Connect with us

Social

Apartamentele din blocurile cu risc seismic din clasa I nu vor mai putea fi închiriate.Guvernul a aprobat un proiect de lege

Published

on

Sursa foto: Captură Youtube

În ședința de miercuri a Guvernului a fost aprobat un proiect de lege care prevede că este interzisă închirierea sau cedarea în comodat sau folosinţă a apartamentelor în blocurile de locuinţă clasificate cu risc seismic I, anunță digi24.ro.

Proiectul de lege care prevede interdicția de a închiria sau ceda în comodat sau folosinţă a apartamentelor în blocurile de locuinţă clasificate cu risc seismic I vine să susțină activitățile de evaluare seismică a clădirilor din România. 

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, după ședința Guvernului a declarat: „Evident, am solicitat procedură de urgenţă pentru acest proiect legislativ. În primul rând, este vorba despre accelerarea activităţilor de evaluare vizuală rapidă a clădirilor din România. Sunt mai multe etape prin care ajungem la execuţia unei lucrări de consolidare. Prima etapă, o noutate introdusă pe un model european, internaţional, este această evaluare vizuală rapidă introdusă prin Legea 212 astfel încât specialiştii, inclusiv din autorităţi locale, să poate evalua vizual rapid aceste clădiri”. Acesta a mai adăugat:„Termenele prevăzute în acest proiect de lege sunt următoarele: pentru şcoli şi spitale, evaluarea vizuală rapidă a clădirilor trebuie să înceapă cel mai târziu la 1 ianuarie 2024 şi trebuie finalizate aceste evaluări vizuale rapide cel târziu la 1 noiembrie 2024, astfel încât, acolo unde se constată că în urma evaluării vizuale rapide trebuie întocmit un raport de expertiză de clasificare în risc seismic, termenele să poată fi respectate”.

Legea 212, aprobată în vara acestui an, prevede termenul pentru a doua etapă de expertizare a școlilor și spitatelor ca fiind 1 ianuarie 2025:  „Termenele sunt cel târziu la 1 ianuarie 2025 să înceapă pentru cele care în urma evaluării vizuale rapide se constată că ar fi necesar a fi expertizate şi această expertizare să se finalizeze la 1 iunie 2026. Pentru alte clădiri cu destinaţie publică, aceleaşi termene sunt propuse: cel târziu până la 1 ianuarie 2024 să înceapă, cel târziu până la 1 noiembrie să se finalizeze evaluarea vizuală rapidă. La blocuri de locuinţe termenele propuse sunt 1 ianuarie 2025, până la care să înceapă. Evident, nimeni nu exclude să se înceapă mai repede, dar acesta este termenul final pentru a începe la toate asemenea obiective, şi finalizarea până la 1 iunie 2026”.

Ministrul a anunțat că o altă modificare propusă în proiectul de lege este de a introduce pentru clădiri clasificate cu risc seismic I o interdicţie pentru organizarea şi desfăşurarea de activităţi permanente sau temporare în cazul în care există aglomerări de persoane – încăperi în care pentru o persoană sunt mai puţin de 4 metri pătraţi şi mai mult de 50 de persoane. „De asemenea, se propune interdicţia de închiriere sau cedare în comodat sau folosinţă a apartamentelor în blocurile de locuinţă, pentru apartamente care sunt situate în clădiri blocuri de locuinţă clasificate cu risc seismic I. Este o măsură temporară. Nu vorbim despre o interdicţie permanentă, vorbim despre o interdicţie temporară, pe perioada până la care se soluţionează această consolidare”.

Citește și: Tarif unic de 5 lei/h pentru parcările din București. Care va fi prețul abonamentelor

Contractele de închiriere ale apartamentelor din clădirile cu risc seismic din clasa I vor înceta în termen de 30 de zile de la întocmirea raportului de expertiză

Prevederile menționează și despre situațiile în care deja există un contract de închiriere. Cseke Atilla a menţionat că, în aceste cazuri, contractul de închiriere va înceta de drept într-un termen de 30 de zile de la momentul întocmirii raportului de expertiză tehnică. „Deci, evaluarea vizuală rapidă nu produce efecte decât în sensul în care este obligatoriu să treci la expertizare. Interdicţia închirierii este din momentul întocmirii raportului de expertiză. Etapele sunt obligatorii, adică dacă tu, în urma evaluării vizuale rapide, ai constatat că este necesară o expertizare, nu poţi să spui că nu mai expertizezi, trebuie să mergi mai departe. Legea prevede sancţiuni inclusiv pentru autoritatea locală şi inclusiv pentru proprietari, dacă nu expertizezi o clădire care a fost evaluată vizual rapid şi în urma evaluării se cere o expertizare”, a explicat el.

Ministrul a precizat că proiectul de lege aprobat de Guvern prevede un acord al majorităţii proprietarilor dintr-o clădire încadrată cu risc seismic în vederea executării lucrărilor de consolidare, faţă de acordul unanim cum este prevăzut în prezent în legislaţie. „O altă propunere de modificare în acest proiect legislativ priveşte cvorumul necesar pentru asociaţiile de proprietari, respectiv pentru proprietari acolo unde nu sunt asociaţii de proprietari, propunerea Guvernului în textul aprobat este aceea ca acest acord să poată fi luat cu jumătate plus unu din numărul proprietarilor aferenţi asociaţiei de proprietari”, a spus ministrul.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Entertainment

ALIEN: ROMULUS SE LANSEAZA PE 15 IANUARIE PE DISNEY+

Published

on

Legendara franciză Alien dă naștere unui nou thriller SF de groază, odată cu lansarea pe Disney+ a noii producții Alien: Romulus, de la Studiourile 20th Century. Filmul ce are premiera pe 15 ianuarie marchează începutul unui nou capitol, cu ​un fir epic nou, diferit de filmele cu și despre extratereștrii lansate până acum, cu creaturi și personaje cu totul noi, care sunt „suficient de tensionate încât să se lanseze într-un conflict virulent” (Variety). Fanii autentici, dar și pasionații filmelor de gen se pot cufunda în fascinanta franciza, descoperind acum pe Disney+ toate producțiile Alien, inclusiv Alien, Aliens – Misiune de pedeapsă, Alien 3, Alien: Renașterea, Prometheus și Alien: Pactul.

Sinopsis: Acest thriller-horror SF autentic duce franciza Alien înapoi la originile sale emblematice, care au consacrat-o. În timp ce se cufundă în culisele unei stații spațiale abandonate, un grup de tineri colonizatori se întâlnesc față în față cu cea mai necruțătoare formă de viață din univers. Avându-i ca protagoniști pe Cailee Spaeny, David Jonsson, Archie Renaux, Isabela Merced, Spike Fearn și Aileen Wu, Alien: Romulus este regizat de maestrul filmelor de groază, Fede Alvarez, cu un scenariu semat de Alvarez și de colaboratorul său preferat, Rodo Sayagues, bazat pe personaje create de Dan O’Bannon și Ronald Shusett. Ridley Scott – cel care a regizat originalul Alien și debutul din seriale Prometheus și Alien: Pactul – a fost producător alături de Michael Pruss și de Walter Hill.

Așadar, regizorul Fede Alvarez readuce franciza Alien, cu un succes fenomenal înregistrat de-a lungul timpului, la rădăcinile sale iconice, în următoarea producție uluitoare, considerată de critici drept „teroare pură” (Brian Truitt, USA Today) și „cu totul uluitor” (Andrew J. Salazar, Discussing Film)Alien: Romulus înregistrează o cotă bună pe Rotten Tomatoes™ la categoria producții noi și a încântat deja publicul la box office-ul global, devenind al doilea film cu cele mai mari încasări din franciza Alien.

Continue Reading

Entertainment

NOUL SERIAL „PRODUCȚIILE DE VIS” DIN LUMEA FILMULUI „ÎNTORS PE DOS” ESTE DISPONIBIL PE DISNEY+

Published

on

Noul serial „Producțiile de Vis” desprins din lumea filmelor „Întors pe dos” de la Studiourile Pixar Animation este disponibil acum exclusiv pe Disney+ și poartă din nou telespectatorii în mintea lui Riley, acolo unde visele chiar devin realitate – în fiecare noapte, la timp și în buget.

Acțiunea serialului în patru părți se desfășoară între primul și al doilea film „Întors pe Dos”. Riley crește, iar amintirile ei au nevoie de procesare suplimentară, așa că Bucurie și restul Emoțiilor le trimit la Producțiile de Vis. Renumita regizoare Paula Persimmon se confruntă cu un coșmar personal: trebuie să creeze următorul vis de succes, fiind asociată cu Xeni, un regizor arogant care vrea să intre în liga de top a viselor nocturne. Serialul hilar, de tip mock-umentary, este scris și regizat de Mike Jones și produs de

Jaclyn Simon, având vocile actorilor Amy Poehler, Maya Rudolph, Ally Maki, Kensington Tallman, Liza Lapira, Tony Hale, Lewis Black și Phyllis Smith.

Începând de săptămâna aceasta, abonații Disney+ se pot bucura și de șase episoade noi din îndrăgitul serial „Desene cu Blue”, completând colecția la un total de 20 de episoade. Blue și familia sa ne vor surprinde cu povești speciale, printre care descoperirea unei case de vis, întâlnirea cu un robot Bingo și o poveste emoționantă între Blue și Scumpi. „Desene cu Blue” (Bluey Minisodes) este scris de creatorul «Bluey» Joe Brumm și produs de Ludo Studio.

Iar în colecția „Crăciun fericit” sunt disponibile numeroase filmele și serialele tematice pentru toate gusturile, numai bune de urmărit la final de an, inclusiv întreaga serie „Singur acasă” și „Cine este Moş Crăciun?”.

Datorită funcției de control parental, Disney+ rămâne o experiență de vizionare adecvată pentru toți membrii familiei. Abonații pot stabili limite de acces la conținut pentru adulți și pot crea profiluri protejate prin PIN, alături de profilurile deja existente pentru copii.

Continue Reading

Entertainment

„Stăpânul Inelelor: Războiul Rohirrimilor” are premiera la cinema din 13 decembrie

Published

on

Cu toții știm deja povestea războiului pentru puterea inelului, însă cu 200 de ani înainte de acesta… se năștea o altă legendă. Anime-ul original „Stăpânul Inelelor: Războiul Rohirrimilor” readuce în atenția spectatorilor fabuloasa lume din trilogia „Stăpânul Inelelor” a lui J.R.R. Tolkien, în premieră pe marile ecrane din 13 decembrie.

Sub direcția regizorală a reputatului cineast Kenji Kamiyama, distribuția vocilor celebre este alcătuită din Brian Cox ca Helm Hammerhand, regele din Rohan, Gaia Wise ca fiica lui Hera și Luke Pasqualino ca antagonistul Wulf. Miranda Otto care a făcut un rol memorabil în trilogie își reia rolul lui Eowyn, de data aceasta ca naratoare a poveștii. Producția îi mai are în distribuție pe Lorraine Ashbourne, Yazdan Qafouri, Benjamin Wainwright, Laurence Ubong Williams, Shaun Dooley, Michael Wildman, Jude Akuwudike, Bilal Hasna și Janine Duvitski.

Datat cu 183 de ani înainte de evenimentele evocate în trilogie, anime-ul „Stăpânul Inelelor: Războiul Rohirrimilor” prezintă destinul familiei lui Helm Hammerhand, legendarul Rege din Rohan. După atacul subit al lui Wulf, nemilosul conducător al ținutului Dunlendig însetat de răzbunare, Helm și poporul său sunt nevoiți să se apere cu toate resursele la fortăreața Hornburg, mai târziu recunoscută drept Helm’s Deep. Aflată într-o situație disperată, Héra, fiica regelui Helm, trebuie să găsească puterea de a conduce armata împotriva acestei forțe care le amenință însăși existența.

Filmul anime regizat de Kamiyama este produs de Philippa Boyens (premiată cu Oscar), de la scenaristul trilogiilor „Stăpânul Inelelor” și „Hobbitul”, alături de Jason DeMarco și Joseph Chou, care, printre multitudinea de proiecte animate a lucrat și la seria „Blade Runner: Black Lotus”. Producătorii executivi sunt Fran Walsh, Peter Jackson, Sam Register, Ken Kamins, Carolyn Blackwood și Toby Emmerich. Scenariul este semnat de Jeffrey Addiss, Will Matthews și Phoebe Gittins cu Arty Papageorgiou, după o poveste de Addiss, Matthews și Boyens, având la bază personaje create de J.R.R. Tolkien.

Echipa de creație este completată de colaboratori care au lucrat și la trilogia „Stăpânul Inelelor” printre care se numără Alan Lee (premiat cu Oscar) și Richard Taylor, împreună cu ilustratorul lui Tolkien, John Howe. Muzica este compusă de Stephen Gallagher, același editor muzical de la trilogie.

New Line Cinema și Warner Bros. Animation prezintă, în asociere cu Wingnut Films, o producție Warner Bros. Animation și Sola Entertainment Production, „Stăpânul Inelelor: Războiul Rohirrimilor”. În România, filmul este distribuit de Vertical Entertainment și are premiera în cinematografe din 13 decembrie.

Continue Reading

Trending