Connect with us

Politica

Maia Sandu- „Doamna de Fier” a Republicii Moldova. Află cum a ajuns o țară post-sovietică să-și aleagă o femeie în fruntea țării

Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui.

Published

on

Photo: Președinția Republicii Moldova

Maia Sandu devine prima femeie președinte a Republicii Moldova în anul 2020. Află care este povestea de viață a doamnei președinte și cum a ajuns în fruntea statului.

Alegerile prezidențiale din anul 2020 reprezintă un eveniment istoric pentru Republica Moldova. O țară postcomunistă, postsovietică și-a ales în funcția de președinte o femeie.

Maia Sandu s-a născut pe 24 mai 1972, în satul Risipeni, raionul Fălești. Vine dintr-o familie simplă, tatăl său a fost director al complexului de porcine, iar mama- profesoară, menționează zdg.md.

Președintele a studiat la școala din satul Risipeni. În 1994 a absolvit Academia de Studii Economice din Moldova – Facultatea de Management. Între 1995 și 1998 a studiat la Academia de Administrație Publică din Chișinău unde a obținut un master în relații internaționale. În 2010, obține un master în administrație publică la Harvard.

Maia Sandu pleacă de la Banca Mondială și revine în sistemul politic din Republica Moldova

 Aceeași sursă menționează că între 2010 și 2012, Maia Sandu a activat în calitate de consilier al Directorului Executiv la Banca Mondială, în Washington DC. În iulie 2012, revine acasă pentru a ocupa funcția de ministru al Educației. Reformele realizate i-au adus numeroase critici, Maia Sandu încercând să înlăture corupția din sistem și să eficientizeze procesul educațional, inclusiv bugetul alocat pentru acest domeniu. 

2016 este anul în care înființează Partidul Acțiune și Solidaritate și candidează pentru funcția de președinte. Ajunge în turul II, dar este învinsă de oponentul său- Igor Dodon. Din iulie 2019 până în luna noiembrie a aceluiași an, Maia Sandu ocupă funcția de prim-ministru, menționează europafm.ro.

Maia Sandu câștigă alegerile și devine prima femeie președinte a Republicii Moldova

La alegerile din 15 noiembrie 2020, Maia Sandu reușește, în al doilea tur, să câștige alegerile. Ea a obținut un capital mare de încredere datorat profesionalismului și a pregătirii sale pentru a lupta cu sistemul oligarhic din țară. De asemenea, aceasta a obținut credibilitatea cetățenilor, aceștia fiind obosiți de promisiuni deșarte ale liderilor politici, și, mai ales, de angajamentele pe care Igor Dodon și le-a asumat în campania din 2016, dar nu le-a realizat. 

Alegerile prezidențiale din 2020 vor rămâne în istoria Republicii Moldova. A fost înregistrată o mobilizare fără precedent a cetățenilor, în special, a diasporei. În țară, Maia Sandu câștigă chiar și în raioanele care, de obicei, susțineau partidele de stânga comunisto-socialiste. 

Prima declarație a Maiei Sandu după anunțarea rezultatelor nu a impetuoasă, dar realistă, aceasta fiind mereu chibzuită în declarațiile și angajamentele pe care și le asumă: „În aceste zile ne confruntăm cu foarte multe probleme. Situația este proastă în cam toate domeniile. Ne aflăm într-o criză sanitară și economică foarte mare, iar țara a fost izolată pe plan internațional din cauza iresponsabilității autorităților. Oamenii au fost privați de ajutoare, iar fărădelegile continuă fără nici o opreliște. Nu vom putea rezolva toate problemele într-o zi, printr-o minune. Dar putem și trebuie să întreprindem acțiuni zi de zi, pas cu pas, așa încât oamenii să simtă schimbări spre bine cât mai curând. Și exact asta îmi propun să fac din prima zi de mandat”, citează moldpres.md.

Politica

Este oficial. S-a lansat proiectul politic conservator inițiat de parlamentarul Ben-Oni Ardelean

Published

on

Colecția Redacției NewsOne.ro

Astăzi 29 septembrie 2023, a avut loc lansarea oficială a platformei politice „Mișcarea Speranței”, platformă ce dorește să aducă o schimbare pozitivă în peisajul politic național.

Deputatul Ben-Oni Ardelean este unul dintre inițiatorii acestei platforme politice, iar alături de el, o echipă impresionantă de profesioniști, și-a adus contribuția la lansarea acestei mișcări cu perspective ideologice, de centru-dreapta, ambițioase.

Evenimentul de lansare al acestei mișcări a avut loc la București și a atras atenția unei audiențe variate de lideri, jurnaliști și cetățeni preocupați de viitorul țării. Cu un comitet de inițiatori remarcabili, Mișcarea Speranței se bazează pe un set de valori fundamentale, inclusiv transparența, demnitatea și responsabilitatea pentru a aduce reforme într-o varietate de domenii cheie.

Deputatul Ben-Oni Ardelean a luat cuvântul în deschiderea evenimentului și a subliniat unitatea și determinarea echipei Mișcării Speranței. „Suntem aici pentru a construi un viitor mai bun pentru toți românii, indiferent de domeniul lor de interes. Cu această mișcare, ne dorim să reconstruim autoritatea publică bazată pe merit și profesionalism.” Lansarea platformei politice are loc într-un moment cheie în politica românească și atrage atenția asupra nevoii de leadership și strategie pentru a aborda provocările și oportunitățile viitorului.

Continue Reading

Politica

Demisie răsunătoare din PNL. Un lider important pregătește un nou partid

Published

on

Deputatul PNL Ben-Oni Ardelean a anunțat că demisionează din partid și își face propria formațiune politică.

„Este o mișcare politică de amploare, așteptată de toată zona politică, care să coaguleze oameni de bine din toate sferele din societate, profesioniști care să vină cu expertiză, dar și leadership de valoare. Consider că este nevoie de o nouă construcție politică în România, care să ofere un T0 politicii românești și să aducă o reformă profundă în fiecare sistem. Cred că partidele de mainstream și-au pierdut mult din anvergură, lăsând loc extremismului, datorită faptului că există o lipsă acută de leadership și viziune”, a declarat Ben-Oni Ardelean.

„Informațiile care au început sa curgă cu privire la un nou construct politic de amploare, în România, sunt adevărate.

Această inițiativă vine ca un răspuns la provocările complexe cu care se confruntă România în prezent și la deziluzia tot mai răspândită în rândul cetățenilor față de clasa politică din România.

Mai multe detalii despre noul proiect politic pe care îl inițiez, vă voi pune la dispoziție în cursul zilei de vineri.

Dumnezeu să binecuvânteze România!” Ben-Oni Ardelean

 

Continue Reading

Politica

Marcel Ciolacu amenință cu demisia dacă PNL nu va vota noile măsuri fiscale menite să acopere deficitul bugetar

Published

on

Sursa foto: Facebook Marcel Ciolacu

Măsurile fiscale dure propuse de PSD au devenit subiectul unor tensiuni la nivelul coaliției de guvernare. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că dacă deputații PNL nu-l vor susține, el își poate depune demisia. iar guvernarea poate fi preluată de liberali.

România se confruntă cu un deficit bugetar extrem de grav care ar putea duce la pierderea investițiilor europene. Pentru a evita escaladarea situației, Guvernul a propus o serie de măsuri fiscale menite să reducă cheltuielile bugetare și să asigure anumite venituri din creșterea taxelor și impozitelor. Ordonanța de urgență este în discuții în cadrul executivului, dar se pare că nu se bucură de susținerea liberalilor. 

Marcel Ciolacu amenință cu demisia dacă măsurile fiscale nu vor fi votate

În contextul tensiunilor din cadrul coaliției de guvernare, premierul Marcel Ciolacu a declarat că-și poate depune demisia și lasă PNL-ul să conducă. „Nu m-a înjurat nimeni. Eu mi-aș dori să mă critice direct. Eu spun ca și președintele Nicolae Ciucă, și la PSD mai sunt oameni care mai comentează. Marea majoritate înțeleg cât de importantă este stabilitatea politică și cât de important e să depășim acest moment, care nu este catastrofal. Noi avem și vom avea creștere economică. România nu intră în recesiune, dar are un moment de depășit în ceea ce privește deficitul. Sunt ferm convins că îl vom depăși (…) Eu mi-am pus mandatul pe masă. Și să revină ei, să conducă singuri sau cu USR”, a anunțat premierul într-o emisiune de la la Aleph News.

De asemenea, Marcel Ciolacu a mai menționat: „România va ajunge la un deficit mai mare decât deficitul de anul trecut, de peste 6,2% dacă România nu ia măsuri. Automat va duce la blocarea fondurilor europene, la costuri mult mai mari de împrumut pentru acoperirea deficitului și, cum e și normal, va duce mult mai devreme decât alegerile din 2024, la instabilitate politică”, a mai afirmat Ciolacu.

PNL nu susține măsurile fiscale impuse de PSD 

Drept răspuns, liberalii au anunțat că sunt gata să meargă până la alegeri anticipate dacă PSD va forța adoptarea măsurilor fiscale. Totuși, Nicolae Ciucă, preşedintele PNL a declarat: „Ne-am străduit atât de mult timp să asigurăm stabilitate, ne-am străduit să asigurăm trecerea țării prin aceste momente dificile, ca acum, când este nevoie mai mult ca oricând de stabilitate politică, de stabilitate economică să discutăm de astfel de chestiuni? Deci nu se pune problema. Eu sunt convins că premierul Marcel Ciolacu, așa cum îl cunosc, nu cedează la un astfel de moment.”

Continue Reading

Trending