și percepției sociale, conform căreia femeile gătesc acasă, pentru familie, dar bărbații sunt cei care fac din această activitate o meserie. Cu toate acestea, observ, în România, că lucrurile încep să se schimbe. Cunosc și aud de tot mai multe femei care fac o carieră în bucătărie și care nu se tem să pornească în această lume a antreprenoriatului HoReCa. În plus, observ cum organizațiile de profil oferă recunoaștere femeilor din industrie și le încurajează contribuția.
Noi, la Sciccheria, încercăm să creăm un mediu de muncă inclusiv. În bucătărie sunt 4 femei din totalul de 14 persoane, iar pe sală sunt 3 fete din totalul de 13 persoane, însă dintr-un motiv foarte simplu și anume, acela că nu reușim să găsim personal feminin, atât de ușor precum cel masculin.

Care este cea mai mare satisfacție, atunci când conduci și operezi un restaurant?
Sunt atăt de multe lucruri care mă bucură la ceea ce fac acum.
Una dintre cele mai mari satisfacții este că am construit și continuăm să construim o comunitate în jurul restaurantului. Faptul că intru în local și văd oameni pe care îi recunosc, care își fac un obicei din a veni la noi mă bucură mult. Îmi place să vorbesc cu ei, să îi întâmpin, să aflu ce am putea face mai mult și mai bine pentru ei. Mă bucur enorm pentru echipa frumoasă pe care am reușit să o construim în jurul nostru.
De asemenea, mă fascinează rolul nostru, de operatori de restaurante. Practic, avem o responsabilitate foarte mare față de cei care ne lasă în mâini momente importante din viețile lor, care sărbătoresc evenimente și realizări la noi. Tratez acest lucru cu foarte mult respect, dar și cu un grad mare de gratitudine.
Dincolo de ceea ce simt zilnic, în restaurant, consider că avem și un rol mai mare, pe care îmi doresc mult să nu îl scăpăm din privire. Fiecare dintre noi, prin activitatea noastră în industrie, ne lăsăm amprenta asupra gastronomiei locale, asupra standardelor culinare. De aceea, ar trebui să ne dorim să facem lucrurile cât mai bine și să susținem talentele și profesioniștii tineri.
Cum vezi rolul tău mai departe, în dezvoltarea Sciccheria, odată cu extinderea brandului?
Pe măsură ce brandul Sciccheria se extinde, voi continua să am un rol activ în asigurarea că toate localurile noastre mențin standardele înalte ale conceptului Sciccheria. Voi căuta mereu oportunități de dezvoltare și expansiune, iar în colaborare strânsă cu echipa mea, voi organiza evenimente speciale și voi explora noi direcții de creștere.
Cu toate acestea, nu cred că voi renunța la a fi prezentă fizic în restaurante și la a interacționa cu oaspeții noștri. Este important pentru mine să menținem atmosfera familiară și relațiile autentice, care fac parte din ADN-ul brandului nostru.