Connect with us

Cultura

La Timișoara a început programul – Capitala Culturală Europeană. Președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă au fost prezenți la eveniment

Published

on

Sursa foto: Facebook Dominic Fritz

Vineri seara, la Timișoara a fost dat startul programului- Capitala Europeană Culturală. La eveniment au fost prezenți înalți demnitari de stat, artiști naționali și internaționali și va fi prezentat programul pentru următorul an, informează news.ro

Timișoara a câștigat în acest an, alături de orașul elen Elefsina și orașul din Ungaria, Veszprém, titlul de Capitală Culturală Europeană. Pe 17 februarie are loc marea deschidere a programului cu spectacolul „Sărbătorim Deschiderea!” care pune în lumină memoria şi identitatea Timişoarei și va dura întregul weekend.  Cei prezenți se vor bucura de momente de muzică și dans, prezentate atât de artiști locali, cât și internaționali. Pe scenă vor urca Doctorul Sinteză şi K-Lu, Implant Pentru Refuz, împreună cu Dora Gaitanovici, Adrian Despot, Dan Byron şi ucraineanca Alyona Alyona, Duchamp Pilot & Muaré Experience şi Taraf de Caliu şi oaspeţii lor. Seara va fi încheiată de DJ-ul din Berlin Fritz Kalkbrenner.

Citește și: Românii pot susține educația prin redirectionarea celor 3,5% din impozitul pe venitul anului trecut

Klaus Iohannis: „Sunt convins că Timişoara – Capitală Europeană a Culturii îşi va proba succesul prin moştenirea de lungă durată şi cât mai bogată pe care o va lăsa culturii.”

Alături de artiști, pe scena Operei din Timișoara a urcat și președintele Klaus Iohannis pentru a transmite un mesaj celor prezenți: „Vă transmit dumneavoastră şi tuturor cetăţenilor Timişoarei felicitările mele şi urez mult succes Programului Cultural Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, unul dintre cele mai importante momente ale istoriei oraşului de pe Bega din secolul XXI. Astăzi, la 16 ani de la prima capitală românească a culturii europene, dumneavoastră veniţi cu un proiect prin care timişorenii şi mândra comunitate a bănăţenilor îşi prezintă şi îşi valorifică tradiţiile şi energiile culturale, spiritul civic şi aspiraţiile”.

Șeful statului a menționat: „Timişoara, locul unde în decembrie 1989 s-a aprins flacăra Revoluţiei şi s-a născut speranţa că România poate redeveni parte a Europei libertăţilor şi democraţiei, răspunde astăzi provocărilor unei lumi aflate în căutarea unor noi echilibre. O face prin energiile marilor sale resurse culturale, educaţionale şi ştiinţifice. Atunci când, la sfârşitul anului, programul cultural se va fi încheiat formal, vă doresc să constataţi că un astfel de proiect ambiţios nu se termină niciodată în acelaşi timp la căderea ultimei cortine. Sunt convins că Timişoara – Capitală Europeană a Culturii îşi va proba succesul prin moştenirea de lungă durată şi cât mai bogată pe care o va lăsa culturii.”. 

Nicolae Ciucă: „Timişoara este oraşul-punte între comunităţile culturale din Europa.”

La Timișoara a fost prezent și premierul Nicolae Ciucă care a declarat: „Este o deosebită onoare să mă aflu astăzi la Timişoara, pentru a participa împreună la ceremonia de lansare «Timişoara, Capitală Culturală Europeană a anului 2023». Scriem astăzi o nouă pagină de istorie în parcursul european dinamic al României. Am debutat ca stat membru al Uniunii Europene cu succesul oraşului Sibiu, primă gazdă românească a Capitalei Culturale Europene. Lecţiile Sibiului, oraş în care am avut bucuria să revin ieri, au confirmat valoarea adăugată adusă de purtarea, pentru un an de zile, alături de Luxemburg, a stindardului culturii europene. Sunt convins că Timişoara va continua modelul şi va străluci în acest an, aşa cum sugestiv indică motto-ul «Revarsă-ţi lumina, Luminează-ţi oraşul». Timişoara nu este doar oraşul-martir care a aprins scânteia libertăţii în 1989 – «Azi la Timişoara, mâine în toată ţara!». Timişoara este oraşul-punte între comunităţile culturale din Europa, care emană neîncetat vibraţiile de cooperare, dialog şi creativitate în rândul generaţiilor sale seculare unite în diversitate”.

Pe parcursul întregului an, la Timișoara vor fi organizate în jur de 1.000 de evenimente, printre care expoziții, concerte, evenimente comunitare sau spectacole. Dominic Fritz, primarul orașului Timișoara a declarat că în total vor fi investiți 150 de milioane de euro în infrastructura culturală, unele proiecte implicând transformarea unor monumente culturale din oraș.

Cultura

Editura DPH la Bookfest 2025: Cărțile despre prevenirea bullyingului și dezvoltarea inteligenței emoționale, în topul preferințelor

Published

on

Participarea editurii Didactica Publishing House (DPH) la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2025 a confirmat încă o dată preferințele părinților și copiilor pentru cărți care sprijină dezvoltarea emoțională și cognitivă, dar și pentru jocuri educative care îmbină distracția cu învățarea. Într-un context în care părinții își doresc tot mai mult resurse care să-i ajute să ofere copiilor o vacanță echilibrată și bogată în experiențe, topul vânzărilor din standul DPH ilustrează perfect această tendință.

Pe segmentul cititorilor mici, poveștile care vorbesc despre prietenie, emoții și valori au rămas favoritele părinților. Două dintre noutățile semnate de autori români au intrat rapid în topul preferințelor celor mici: Șoricelul Fursec și o întâmplare neașteptată – al treilea volum al seriei creată de Simona Epure și ilustrată de Lavinia Trifan – și Pandahaț are răbdare. Pandis încă nu prea are – un nou titlu semnat de Alexandra Lopotaru, autor și community builder la Povești din Bebelonia.

În topul preferințelor cititorilor se menține de asemenea seria Emoțiile lui Noni – o călătorie ilustrată în lumea emoțiilor scrisă de sofrologul Aurélie Chien Chow Chine, care a adus la Bookfest 2025 și două noi titluri: Am încredere în mine și Sunt îngrijorat. Colecții de autor precum Walko – cu o nouă serie ce se alătură celor deja consacrate – Rob și Jonny, o poveste despre un robot care se simte mai degrabă uman decât mașinărie -, și seria Hector Vulpoi de Astrid Sheckels au completat topul.

Nu lipsesc din preferințele cititorilor de toate vârstele lecturile despre valori esențiale, cum ar fi Elefantul blând și crocodilul cu suflet mare – o colecție de șapte povești despre generozitate, prietenie, empatie, încredere, precum și „12 emoții importante” , „Dezvolt valori importante” și „Invincibil la bullying” – trei titluri care îi ajută pe copii, dar și pe părinți și cadre didactice, să discute aplicat despre emoții și situații specifice, dar și despre cum pot fi gestionate acestea.

Cărțile de aventură, preferate de cititorii 7+ ani

Cititorii mai mari au optat pentru serii care îmbină aventura și descoperirea de sine – cum ar fi Luna și pădurea magică de Usch Luhn sau seria Minecraft – Cronicile Woodsword, două volume disponibile în premieră la această ediție Bookfest. De asemenea, Legendele românilor, scrisă și ilustrată de Valentin Tănase a trezit interesul cititorilor de toate vârstele.

„Interesul crescut pentru povești fantastice și pentru personaje cu care copiii se pot identifica subliniază dorința lor de a explora lumi noi și de a-și antrena imaginația. Ne bucură să vedem că, an de an, autori români se regăsesc în topul preferințelor și continuă să inspire generații întregi prin titlurile lor. Prezența numeroasă a acestora la lansările de la Bookfest confirmă această tendință”, a precizat Florentina Ion, fondator și CEO DPH.

Non-ficțiune în benzi desenate și jocuri educative

În secțiunea de non-ficțiune, cititorii au fost atrași de Cartea Recordurilor și de enciclopediile tematice care răspund întrebărilor despre corpul uman și natură. De asemenea, în topul preferințelor cititorilor se menține banda desenată cu titluri precum  Supereroii din istoria fotbalului românesc în benzi desenateȘtiați că? Spațiul, respectiv Dinozaurii. Sunt imbatabil – cel mai popular joc de cultură generală lansat în Franța în urmă cu peste 30 de ani – și kituri de joacă, cum ar fi Robotica, Spațiul, Microscopul, dar și Lumea emoțiilor sau Mitologia au fost alese pentru cei care au dorit să îmbine componenta educațională cu cea ludică.

„Observăm un interes tot mai mare pentru cărți și jocuri care sprijină nu doar distracția, ci și dezvoltarea emoțională și cognitivă a copiilor și tinerilor cititori. Părinții aleg conștient, căutând resurse care pot transforma vacanța într-o perioadă de descoperire și conexiune. În același timp, vedem și un interes crescut din partea cadrelor didactice pentru titluri care abordează teme actuale, cum ar fi prevenirea bullyingului și cultivarea încrederii în sine. Este un semn clar că, în prezent, lectura este văzută ca un instrument valoros nu doar pentru acasă, ci și la școală”, a declarat Florentina Ion, fondator al editurii DPH.

Edițiile de colecție, în topul alegerilor

De asemenea, autorii clasici au fost în topul preferințelor celor care au vizitat editura DPH la Bookfest, fiind preferate edițiile speciale cum ar fi Clasici de colecție, ce conține 18 titluri în ediție de lux cu folio și canturi aurii sau colecția dedicată copiilor, cu canturi colorate. Printre titlurile preferate din categoria Clasici se numără, printre altele, operele complete ale lui Mihai Eminescu, Fire de tort – George Coșbuc, Ocolul Pământului în 80 de zile de Jules Verne, Mașina timpului de H.G. Wells sau Marele Gatsby – F. Scott Fitzgerald.

Tendințele observate la Bookfest 2025 reflectă un echilibru între lecturi care oferă sprijin emoțional și activități care dezvoltă abilități practice. Serii care creează familiaritate, povești și jocuri educative – toate au fost în centrul alegerilor vizitatorilor, confirmând astfel direcția educațională și creativă a portofoliului DPH. Mai jos câteva dintre topurile care reflectă aceste tendințe:

Top 10 vânzări de carte – categoria 0-6 ani:

  1. Seria Emoțiile lui Nonide Aurélie Chien Chow Chine
  2. Seria Șoricelul Fursecde Simona Epure
  3. Seria de autor Walko– cu titluri precum „Rob și Jonny” (noutate Bookfest), „Doctor Miez” și „Ursoc și Iepurilă”.
  4. Seria Pandahaț– „Pandahaț are o surioară” și „Pandahaț are răbdare. Pandis nu prea are” (noutate Bookfest) de Alexandra Lopotaru
  5. Elefantul blând și crocodilul cu suflet marede Sabine du Mesnil
  6. Permis pentru a fi copilde Martin Page
  7. Seria Hector Vulpoide Astrid Sheckels
  8. Seria Max…de Christian Tielmann
  9. Secretul lui Inimă Marede Sophie de Mullenheim
  10. Seria Povești cu sunete

Top vânzări – categoria 7-14 ani:

  1. Seria Luna și pădurea magicăde Usch Luhn
  2. Legendele românilorde Valentin Tănase (noutate Bookfest)
  3. Aventuri în pădure – Amintirile cârtiței Markde Michael Brun Arnaud
  4. Seria Minecraft – Cronicile Woodsword vol 1 și 2 (noutate Bookfest)
  5. Seria Sofia și pantofii magicide Usch Luhn
  6. Seria 12 povestiri esențiale– „12 emoții importante” (noutate Bookfest), „Dezvolt valori importante” și „Invincibil la bullying”.
  7. Aventurile Vulpoiului Sherlock Holmesde Cristina Marsi
  8. Ana și poneiulde Usch Luhn (noutate Bookfest)
  9. Animalele nopțiide Sarah Ann Juckes
  10. Lupulde Sasa Stanišić

Top vânzări cărți non-ficțiune:

  1. Supereroii din istoria fotbalului românesc în benzi desenatede Mihai I. Grăjdeanu
  2. Colecția Pas cu pasde Charlotte Guillan
  3. Guinness World RecordsCartea Recordurilor– ediția 2025, în limba română
  4. Ciclul vieții: O călătorie despre evoluția naturiide Gabby Dawnay
  5. Cartea anotimpurilor: O călătorie prin natura fascinantă a lumiide Lucy Brownridge
  6. Seria Știai că? în bandă desenată: Spațiul, Dinozaurii(noutăți Bookfest)
  7. Wow: Corpul omenesc– Mindy Thomas, Guy Raz
  8. Biografii: Regina Maria – viața și opera – Gabriela Gîrmacea
  9. Cartea matematiciide Clive Gifford
  10. Colecția Marea cartede Yuval Zommer

Top jocuri:

  1. Seria Sunt imbatabil
  2. 50 de jocuri de jucat în mașină
  3. Clubul inginerilor: Robotica
  4. Clubul inginerilor: Microscopul
  5. Lumea emoțiilor
  6. Marea carte cu jocuri pentru minte
  7. Manual de Șah: De la începător la maestru – Mutări, tehnici, strategii
  8. Mitologia
  9. Seria Genius Domino
  10. Montessori – Învăț să citesc

Continue Reading

Cultura

Programul evenimentelor Corint la Bookfest 2025

Published

on

Editura Corint vă invită la o serie de evenimente, lansări, dezbateri, dialoguri cu autori și sesiuni de autografe, desfășurate la Standul Corint și Scena ARCA din cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest 2025.

Vineri, 30 mai
📍 Standul Corint

  • 11:30Caleidoscop de vacanță. Activități și resurse pentru o vară educativă – cu Mihaela Cârja

📍 Scena ARCA

  • 18:00Omagiu Doina Jela

Participă:

  • Clara Mareș
  • Antonio Momoc
  • Simona Preda

Editurile Corint și Polirom vă invită la un eveniment în memoria Doinei Jela. Plecarea sa, la începutul acestui an, a lăsat un vid în cultura românească. Scriitoare curajoasă, jurnalistă tenace și editoare vizionară, Doina Jela a fost și o mare descoperitoare de talente, de voci autentice, relevante și uneori controversate.

Trei dintre autorii pe care i-a lansat – Clara Mareș, Antonio Momoc și Simona Preda – se reunesc cu acest prilej pentru a vorbi despre întâlnirea decisivă cu această personalitate excepțională și despre modul în care aceasta întâlnire le-a influențat drumul literar și profesional. Vă așteptăm să ne fiți alături pentru a onora memoria unei conștiințe emblematice a culturii române

Sâmbătă, 31 mai
📍 Standul Corint

  • 13:00 – Lansare: Sub pașii noștri. Frânturi arheologice din București, coord. Vasile Opriș

Participă:

  • Vasile Opriș – șef secție Arheologie Sistematică și Istorie, Muzeul Municipiului București
  • Adrian Majuru – director Muzeul Municipiului București și coordonator Corint Istorii Urbane
  • Raluca Moței – arheolog Arheologie Preventivă, Muzeul Municipiului București
  • Theodor Ignat – șef secție Arheologie Preventivă, Muzeul Municipiului București

Moderează: Simona Preda

 

Volumul colectiv „Sub pașii noștri”, coordonat de Vasile Opriș, propune o lectură inedită despre București – nu cel de deasupra, ci cel aflat în subteranele sale.  Pe baza descoperirilor făcute în ultimele decenii de echipele Muzeului Municipiului București, cartea documentează istoria capitalei de la urme de mamuți lânoși până la vestigii ale Curții Domnești. Un efort susținut de a aduce arheologia urbană aproape de publicul larg

📍 Standul Corint

  • 14:00 – Lansare: Povești auzite în casă și alte amintiri despre familiile Știrbey, Bibescu și Costinescu Ileana Kripp Costinescu în dialog cu Cătălin Strat

Participă:

  • Ileana KRIPP COSTINESCU — proprietara Cramelor Știrbey de la Drăgășani
  • Cătălin STRAT — istoric și editor
  • Mariana CONOVICI – jurnalist de radio

Moderează: Simona Preda

 

Volumul oferă o incursiune emoționantă în istoria recentă a României, văzută prin lentila memoriei. Structurată sub forma unui dialog, cartea readuce în prim-plan vocile și destinele unor figuri marcante ale aristocrației românești – membri ai familiilor Știrbey, Bibescu și Costinescu –, oferind o perspectivă intimă asupra vieții politice, economice și culturale din perioada interbelică și postbelică.

Ileana Kripp Costinescu s-a născut în 1954, când cel puțin câte un membru al familiilor din care se trage era fie închis, fie trimis în domiciliu obligatoriu. Însă Ileana Kripp Costinescu a avut o copilărie fericită la Sinaia, și chiar și la București, crescând printre bunici, unchi și mătuși care aveau tot timpul ceva de povestit din viețile lor de altădată: călătorii fabuloase, iubiri interzise, intrigi politice, biografii exemplare, întâmplări din înalta societate.

📍 Standul Corint

  • 15:00 – Lansare: Învățătorii. Autoportretul unei generații, coord. Lavinia Betea

Participă:

  • univ. dr. Anton HADĂR— președintele Federației Naționale Sindicale „Alma Mater!
  • Lavinia BETEA — coordonatoare volumului
  • Cornel IENĂȘESCU – coautor

Moderează: Simona Preda

 

„Învățătorii. Autoportretul unei generații” este un proiect coordonat de Lavinia Betea, publicat de Editura Corint. Cartea, realizată printr-un interviu de grup cu absolvenții Liceului Pedagogic din Arad (promoția 1975-1976), abordează probleme actuale ale învățământului primar și formarea cadrelor didactice. Cu umor, narativitate și spirit critic, volumul analizează atât învățământul din perioada comunistă, cât și cel actual, reflectând asupra relațiilor educator-elev-părinte și a schimbărilor din educație.

📍 Standul Corint

  • 17:00 – Conversație despre istoria regalității și sesiune de autografe cu Diana MANDACHE:

 

Participă:

  • Diana MANDACHE – istoric și cercetător specializat în istorie contemporană, expert în patrimoniu regal
  • Valentin MANDACHE — Istoric și traducător

 

Autoare a peste 20 de cărți publicate în România, Marea Britanie și Suedia; a fost curatorul mai multor expoziții, dintre care Marie de Roumanie: reine et artiste la Palais du Tau în Reims, Franța; la Muzeul Național de Istorie a României – Basarabia 1812-1947. Oameni, locuri, frontiere; Măști mortuare regale.

A susținut o serie de conferințe publice la București și Londra, a participat la realizarea unor filme documentare precum The Hero and the Queen cu Televiziunea OMNI, Toronto; Coroana României: Regii României și Regina Maria cu Studioul Sahia film; reportajul Telejurnalului Destinul unei Regine (Mignon) la TVR1; Maria – Inima României, realizat de Chainsaw Film Production.

I-au fost conferite Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate și Ordinul Coroana României.

 

Titluri publicate de Diana Mandache la Editura Corint

 

Moderează: Simona Preda

 

📍 Standul Corint

  • 18:00 – Lansare: Cu mâinile altora. România și războaiele prin intermediari în Africa (1970–1985) de Constantin Hlihor

 

Participă:

  • Constantin HLIHOR – istoric și autorul volumului
  • Dumitru PREDA — Istoric și diplomat de carieră
  • Florin ABRAHAM – istoric
  • Adrian POP – istoric
  • Florin-Răzvan Mihai –istoric și coord. Corint Autori Români

 

Moderează: Simona Preda

 

Dictatura ceuașistă a fost un dezastru pentru români. Însă, pe plan extern, România sub Ceaușescu a reușit să nu devină jucător în războiale duse de marile puteri. Volumul „Cu mâinile altora” de Constantin Hlihor scoate la lumină rolul României într-unul dintre cele mai complexe și puțin cunoscute capitole ale Războiului Rece: implicarea diplomatică și strategică a țării noastre în conflictele din Africa subsahariană, între 1970 și 1985.

„Cititorii ar trebui să-i fie recunoscători autorului pentru această contribuție deschizătoare de drumuri, oportună și meritorie la un subiect dedicat războaielor purtate prin intermediari. Dovadă a calităților de cercetător ale profesorului Constantin Hlihor, volumul este cu atât mai valoros cu cât utilizează ca surse documente recent declasificate de către Ministerul Afacerilor Externe din România și informații distribuite în mediul on-line în alte state.”  Dennis Deletant

📍 Scena ARCA

  • 18:00 – Dezbatere jurnalistică pornind de la volumul: Prețul paradisulu de Iain Overton

Participă:

  • Ovidiu NAHOI – jurnalist RFI
  • Vitalie COJOCARI – jurnalist Euronews
  • Paul PALENCSAR – jurnalist The Epoch Times
  • Andrei POGĂCIAȘ – istoric Editura Corint

 

Trei jurnaliști din trei medii diferite: TV, Radio, new-media, și un istoric caută să afle cât de mare este „Prețul Paradisului” volumul jurnalistului de investigație Iain Overton.

Volumul este deopotrivă o investigație jurnalistică profundă despre atentatele sinucigașe și o incursiune tulburătoare în arhitectura psihologică, ideologică și socială care face posibile aceste acte extreme.

Cartea analizează nu doar decizia de a muri pentru a ucide, ci și lumea care oferă justificări, creează iluzii și promite false forme de salvare. Frica, manipularea și radicalizarea devin mecanisme ale unei tragedii colective. Este, în același timp și un avertisment: dacă nu înțelegem mecanismele care alimentează: frica, manipularea, radicalizarea, riscăm să fim prizonierii lor.

 

Duminică, 1 iunie
📍 Standul Corint

  • 11:30 – Lansare: Ana Aslan și elixirul tinereții de Alina BÂLTÂC

Participă:

  • Alina BÂLTÂC – autoare
  • Diana TIVU – ilustrator, ilustratoarea cărții
  • Dragoș DUMITRU – reprezentant companie Farmec
  • Univ. Dr. Gabriel Ioan PRADA – Șef Disciplină Geriatrie și Gerontologie – Institutul National de Geriatrie si Gerontologie „Ana Aslan”

 

Moderează: Ioana Revnic, fondatoarea Asociației Spune-mi o poveste pentru suflet

 

Povestea legendarei Ana Aslan, medicul care a încercat să descopere secretul tinereții fără bătrânețe! Spusă de motanul Oscar, personajul Colecției pentru copii Români de succes.

 

📍 Standul Corint

  • 13:30 – Lansare: Vânturile, valurile… Jurnal (hibernal) de călătorie în Portugalia de Marina Almășan

Participă:

 

Maestru de ceremonii: Marina ALMĂȘAN

  • Reprezentanți ai Amabasadei Republicii Portugheze în România
  • Eugen CRISTEA – actor
  • Adrian ARTENE – Jurnalist
  • Iuliana MARCIUC – realizator TV
  • Oana SÂRBU – artistă
  • Reprezentant Agenție Perfect TOUR

Moderează: Simona Preda

 

Un eveniment de divertisment, marca Marina ALMĂȘAN, ce include o tombolă cu surprize!

Un jurnal de călătorie lusitan, concentrat pe Lisabona și împrejurimile sale, care abordează toate elementele culturale – de la muzee și monumente la fado și repere gastronomice, alcătuind o hartă afectivă a Portugaliei cu locuri, oameni și istorii fabuloase.

 

📍 Scena ARCA

  • 15:00 – Lansare: Statul național-legionar de Florin Müller

Participă:

  • Florin MÜLLER – autorul volumului
  • Cosmin POPA – cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române
  • Daniela POPESCU – istoric

 

Moderează: Florin-Răzvan MIHAI– coord. Corint Istorie Autori Români

 

Volumul istoricului și profesorului universitar Florin Müller oferă o analiză inedită a statului național-legionar din perspectiva conceptelor de „stat dual” și „regim comisarial”, aducând o nouă lumină asupra uneia dintre cele mai controversate perioade ale istoriei României.

Proclamarea statului național-legionar, în 14 septembrie 1940, nu a fost rezultatul vreunei victorii a „revoluției fasciste” în România și nici al presiunii exercitate de Ion Antonescu asupra regelui Carol al II-lea, ci consecința eșecului total în materie de politică externă a regimului carlist. În noul sistem politic, în care generalul Antonescu era Conducător al Statului, iar Horia Sima, vicepreședinte al guvernului, s-au confruntat două concepții diferite: conservator-autoritaristă a elementelor antonesciene și dinamic-revoluționară a adepților radicalismului fascist-legionar. Cele cinci luni de existență ale acestui adevărat „stat dual” au fost presărate cu numeroase violențe și infracțiuni ale membrilor Mișcării Legionare, care au atins punctul culminant prin Asasinatele de la Jilava, Snagov și Strejnicu, în 26–27 noiembrie 1940. Cu arbitrajul celui de-Al Treilea Reich, conflictul a fost tranșat în 1941, când Armata a învins rebeliunea declanșată de „cămășile verzi”. Din acel moment, Mișcarea Legionară a ieșit definitiv de pe scena istorică activă a României.

 

📍 Standul Corint

  • 15:30 – Lansare: Malaxa în America de Rüdiger von KRAUS

Participă:

  • Rüdiger von KRAUS – autor
  • Bogdan BUCUR – istoric
  • Andrei POGĂCIAȘ – istoric Editura Corint

Moderează: Simona Preda

 

Povestea vieții unuia dintre cei mai bogați români din perioada interbelică, după emigrarea sa în America (anii 1946–1965), scrisă de Rüdiger (Rick) von Kraus, născut la Râșnov, ca descendent al unei familii nobile săsești din Transilvania. Este povestea emigrării marelui industriaș Nicolae Malaxa în America, după ce încercat să cumpere protecția politicului din România. Averea sa uriașă l-a adus în anturajul regelui Carol al II-lea, dar a făcut donații consistente și Gărzii de Fier. A oferit cadouri scumpe lui Gheorghe Gheorghiu-Dej și Anei Pauker, iar lui Nixon i-a scris două cecuri: 100.000 de dolari (peste un milion de dolari în banii de azi) pentru fratele lui Nixon și 5.000 de dolari, contribuție la campania electorală.

  • 16:30 – Lansare: Ultima floare de cireș de Kathleen Burkinshaw

Participă:

  • Loredana VOICILĂ – traducătoare volumului
  • Diana VIJULIE – psiholog și psihoterapeut
  • Cristina MANTU – Departamentul de Studii Asiatice, Universitatea Româno-Americană

Moderează: Simona Preda

 

O lecție de reziliență în fața greutăților vieții: despre prietenie, familie și război.

Un ghid important pentru profesori și elevi, recunoscut oficial de Biroul ONU (Organizației Națiunilor Unite) pentru Afaceri de Dezarmare.

 

Continue Reading

Cultura

Bookzone aduce o premieră editorială la Bookfest 2025: cititorii decid prețul cărților

Published

on

La ediția din acest an a târgului de carte Bookfest, Bookzone vine cu o abordare diferită: pentru prima dată, cititorii vor putea decide prețul a trei dintre cele mai populare titluri din portofoliul editurii – titluri alese chiar de public.

În plus, standul Bookzone propune o experiență inedită, menită să-i rupă pe vizitatori de cotidian și să-i poarte într-o lume a ficțiunii. Elementul central este o carte 3D supradimensionată, în care cititorii pot intra , la propriu, devenind parte din poveste.

Între 28 mai și 1 iunie, Pavilionul B2 de la Romexpo găzduiește cea de-a XVIII-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest. Cu această ocazie, Bookzone invită publicul să descopere un stand cu design unic, realizat 100% din carton reciclabil – o inițiativă care combină creativitatea cu sustenabilitatea

Care au fost titlurile alese și ce prețuri a stabilit publicul pentru ele?
 În urma unui vot online organizat de Bookzone, comunitatea a selectat trei dintre cele mai îndrăgite titluri din portofoliu, pentru care a stabilit și prețul de achiziție.

Astfel, în fiecare zi, între orele 12:00 și 16:00, aceste cărți pot fi cumpărate la prețurile stabilite de cititori:

  • Glasul Pădurii – Liz Moore12 lei
  • O ultimă scrisoare – Rebecca Yarros19,9 lei (sub prețul mediu propus de comunitate)
  • Iubitul – Frieda McFadden10 lei

În afara acestui interval, toate cele trei titluri vor putea fi achiziționate la un preț promoțional unic de 19,9 lei.

Ne-am dorit să marcăm cei 10 ani de la înființare într-un mod inedit, implicând direct cititorii. Le-am oferit posibilitatea să aleagă top 3 bestsellere și să decidă chiar ei prețul acestora. Astfel, pe lângă un stand care promite o experiență de poveste, vizitatorii pot adăuga în biblioteca personală trei titluri de excepție, la prețuri stabilite de comunitatea Bookzone”— Florin Enceanu, director general Bookzone

Generația care (re)descoperă lectura

Inițiativa vine pe fondul unei tendințe europene tot mai vizibile: tinerii din generația Z redescoperă lectura. Potrivit datelor Eurostat, 60% dintre tinerii europeni cu vârste între 16 și 29 de ani au citit cel puțin o carte în ultimul an – o rată mai mare decât în rândul adulților peste 30 de ani. Comunități active pe platforme ca TikTok sau Instagram (#BookTok) joacă un rol major în această revigorare culturală.

Lansări de carte în prezența autorilor

Bookzone pune un accent special pe interacțiunea directă dintre autori și cititori. Publicul va avea ocazia să participe la lansări de carte, sesiuni de autografe și discuții cu autorii lor preferați:

Programul oficial al lansărilor Bookzone:

Sâmbătă, 31 mai

  • 10:45 – Un grăunte de iubire – Părintele Dan Damaschin
  • 12:00 – Realitatea din vis – Lavinia Bârlogeanu
  • 13:00 – Revoluția alimentară și bolile cardiovasculare – Dr. Gheorghe Cerin
  • 14:00 – Nevoile reale ale copilului tău – Urania Cremene
  • 15:00 – Apocalipsa 2 – Igor Bergler

Duminică, 1 iunie

  • 12:00 – Detox sufletesc – Paul Tukaram
  • 13:00 – Ghid pentru sănătatea copilului tău – Dr. Mihai Craiu
  • 14:00 – Femeia care nu mai așteaptă – Monica Mihai
  • 15:00 – Signature Cocktails – Luca Valentin

Fiecare lansare va fi urmată de sesiuni de semnături, fotografii și ocazii de conversații autentice.

Bookzone îi invită pe toți iubitorii de lectură să descopere un spațiu în care povestea continuă, cartea capătă noi forme, iar cititorul este, cu adevărat, parte din procesul editorial.

Continue Reading

Trending