Biserica Ortodoxă marchează astăzi intrarea în Săptămâna Mare, numită și Săptămâna Patimilor. Mulți creștini consideră Învierea Domnului ca fiind cea mai importantă sărbătoare religioasă. Deoarece valoarea simbolică a acestei sărbători este una deosebită- Învierea lui Iisus Hristos sau trecerea de la moarte la viaţă, creștinii respectă o serie de tradiții și obiceiuri pentru a celebra cum se cuvine acest eveniment. De asemenea, Învierea Domnului a dat naștere mai multor superstiții care trebuie respectate.
Obiceiuri și tradiții de Paște
Săptămâna Mare este cea mai importantă perioadă a postului Paștelui care aminteşte de parcursul lui Iisus Hristos înaintea Învierii. Astfel, pentru a celebra acest eveniment, credincioșii respectă anumite tradiții și obiceiuri.
În Joia Mare se ţine post doar cu mâncare uscată şi este ziua când încep cele mai importante pregătiri. Tradiția spune că nimeni nu are voie să lenevească în această zi, de aceea se vor vopsi ouăle şi se vor pregăti cele mai importante copturi, inclusiv pasca şi cozonacul.
Următoarea zi, Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este o zi de post negru. Este interzis să se prepare copturi, nu se mănâncă oţet sau urzici, motivul este că Mântuitorul Iisus Hristos a fost bătut cu urzici, iar buzele i-au fost udate cu oţet. În Vinerea Neagră este interzis să se lucreze, să se coase, spele sau să se sacrifice animale.
În ultima zi înainte de Paște, Sâmbăta Mare se fac ultimele pregătiri: se vopsesc ouă, se prepară mâncărurile tradiţionale, iar seara credincioşii merg să ia Lumină. Acest obicei este unul dintre cele mai importante pentru credincioșii din întreaga lume. La câteva minute după ce ceasul lovește miezul nopții, toate luminile din biserică sunt stinse. Preotul va ieși din altar cu o lumânare aprinsă care va da lumină tuturor credincioșilor. Lumina va fi transmisă de la o persoană la alta, până când toată lumea va ține o lumânare aprinsă. Acest obicei sfânt simbolizează faptul că Hristos a înviat, simbolul luminii înfățișând viața și, în același timp, respingând întunericul, care este moartea.
Care este semnificația celor mai importante simboluri ale Paștelui: oul roșu, pasca și mielul
Oul roşu este asociat cu Învierea Domnului şi, mai cu seamă, cu sângele lui Iisus Hristos. Legenda spune că Maica Domnului a aşezat la poalele crucii de pe Golgota un coş cu ouă, iar peste ele a curs sângele Mântuitorului.
Oul roșu este un aliment sfânt și trebuie să se găsească pe fiecare masă în ziua de Paște. Se spune că ele vor feri acea casă de spiritele rele. Cei care ciocnesc ouă de Paște se vor întâlni pe lumea cealaltă.
Pasca este un simbol al sacrificiului lui Iisus Hristos cu acceptarea jertfei sale. Deși astăzi creștinii o pregătesc ca o plăcintă tradiţională din aluat de pâine sau cozonac și umplută de brânză dulce şi stafide, pasca are la origine o coptură evreiască, numită şi „pâinea săracilor”.
Mielul este asociat cu jertfa lui Iisus Hristos şi, implicit, cu victoria vieţii asupra morţii. În unele zone ale ţării, se spune că preparatele tradiţionale trebuie să fie din carne de miel tânăr, simbolul blândeţii şi al perfecţiunii.
Ce superstiții trebuie să cunoști înainte de sărbătoarea de Paște 2023
Tradiția spune că pentru a-ţi merge bine tot anul, primul care îţi va călca pragul în ziua de Paşti trebuie să fie un bărbat.
O altă tradiție spune că în Noaptea de Înviere este bine să îmbraci o haină nouă, deoarece îmbrăcămintea va avea un rol purificator, te va ajuta să fii curat la suflet și să ai parte de prospețime întregul an.
Lumânarea cu care iei lumină în noaptea de Înviere are şi ea o însemnătate specială, aşadar ar fi bine să o păstrezi în casă şi să o aprinzi atunci când e furtună, grindină sau alte situaţii de acest fel. De asemenea, această lumânare te poate vindeca în caz de boală sau alte necazuri. Motivul este că lumina acestei lumânări este binecuvântată, fiind foarte aproape de lumina raiului.
În Noaptea de Înviere se pune într-o farfurie cu apă sfinţită un bănuţ de argint, un ou roşu şi un pic de busuioc. Apoi, în dimineaţa de Paşte, e bine să te speli cu această apă pentru a fi sănătos şi bogat tot anul.
Nu este bine să dormi în ziua de Paște, deoarece se spune că vei fi somnoros întregul an și vei avea ghinion. Trebuie să fii vesel și zâmbitor.
Copiii născuți în ziua de Paşte sunt consideraţi a fi mai norocoşi decât ceilalţi. Pe de altă parte, toţi cei care mor în Săptămâna Luminată, se spune că ajung direct în rai, deoarece în această perioadă lumina Învierii străluceşte puternic, iar uşile raiului sunt deschise, iar cele ale iadului închise.
Păstrează un ou roşu timp de 40 de zile după Paşti, iar dacă acesta nu se strică în acest interval, vei avea noroc tot anul.