Connect with us

Stiri externe

Prag critic pentru căutările submersibilului dispărut în Oceanul Atlantic. În a patra zi de la dispariție, rezervele de oxigen s-au epuizat

Published

on

Sursa foto: Captură Youtube

Astăzi este a patra zi de căutare a submersibilului dispărut în Oceanul Atlantic care transporta turiști să vadă epava Titanicului. Conform specialiștilor, resursele de oxigen existente la bord le-ar fi ajuns celor 5 pasageri pentru 96 de ore, ceea ce ar însemna până astăzi la ora 15.00, ora României, scrie protv.ro.

Submersibilul companiei OceanGate Expeditions care îi avea la bord pe proprietarul companiei, un miliardar britanic, un celebru explorator francez, precum și un tată și fiu care aparțin uneia dintre cele mai influente familii din Pakistan, a dispărut pur și simplu duminică, conform euronews.ro. Nu este clar ce s-a întâmplat cu submersibilul când a pierdut contactul cu nava-mamă.

Deși în operațiunile de căutare sunt implicate zeci de nave și specialiști din Europa și America, încă nu se cunosc detalii despre locul aflării submersibilului sau ce s-a întâmplat la doar 1,5 h de la începutul expediției. Miercuri, Franța a trimis o navă de cercetare, L’Atalante ce se poate scufunda până la adâncimi de 6.000 pentru a se alătura căutărilor.

Citește și: Spotify nu va mai găzdui podcastul produs de prințul Harry și Meghan Markle

Teoretic, resursele de oxigen s-au terminat astăzi

Conform informațiilor specialiștilor, nava ar avea oxigen suficient pentru cei cinci pasageri timp de 96 de ore din momentul scufundării, singura modalitate de a mai avea resurse este ca pasagerii să fi conservat oxigenul. De asemenea, se estimează că submersivul a ajuns la o adâncime la care temperatura este extrem de scăzută ceea ce ar putea influența starea de sănătate a pasagerilor.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Stiri externe

Cel mai mare vulcan din Europa a erupt. A fost ridicat nivelul de alertă

Published

on

By

Sursa foto: Captură Youtube

Vulcanul Etna, cel mai mare vulcan activ din Europa localizat în Sicilia, a expulzat lavă în timpul nopții de vineri spre sâmbătă, însă fără a produce nor de cenușă.

Autoritățile locale anunță că nu au fost înregistrate pagube în urma erupției vulcanului Etna, însă nivelul de alertă a fost ridicat cu o treaptă, de la galben la portocaliu.

Lavă incandescentă şi materii vulcanice au putut fi observate în cursul nopţii în timp ce erau expulzate din crater şi se scurgeau apoi în josul muntelui. Pe rețelele de socializare au fost publicate clipuri video care arată activitatea vulcanului și lava care curge din crater.

Activitatea vulcanului a fost mai intensă în la nivelul craterului din sud-est. 

Citește și: Buton de siguranță pentru victimele hărțuirii pe Instagram. Este o premieră a aplicației la nivel mondial

Autoritățile nu au blocat activitățile din insula Catania

Operaţiunile pe Aeroportul Catania situat pe insulă au continuat să se desfăşoare după programul normal sâmbătă dimineaţă, deşi Institutul italian de geofizică şi vulcanologie (INGV) a ridicat nivelul de alertă a fost ridicat.

Continue Reading

Stiri externe

Buton de siguranță pentru victimele hărțuirii pe Instagram. Este o premieră a aplicației la nivel mondial

Published

on

By

Sursa foto: Pixabay

Franța este prima țară în care Instagram a pus la dispoziția utilizatorilor un buton de siguranță în cazul în care devin victime ale hărțuirii în mediul online. Utilizatorii vor putea apela direct o linie telefonică de urgență.

Utilizatorii Instagram din Franța au la dispoziție un buton de siguranță care le permite să apeleze o linie telefonică de urgenţă pentru a semnala un caz de hărțuire online.

Partenerul inițiativei este Asociația de Protecție a Copiilor pe Internet, E-Enfance care a menționat că au făcut această cerere mai mulți ani în urmă: „Cerem de ani de zile un „buton de siguranţă” şi am cerut unul şi la nivel european. A fost nevoie de puţin mai mult timp pentru a fi înţeles, dar suntem mulţumiţi că a fost integrat accesul direct. Acest lucru va permite tinerelor victime, odată ce semnalarea lor a fost înregistrată, să beneficieze de un sprijin specific imediat”, a declarat Justine Atlan, directoare generală a asociaţiei.

Citește și: Comisia Europeană recomandă oficial țărilor membre ale Uniunii Europene să înceapă negocierile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina

Utilizatorii din Franța au la dispoziție, în premieră, un buton de siguranță pe Instagram

Având la dispoziție acest buton orice persoană care semnalează un caz de hărţuire online va fi pusă în legătură cu psihologi şi jurişti de la 3018, linia naţională de asistenţă pentru victimele violenţei digitale, disponibilă zilnic, între orele 09:00-23:00. 

Franța este prima țară în care Instagram pune la dispoziția utilizatorilor un buton de siguranță. Această actualizare este binevenită în condițiile în care în Franţa, un sfert dintre familii s-au confruntat deja cu problema hărțuirea în mediul online a unui minor, arată un sondaj recent realizat pentru e-Enfance: 15% dintre elevii din învăţământul primar s-au confruntat deja cu aceasta, procentul ajungând la 25% în învăţământul gimnazial şi la 27% în cazul liceenilor. 

La sfârșitul lunii septembrie, guvernul francez a prezentat o serie de măsuri, de la semnalarea sistematică a cazurilor de hărţuire către sistemul de justiţie până la intenţia de a exclude elevii hărţuitori de pe reţelele sociale.

Continue Reading

Stiri externe

Comisia Europeană recomandă oficial țărilor membre ale Uniunii Europene să înceapă negocierile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina

Published

on

By

Sursa foto: Pixabay

Miercuri, Comisia Europeană a recomandat tuturor țărilor membre începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova și Ucraina.

Astăzi a fost o zi istorică pentru parcursul european pentru două dintre țările vecine ale României, Ucraina și Republica Moldova, precum și pentru Bosnia-Herţegovina și Georgia. Comisia Europeană a anunțat la Bruxelles că recomandă Consiliului începerea negocierilor de aderare cu cele trei țări.

Pentru Ucraina, negocierile vor începe odată ce Kievul îndeplineşte condiţiile rămase privind combaterea corupţiei şi întărirea standardelor de protecţie a minorităţilor. Pentru Republica Moldova, condițiile care mai trebuie îndeplinite sunt combaterea corupţiei şi ameliorarea reglementărilor financiare.

Când vor începe procedurile de negociere pentru Ucraina și Republica Moldova

Comisia a anunțat că Republica Moldova a îndeplinit șase dintre cele nouă cerințe față de o țară candidată: „Moldova a înregistrat progrese importante în ceea ce priveşte îndeplinirea celor 9 jaloane prevăzute în avizul Comisiei privind cererea de aderare a Moldovei la UE. A lansat o reformă cuprinzătoare a justiţiei în urma recomandărilor Comisiei de la Veneţia, inclusiv prin evaluarea judecătorilor şi procurorilor proeminenţi. Ţara şi-a reformat organismele anticorupţie şi a crescut numărul de anchete şi de condamnări în cazurile de corupţie. Moldova a adoptat un plan de acţiune pentru dez-oligarhizare, pe care îl pune în aplicare conform unor termene stabilite. O nouă legislaţie privind instituirea unui mecanism de confiscare contribuie la combaterea criminalităţii organizate. Ţara a adoptat o strategie privind administraţia publică şi urmează reforma la toate nivelurile. Aceasta a depus eforturi pentru a-şi reforma gestionarea finanţelor publice şi a adoptat o legislaţie pentru a reforma achiziţiile publice. Moldova a sporit participarea societăţii civile la procesul decizional şi a consolidat protecţia drepturilor omului.” Comisia transmite că Moldova a continuat eforturile de reformă pentru consolidarea democrației și a statului de drept, în ciuda multiplelor provocări legate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. 

În ceea ce privește Ucraina, țara a înregistrat progrese importante în ceea ce privește cele șapte etape ale Comisiei Europene privind cererea de aderare „Decizia de acordare a statutului de candidat la UE a creat o puternică dinamică de reformă, în ciuda războiului în desfăşurare, cu un sprijin puternic din partea populaţiei ucrainene. Guvernul şi parlamentul ucrainean au dat dovadă de hotărâre, înregistrând progrese substanţiale în ceea ce priveşte îndeplinirea celor 7 etape prevăzute în avizul Comisiei Europene privind cererea de aderare a Ucrainei la UE. Ucraina a instituit un sistem transparent de preselecţie pentru judecătorii Curţii Constituţionale şi a reformat organismele de guvernanţă judiciară. Ea şi-a continuat şi dezvoltat anchetele şi condamnările pentru corupţie la nivel înalt şi şi-a consolidat cadrul instituţional. Ucraina a luat măsuri pozitive în cadrul unui efort mai amplu şi sistemic de combatere a influenţei oligarhilor. De asemenea, ţara şi-a demonstrat capacitatea de a înregistra progrese în ceea ce priveşte alinierea la acquis-ul UE, chiar şi pe timp de război”.

Citește și: Furtuna Ciaran face ravagii în Europa. Un deces în Franţa, şcoli închise în Marea Britanie, cod roşu în Spania

Georgia a obținut statutul de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană

Georgia a obținut statutul de țară candidat la Uniunea Europeană. Deși Georgia a cerut obținerea acestui statut odată cu Ucraina și Republica Moldova, în vara anului 2022, Comisia a decis că autoritățile de la Tbilisi trebuie să îndeplinească unele reforme înainte de a convinge că merită să obțină acest statut.

„În cazul Georgiei, având în vedere rezultatele obţinute, Comisia recomandă Consiliului să acorde Georgiei statutul de ţară candidată, cu condiţia să se ia o serie de măsuri”, se spune în comunicatul Comisiei Europene. „În ultimele luni, Georgia a luat măsuri de consolidare a angajamentului cu UE şi a accelerat ritmul reformelor. Pentru a aborda cele douăsprezece priorităţi identificate în avizul Comisiei privind cererea sa de aderare, Georgia a adoptat acte legislative şi acţiuni de politică privind egalitatea de gen, combaterea violenţei împotriva femeilor şi a criminalităţii organizate, precum şi în ceea ce priveşte luarea în considerare a hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului. A fost propusă o reformă judiciară, deşi este încă necesară o reformă holistică a Consiliului Superior al Justiţiei. Georgia a transmis Comisiei de la Veneţia legile, precum şi planul său de acţiune pentru dez-oligarhizare, în vederea obţinerii unui aviz. A fost adoptată o strategie privind protecţia drepturilor omului şi se elaborează în prezent un plan de acţiune. A fost încheiat un memorandum de cooperare cu reprezentanţii societăţii civile. Construirea unui consens politic puternic între partide va contribui la ameliorarea polarizării şi la accelerarea parcursului său european”.

Continue Reading

Trending