Maia Sandu devine prima femeie președinte a Republicii Moldova în anul 2020. Află care este povestea de viață a doamnei președinte și cum a ajuns în fruntea statului.
Alegerile prezidențiale din anul 2020 reprezintă un eveniment istoric pentru Republica Moldova. O țară postcomunistă, postsovietică și-a ales în funcția de președinte o femeie.
Maia Sandu s-a născut pe 24 mai 1972, în satul Risipeni, raionul Fălești. Vine dintr-o familie simplă, tatăl său a fost director al complexului de porcine, iar mama- profesoară, menționează zdg.md.
Președintele a studiat la școala din satul Risipeni. În 1994 a absolvit Academia de Studii Economice din Moldova – Facultatea de Management. Între 1995 și 1998 a studiat la Academia de Administrație Publică din Chișinău unde a obținut un master în relații internaționale. În 2010, obține un master în administrație publică la Harvard.
Maia Sandu pleacă de la Banca Mondială și revine în sistemul politic din Republica Moldova
Aceeași sursă menționează că între 2010 și 2012, Maia Sandu a activat în calitate de consilier al Directorului Executiv la Banca Mondială, în Washington DC. În iulie 2012, revine acasă pentru a ocupa funcția de ministru al Educației. Reformele realizate i-au adus numeroase critici, Maia Sandu încercând să înlăture corupția din sistem și să eficientizeze procesul educațional, inclusiv bugetul alocat pentru acest domeniu.
2016 este anul în care înființează Partidul Acțiune și Solidaritate și candidează pentru funcția de președinte. Ajunge în turul II, dar este învinsă de oponentul său- Igor Dodon. Din iulie 2019 până în luna noiembrie a aceluiași an, Maia Sandu ocupă funcția de prim-ministru, menționează europafm.ro.
Maia Sandu câștigă alegerile și devine prima femeie președinte a Republicii Moldova
La alegerile din 15 noiembrie 2020, Maia Sandu reușește, în al doilea tur, să câștige alegerile. Ea a obținut un capital mare de încredere datorat profesionalismului și a pregătirii sale pentru a lupta cu sistemul oligarhic din țară. De asemenea, aceasta a obținut credibilitatea cetățenilor, aceștia fiind obosiți de promisiuni deșarte ale liderilor politici, și, mai ales, de angajamentele pe care Igor Dodon și le-a asumat în campania din 2016, dar nu le-a realizat.
Alegerile prezidențiale din 2020 vor rămâne în istoria Republicii Moldova. A fost înregistrată o mobilizare fără precedent a cetățenilor, în special, a diasporei. În țară, Maia Sandu câștigă chiar și în raioanele care, de obicei, susțineau partidele de stânga comunisto-socialiste.
Prima declarație a Maiei Sandu după anunțarea rezultatelor nu a impetuoasă, dar realistă, aceasta fiind mereu chibzuită în declarațiile și angajamentele pe care și le asumă: „În aceste zile ne confruntăm cu foarte multe probleme. Situația este proastă în cam toate domeniile. Ne aflăm într-o criză sanitară și economică foarte mare, iar țara a fost izolată pe plan internațional din cauza iresponsabilității autorităților. Oamenii au fost privați de ajutoare, iar fărădelegile continuă fără nici o opreliște. Nu vom putea rezolva toate problemele într-o zi, printr-o minune. Dar putem și trebuie să întreprindem acțiuni zi de zi, pas cu pas, așa încât oamenii să simtă schimbări spre bine cât mai curând. Și exact asta îmi propun să fac din prima zi de mandat”, citează moldpres.md.