Luni, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a susținut un briefing de presă în care a vorbit despre despre planurile Rusiei de a destabiliza situația în țară prin intermediul unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil cu scopul de a răsturna actuala conducere și înlocuirea acesteia cu una fidelă Kremlinului, informează digi24.ro.
Maia Sandu: „Planul presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici.”
„Declarațiile președintelui Zelenski despre planurile Federației Ruse de destabilizare a Republicii Moldova au fost confirmate de instituțiile noastre. Planul Rusiei de a întreprinde acțiuni subversive pe teritoriul statului nostru nu este unul nou. Tentative de destabilizare a situației și de subminare a statului au existat și în toamna anului trecut, dar ele nu și-au atins obiectivul datorită intervențiilor prompte ale instituțiilor noastre de securitate și de asigurare a ordinii publice.
În toamnă, accentul s-a pus pe criza energetică, care trebuia să provoace nemulțumiri majore în rândul populației și să conducă la proteste violente. Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici. Prin acțiuni violente mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău.
Documentele recepționate de la partenerii noștri ucraineni demonstrează o bună documentare a locațiilor și aspectelor logistice pentru organizarea acestor activități subversive. De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiunile cu caracter violent. De exemplu, materialele conțin instrucțiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetățeni ai Federației Ruse, Republicii Belarus, Serbiei și Muntenegru.
Vă asigur că instituțiile statului lucrează la prevenirea acestor provocări și țin situația sub control. În realizarea planului, autorii mizează pe mai multe forțe interne, dar în special pe grupări criminale, cum ar fi formațiunea ȘOR și toate derivatele ei, pe unii veterani foști angajați ai forțelor de ordine și pe mai multe persoane cunoscute pentru legăturile lor cu Plahotniuc. Scopul acestor acțiuni este răsturnarea ordinii constituționale, schimbarea puterii legitime de la Chișinău pe una ilegitimă care să pună țara noastră la dispoziția Rusiei pentru a opri procesul de integrare europeană dar și pentru ca Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei.
Pentru a preveni acest scenariu, cer tuturor instituțiilor statului să dea dovadă de vigilență maximă. Parlamentul Republicii Moldova trebuie să adopte în cel mai scurt timp proiectele de lege care vor oferi SIS și procuraturii instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securității țării. Toți cei care participă în aceste acțiuni îndreptate împotriva statului Republica Moldova, elemente externe, membri ai partidelor politice și grupărilor criminale și toți cei care îi protejează pe aceștia trebuie să fie trași la răspundere”, a declarat Maia Sandu în cadrul briefingului de presă.
Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a oferit asigurări că instituțiile statului iau toate măsurile necesare pentru a evita o situație critică.
Partidele de opoziție au venit cu un răspuns prompt la declarația Maiei Sandu. Partidul Șor dă asigurări că în spatele lor stă „doar poporul și interesele țării”, menționează TV8. Reprezentanții Partidului Socialist susțin că declarațiile Maiei Sandu sunt isterice și așteaptă ca președintele să furnizeze și anumite dovezi.
Citește și: SUA anunță că va relaxa restricțiile împotriva Siriei și va trimite ajutoare pentru operațiunile de salvare a victimelor cutremurului din 6 februarie
Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriliță, și-a dat demisia
Declarația președintelui vine într-o perioadă critică privind politica Republicii Moldova. Vineri, prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriliță și-a anunțat demisia, iar nou premier desemnat este Dorin Recean.