Connect with us

Social

Tradiții și superstiții pentru sărbătorile pascale. Ce trebuie să respecți în ultima săptămână înainte de Paște 2023

Published

on

Sursa foto: Pixabay

Biserica Ortodoxă marchează astăzi intrarea în Săptămâna Mare, numită și Săptămâna Patimilor. Mulți creștini consideră Învierea Domnului ca fiind cea mai importantă sărbătoare religioasă. Deoarece valoarea simbolică a acestei sărbători este una deosebită- Învierea lui Iisus Hristos sau trecerea de la moarte la viaţă, creștinii respectă o serie de tradiții și obiceiuri pentru a celebra cum se cuvine acest eveniment. De asemenea, Învierea Domnului a dat naștere mai multor superstiții care trebuie respectate.

Obiceiuri și tradiții de Paște

Săptămâna Mare este cea mai importantă perioadă a postului Paștelui care aminteşte de parcursul lui Iisus Hristos înaintea Învierii. Astfel, pentru a celebra acest eveniment, credincioșii respectă anumite tradiții și obiceiuri. 

În Joia Mare se ţine post doar cu mâncare uscată şi este ziua când încep cele mai importante pregătiri. Tradiția spune că nimeni nu are voie să lenevească în această zi, de aceea se vor vopsi ouăle şi se vor pregăti cele mai importante copturi, inclusiv pasca şi cozonacul. 

Următoarea zi, Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este o zi de post negru. Este interzis să se prepare copturi, nu se mănâncă oţet sau urzici, motivul este că Mântuitorul Iisus Hristos a fost bătut cu urzici, iar buzele i-au fost udate cu oţet. În Vinerea Neagră este interzis să se lucreze, să se coase, spele sau să se sacrifice animale. 

În ultima zi înainte de Paște, Sâmbăta Mare se fac ultimele pregătiri: se vopsesc ouă, se prepară mâncărurile tradiţionale, iar seara credincioşii merg să ia Lumină. Acest obicei este unul dintre cele mai importante pentru credincioșii din întreaga lume. La câteva minute după ce ceasul lovește miezul nopții, toate luminile din biserică sunt stinse. Preotul va ieși din altar cu o lumânare aprinsă care va da lumină tuturor credincioșilor. Lumina va fi transmisă de la o persoană la alta, până când toată lumea va ține o lumânare aprinsă. Acest obicei sfânt simbolizează faptul că Hristos a înviat, simbolul luminii înfățișând viața și, în același timp, respingând întunericul, care este moartea.

Care este semnificația celor mai importante simboluri ale Paștelui: oul roșu, pasca și mielul

Oul roşu este asociat cu Învierea Domnului şi, mai cu seamă, cu sângele lui Iisus Hristos. Legenda spune că Maica Domnului a aşezat la poalele crucii de pe Golgota un coş cu ouă, iar peste ele a curs sângele Mântuitorului. 

Oul roșu este un aliment sfânt și trebuie să se găsească pe fiecare masă în ziua de Paște. Se spune că ele vor feri acea casă de spiritele rele. Cei care ciocnesc ouă de Paște se vor întâlni pe lumea cealaltă. 

Pasca este un simbol al sacrificiului lui Iisus Hristos cu acceptarea jertfei sale. Deși astăzi creștinii o pregătesc ca o plăcintă tradiţională din aluat de pâine sau cozonac și umplută de brânză dulce şi stafide, pasca are la origine o coptură evreiască, numită şi „pâinea săracilor”. 

Mielul este asociat cu jertfa lui Iisus Hristos şi, implicit, cu victoria vieţii asupra morţii. În unele zone ale ţării, se spune că preparatele tradiţionale trebuie să fie din carne de miel tânăr, simbolul blândeţii şi al perfecţiunii.  

Ce superstiții trebuie să cunoști înainte de sărbătoarea de Paște 2023

Tradiția spune că pentru a-ţi merge bine tot anul, primul care îţi va călca pragul în ziua de Paşti trebuie să fie un bărbat. 

O altă tradiție spune că în Noaptea de Înviere este bine să îmbraci o haină nouă, deoarece îmbrăcămintea va avea un rol purificator, te va ajuta să fii curat la suflet și să ai parte de prospețime întregul an. 

Lumânarea cu care iei lumină în noaptea de Înviere are şi ea o însemnătate specială, aşadar ar fi bine să o păstrezi în casă şi să o aprinzi atunci când e furtună, grindină sau alte situaţii de acest fel. De asemenea, această lumânare te poate vindeca în caz de boală sau alte necazuri. Motivul este că lumina acestei lumânări este binecuvântată, fiind foarte aproape de lumina raiului.

În Noaptea de Înviere se pune într-o farfurie cu apă sfinţită un bănuţ de argint, un ou roşu şi un pic de busuioc. Apoi, în dimineaţa de Paşte, e bine să te speli cu această apă pentru a fi sănătos şi bogat tot anul. 

Nu este bine să dormi în ziua de Paște, deoarece se spune că vei fi somnoros întregul an și vei avea ghinion. Trebuie să fii vesel și zâmbitor.

Copiii născuți în ziua de Paşte sunt consideraţi a fi mai norocoşi decât ceilalţi. Pe de altă parte, toţi cei care mor în Săptămâna Luminată, se spune că ajung direct în rai, deoarece în această perioadă lumina Învierii străluceşte puternic, iar uşile raiului sunt deschise, iar cele ale iadului închise. 

Păstrează un ou roşu timp de 40 de zile după Paşti, iar dacă acesta nu se strică în acest interval, vei avea noroc tot anul.

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social

Super oițe și experiențe magice pentru cei mici

Published

on

Profi, lanț de magazine românești ce funcționează doar în această țară, a inaugurat, pe data de 24 august, o campanie inedită destinată tuturor copiilor de la noi. Această inițiativă, intitulată „Superoițele Profi”, a fost creată pentru a aduce bucurie și entuziasm în rândul celor mici și să le ofere posibilitatea să descopere într-un mod unic lumea minunată a supereroilor.

„Lumea magazinelor noastre se întrepătrunde cu cea a copiilor și facem tot ce putem pentru a o face cât mai frumoasă și plină de bucurii”, ne spune Marta Królikowska, director Marketing Profi România.

Fiecare dintre cele șapte superoițe din colecție poartă câte un nume inspirat din zilele săptămânii și deține câte o superputere unică:

  • Lunița este creativă și poate salva orice situație cu imaginația sa uluitoare;
  • Marțescu poate ajunge cu ușurință în orice loc datorită inteligenței sale și a superputerii de orientare;
  • Miercuraș strălucește prin viteza sa, fiind expert în orice disciplină sportivă;
  • Joi Joi este remarcabilă și face față cu eleganță oricărei provocări, datorită superputerii sale: grația;
  • Vinerel este un inventator talentat, având capacitatea de a-și imagina și a crea lucruri fantastice;
  • Sambatela este plină de compasiune și are superputerea de a aduna în jurul ei o întreagă comunitate de prieteni mici, căței și pisicuțe;
  • DomiFiiGo este liderul carismatic al echipei, bucătar priceput, de fapt un adevărat magician în bucătărie;

Această colecție deosebită este disponibilă în magazinele Profi până pe 31 Octombrie și include, pe lângă superoițe, o carte de colorat, magneți de frigider, stickere cu superoițe, etichete pentru caiete și un orar special care completează experiența celor mici.

Participarea la această campanie este deschisă oricui are vârsta de peste 18 ani, domiciliul sau reședința în România și achiziționează produse în valoare de minim 40 de lei din magazinele Profi. Cei care colectează stickere pot achiziționa superoițele preferate la un preț special, oferindu-le celor mici ocazia de a trăi această aventură captivantă.

Pentru a îmbogăți experiența copiilor, Profi a orchestrat și o serie de evenimente speciale în grădinițe. În colaborare strânsă cu Dollflowers și MiniArtShow by Ioana Ginghină, retailerul a pus în scenă captivante piese de teatru cu păpuși, aducând astfel la viață pentru cei mici aventurile Superoițelor Profi, spectacole ce aduc zâmbete și bucurie în inimile copiilor.

Dincolo de aceste reprezentații teatrale, micuții și-au putut dezvolta creativitatea participând la ateliere de creație. Momente speciale le-au permis să-și facă propriile păpuși oițe, inspirate de personajele din campania „Superoițele Profi”. Fiecare micuț și-a putut alege culorile și superputerile păpușii sale, conturându-și propriul univers de poveste.

Prin aceste acțiuni, Profi le oferă copiilor instrumente de exprimare a imaginația și de cultivare a gustului pentru artă și creativitate, contribuind astfel la formarea adulților de mâine.

Pentru mai multe informații despre Campania „Superoițele Profi”, accesați site-ul dedicat al rețelei de magazine sau pagina de Facebook.

Continue Reading

Social

Peste 1000 de saci de deșeuri colectați de pe malurile Lacului Bicaz de Persil și Let’s Do It Romania

Published

on

Poluarea cu plastic reprezintă una dintre cele mai grave amenințări pentru mediul nostru înconjurător, cu aproximativ 10 milioane de tone de deșeuri ajungând în ecosistemele acvatice ale lumii în fiecare an. Materiile plastice, în special sticlele de băuturi și pungile de unică folosință, constituie principalele tipuri de deșeuri găsite în aceste medii fragile.

Persil, brand-ul dedicat sustenabilității și inovației, în parteneriat cu Asociația Let’s Do It Romania,  au lansat o amplă campanie de curățare a Lacului Bicaz de deșeurile care amenințau frumusețea  naturală a unuia dintre cele mai pitorești locuri din România.

Cu un an în urmă, Persil și-a asumat o promisiune fermă: să curețe deșeuri de pe suprafața și malurile Lacului Bicaz, alături de echipa Let’s Do It Romania. Pentru a contribui la crearea unui mediu înconjurător mai curat, consumatorii au fost implicați direct  în campania de protejare a mediului înconjurător demarată de  Persil și Let’s Do it Romania. În perioada 1 octombrie – 30 noiembrie 2022, fiecare achiziție a unui produs Persil a susținut această inițiativă CSR. În urma campaniei, a fost donată suma de 16.560 euro către Let’s Do It Romania pentru această cauză.

Timp de două zile, pe 16 și 23 septembrie, un număr de 1023 de saci de deșeuri, au fost colectați de pe malurile lacului Bicaz de aproximativ 338 de voluntari dedicați, cărora li s-au alăturat 40 de angajați ai Henkel Romania. Această inițiativă de curățare a beneficiat de sprijinul autorităților, în special al al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și a Administrației Naționale Apele Române. Până la finalul anului 2023 mai sunt planficate și alte acțiuni de curățare a Lacului Bicaz.

Cu mândrie și satisfacție, anunțăm că am reușit să îndeplinim angajamentul nostru de a curăța suprafața și malurile Lacului Bicaz de deșeuri din plastic la care se adaugă deșeuri din aluminiu, sticlă și plastic de pe suprafața și malurile Lacului Bicaz. În data de 23 septembrie, evenimentul a început la ora 10:00 și a avut loc cu sprijinul autorităților, în special al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și a Administrației Naționale Apele Române și cu implicarea voluntarilor dedicați, care au muncit neîncetat timp de aproximativ 7 ore, cu o pauză de doar 40 de minute (pentru masa de prânz). Totodată, alături de noi, au participat și încă două organizații de mediu„, a declarat Anamaria Hâncu, co-fondator al Let’s Do It Romania.

Scopul nostru a fost clar: să curățăm o cantitate cât mai mare de deșeuri din plastic de pe suprafața și malurile lacului și să restituim acestui loc frumusețea și splendoarea sa naturală. Eforturile susținute ale echipei Henkel, împreună cu voluntarii motivați, au dus la colectarea și eliminarea cu succes a deșeurilor, fiind o demonstrație clară a angajamentului nostru de a construi un viitor mai curat și mai sustenabil pentru toți. Credem cu tărie că am transmis un mesaj puternic și am inspirat mai mulți oameni să se alăture acestei cauze nobile„, a afirmat Carmen Odoroaga-Barbu, Brand Manager Persil.

Persil este un brand dedicat sustenabilității și inovației. Formula inovatoare Persil conține 92% ingrediente biodegradabile. Acesta ajută și la reducerea consumului de energie datorită eficienței la temperaturi scăzute. De asemenea, toate ambalajele Persil sunt reciclabile atunci când sunt sortate adecvat, iar obiectivul pe care brandul îl urmărește este să crească utilizarea de plastic reciclat în ambalajele lor în următorii ani.

Prin această inițiativă, Persil și Let’s Do It Romania au demonstrat că acțiunile concrete pot schimba în bine viitorul mediului și ne încurajează pe toți să ne implicăm în protejarea planetei!

Continue Reading

Social

„Nu lăsăm pe nimeni în urmă”: o campanie Autism Voice dedicată adolescenților și adulților cu autism

Published

on

Noua campanie Autism Voice, „Nu lăsăm pe nimeni în urmă”,  atinge un subiect mai puțin cunoscut publicului larg: marginalizarea și abuzul la adresa adolescenților și adulților cu autism. Cauzele principale ale acestor situații sunt lipsa de informare a populației despre această afecțiune și a intervențiilor potrivite care să-i ajute pe aceștia să se integreze în societate.

Campania inițiată de Autism Voice, cea mai mare asociație de specialitate dedicată copiilor și tinerilor cu autism din țară și formării de specialiști în domeniu, este dedicată strângerii de fonduri menite să-i sprijine pe cei care trăiesc în izolare socială sau în abuzuri din cauza afecțiunilor de sănătate mintală și comportamentală. Inițiativa își propune să tragă un semnal de alarmă asupra impactului social generat de acest fenomen. Aproximativ 50.000 de copii și tineri din țară se confruntă cu tulburări de spectru autist, de dezvoltare sau comportamentale, iar Autism Voice contribuie zi de zi la schimbarea în bine a vieților lor prin furnizarea de terapii de specialitate și programe sociale vitale.

Studiile internaționale demonstrează că peste 50% dintre cei afectați de autism pot duce o viață completă și funcțională dacă beneficiază de servicii și terapie intensivă adecvate tulburărilor lor. Institutul Autism Voice, deschis anul trecut datorită sponsorilor și donatorilor asociației, are capacitatea de a suplini lipsurile grave în recuperarea și evoluția adolescenților și tinerilor cu autism.

„În cei 15 ani de la înființare, centrele, serviciile și echipa de specialiști Autism Voice au evoluat continuu și au ținut pasul cu programele dezvoltate în SUA. Am pornit în această aventură dintr-un apartament de 3 camere și am ajuns la o echipă de peste 70 de oameni și 3 centre de terapie. Între timp, copiii cu care am lucrat nu mai sunt copii, tocmai de aceea ne-am dat seama că trebuie să ne îndreptăm atenția și către adolescenți și adulți, dar și către partea de cercetare. Așa a apărut ideea unui institut care să vină cu programe de terapie care nu au existat până acum în România. Beneficiarii au posibilitatea de a accesa programele dezvoltate de Autism Voice începând cu vârsta de 1 an și până la 30 ani pentru că <<Nu lăsăm pe nimeni în urmă>> nu este doar un slogan.”, afirmă Anca Dumitrescu, Președinte Autism Voice și primul analist comportamental acreditat din România.

Prin redirecționarea gratuită și deductibilă a 20% din impozitul unei companii către Autism Voice, prin completarea formularului D177 pentru impozitul deja plătit sau printr-un simplu SMS de 2 euro/lună cu textul VOCE, asociația poate continua să ofere servicii esențiale de recuperare și integrare a cât mai multor copii și tineri cu tulburări din spectrul autist sau comportamentale.

„50% din copiii cu autism pot fi recuperați și pot să aibă vieți absolut normale. Aceștia pot să aibă o slujbă, dar pentru asta au nevoie de un program intensiv de terapie atunci când sunt mici, iar apoi de psihoterapie până la vârsta adultă și de îndrumare pe partea vocațională. Prin intermediul centrelor noastre putem să le oferim programe de educație non-formală, inserție pe piața muncii și nu numai. Sponsorizările și donațiile vor face ca această campanie să devină realitate și să aducem într-adevăr România la nivelul serviciilor din afară.”, susține Nicoleta Orlea, Director of Fundraising Autism Voice.

Pentru informații suplimentare și vizionarea videoclipului campaniei, intrați pe site-ul Autism Voice sau pe pagina dedicată de Facebook.

Continue Reading

Trending