Administrația Națională de Meteorologie a emis sâmbătă un cod galben de cantități însemnate de apă, ninsori și viscol care intră în vigoare pe 25 februarie și va fi valabil până în următoarea zi.
După câteva zile în care s-au înregistrat temperaturi peste media normală a acestei perioade, iarna își reintră în drepturi. ANM a emis un cod galben de cantități însemnate de apă, ninsori și viscol în mai multe regiuni ale țării.
Meteorologii anunță ninsori în mai multe zone ale țării
În Crișana și local în Banat, Maramureș și nordul Transilvaniei, precum și la altitudini sub 1500 m în zona Carpaților Occidentali, în vestul Carpaților Meridionali și în nordul Carpaților Orientali va ploua și se vor acumula cantități de apă de 25…40 l/mp, iar izolat vor depăși 50…60 l/mp.
La altitudini mai mari de 1700 m va ninge, vântul va avea intensificări susținute cu rafale de peste 90…100 km/h și va fi viscol.
Atenționările sunt valabile în perioada 24 februarie, ora 20 – 25 februarie, ora 16.
În Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali, precum și la altitudini mai mari de 1700 m în Carpații Meridionali, va ninge însemnat cantitativ și se va depune strat consistent de zăpadă și se vor înregistra intensificări ale vântului cu rafale de peste 90…100 km/h și viscol. Atenționările sunt valabile în perioada 25 februarie, ora 23 – 26 februarie, ora 18.
În județele Hunedoara, Alba, Sibiu, Cluj, Suceava și Neamț vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă în medie de 10…12 cm. În regiunile sudice și sud-estice, temporar va ploua, iar în după-amiaza și seara zilei de 26 februarie, ploile vor avea caracter de aversă și pe alocuri vor fi însoțite de descărcări electrice. Meteorologii anunță că atenționările vor intra în vigoare pe 25 februarie, ora 23 și vor fi valabile până pe 26 februarie, ora 18.
În Banat, Crișana, Maramureș, în cea mai mare parte a Transilvaniei și în jumătatea de nord a Moldovei va ninge și se va depune strat de zăpadă cu grosimi în general între 10 și 20 cm în intervalul 26 februarie, ora 18 – 27 februarie, ora 15.
Vremea pentru luna martie 2023. Cum va fi prima lună de primăvară până la sfârșit
În prima lună de primăvară, meteorologii estimează că temperaturile înregistrate vor fi apropiate de cele normale.
Săptămâna 27.02.2023 – 06.03.2023
În regiunile sudice, valorile termice vor fi uşor mai ridicate decât cele specifice acestei perioade, iar regimul pluviometric va fi excedentar. În regiunile de nord-est temperaturile vor fi mai scăzute, iar regimul pluviometric va fi unul deficitar. În celelalte regiuni, atât temperaturile, cât și cantitatea de precipitații vor fi apropiate de cele normale.
Săptămâna 06.03.2023 – 13.03.2023
În această perioadă, doar în regiunile extracarpatice temperatura aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă. În celelalte regiuni, temperaturile vor fi apropiate de cele specifice.
Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în regiunile intracarpatice, dar mai ales în zona Munţilor Apuseni şi în nordul Carpaţilor Orientali, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.
Săptămâna 13.03.2023 – 20.03.2023
În toată țara temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale, dar regimul pluviometric va avea o tendinţă uşor excedentară, dar mai ales în zonele sudice.
Săptămâna 20.03.2023 – 27.03.2023
În ultima săptămână a lunii, mediile valorilor termice vor fi uşor mai ridicate în toată țara, iar cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în cea mai mare parte a ţării, mai cu seamă în regiunile estice.