Debutul primăverii poate fi, în multe cazuri, marcat de oboseală, stări de somnolență, lipsă de energie, irascibilitate sau chiar forme ușoare de tristețe. Toate acestea sunt semnele asteniei e primăvară și, deși nu toată lumea este afectată în aceeași măsură, această stare apare la trecerea de la sezonul rece la cel cald. Pentru a combate astenia de primăvară, specialiștii recomandă sport, odihnă, timp în natură și o alimentație echilibrată.
În luna ianuarie 2023, sub umbrela #VorbimLimbaNaturii, Niavis, unul dintre cei mai importanți distribuitori de alimente și superalimente din România, a demarat un sondaj* prin care și-a propus să afle care sunt cele mai importante obiective ale româncelor legate de îmbunătățirea stilului de viață în 2023.
Potrivit rezultatelor sondajului, peste 80% dintre participantele au considerat că alimentația este importantă și foarte importantă în starea generală de bine. Astfel, un procent semnificativ (60%) și-a propus pentru acest an o dietă sănătoasă, alături de un program mai activ de sport (62%) și mai mult timp în aer liber (58%).
Primăvara este momentul perfect pentru sport și mișcare în aer liber, beneficiile practicării sportului fiind bine cunoscute. Sportul te ajută să ai mai multă energie și să fii mai fericit, ceea ce va ameliora sau combate simptomele asteniei specifice acestui anotimp.
Alimentația echilibrată combate astenia de primăvară
În cadrul aceluiași sondaj, întrebate despre schimbările pe care doresc să le facă în alimentație în 2023, cele mai multe respondente au declarat că vor să renunțe la zahărul adăugat (62%), să consume mai multe fructe și legume (56%) și să reducă consumul de carne și mezeluri (26%).
Astfel, revenind la recomandările specialiștilor pentru a combate astenia de primăvara, dar și pentru un sistem imunitar sănătos, alimentația echilibrată din care să nu lipsească proteinele, fierul, magneziul, fibrele, dar și vitamina C joacă un rol extrem de important. Organismul este solicitat primăvara de schimbările climatice și vremea instabilă, ceea ce poate duce la oboseală, lipsă de energie sau chiar stări de tristețe, iar alimentația sănătoasă fortifică sistemul imunitar.
Top alimente Niavis care îți vor crește nivelul de energie și wellbeing
La început de primăvară, cele mai căutate produse pe Niavis.ro sunt granola, matcha, ceaiuri, scorțișoara și pudra de roșcove, lista fiind completată de uleiul de cocos, semințele de in, chia, turmeric, , dar și de fulgii de ovăz ori de drojdia uscată. Acestea sunt doar câteva dintre alimentele de la Niavis care combină proprietăți nutritive de excepție, iar consumul lor contribuie la menținerea sănătății , a stării de bine și la creșterea nivelului de energie.
Între mese, pentru un plus de energie și sănătate gustări hrănitoare și gustoase, specialiștii recomandă fructe, nuci, semințe, iaurt cu cereale integrale sau fructe deshidratate fără zahăr. Iar pentru un plus de sănătate, zahărul poate fi înlocuit cu siropul de agave și cacaua cu pudra de roșcove, care este bogată în calciu, proteine, pectină, având totodată un conținut scăzut în calorii și grăsimi.
Timpul în natură, aliatul stării de bine
Pe lângă dietă echilibrată, odihnă și sport, pentru creșterea nivelului de energie și combaterea asteniei de primăvară, specialiștii recomandă mișcare și timp în natură.
Potrivit sondajului demarat de Niavis la început de an, aproape 60% dintre participantele la sondaj petrec mai puțin de 4 ore săptămânal în aer liber, în timp ce 9% alocă mai mult de 12 ore săptămânal
petrecerii timpului în aer liber. În timp ce 75% dintre femei se simt mai relaxate după ce petrec timp în natură, 40% se simt mai pline de energie și același procent au un somn mai odihnitor.