Connect with us

Cultura

La Timișoara a început programul – Capitala Culturală Europeană. Președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă au fost prezenți la eveniment

Published

on

Sursa foto: Facebook Dominic Fritz

Vineri seara, la Timișoara a fost dat startul programului- Capitala Europeană Culturală. La eveniment au fost prezenți înalți demnitari de stat, artiști naționali și internaționali și va fi prezentat programul pentru următorul an, informează news.ro

Timișoara a câștigat în acest an, alături de orașul elen Elefsina și orașul din Ungaria, Veszprém, titlul de Capitală Culturală Europeană. Pe 17 februarie are loc marea deschidere a programului cu spectacolul „Sărbătorim Deschiderea!” care pune în lumină memoria şi identitatea Timişoarei și va dura întregul weekend.  Cei prezenți se vor bucura de momente de muzică și dans, prezentate atât de artiști locali, cât și internaționali. Pe scenă vor urca Doctorul Sinteză şi K-Lu, Implant Pentru Refuz, împreună cu Dora Gaitanovici, Adrian Despot, Dan Byron şi ucraineanca Alyona Alyona, Duchamp Pilot & Muaré Experience şi Taraf de Caliu şi oaspeţii lor. Seara va fi încheiată de DJ-ul din Berlin Fritz Kalkbrenner.

Citește și: Românii pot susține educația prin redirectionarea celor 3,5% din impozitul pe venitul anului trecut

Klaus Iohannis: „Sunt convins că Timişoara – Capitală Europeană a Culturii îşi va proba succesul prin moştenirea de lungă durată şi cât mai bogată pe care o va lăsa culturii.”

Alături de artiști, pe scena Operei din Timișoara a urcat și președintele Klaus Iohannis pentru a transmite un mesaj celor prezenți: „Vă transmit dumneavoastră şi tuturor cetăţenilor Timişoarei felicitările mele şi urez mult succes Programului Cultural Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, unul dintre cele mai importante momente ale istoriei oraşului de pe Bega din secolul XXI. Astăzi, la 16 ani de la prima capitală românească a culturii europene, dumneavoastră veniţi cu un proiect prin care timişorenii şi mândra comunitate a bănăţenilor îşi prezintă şi îşi valorifică tradiţiile şi energiile culturale, spiritul civic şi aspiraţiile”.

Șeful statului a menționat: „Timişoara, locul unde în decembrie 1989 s-a aprins flacăra Revoluţiei şi s-a născut speranţa că România poate redeveni parte a Europei libertăţilor şi democraţiei, răspunde astăzi provocărilor unei lumi aflate în căutarea unor noi echilibre. O face prin energiile marilor sale resurse culturale, educaţionale şi ştiinţifice. Atunci când, la sfârşitul anului, programul cultural se va fi încheiat formal, vă doresc să constataţi că un astfel de proiect ambiţios nu se termină niciodată în acelaşi timp la căderea ultimei cortine. Sunt convins că Timişoara – Capitală Europeană a Culturii îşi va proba succesul prin moştenirea de lungă durată şi cât mai bogată pe care o va lăsa culturii.”. 

Nicolae Ciucă: „Timişoara este oraşul-punte între comunităţile culturale din Europa.”

La Timișoara a fost prezent și premierul Nicolae Ciucă care a declarat: „Este o deosebită onoare să mă aflu astăzi la Timişoara, pentru a participa împreună la ceremonia de lansare «Timişoara, Capitală Culturală Europeană a anului 2023». Scriem astăzi o nouă pagină de istorie în parcursul european dinamic al României. Am debutat ca stat membru al Uniunii Europene cu succesul oraşului Sibiu, primă gazdă românească a Capitalei Culturale Europene. Lecţiile Sibiului, oraş în care am avut bucuria să revin ieri, au confirmat valoarea adăugată adusă de purtarea, pentru un an de zile, alături de Luxemburg, a stindardului culturii europene. Sunt convins că Timişoara va continua modelul şi va străluci în acest an, aşa cum sugestiv indică motto-ul «Revarsă-ţi lumina, Luminează-ţi oraşul». Timişoara nu este doar oraşul-martir care a aprins scânteia libertăţii în 1989 – «Azi la Timişoara, mâine în toată ţara!». Timişoara este oraşul-punte între comunităţile culturale din Europa, care emană neîncetat vibraţiile de cooperare, dialog şi creativitate în rândul generaţiilor sale seculare unite în diversitate”.

Pe parcursul întregului an, la Timișoara vor fi organizate în jur de 1.000 de evenimente, printre care expoziții, concerte, evenimente comunitare sau spectacole. Dominic Fritz, primarul orașului Timișoara a declarat că în total vor fi investiți 150 de milioane de euro în infrastructura culturală, unele proiecte implicând transformarea unor monumente culturale din oraș.

Cultura

Didactica Publishing House lansează ediția aniversară 70 de ani, în limba română, a Cărții Recordurilor – Guinness World Records 2025

Published

on

Editura Didactica Publishing House aduce pe piața locală, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, o ediție în limba română a Guinness World Records – Cartea Recordurilor, autoritatea globală în materie de recorduri. Ediția aniversară a faimoasei cărți conține pagini dedicate recordmanilor români din domenii diverse, de la sport până la diorame LEGO și este lansată oficial la nivel global pe 12 septembrie.

De 70 de ani, Guinness World Records – Cartea Recordurilor reunește mii de recorduri, din domenii diverse, de la știință, sport, tehnologie, muzică, film, carte până la natură și stil de viață. Anul acesta, ediția aniversară ajunge pe piața din România, cu o ediție dedicată cititorilor români și deținătorilor de recorduri locali. Printre recordurile incluse în ediția 2025 în limba română se numără Cea mai mare imagine a unei umbrele formate din oameni, Cel mai mare tricou realizat din sticle de plastic reciclate, Cea mai mare dioramă LEGO și multe altele. De asemenea, sportivi români precum Ghiță Mureșan, Cristina Neagu și mulți alții se vor regăsi între paginile cărții cu recordurile deținute.

Guinness World Records 2025 marchează 70 de ani de senzație editorială cu vânzări de peste 150 de milioane de exemplare. Această nouă ediție – complet revizuită și actualizată cu peste 1.000 de imagini – marchează aniversarea noastră de platină și continuă tradiția anuală de a raporta toate realizările de recorduri mondiale recente. În ultimul an, am revizuit aproape 30.000 de aplicații, iar rezultatul este o carte plină de mii de fapte și realizări impresionante pentru întreaga familie, spune Craig Glenday, redactor-șef al Guinness World Records.

Ne-am dorit să aducem în România Cartea Recordurilor – Guiness World Records pentru că este o carte ce transcende generațiile, iar atât copiii, cât și părinții iubesc recordurile. Mai mult decât atât, este o ediție multimedia, interactivă, adaptată felului în care tinerii cititori își culeg informațiile și își antrenează curiozitatea, fiind o modalitate atractivă de a învăța lucruri noi din domenii precum artă, biologie, tehnologie, sport și multe altele, menționează Florentina Ion, fondator Didactica Publishing House.

Coperta ediției GWR2025 este realizată de artistul digital 3D Chris Labrooy și a fost inspirat de interesul său în transformarea „lucrurilor obișnuite de zi cu zi în forme tipografice și sculpturale noi”.

Ce aduce nou această ediție pentru cititori:

  • Ediția aniversară începe cu un capitol care trece în revistă cărțile GWR din ultimii 70 de ani. Cititorii vor vedea cum a evoluat designul cărții din 1955 până în 2015 – precum și unele dintre recordurile stabilite în fiecare deceniu.
  • Aniversarea de 70 de ani este marcată prin acordarea statutului Icon de platină unor deținători de recorduri renumiți, precum Taylor Swift și LeBron James, care exemplifică esența titlului Cartea Recordurilor – Guinness World Records.
  • Capitolele Flashback explorează istoria unora dintre cele mai importante categorii de recorduri și speculează asupra limitelor ulterioare ale recordurilor, cum ar fi soluționarea cubului Rubik în mai puțin de 3 secunde.
  • Dragă GWR… este o secțiune specială ce oferă o privire în arhivele Cărții Recordurilor pentru a descoperi aplicații inedite care nu au fost acceptate, dar care subliniază creativitatea umană și dorința de a obține un certificat Guiness World Book.

Cititorii vor mai putea explora și capitole despre lumea naturală, umanitate, o zonă dedicată celor mici, recorduri fascinante în arte și divertisment, știință și tehnologie și sporturi. Capitolul Young achievers – Tineri deținători de recorduri, cu vârste sub 16 ani, îi vor inspira pe copii să doboare propriile recorduri.

Cartea Recordurilor Guinnes World Records 2025 ediția în limba română are un preț recomandat de 128 lei, și poate fi pre-comandată online de pe edituradph.ro, unde beneficiază de o ofertă specială de lansare: 20% reducere. Livrările încep pe 12 septembrie 2024, de la această dată urmând să fie disponibilă și în magazinele și librăriile partenere.

Continue Reading

Cultura

Activități de Ziua Cinematografelor în România. Oferte la bilete și lista filmelor speciale care vor fi difuzate

Published

on

Ziua Națională a Cinematografelor se sărbătorește anul acesta pe data de 14 septembrie. Cinefilii se bucură toată ziua de prețuri speciale pentru toate filmele și în toate formatele.

Ce este Ziua Cinematografelor în România?

Ziua Cinematografelor este o inițiativă la nivel de industrie a Asociația Operatorilor de Cinema și care celebrează magia marelui ecran.
Asociaţia
 a fost înfiinţată în 2021, cu scopul a de a sprijini tinerii cineaști și profesioniști din domeniu, de a promova valorile europene prin cinema, dar și de a forma noua generaţie de spectatori și include toți operatorii de cinema din România.

Jacob Borover, Președinte Asociației Operatorilor de Cinema, spune: „Ziua Cinematografelor din România a crescut de la an la an și devine rapid un mare eveniment cultural, împărtășind bucuria și magia cinematografiei în întreaga țară. Am pregătit pentru această zi o selecție de filme pentru toate categoriile de public care împărtășesc dragostea pentru cinema. Anul 2024 a adus un public mai mare la cinema și suntem conviși că sala de cinema va atrage în fiecare an o comunitate din ce în ce mai numeroasă”

Cum sărbătorește Ziua Cinematografelor în România?

Ca parte a Zilei Cinematografelor, toate biletele la operatorii de cinema CineGold, Cinema City, Cinemax, Cineplexx, InspireCinema, Cinema Palace și Happy Cinema vor avea prețuri speciale toată ziua pentru toate filmele. Este astfel un prilej pentru cei care nu au putut viziona cele mai recente blockbuster și filme de familie să se bucure de acestă zi care sărbătorește cinematograful.

Toate formatele vor avea un preț special?

Fiecare cinefil este liber să își aleagă formatul în care vizionează filmul. Fie alegi formatul IMAX care oferă o experiență dinamică de filmare, fie all inclusive VIP, experiența senzorială 4DX sau alegi formatul 2Dm 3D, ATMOS sau MX4D și te bucur de marele ecran și tehnologia de ultimă generație/revoluționară.

Ce filme sunt difuzate?

Sunt atât de multe de experimentat de Ziua Cinematografelor în România. Așadar, fie că doriți să vizionați un film pe care nu ați reușit să-l vedeți încă sau alegeți să vizionați un film în alt format, peste 20 de filme și animații sunt în programul acestei zile speciale.

Începând cu avanpremiera națională Transformers One sau premiera comediei romanești Ca Fetele, vezi si trăieşti filmele la maximum, aşa cum si le-au imaginat creatorii lor: Alien: Romulus, Beetlejuice Beetlejuice, Borderlands, Deadpool&Wolverine, Kinds of Kindness, It All Ends with Us, Longlegs, Night of the Haunted, Speak No Evil, The Crow, inclusiv filmul-concert Usher. Rendezvouz in Paris.

Pentru familii oferta este extrem de atractivă, nu mai puțin de 8 animații și filme vor fi pe marele ecran: DinDim, prietenul meu penguin, Arca lui Noe, Garfield, Harold și creionul fermecat, Leo, Marele Inventator,  Întors pe Dos 2, Sunt Un Mic Ticălos 4, Sirocco si regatul vânturilor, Ursii Boonie, 10 Vieți Norocoase.

 

Continue Reading

Cultura

„O viață imposibilă” de Matt Haig apare astăzi, simultan în România și internațional

Published

on

Matt Haig, unul dintre cei mai apreciați scriitori contemporani și autorul bestsellerului  „Biblioteca de la miezul nopții”, revine în atenția cititorilor cu un nou roman, „O viață imposibilă”, ce se lansează în România astăzi, concomitent cu lansarea internațională. Apreciat pentru abilitatea sa de a explora cu subtilitate și empatie complexitatea sufletului uman, Haig își invită cititorii într-o nouă călătorie literară care îmbină introspecția profundă cu narațiunea captivantă.

„O viață imposibilă” urmărește povestea lui Grace Winters, o profesoară de matematică pensionată, care primește moștenirea unei case dărăpănate pe o insulă mediteraneană. Într-o călătorie fără întoarcere, fără ghid și fără plan, Grace ajunge în Ibiza, unde în peisajul idilic al insulei încearcă să dezlege misterul morții unei prietene înstrăinate. Această explorare o forțează să se confrunte cu propriile temeri și regrete, într-o incursiune profundă în trecutul său. Haig folosește această poveste pentru a medita asupra relației dintre trecut și prezent, asupra emoțiilor umane și a felului în care alegerile ne modelează viețile.

Noul roman al lui Matt Haig, „O viață imposibilă”, a fost deja întâmpinat cu entuziasm de către cititorii români care au avut privilegiul de a parcurge o versiune preliminară a cărții, distribuită înainte de lansarea oficială.

Emanuel Iavorenciuc de la Istoria pe răzătoare afirmă: „Matt Haig are grijă să-l conducă atent pe cititor în inima celui mai important mesaj. În lumea noastră interioară există acel ceva care ne așteaptă și care, în pași timizi, ne arată drumul.

Într-o notă similară, Ioana Middlebrook (Ciobanul de azi)  remarcă faptul că „O viață imposibilă de Matt Haig este o sămânță de speranță și curaj cultivată în peisaj maritim, ce reflectă în stilul unic al autorului o abordare sensibilă a luptei interioare.

Diana Cosmin, jurnalist și owner al platformei finesociety.ro subliniază: „Este o carte de nelăsat din mână în stilul inconfundabil al lui Haig: o poveste incitantă, cu o premisă ieșită din comun, folosită ca pretext pentru a explora lucruri de viață, emoții, sentimente și vieți „cu defecte”, inspirate de propria luptă a autorului cu depresia și ADHD-ul.”

Romanul „O viață imposibilă” este disponibil de astăzi în librăriile din toată țara, pe nemira.ro și în format audio pe audiotribe.ro.

Continue Reading

Trending